Odoberanie deti sociálnymi službami. Čo môžme urobiť?
Dnes som videla jedno z ďalších mnohých videí (dole), kde ukazujú, ako sociálne služby odoberajú deti maminám v zahraničí. Som obyčajná mama 2 detí, ktorá sa nedokáže pozerať na bolesť matky, ktorej vezmú dieťa - mne by takým spôsobom zničili celý môj život a moje srdce by prestalo tĺcť ☹ Mne sa v okolí našťastie nič také nestalo a dúfam, že podobnú situáciu ani nikdy nezažijem, považujem však za potrebné, aby sme my maminky začali viacej hovoriť o tomto probléme, až kým náš krik a vrava nebude postupne taká silná, že nás budú počuť aj tam hore a pomôže to zmeniť v tomto chorom systéme niečo, aby sa dané situácie už neopakovali.
Mnohé z nás mamín možno povedia, že táto téma a diskusia nemá význam a je zbytočná, ale odmietam žiť v tomto systéme, v ktorom budem mať pocit, že nemáme dosah absolútne na nič a nemôžme nič zmeniť.
Dávam do pléna túto tému a pýtam sa Vás maminky, ktoré máte skúsenosť s legislatívou, maminky právničky, maminky, ktoré máte skúsenosti s neziskovými organizáciami, maminky, ktoré máte silu, chuť, energiu, maminky, ktoré sa nedokážete pozerať pasívne na tento svet, v ktorom nám rastú naše milované deti: čo môžeme my, mamy, konkrétne urobiť, aby sme postupne začali meniť túto situáciu a legislatívu? Môžeme niečo zmeniť, na niečo upozorniť? Môžeme nejako pomôcť tým mamám, ktorých svet sa takto zrútil? Viem, že daná legislatíva tu v SR momentálne taká nie je, ale to nie je dôvod, aby sme o tejto téme nehovorili nahlas. SME MAMY A MILUJEME NAŠE DETI A CHCEME, ABY VYRASTALI SO SVOJIMI RODIČMI, ktorí ich milujú.
Keď teraz hneď nič nevyriešime, bola by som rada, keby nás mamy, boli aspoň "počuť", že s touto situáciou a legislatívou (v Nórsku, Británii a inde) NESÚHLASÍME a podobné zákony tu NECHCEME. Verím, že muži/ženy, ktorí prijímajú takú legislatívu, majú svoje matky a svoje manželky/manželov, ktorí tiež nesúhlasia s takýmto postupom riešenia a keď budeme dostatočne veľa hovoriť o tomto probléme, tak sa nájdu "uši", ktoré más budú počuť a počúvať a pomôžeme niečo zmeniť.
Maminky, ktoré budete mať pocit, že sa chcete vyjadriť k tejto téme, pridať nejaké súvisiace video, maminky, ktoré chcete vyjadriť len podporu trpiacim maminkám aj keď len virtuálnu), ktorým sa stala taká situácia, budem rada, keď do tento témy pridáte svoj názor. Veľmi pekne Vám ďakujem.
Video, ktoré som dnes videla o odobratí 1ročného dieťatka maminke v Nórsku (stačí Vám vidieť prvú minútu):
co mna dost vcera prekapilo, ze SK ministerstvo Prac, soc. veci a rodiny si od tohto roku plati britskeho sudcu na dochodku, ktory rozhodoval v kauze Boorova ... nie som velmi na tie famy okolo juvenilnej juticie, ale to uz trosku mi zacina byt podivne ... na co si ho dokelu u nas platia? V com im ma radit? Teoreticky mozno ako dostat tie deti z Britanie, ale no neviem 😖
Vôbec neviem čo s tým, ale veľmi ma táto téma zaujíma a rada sa pripojím ak budem vedieť... Je skvelé, že nám to nie je ľahostajné a sme odhodlané niečo s tým urobiť... Ďakujem zakladateľke!
@miriell ja to vidim tak, ze ked sa niekto rozhodne zit s detmi v zahranici, tak by mal akceptovat zvyklosti tamojsieho socialneho systemu. To, co ty vidis na videu je 20 minut zivota nejakeho dietata. Co sa dialo ten zvysny rok, to uz na videu nie je, a ak to dieta napriklad tlcu ako zito, zneuzivaju, alebo sa onho nestaraju, urcite sa tym nebudu chvalit na youtube.
