icon

Odoberanie deti sociálnymi službami. Čo môžme urobiť?

miriell
1. dec 2014

Dnes som videla jedno z ďalších mnohých videí (dole), kde ukazujú, ako sociálne služby odoberajú deti maminám v zahraničí. Som obyčajná mama 2 detí, ktorá sa nedokáže pozerať na bolesť matky, ktorej vezmú dieťa - mne by takým spôsobom zničili celý môj život a moje srdce by prestalo tĺcť ☹ Mne sa v okolí našťastie nič také nestalo a dúfam, že podobnú situáciu ani nikdy nezažijem, považujem však za potrebné, aby sme my maminky začali viacej hovoriť o tomto probléme, až kým náš krik a vrava nebude postupne taká silná, že nás budú počuť aj tam hore a pomôže to zmeniť v tomto chorom systéme niečo, aby sa dané situácie už neopakovali.
Mnohé z nás mamín možno povedia, že táto téma a diskusia nemá význam a je zbytočná, ale odmietam žiť v tomto systéme, v ktorom budem mať pocit, že nemáme dosah absolútne na nič a nemôžme nič zmeniť.

Dávam do pléna túto tému a pýtam sa Vás maminky, ktoré máte skúsenosť s legislatívou, maminky právničky, maminky, ktoré máte skúsenosti s neziskovými organizáciami, maminky, ktoré máte silu, chuť, energiu, maminky, ktoré sa nedokážete pozerať pasívne na tento svet, v ktorom nám rastú naše milované deti: čo môžeme my, mamy, konkrétne urobiť, aby sme postupne začali meniť túto situáciu a legislatívu? Môžeme niečo zmeniť, na niečo upozorniť? Môžeme nejako pomôcť tým mamám, ktorých svet sa takto zrútil? Viem, že daná legislatíva tu v SR momentálne taká nie je, ale to nie je dôvod, aby sme o tejto téme nehovorili nahlas. SME MAMY A MILUJEME NAŠE DETI A CHCEME, ABY VYRASTALI SO SVOJIMI RODIČMI, ktorí ich milujú.

Keď teraz hneď nič nevyriešime, bola by som rada, keby nás mamy, boli aspoň "počuť", že s touto situáciou a legislatívou (v Nórsku, Británii a inde) NESÚHLASÍME a podobné zákony tu NECHCEME. Verím, že muži/ženy, ktorí prijímajú takú legislatívu, majú svoje matky a svoje manželky/manželov, ktorí tiež nesúhlasia s takýmto postupom riešenia a keď budeme dostatočne veľa hovoriť o tomto probléme, tak sa nájdu "uši", ktoré más budú počuť a počúvať a pomôžeme niečo zmeniť.

Maminky, ktoré budete mať pocit, že sa chcete vyjadriť k tejto téme, pridať nejaké súvisiace video, maminky, ktoré chcete vyjadriť len podporu trpiacim maminkám aj keď len virtuálnu), ktorým sa stala taká situácia, budem rada, keď do tento témy pridáte svoj názor. Veľmi pekne Vám ďakujem.

Video, ktoré som dnes videla o odobratí 1ročného dieťatka maminke v Nórsku (stačí Vám vidieť prvú minútu):

Strana
z8
happyfrog80
7. dec 2014

@sisaka tak tak ,ja myslim ze Boorova nebola svata .

slniecko77
10. dec 2014

@miskoskulko uz chapem ako si to myslela s p.Cisarovou..trosku som si overovala fakty..este raz "klobuk dolu pred Maricou Pirosikovou" 🙂

citronade
11. dec 2014

dobry den 😉 mohol by mi niekto v skratke napisat, o co ide? je toho na nete vela o tejto kauze, strasne vela, neviem sa v tom ani orientovat, vsetko radom citat... deti boli odobrane na zaklade toho, ze matka s nimi isla k lekarovi so zapalenym genitalom a lekarovi sa nieco nezdalo a dalej? zaujimali by ma priciny odobrania deti, dokazy ktore sa potvrdili apod, strucne jasne, dakujem. 😉

zuzu7899
17. dec 2015

@pribinak svata pravda aj ked kruty pribeh

fra
23. jan 2016

Ak trochu sledujete situaciu okolo absurdneho konania norskeho Barnevarnetu, dnes o 13:00 na Palisadach v Bratislave
https://www.facebook.com/events/218473715156041/

eva8
25. dec 2016

Ako som pochopila, v severských krajinách odoberajú deti rodičom z rôznych dôvodov, pre nás aj z nevysvetliteľných príčin. Som zvedavá, či rovnako odoberajú deti všetkým prisťahovalcom, alebo sa neprispôsobujú pravidlám výchovy len rodiny z horeuvedených krajín?

karol0212
25. dec 2016

@eva8 Nehľadajte v tom nejaký systém alebo logiku, na tých prípadoch nič nie je oprávnené, jedná sa o porušovanie ľudských práv. Rovnako sa to stáva domácim Nórom, nie len cudzincom. Neviem sem pridať prílohu - dokument "Zo súdnej praxe" s názvom "ochrana biologickej rodiny z pohľadu ľudsko právnych štandardov" (keď dáte do gúgla a trocha pohľadáte, mala by ste sa prepracovať k nejakému PDF) Článok je od p. Pirošíkovej, kde sa detailne venuje tejto problematike celkovo - na základe jednotlivých prípadov - ktorými sa zaoberal aj ESĽP. Parlamentné zhromaždenie Rady Európy vydalo rezolúciu v ktorej sa hovorí, že dieťa je možné vyňať z biologickej rodiny len za výnimočných okolností a ako úplne poslednú možnosť až po zlyhaní všetkých ostatných možností, nakoľko sa vždy jedná o drastické opatrenie a vlastná biologická rodina vždy poskytuje najlepšie podmienky pre vývoj dieťaťa.

sona123321
29. feb 2024

@igor211
@nicolle21 presne, táto zeriempizzu už len svojim nickom dáva najavo mieru svojej schopnosti prijímať fakty a spájať do súvislosti skúsenosti ľudí. Dúfam že muž si nájde vhodný zárobok aj v inej krajine a budete v bezpečí. Viem o Nórsku dlhé roky, plakavala som pri tých videách dokonca som sa tam chcela odsťahovať aby som pomáhala tým nešťastným rodinám,ale ako sama? Nič by som nezmohla akurát by som depkovala s nimi. Kto chce pravdu vidí kto nie bude slepo veriť štátu. Všetko dobré a dúfajme že to bude lepšie.

Strana
z8