Odoberanie deti sociálnymi službami. Čo môžme urobiť?
Dnes som videla jedno z ďalších mnohých videí (dole), kde ukazujú, ako sociálne služby odoberajú deti maminám v zahraničí. Som obyčajná mama 2 detí, ktorá sa nedokáže pozerať na bolesť matky, ktorej vezmú dieťa - mne by takým spôsobom zničili celý môj život a moje srdce by prestalo tĺcť ☹ Mne sa v okolí našťastie nič také nestalo a dúfam, že podobnú situáciu ani nikdy nezažijem, považujem však za potrebné, aby sme my maminky začali viacej hovoriť o tomto probléme, až kým náš krik a vrava nebude postupne taká silná, že nás budú počuť aj tam hore a pomôže to zmeniť v tomto chorom systéme niečo, aby sa dané situácie už neopakovali.
Mnohé z nás mamín možno povedia, že táto téma a diskusia nemá význam a je zbytočná, ale odmietam žiť v tomto systéme, v ktorom budem mať pocit, že nemáme dosah absolútne na nič a nemôžme nič zmeniť.
Dávam do pléna túto tému a pýtam sa Vás maminky, ktoré máte skúsenosť s legislatívou, maminky právničky, maminky, ktoré máte skúsenosti s neziskovými organizáciami, maminky, ktoré máte silu, chuť, energiu, maminky, ktoré sa nedokážete pozerať pasívne na tento svet, v ktorom nám rastú naše milované deti: čo môžeme my, mamy, konkrétne urobiť, aby sme postupne začali meniť túto situáciu a legislatívu? Môžeme niečo zmeniť, na niečo upozorniť? Môžeme nejako pomôcť tým mamám, ktorých svet sa takto zrútil? Viem, že daná legislatíva tu v SR momentálne taká nie je, ale to nie je dôvod, aby sme o tejto téme nehovorili nahlas. SME MAMY A MILUJEME NAŠE DETI A CHCEME, ABY VYRASTALI SO SVOJIMI RODIČMI, ktorí ich milujú.
Keď teraz hneď nič nevyriešime, bola by som rada, keby nás mamy, boli aspoň "počuť", že s touto situáciou a legislatívou (v Nórsku, Británii a inde) NESÚHLASÍME a podobné zákony tu NECHCEME. Verím, že muži/ženy, ktorí prijímajú takú legislatívu, majú svoje matky a svoje manželky/manželov, ktorí tiež nesúhlasia s takýmto postupom riešenia a keď budeme dostatočne veľa hovoriť o tomto probléme, tak sa nájdu "uši", ktoré más budú počuť a počúvať a pomôžeme niečo zmeniť.
Maminky, ktoré budete mať pocit, že sa chcete vyjadriť k tejto téme, pridať nejaké súvisiace video, maminky, ktoré chcete vyjadriť len podporu trpiacim maminkám aj keď len virtuálnu), ktorým sa stala taká situácia, budem rada, keď do tento témy pridáte svoj názor. Veľmi pekne Vám ďakujem.
Video, ktoré som dnes videla o odobratí 1ročného dieťatka maminke v Nórsku (stačí Vám vidieť prvú minútu):
@vevesh ja si akosi nemozem pomoct... precitala som priebezne prispevky co si napisala co sa stalo tvojej kamoske... ale mne osobne sa zda, ze socialka postupovala logicky .... To skor kocka mala domysliet viac veci.... 😉 ja zijem v Nemecku uz par rokov a musela som sa prisposobit, ci sa mi to pacilo alebo nie.....
@philipha22 co mala akoze este domysliet?? Ak mas pisomnu ziadost, a pisany informovany suhlas vsetko overene notarom + oficialne ustne pisane Info - co este treba na to, aby sa o deti postaral niekto iny ako socialka - a preco doteraz nema obidve deti v starostlivosti...?? Dokonca nam vsetci dali za pravdu pri stazovani... A pomohlo?? Nie, socialka ma stale dohladom nad jednym z tych dvoch deti... 🤐
@nicolle21 mas pravdu, ked mas deti tak sa o ne musis bat lebo nevies co kde komu preskoci v hlave. jedna baba co bola v norsku, ma tri deti a dve sa jej narodili v norsku, ta tiez zazila ze jej prisla socialka domov. susedka ju udala ze urcite tyra deti lebo "plakali" takze ak dieta place tak to nemoze mat zachvat zlosti alebo nieco ine, to je urcite tyranie. a urobila to najlepsie co mohla. zbalila sa a odisla domov. lebo nechcela prist o deti. kupila letenky a je teraz na svk. a muz tam ostal sam.