Samozrejme ze aj ten najvacsi tyran sa bude na verejnosti tvarit ako strasne chudatko, ktoremu vsetci ublizili. A natocit srdcervuce video predsa nie je absolutne ziaden problem. Zober si napriklad nasich "osadnikov". Na kameru tiez vecne placu, ked im niekto siahne na deti. Ale deckam jest nedaju, radsej kupia chlast, k doktorovi zajdu az ked ma 40tky horucky, ze maju deti blchy a vsi maju na salame a radsej to poslu zobrat/kradnut, ako do skoly. Naozaj si myslis, ze kazde dieta by mala vychovavat jeho matka?
Napriklad, verim tomu, ze v pripade p. Borovej jej boli deti odobrate PRAVOM. Svedci o tom uz len to, ze nakoniec boli zverene do starostlivosti starej mame, NIE matke. Druha vec, ze najskor mali riesit hladanie pribuznych az potom adopciu.
My zivoty tych ludi, ani ich susedov a pod nezijeme, mame len jedostranne informacie podane tak, aby zahrali na "citlivu strunu" a aby sposobili velke "halo". To je zalostne malo na to, aby sme my od pocitaca mali mat pravo sa k pripadu akoze objektivne vyjadrovat a hodnotit rozhodnutia uradov.
u nas je to skor naopak. vsetci vedia, co niektori rodicia robia detom za zatvorenými dverami, ale vsetci mlcia.
tak co s tym? nemali by sme prednostne riesit toto u nas, ako skusat pozdvihnut hlasy na slovensku voci pripadom v norsku (pochybujem, ze budeme mat na norsku justiciu nejaky vplyv)?
dalsia otazka je, nakolko mas vydrz viest taku kampan, hladat cesticky, sposoby a sirit osvetu, venovat cas, sily, financie, zhanat financie.
okrem tej danej chvile, kedy ta rozplakalo video z norska.
lebo toto nie je o chvilkovej vypatej emocii, ale o rozumnom rieseni.
Ja by som si dovolila jednu otazku, neni na Slovensku skor opacny problem, ze je tu kopec tyranych deti a nic sa s tym nerobi? Viem ze po tej prisernej kauze o utyranom dievcatku, co zomrelo sa udiali nejake zmeny na socialkach, ale je kopec rodičov na urovni "debility".....nechcem byt impertinentna, ale kopec primitivov ma deti a sami nevedia, ako sa o ne starat a toboz im venovat lasku a vychovavat ich. Takze aj toto by sa malo sledovat.
No tak som si pozrela viac ako len 1 minutu. A poviem k tomu len tolko. Odkial vies, ze v tomto pripade odobratie dietata nebolo na mieste? Je k tomuto videu aj nejaky dalsi pokec, kde sa rozobera, co predchadzalo tomuto zasahu uradov?
Uz len samotny fakt, ze bolo video zhotovene o niecom svedci. Nehovoriac o tom, ze spravanie tych ludi v uniformach vyzera byt vysoko profesionalne.
Momentalne mam starostlivosti chlapca, ktoeremu sa vlastna matka vyhraza nozom. U nich doma to zrejme vyzera rovnako dobre ako na tom videu. A som si ista, ze by matka plakala rovnako hystericky ako ta na videu.
Pokial mas nejake dalsie zdroje, ktore hovoria o tomto konkretnom pripade a o tom, ze postup uradov nebol v sulade so zakonom, tak sem s nim. Inak nie je mozne vyslovit podozrenie. Nehovoriac o tom, ze budenie dojmu "zakernej juvenilnej justicie" bez dokazov vysoko poskodzuje deti, ktore su skutocne tyrane, ci zanedbavane.
Co mozeme urobit? Dufat, ze uz ziadne dieta nedopadne ako neboha Lucka Hrotakova ( to je to dievcatko, ktore tri roky hnilo a nikomu nechybalo) !!!
Dieta, na ktore sa vsrtci vykaslali, jej biologicky otec, detska lekarka, susedia, pedagogovia, soc prqcovnici, susedia a znami, v neposlednom rade aj my, sliepky, co by sme chceli zachranovat svet a nevieme pomoct susedovi
Tak a teraz do mna!!!!!!
@miriell poznáš pozadie tohto konkrétneho prípadu alebo niektorých ďalších? vieš, prečo došlo k tomu, že dieťa bolo odobraté? ja nie... a nie je mi to jasné ani z toho videa... pracovníci prišli v kľude, to, že museli mladú mamičku spacifikovať - no čo mali robiť, keď im bránila? jasné, každá by bránila, to je normálna reakcia, ale má svoje dôsledky...
