Odmietam krstiť svoje deti. Tým mi vzniká problém so svokrou
Ahojte,
s priatelom budeme mat svadbu, vsetko nam klape, nikdy by som nemenila. Ale je tu jedna vec, som silne proti cirkvi (nevadi mi, ked je niekto veriaci, pokial ma nenuti byt nim aj mna, myslim si, ze je to kazdeho osobna vec a slobodne rozhodnutie).
Priatel je taky latetntny katolik, ma splnene vsetky tie hluposti splnene s katolickou vierou (krst, birmovka a neviem co vsetko), je mu to vlastne ukradnute a v skutocnosti neveri.
Ale jeho mama, to je ina liga, ta chodi na omse asi vzdy ked su, v noci pozera tv lux, a proste je taka sialene veriaca. Uz kvoli nej som sa prisposobila, ze bude svadba v kostole, ze vsak tu hodinu prezijem. (aj ked sme povedali, ze nechceme omsu, uz je ohen na streche)
A teraz k veci, neplanujem pokrstit ani jedno nase buduce dieta, priatel o tom vie, nepaci sa mu to, ale proste moj nazor je, ze vieru si ma kazdy vybrat sam a ja nebudem svoje deti "zbavovat dedicneho hriechu"(co ma uraza, lebo moje dieta nebude vobec hriesne!!!) a upisovat ich ku krutej katolickej cirkvi, ktora za svoju existenciu porobila mega zleho a zabila miliony ludi. Ak si to dieta v buducnosti vybere same, nebudem mu branit.
A teraz nastava otazka, je naozaj realne, ze by nas svokra kvoli tomu znenavidela? ja si to neviem predstavit, ja som mega tolerantny a liberalny clovek a neviem si predstavit, ze znenavidim niekoho kvoli slobodnej volbe, ktora nema vplyv na ine osoby.
Inak ma ma rada, vztah mame v pohode si myslim, ale priatel hovori, ze by to neustala.
dakujem
Aj keď budeš chodiť na všetky omše v okrese, len pre "účasť" to či skutočne veríš je v tebe.Urob ako to cítiš.Ak cítiš že sa chceš obetovať pre svadbu v kostole tak ju tam maj, ale len ak to urobíš pretože TEBE záleží na partnerovi, nie pretože ťa niekto dotlačil.A tie krstiny?Prečo ak je svokra taká nábožná a záleží jej na tom?To nieje o egu že svokra nemá čo rozhodovať atď...prečo jej neurobiť radosť?
Dieťa si raz aj tak rozhodne samo čo chce a čo nie.
Aj obeta pre niekoho má veľkú hodnotu, nieje to žiadne pokritectvo ako tu niektoré písali.Aj Boh sa predsa obetoval pre všetkých...pokritec by bol aj on ak by to urobil len pre tých ktorí "budú veriť"
Treba aj v liberalizme začať od seba a prehodnotiť či som ja naozaj otvorený všetkým možnostiam a načúvať iným, samozrejme to nemusí nutne znamenať súhlas.
Tvrdíš o sebe, že si liberál, ale skutočný liberál by nikdy na žiadnu nábožensku skupinu nepovedal " neznášam". Veď to si principiálne odporuje.
Nejako ti osobne ublížili? Ak nie, sú tvoje vyjadrenia prinajmenšom "nezrelé" a nehodné budúcej matky.
Niektorí ateisti sú vskutku netolerantni a agresívni.
A len tak na okraj, treba sa zamyslieť, či viera nemôže byť aj dieťatku na osoh. Ty nevieš čo má pre teba život prichystané, a možno ho podrží v ťažkých chvíľach nad vodou.
@beckynka07 ešte koľko tém tu založíš s podobnou tématikou, kým sa vydáš a budeš mať deti, potrebuješ rozdúchavať vášne? Posledná téma od Teba https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-problemy/som-proti-svadbe-v-kostole/
@beckynka07
Vy máte podľa mňa trochu väčší problém ako krstenie ešte neexistujúcich detí. Totiž, viera, aj keď sa to nezdá, je dosť podstatná oblasť názorov a vie narobiť problémy. Často sú tu pretriasané vzťahy, kde sú partneri rozdielnych náboženstiev. Vždy sa strhne okolo toho búrlivá debata, hlavne ak je chlap moslim. Niektorí tvrdia, že takýto vzťah nemôže fungovať, čo nie je pravda.