@philipha22 ani ja nerozumiem comu nerozumies. pripad kamaratky od @vevesh bol - ona potrebovala niekoho aby sa postaral o deti lebo bola v nemocnici a muz musel pracovat. nasla si opatrovatelku (vevesh) a nevyhodila deti kdesi na ulicu. neviem preco by mala socialka mat tie deti na starosti. to akoze vzdy ked pojde nejaka matka do nemocnice tak socialka sa ma starat o deti, a nie rodina alebo znami? a ked uz pises ze oni (socialka) sa mohli o deti postarat, tak preco ich potom nevratili naspat matke? odvovodnit to ze chceli aby si matka oddychla je uplna blbost. na to mohli jej dat niekoho, kto by jej prisiel pomoct domov - ci uz navarit, upratat, ci pomoct s detmi. ale nie aby deti im zobrali.
@dana_l ani ja vobec nechapem
@vevesh mozno mi nejaky detail unikol, ale vobec nechapem, preco je/bola do toho socialka zainteresovana. To akoze ked v Nemecku ide niekto do nemocnice tak sa ho zacnu vypytovat - nemate deti? kolko maju rokov nestarate sa o postihnuteho clena rodiny?, ci nejakeho nevladneho rodica? co s nimi bude, ide sa o ne starat vas muz? babka? tetka? Nechapem ..... Tiez nechapem, preco si jej partner nezobral volno z prace, dovolenku a sam sa nepostaral o deti, kym jeho partnerka bola v nemocnici ...
Tiez nechapem, ako jej moze socialka davat a zase brat deti, vsak na zaklade cohosi musi sud rozhodovat ci uz o odobrati, ci zvereni deti, taktiez musel sud spochybnit jej splnomocnenie pre inu osobu, ktora sa mala postarat o jej deti. Mne to cele pride nejake divne a chybaju mi tam nejake detaily.
@sisaka o otcovi som pisala vyssie, preco mu bolo zamietnute dat deti- starsie preto, lebo nedostatocne nepreukazal, ze dostane volno z prace a bude sa moct on starat a mladsie preto, lebo este nemalo pisomne rodny list, kde by bol uvedeny ako otec...
Socialku volala nemocnica, potom co ju museli operovat a obe deti boli pri nej same ( cca. 40 min.)
my sme podavali aj staznost aj odvolanie - vsetci nam dali za pravdu, a ze chyba lezala v rukach inych osob - Avsak dodnes nie je naprava - v sucasnosti vztah tych dvoch nevydrzal pod vplyvom zasahovania socialky do ich zivota a sucasne zdovodnenie odobratia/ davania do starostlivosti je, ze oni maju ochrannu ruku nad detmi, dokym si oni (rodicia) nedaju zivot do poriadku ( siroky vseobecny pojdem...) - znova je podane odvolanie voci postupu socialky (neoficialne Info od jednej pracovnicky mame, ze im to vyhovuje lebo financne takto doplnuju vlastny rozpocet od statu a ze oni vydavaju aj take vseobecne univerzalne vyhlasenia, ze ak nieco, tak su aj nie su v prave - zalezi od pravnika, ako to dokaze vyboxovat ...) 🤐
@nicolle21 ako pises clovek svojmu blizkemu cloveku veri, nielen z hladiska, ze ti nieco len tak povie, ale z vlastnej skusenosti, kedze tam par rokov zije tak uz sam na vlastne oci vidi co sa tam deje a urcite to nie su ziadne konspiracne teorie, je tazko sudit ludom, ktori su doma na Slovensku a neziju v krajine, kde sa deju veci ake sa deju, ani moj muz nevie ake su tu platy ludi a ked mu niekto povie, ze zarobi 400 eur mesacne, tak sa za hlavu chyti, ake platy tu maju ludia arcite to nie su konspiracne teorie, ktore si ludia vymyslaju, ze zarobia tak malo ale je to fakt, ktoremu moj manzel nechce verit, pretoze tu nezije a nezaziva na vlastnej kozi veci,ktore sa tu deju, tak ako sa polovicu ludi smeje a mysli si, ze odoberanie ludi je len konspiracna teoria, tak ak chcu viac vediet o tom existuje uz aj na Sk zdruzenie, ktore bojuje za prava rodiny a je proti tomuto zakonu na Slovensku, ktore uz pomaly bude na stole v parlamente a je len na nas ludoch, aby sme tomu zabraniili,