áno, pekný slušný čistý dom, ale to nie je zárukou toho, že o dieťa bolo dobre postarané a že sa tam nedialo nič, čo by mohlo dieťa ohroziť...
u nás ti dieťa nikto nevezme, u nás ti nechajú dieťa aj v rodine, kde je násilie, alkohol alebo drogy bežnou súčasťou života...
@miriell Ja som za odobratie dieťaťa pokiaľ nežije v adekvátnom prostredí pre neho prospešnom. Síce žijem v Prahe ale V siedmom nebi si pozriem na nete celkom často a keď vidím ako tam niektoré rodiny žijú týždne mesiace a roky s malými deťmi je mi zle. Garantujem Ti, že v takom Nórsku, Británii, Írsku alebo v mnohých iných štátoch by takto nežili. Buď by sa matke dávno pomohlo, pretože nie je umenie zle dopadnúť ale umenie je ísť a žiadať o pomoc. Pokiaľ sa však rodina upozornená na problém tvári, že tam problém nie je nič iné sa veľmi nedá robiť.
Nepoznáš pozadie tohoto nórskeho prípadu a ako písala @sissy27 a súdiš? Vieš čo sa tam dialo, že sa stalo to čo sa stalo?
Uznávam je choré, že v niektorých štátoch nemožeš dať dieťaťa ťapu na zadok lebo si tyranka, ale nie je možné aby niekto zneužíval systém a nestaral sa o deti. Mnoho rodín v GB si zariadilo príspevky od A až do Z a deti sa našli zanedbané, špinavé a pod.
Niekde je legislatíva prísnejšia ale vedia prečo to tak je. Len si spomeň na prípad v Tušiciach na SK z roku 2002 keď tá žena udávala prosila a nakoniec sa stalo čo sa stalo. Učiteľky v škôlke boli slepé alebo chceli byť slepé? Skôr by som si kládla túto otázku, alebo úteky detí z domu veď to je jasné volanie o pomoc a všetci ich s pompou vrátia rodičom ale AKÝM rodičom?
Myslím si, že všetko má svoje pre a proti a toto je len Tvoj jeden pohľad.
Aj ja v práci občas podpíšem papier lebo nemám pocit, že je matka nie je schopná sa o dieťa starať. Sociálka to kontroluje istú dobu a ver mi raz som neskutočne váhala, ale veľmi dobre som urobila lebo by to skončilo veľmi zle
@miriell - niektore matky aj ked svoje deti miluju, nedokazu sa o ne adekvatne postarat, ci uz maju psychicke poruchy alebo agresie alebo sa jedna jednoducho o nechcene dieta. Kazda matka by plakala, ked jej dieta odoberaju, ale vieme my, ci to dieta cele dni nenechala revat od hladu, v precikanych plienkach a nebila ho? Nevieme. Ja si myslim,ze ochrana deti by sa mala skor sprisnit, doteraz prilis vela deti zije s rodicmi, ktori si ich nezasluzia.
mali by tí Nóri rozšíriť záber aj na SR, tu by našli širokú "klientelu" a pole pôsobnosti 😀
@pribinak Prečo by som mala ísť "do Vás" a nadávať? 🙂 Chcem poznať názor na danú situáciu a hľadať riešenia...svet okolo mňa mi nie je ľahostajný, žijem v spoločenstve, nie izolovane.
@maslenka47 My sa ako rodina snažíme etablovať v inej krajine, ale nie je mi jedno, čo sa deje na Slovensku a do inej krajiny nejdem preto, aby mi zobrali deti, ale aby som tam s nimi mohla žiť na lepšej životnej úrovni ako by som pri rovnakých podmienkach žila tu. Veľa vecí v našich životoch riešime kvôli deťom, ale nie preto, aby nám ich raz systém zobral. (do Nórska nejdeme, ale trend je taký, že sa daná legislatíva rozširuje aj do iných EÚ krajín)
Nechcem komentovať konkrétny prípad na videu, ide mi o pointu, o princíp.
Maminky, chápem, že je plno detí týraných a je samozrejmé, že by sa to malo riešiť. Keď som bola so synom v nemocnici na operácii, tak som mala podozrenie, že iná maminka z vedľajšej izby psychicky týra svoje vtedy cca 6 mes bábätko, ja a ešte jedna maminka vo vedľ. izbe sme normálne plakali nad plačom toho dieťatka (po 3násobnom ohlásení sestričke a lekárovi nikto nič neriešil, sestričky strčili hlavu do "piesku", lebo maminka bola býv.sestrička (aspoň tak mi povedali) - chcela som, aby jej šli aspoň dohovoriť, že naozaj nie je nutné trieskať kovovou postieľkou o stenu, aby dieťa zaspalo (podotýkam trieskať a nie jemne kolísať, naše bábätká sa budili na ten buchot) a nadávať mu vulgárne (nechcem sa tu opakovať, už som to riešila v inej téme cca pred rokom, lebo som nevedela, ako mám správne zareagovať, aby som neublížila maminke, ak je v nejakom strese, ale ani dieťatku, ak je naozaj týrané.