ALE jedna veľmi dôležitá vec pri zmiešaných vzťahoch je, aby ani jeden z partnerov nebol extrémny v názoroch. Ak niekto berie pohľad na (ne)vieru militantne, môže šťastne vychádzať len s človekom rovnakého presvedčenia. Pre liberálneho človeka je rovnako problematické žiť s extrémistických katolíkom, židom, moslimom, hinduistom, ako aj s extrémnym ateistom. Ja by som nechcela ani jedného takého. Ten, čo je extrémny totiž, vždy ťahá na svoju stranu a vnucuje svoju pravdu. Tak v manželstve, ako aj pri výchove detí.
Na začiatku síce píšeš, že si liberálneho myslenia, no to, že tak krásnu udalosť ako je vlastná svadba, nazveš najhnusnejším a najhorším dňom v tvojom živote, ktorý si len pretrpíš... ,a to len preto, že bude v kostole...vypovedá o tvojom postoji k otázkam viery. A ten postoj nie je liberálny. Ak mi je niečo jedno, nemôže ma to predsa tak rozhodiť. Ak milujem svojho muža a nezáleží mi na nejakom náboženstve, vezmem si ho v mešite, či v pohanskom chráme Perúna... Je to pre mňa len formalita, ktorú vyplním, lebo jeho to spraví šťastným a ani sa nad tým nepozastavím, lebo som k tomu citovo neutrálna. Vo vašom prípade to nie je. Robíš to z donútenia, cítiť z tvojich príspevkov zhnusenie, nevraživosť. To je extrémny prístup.
Myslíš, že mu robíš láskavosť, že sa obetuješ. No pritom si skazíš najkrajší deň života úplne zbytočne, pretože aj tak to bude len maškaráda pre svokru, rodinu, dedinu... Ak tvoj muž na cirkevnom sobáši trvá, tak sú len dve možnosti - bud mu na tom záleží a naozaj to chce, aj ked neni kostolník, alebo mu je jedno a robí to, lebo nevie odolať nátlaku mamičky. (Na tvojom mieste by som radšej dúfala v prvú možnosť 😅 ..) Ak sa vezmete v kostole, tvoj muž tam bude prisahať, že deti vychová v kresťanskom duchu. A keď mu v tom budeš brániť, je to živná pôda pre problémy, a začína napr. už tým, či pokrstiť deti. On bude chcieť, ak aj nie kvôli sebe, kvôli rodine isto a matka ho ľahšie ovplyvní, keď prisahal pred oltárom pri sobáši. Vyjasnite si svoje postoje hneď a rozprávajte sa o tom len vy dvaja. Je to váš život, začínate písať svoj príbeh, tak sa nedajte rušiť nikým zvonku. Rozhodnite sa iba vy dvaja.
Inak ako dejepisárka ta musím poopraviť. Katolícka cirkev ozaj odniesla veľa životov, aj pravoslávna, aj protestantská. Už stáročia sa vedú krvavé vojny, stíhania heretikov, pogromy, inkvizície. Rovnako tak sa s vraždami v mene Allah nesr*li Osmani, ani vyznávači ostatných náboženstiev. Vikingovia poriadne preriedili obyvateľstvo anglicka a francúzska v snahe dostať sa do Valhally.... Avšak v mene žiadneho boha nebolo vyvraždených, stíhaných a trestaných toľko ľudí, ako pod vlajkou ateistickej ideologie. Len Sovietsky zvaz, Čína a Kambodža vyvraždili cez 100 miliónov ľudí, nerátajúc obete ostatných krajin ako Severná Korea, Juhoslávia, Československo.... Nie náboženstvo zabíja, nie ateizmus zabíja. Zabíja nenávisť, ktorá sa rodí z extrémizmu a netolerancie.