@zeriempizzu nemyslim si, ze ktoklvek ide do cudziny tak sedi zavrety na ubytovni, kedze chlapi tam v prvom rade idu zarabat a nie sediet a kvakat, to znamena, ze su v original norskom prostredi, kde ziju nori aj pracuju, cize je v kontakte s povodnymi obyvatelmi, samozrejme treba milion papierov vybavit,ktore ti nik iny nevybavi iba ty sam, chodis po uradaoch a tam zistis ako to vsetko funguje a kedze musia komunikovat v jazyku povodnych obyvatelov, tak su jazykovo zdatni a sposobili, aby vedeli porozumiet informaciam ,ktore su v novinach v spravach a vsade naokolo, takze urcite odoberanie deti nie je konspiracna teoria ako si tu milion ludi na SK mysli, ale kedze to ide ku nam tak o rok alebo par rokov , tu budeme mat diskusie o odoberani deti na SK, tak neviem ci sa potom budu vsetci ludia na to pozerat ako na konspiracne teorie,
a len tak mimochodom nepojde o neprisposobivych obcanov, ale o deti, ktore maju vsetko zazemie milujucu rodinu, a nie tych co su stale zablateni spinavi, takych ludi si nikto nevsimne, ale krasne ciste, zdrave deti,
@kiki68 však ono to je všechno celé absurdní. Samozřejmě, že ti asi nevezmou dítě za to, že si má čistit zuby ale když se už na tebe sociálka zaměří, tak ti sčítají vše, co děláš proti vůli svého dítěte. Původně ten zákon byl pro ochranu dětí, chápu to, však jsou dobře známé případy utýraných dětí k smrti. Jenomže teď, jak mají placené pěstounství - a to hodně dobře placené (v Norsku zhruba 5000 eur měsíčně, v Británii teď nevím ale podle reportáže z ČT taky hodně vysoká částka) rapidně vzrostl počet odebraných dětí. Bohužel se to týká ve velké většině dětí cizinců, jelikož ti jsou nejzranitelnější. Paní Boorová měla štěstí, že jí chlapečky nakonec po dvou a půl letech vrátili ale i tak je to hrozné - málem o ně přišla. Paní Michaláková z ČR takové štěstí zatím nemá, již 4. rokem se snaží své chlapce získat zpět.
http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/bez-synu-neo...
http://www.stopautogenocide.sk/clanky/juvenilna...
@petkula viem,ze to tam maju dobre platene, aj preto je o to zaujem. Ale zase povedzme si rovn,ze pristahovalci im tam lezu,lebo casto vidia velmi pekne socialne davky atd. Viem,ze vela ludi islo aj do UK s tym,ze ved tam to porodime,vychovame, budeme mat super life,ale zakony ani nemrkli. Cize ani netusili,ze co sa moze stat. Ale neznalost zakona neospravedlnuje. Vacsinou,co poznam pripady,tak sa to odobranie v Uk stalo rodinam, kde sa to dalo nejakym aj ked podivnym sposobom odovodnit a oni tym,ze nemali veci podchytene skor sa nevedeli branit. Ono lahko sa vsetko vidi predtym a ine je to,ked k niecomu nakoniec pride.
Pani Boorova mi pride stale ako velmi podivna osoba. To,co sa dialo, no neviem...niektore veci hraju proti nej. Myslim,ze aj ona je z tych,co uplne podcenili a ostali neinformovani v tejto oblasti.
A tiez chapem tie urady,ze casto maju cudzincoch skreslene vnimanie, cize vidia veci v inom svetle, nez rodicia tych deti. Nie je to take jednoduche. Akonahle sa na niekoho aj na SK zamera socialka,tak bude hladat vsetky dokazy a fakty, ktore v danom pripade pouziju.