PS – Ak je tvoja motivácia pre svadbu v kostole, že sa nechceš vydávať na socíkovskom miestnom výbore, vezmite sa na zámku. Ja som sa vydávala v bojniciach v zlatej sále, malo to úroveň a sú odtiaľ krásne fotky.
👏
@tomiholjubavi ten potlesk patri tebe
@lindusss2016, islo o statistiku vramci sociologickej studie o vplyve nabozenstva na kvalitu zivota (mala som k dispozicii len ciselne udaje, takze fakt netusim, k akym vyskedkom pani vedatori dospeli 🤐 )
@tomiholjubavi , 👍
@tomiholjubavi ako vzdy super napisane👍
ja som pokrstena pobirmovana a mam aj krstnu dceru no v kostole bola ked bola babatko. nude vacsia vezmem ju tam. vyrastie rozhodne sa segra jej dala zaklad ...
@kacko12 neobvinila som ja ale obvinili mna.. slo o to ze 3 roky som bola psychicky a fyzicky tyrana ale tym ze ja som poziadala o rozvod ukazovali na mna ze to a to robila..to vobec nebola pravda farar len povedal ved v dobrom a zlom...toto bolo na mna uz moc. buduci rok mam moznost konvertovat k evanjelikom lebo priatel je evanjelik a chce sa brat v kostole..tam mi aspom otvorili dvere..kym by som vyriesila cirkevny rozvod tak by som sa zas musela pozerat tomu hajzlovi do oci mala som dost ked sedel na sude a on nic nespravil a tvaril sa jak neviniatko. neobvinila som ani jedneho katolika..ale niekedy je to uz prehnane
@tomiholjubavi Ako vždy, rozumný názor. Všetci len nadávajú na katolícku cirkev, koľko ľudí pripravila o život, ale že v mene boha zabíjali aj iné cirkvi a tiež ateisti to nikto nespomenie. Komunistický režim vyvraždili milióny ľudí po svete. Ako si napísala, nie viera ani neviera zabíja ale extrémizmus.
@fiffinkaa prepisala cely majetok na druheho vnuka (syna jej druheho syna - nie mojho otca). Nijako som to neriesila, suhlasim s tym, ze rozdavanie majetku je vylucne v rukach a hlave rozdavajuceho. Ja ju mam stale rovnako rada, navstevujem ju, akurat s nepokrstenymi pravnucatami 😉
PS. mojmu otcovi to tiez bolo jedno, nebol odkazany na jej majetok, s druhym bratom nemal v podstate ziadny vztah, stretavali sa len u mamy (mojej babky) a otec tiez ctil jej rozhodnutie.
@blevka, citujem ťa: "Niektorí ateisti sú vskutku netolerantni a agresívni."
Neviem o jedinom ateistovi, ktorý by od nastávajúceho či nastávajúcej vyžadoval vystúpenie z katolíckej cirkvi, zato poznám viacero katolíkov, ktorí si uzurpujú právo nútiť ateistu do cirkvi vstúpiť. 😉 Z toho mi vyplýva, že netolerantnejší sú katolíci.
necitam moc diskusiu, len par prispevkov.. tak len tak pridam svoj pohlad..
ja nie som katolik, v boha vlastne verim, ale nepatrim k ziadnej cirkvi.. moj muz pochadza z katolickej rodiny, ma ale rovnaky pohlad ako ja.. ma vsetky sviatosti, pretoze to je dolezite pre jeho mamu, ktora je silna katolicka.. Ked sa narodil prvy syn a my sme sa ho rozhodli nekrstit, bola sklamana, to nepopieram - bola sklamana aj z toho, ze sme este neboli zobrati.. uprimne som ale povedala, ze ja ho ku katolickej viere viest deti nebudem, iba vo vseobecnom rozhlade a tak mi to prislo ako nefer voci aj naozajstnym krestanom, aj voci mne kedze som vedela, ze ja proste krestan nie som.. tak isto by som mohla riesit aj obriezku - ani zidia niesme, tak proste preco?
nakoniec sa s tym podla mna zmierila, na dalsie deti sa uz nepytala ako to budeme riesit, zobrali sme sa ked som cakala druhu dceru a ona sa podla mna s tym celkom dobre vyrovnala, ze nie sme celkom podla jej predstav.. prvotny sok vzdy prejde a potom to uz je lepsie.. len si proste kazdy clovek musi chvilu zvyknut na to, ze je to inak ako si on sam predstavoval..
som obklopena krestanmi, mam dobru kamaratku, ktora je silne veriaca a vedie k tomu aj svoje deti.. inak moja dcera dokonca chodi do katolickej skolky a musim povedat, ze sa mi paci ako maju vo vela veciach pre deti nejake vysvetlenie a zmysel, hoci na tej mojej viere sa nic nemeni.. vo vseobecnom rozhlade nemam proti nej nic, v dnesnej podobe nie je na nej nic zle a pacia sa mi nazory noveho papeza.. len proste k cirkvi nepatrim a nikdy ani nebudem.. ale kedze je okolo mna, beriem to ako sucast zivota mojich blizkych a vzdy sa snazim chapat, ze je pre ostatnych dolezita.. tak sa snazim viest aj svoje deti, ale zaroven si stat za svojim.. podla mna sa to da vzdy drzat na rozumnej rovine.. len tuto temu asi netreba brat prilis k srdcu, pretoze som si vsimla jednu vec - ze niektori silni ateisti, alebo aj silni krestania beru povedanie si vlastneho nazoru na vec ako utok, alebo vnucovanie.. netusim preco je to tak, ale prave pretuto vlastnost sa strhava tolko hadok a vojen..
@janulka1802 aleto aj nanom vidno ze je to ozaj dobry clovek a tu vieru v sebe ozaj ma.....
Neznenavidi ta, casom ai zvykne, mojim rodicom trvalo vyse roka Kym prestali s tym ze kedy bude krst.... Az PO dvoch rokoch smell pokrstili aj zosobasili sa, druhe dieta sme krstili po 3 mesiacoch od narodenia...
Nebude to sice lahke, ale zvladnete to, chce to hlavne klud
@jojo76 a nie su...?ako yz pisala lindusss2016...chodia na drahych autach ,oovesany zlato od hlavy po päty..cest vynimkam...uz len led ides posvätit jedlo na velku noc tak najskor vyberu peniaze od svojich oveciek az potom jedlo posvätia...tak o com to je..zas len o peniazoch...a nehovorim o tom ze platy beru..kebyze nemaju platy a vyberaju peniaze akoze na kostol tak nepoviem...ale oni to robia aj napriek svojim platom akoze na kostol...to by som chcela vidiet kde tie peniaze idu co kazdu omsi vyzobru od starych ludi co ani poriadne na lieky nemaju....viem je to dobrovolny prispevok..ale ked sa ti tam strci ujko s kasickou tak nedaj...hlavne stare babky aby sa nepovedalo....knaz ti kaze dodrziavat post a sam sa napchava s mäsom...bol taky pripad....ale ako pusem ozaj cest vynimkam..kebyze kazdy jeden bol taky ako Kuffa....Hlavne tí najvyssi
@blevka ateisti su netoleranti a agresivny ....si zabila ,babky suchaju kolena v kostole a hned za jeho dverami ohovaraju ,dokonca viem o hadkach ...aj tu je svokra krestanka ako hrom ,ked robi natlaky a pritom dievca nie je este ani v rodine ....kde je to miluj blizneho svojho....
Všetci sme ľudia a ľudia robia chyby, zlé rozhodnutia, toto vaše porovnávanie či sú "lepší" kresťania ateisti či neviem kto je smiešne každý človek je jedinečný, a či niekto verí alebo neverí nerozhoduje o tom aký je človek.Toto by mali pochopiť všetci ako ateisti z ktorých si väčšina myslí, že ak je niekto kresťan má byť automaticky dokonalý v živote...o tom kresťanská viera nieje, nieje o dokonalosti je o snažení správať sa ku všetkým s láskou a porozumením a lahšie je to povedať ako praktizovať 🙂...