@petkula ja nerozumiem, ako je to riesene ekonomicky. Odoberanie deti sa zvysilo, ked zacalo byt platene pestunstvo v Norsku? Takze stat odobera viac deti, aby mohol kazdy mesiac vycalovat 5000 Eur viacerym pestunom? To by velmi rychlo skrachovali a ani ta ropa by ich nezachranila.
A nezda sa mi, ze by sa tak zdegenerovany narod ako tu niektori uvadzaju vypracoval na taku vyspelu krajinu, akou Norsko bezpochyb je (a ostatni severania tiez).
@vevesh pises, ze "Socialku volala nemocnica, potom co ju museli operovat a obe deti boli pri nej same ( cca. 40 min.) "
inde si pisala, ze si vybavovala pisomny suhlas o tom, ze jej budes pri detoch vopred, lebo vedela, ze ide na operaciu a tiez vedela, ze jej muz sa nezvladne postarat o 2dnove novorodena. preto to riesila cez teba.
napriek tomu mala v den operacie deti v nemocnici so sebou.
preco neboli uz u teba v ten od rana? co sa stalo?
@moonlight1210 nie- ona vybavovala papiere na porod, ze starsie bude v nasej starostlivosti, (popripade mladsie- novonarodene , ak nastane nieco neocakavane)... Porod bol ambulantny, po 6hodinach sla domov
O 2 dni sla na kontrolu do nemocnice ( zobrala zo sebou deti A kamaratku -susedu , muz bol v praci), a v tom ju museli akutne operovat - kamatatka pockala 20 min, odmietla vsak Zodpovednost za deti a podala Info o jej mm / nas (dokonca dieta 8r. Im povedalo cisla a mena, kam sa obratit..) +vsade v papieroch mala cislo na mm a 3 cisla na nas- nie, bola zavolana socialka ( to by az tak nevadilo, keby deti boli na dalsi den dane otcovi - ale nie, ze im na pol roka zobrali starostlivost o obe deti, starsie sme dostali az My o 3 dni, a o 2 dni bol znova u socialky (aby si odychla) a o novonarodenom jej odmietli dat mesiac Info, kde sa to dieta vobec nachadza a co s nim je, po dvoch jej povolili navstevy u pestunskej rodiny a v sucasnosti prehadzuju starostlivost jedneho dietata z druhym na nu, otca socialka medzitym zbavila UPLNE prav o starostlivost ( vztah to nevydrzal, kedze socialka bola u nich kazdy az kazdy druhy den a o ostatnych pikoskach pomlcim..) - TO nie je v poriadku - momentalne podala uz asi 5-6 odvolanie voci postupom socialky, vsetky vyhrala, ale obe deti spat nema, dokonca ju uz pracovnicky beru za "problemovu ", lebo mala tu drzost sa odvolat... 😠 😠
@kiki68 ano, to chápu ale naštěstí je to zatím u nás zatím nastavené tak, že pokud rodičům dítě odeberou, tak se hledá náhradní rodina a to nejdříve v okruhu nejbližších příbuzných - tzn. babička, teta atp. Jenomže v zahraničí to očividně nerespektují, hledají co nejdřív umístění v britských - nebo norských rodinách. Proč asi - pokud by dali děti babičkám, tak pěstouni nebudou mít práci, že... 😒
Proč v obou případech - p. Michálakové i p. Boorové, kdy se neprokázalo sexuální obtěžování nevrátili děti ihned alespoň matce?? Proč p. Michálakové může vídat své syny 2x ročně?? Co je to za zrůdný systém? Ten přece vůbec děti neochraňuje. Odebrali děti v jejich nejcitlivějším období - ve 2 a 6 letech. Ten starší už dokonce odmítl naposledy maminku vidět (má teď 10 let). Úplně zpřetrhali rodinné vazby. Aby toho nebylo málo, tak oba bratry rozdělili do různých rodin! Je mi z toho opravdu hodně smutno.