Tak aj niektorí kresťania by mali pochopiť, že váha vieri nieje o počte návštev kostola ale o tom ako vieru praktizujú vo svojom živote.Takže buďme k sebe tolerantný, my kresťania niesme dokonalé nadpozemské bytosti ktoré sa nemôžu mýliť.Tak poprosím ateistov aby nás tak nevnímali, kresťanský fanatici to je iná kapitola....takže nehádzať všetkých do jedného vreca.Poriadna sviňa môže byť katolík tak ako ateista, ale to že niekto len povie "som katolík" z neho ešte veriaceho nemusí nutne robiť.
@blevka
"A len tak na okraj, treba sa zamyslieť, či viera nemôže byť aj dieťatku na osoh. Ty nevieš čo má pre teba život prichystané, a možno ho podrží v ťažkých chvíľach nad vodou."
presne tak,v našej rodine sa narodil chlapček,len prababka zariadila krst ,pozvala k nim domov kňaza a krstilo sa v byte,rodičia a starí rodičia len očami gúľali,ale prababka bola v rodine silná autorita,tak to strpeli.Chlapček v 6tich rokoch ochorel-rakovina mozgu.Vtedy by už všetci nostop v kostole kľačali,bol jedináčik.ˇˇŽil asi do 20rokov,to už lekári nechápali čo ho tu na svete ešte drží,lebo zdrav. stav katastrofa,ale bol tu,s rodinou.Oveľa lepšie sa žije ľuďom,ak vedia a veria,že v ťažkých chvíľach môžu hľadať pomoc v nebi.Tí neveriaci sa môžu spoliehať akurát tak sami na seba a to je dosť málo.

@moonlight1210 mám pocit, že si to nemala adresovať mne, ja som praktizujúci kresťan
@janinah každého drzi nad vodou nieco iné a je to tak uplne v poriadku.. Predpokladám, ze keby aj nebol pokrsteny a klacali by vkostole, bolo by to snáď zakazane? (mimochodom, to je snáď jedno ci to bol jedináčik)
Moja sestra ma dcéru, ktorej zistili rakovinu v predposlednom štádiu, neter vtedy nebola pokrstena (teraz je, lebo ma už 10 a sama sa tak rozhodla) a sestra ani raz nespomenula boha, ci už v zlom, alebo dobrom.. Jednoducho neriešila, len verila ze sa všetko dobre skonci.. Je ateistka a ustala to posvojom..
@janinah podľa mna to záleží od viacerych faktorov a jednou je sila samotnej osobnosti proste jeden človek sa ide posrat z chrípky iný s rakovinou dodáva elán všetkým okolo seba mám známu čo mala rakovinu a jej viera pomáhala môj brat mal tiež rakovinu ale on to s vierou nijako nespájal bral to s veľkým nadhľadom
Aaa, mobil co opravuje podla seba - nebolo by to snáď zakazane som chcela napisat..
@jana_eyre
@janulka1802
myšlienky druhého človeka nepoznáš,len vidíš ako navonok bojuje so svojim problémom....

@janinah to je pravda nepoznam ich ja nepoznáš ich ani Ty
@janinah ano nepoznáš.. Ale ja som so.svojou sestrou vtedy žila v jednej domácnosti, bola som dost blízko na to aby som videla ako to zvláda a čomu veri... Jednoducho si myslím, ze každý ma na veci rozdielne názory a nie každý potrebuje k problemu vieru v boha.. Tak to proste je..

@beckynka07 zatial som nečítala diskusiu, tak rovno, čo mi napadlo: odpoveď na tvoju otázku. Ano, teba môžeš znenavidiet, zo syna bude možno LEN nešťastná.
Ale druhá vec ktorá mi príde divnejšia, nechápem, prečo máte svadbu v kostole. Absolútne zbytočné a z pohľadu veriacich vlastne zneuctenie tohto aktu (ak k tomu pristupujete obaja tak ako píšeš) 😕