Jen se obávám, aby něco podobného nezačalo platit i u nás. Zatím u nás pěstounství není placeno nijak zvlášť výhodně ale pokud to bude jako v zahraničí, tak určitě zájem o pěstounství vzroste. Ti lidé nemusí chodit do práce, to je vlastně jejich práce, žijí z peněz, co mají za ty odebrané děti. Samozřejmě mezi nimi budou kvalitní lidé, kteří tuto práci budou dělat z lásky k dětem ale pokud budou motivací peníze, tak to nemůže nikdy dopadnout dobře ☹
@milotaa víš, ne všechno, co je ze západu (GB, Skandinávie atp) je úžasné a skvělé, Norsko mi nepřipadá jako super vyspělá země. Ale je fakt, že jsem byla dříve ze Skandinávie taky nadšená. Teď bych tam však raději s dětmi necestovala.
http://www.hlavnespravy.sk/talianke-nutenym-cis...
@petkula vzdy ked citam nejaky clanok na www.hlavnespravy.sk tak sa pytam, aky pako uz len mohol taketo bludy napisat. Fakt ma zaujima, kto spravuje tie stranky. Priznam sa, ze uz len ten zdroj ma odradil od toho, aby som si ten clanok vobec precitala. Daj odkaz na nejake serioznejsie medium a mozme sa bavit.
Ja nevravim, ze vsetko, co je zo zapadu je super. Ale tvrdim, ze su ekonomicky na tom velmi dobre na to, aby som uverila, ze sa nezmyselne snazia stale viacerym pestunom platit mesacne obrovske peniaze a este pre nich unasat deti. A krajina plna debilov by si urcite neudrzala taku vysoku zivotnu uroven.
@petkula tiez sme sa tomu cudovali - co sme neskor zistili, dieta bolo na 10 dni prevezene na novonarodenecke oddelenie jednej nemocnice mimo mesta, a ked sa to ta matka dozvedela, okamzite tam sla, dokym tam prisla (45 min) bolo dieta odvezene a umiestnene v pestunskej rodine (dostali Echo, ze sa to dozvedela) - neskor bolo stanovisko socialky, ze to bola ochrana matky a dietata, aby matka nevykonala nieco neuvazene....
A este jedna vec: ak vysledkom toho, ze mi stat zakaze capnut dieta po zadku, nutit ho umyvat si zuby alebo jest jedlo rukami bude taka zivotna uroven ako v Norsku, tak tu Norske zakony vitam s otvorenou narucou.
@milotaa já tě tady nechci přesvědčovat, je pravda, že se o tomto problému zatím moc v hlavních zprávách nemluví. Například ČR má tučné dotace z Norska, takže to by mohlo vysvětlovat fakt, že se moc neangažuje ve věci p. Michalákové.
Viz tento blog: http://sonasvobodova.blog.idnes.cz/c/432792/Nor...
Slovenská média neznám, takže tam se mi nechce hledat ale ČT se snad řadí k těm "serióznějším":
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/exkluzivne-na-...
http://www.ceskatelevize.cz/porady/1142743803-r...
Co je na celé věci nejvíce bijící do očí je však fakt, že pokud ti odebere sociálka dítě, nesmíš o tom nikde říct, hrozí ti vězení - viz reportáž ČT. Takže toto mi vůbec nepřijde jako správný postoj demokratické země. Oni se hájí tím, že je to z důvodu ochrany dítěte ale je tomu opravdu tak?
Taky zajímavý článek, mimo jiné se v něm píše o odměně soc. pracovnicím za odebrání dítěte @milotaa
http://sonasvobodova.blog.idnes.cz/c/437901/Bud...
@milotaa kazdy ma ine hodnoty a norska / britska. a co. zivota uroven naozaj nestoji o to, aby ti niekto cudzi vzal tvoje vlastne deti resp. Sa ti montoval do zivota, ako im pride vhodne ( na zaklade absurdnych domienok a miesali sa do vychovy veci, ktore patria k zakladnemu bontonu cloveka!! A nedaj boze ohrozovali zdravie dietata - necistenie zubov sposobuje povlak a kazy a tie maju priamy a nepriamy vplyv na ochorenia traviacej a cievnej sustavy v neskorsom veku- len aby nebolo nutene alebo nerevalo).. a ty nemas co k tomu povedat, a to uz nehovorim o rozvrate rodinnych a partnerskych vztahov, kedze vacsina taky natlak neustane...
http://www.badatel.net/juvenilna-justicia-a-uno...
Slovensko 2013:
Vyjadrenie UPSVaR: "...postupovali sme zákonným spôsobom, v súlade s občianskym súdnym poriadkom.."
vevesh, to , co si opisala o postupe jugensamtu je uplne logicke ,ako napisla aj phillipa 22.
ty pises z uha pohladu neuplnych informaci.
to, ze nemecke zakony su humanne, staraju sa o tom aby deti /aj pristahovalcov, co nie su schopni sa dobre o ne starat/ mali moznost dobreho rastu, bezpecia anapredovania vo vyvoji sa ti zda nelogicke a zle? 😕
ta tvoja znama teda ako to opisujes nebola pripavena starat sa dobre o deti. zila smuzom, kde dieta nebolo pravne jeho . ten muz nebol, schopny zabezpecit dostatocnu starostlivost detom v pripade udalosti,aka sa stala ich matke. do starostlivosti mu ho zverit pravne, nemohli ,pretoze prtavne nebol otcom novorodenca.
rodina, ktoru urcila na starostlivosat matka bola si preverena. ta vasa teda.a usudili, ze pre deti nie jeto vhodne prastredie. takze zvolili lepsiu variantu. co je na tom cudne?
takze ak otec neprejavil zaujem o tuto starostivost, tak matka ma pravo na nu sama podla zakona vde obaja maju rpavo na starostivost, aj ked neziju spolu.
ich vztah nenarusil zasah jugendsamtu,ale ich spravanie.ale bolo narusene davno.inak by dieta matke nezverovala znamym, otec by uznal otcovstvo vyhlasenim
subjektivne spravedlnujes nezodpovedne konanie rodicov a este vycitas, ze stat v nemecku mysli na deti takych rodicov lahkovaznych.a este aj na rodicov samych. a plati sumy z rozpctu na uspokojenie ich potrieb. zvlastne myslenie mas, nehnevaj sa na mna.
dalej pises, ze ej bolo znovu navratene rodicovske pravo.znamena to, ze jej bolo odnate ci obmedzene na zaklade rozhodnutia sudu?
to, ze v nemecku sa staraju,aby aj matka mala apohodliea dokazala sa o deti postara uplne , je asi pre teba velke prekvapenie moslimske pravo takyto humanizmus nepozna.
vies ty,kolko stoji taka starostlivost de statu o decka takychto rodicov? tisice eur mesacne.a ona sa este bude stazovat?ze jej pomohli? ta zena je neschopna sa strat o seba o deti. a to aj dokazala ako si to popisala.
suhlasim s PHILLIPA22, ja tiez zijem roky v de. viem ako to aj pravne prebieha.ale tvoj pohlad na vec je ozaj subjektivny a nie z pohladu realistickeho posudenia veci. ale pohlad na to,m ze sa pozastavues na to, ze ochranili syna zverenim do profi rodiny od rodica, co pouzil voci nemu nasilie, ma prekvapuje.
podla tvojho opisu spravania sa toho otca je dobre, ze je prec z de. tu sa nasilie tresta. ttak nech zije tam, kde je to normalne.je jedno, z akej prciny take nasilie vznika je neospravedlnitelne. fakt ma prekvapuje tvoje myslenie .
@nicolle21 vysoku zivotnu uroven vidim napr v tom, ze v rodine staci jeden normalny prijem, aby slusne prezili - tj. mohli si dovolit normalne slusne byvanie, stravu, oblecenie a ostane aj na dovolenku. Ze ked ides k lekarovi, tak vies, ze sa s Tebou budu bavit ako s clovekom a pokusia sa pomoct hlavne Tebe. Ze ked sa raz dozijes dochodku, tak z neho slusne vyzijes a nebudes musiet vyciciavat svoje potomstvo. A tak dalej...
@milotaa no, tak zrovna ta zdravotní péče v Norsku trochu pokulhává 😉 Řekla bych, že lepší je možná i u nás...
http://andrejruscak.blog.idnes.cz/c/400343/Jak-...

@petkula mozes tento "bullshit" potvrdit nejakou oficialnou norskou strankou? Rada by som si to precitala, ako tam pisu o umyvani zubov a povynnej skolke od 1 roku, nejak to nemozem nikde najst 😝