Niečo o Češke, ktorá má momentálne problém s odobratím detí v Nórsku - urobte si názor sami....
http://www.kdejemojedite.cz/wp-content/uploads/...
Keď je však niekto nespravodlivo "potrestaný" systémom, tak sa z tohoto problému ide ťažko von..Žiadny extrém nie je dobrý a preto je fajn sa nepozerať len tak, že čo sa deje a dávať hlavu do piesku. Preto som pôvodne založila túto tému. Zdá sa nám, že Nórsko je ďaleko....geograficky áno, ale viete, že náš sociálny systém sa začína pomaličky prispôsobovať tomu Nórskemu? Niekde som raz dávno čítala, že nórsky systém je postavený finančne ohľadom brania detí tak, že zarábajú na tom viacej ako na drogách - len neviem ten článok aj s konkrétnymi dôkazmi a číslami nájsť (ide tam o to, koľko stoja ročne špeciálny právnici, ktorý odoberajú deti rodinám, koľko opatrovníci, koľko soc. pracovníci, ktorí majú špeciálnu odmenu navyše za každé nahlásené a odobraté dieťa atď, je okolo toho celý systém)...keď ten článok nájdem, tak ho sem zavesím.
Ako funguje nórsky sociálny systém?
http://forum.zoznam.sk/t/5/48872/ako_naozaj_fun...
Len zopár pikošiek z článku:
"..výrazne poškodený chrup môže viesť k nahláseniu"
"Takže, to čo Slováci a iné národy považujú za prirodzenú súčasť rodinného života, ako napr. diskutovanie o chorobách našich blízkych, je už v Nórsku považované za patologické."
" Časté jedenie sladkosti je tiež určitým problémom, keďže v Nórsku dostávajú deti sladkosti len v sobotu. "
"Samotný nórsky systém je aj na Slovensku prezentovaný ako vzor pre náš sociálny systém."
Maminky, dali sme sladkosť svojim deťom mimo sobotu? Snažím sa nedávať sladkosti deťom vôbec a keď áno, tak zdravé alternatívy, ale podľa tohto bodu by som bola už nahlásená - žiaľ, dala som dcére včera malú čokoládku z adventného kalendára...Je to extrém a vytiahla som len jednu vec, ale na to sa snažím upozorniť, že ideme pomaličky do extrémov: na jednej strane si nevšimneme, že nám zomrie 3 ročné dieťa na týranie a na druhej zoberieme dieťa rodičom kvôli pokazeným zúbkom.... 😒
Nie je správne, keď sme ľahostajný voči svojmu okoliu a ja sa snažím nebyť ľahostajná. Chcem, aby moje deti videli, že mi záleží na tom, kde žijú a ako žijú. Nie som idealista, nemám 18 rokov, aby som nepoznala svet a realitu, ale nemám ani 60 rokov, aby som nemala energiu ísť za správnou vecou.
@miriell máš naprostú pravdu. Moje krsniatko má pokazené zúbky takmer kompletne. Podľa tohto by ju zrejme odobrali. LENŽE jej mama kvôli tomu aj xkrát plakala, že zlyhala. U zubárky boli ako na klavíri. Zuby jej drhli 4x denne a nič nepomohlo. ZUbárka povedala, že sa nemá trápiť, že s tým aj tak nič nenarobí, pravdepodobne nastala nejaká chyba, keĎ bola kmotra tehotná. Ochorela, brala lieky,.. NIk jej nevedel povedať, ani ta zubárka, že čo sa stalo....
Keď si len predstavím, že by ju niekto nahlásil, tak je mi až zle,....
Ja nemusim ani pozerat nejake video z Norska, byvam blizko socialnej ubytovne Fortuna, tu sa pridite pozerat a potom nech vam srdce puka a puka a puka a nech aj pukne!!!!!!!!!!!
Ja tu cvargu co len koti deti a nestara sa o ne ( slaby vyraz! Sere na ne zvysoka) by som najradsej dokopala!!
Pridi sem a hladaj riesenia, tu na Slovensku, kde zijeme a platime dane a zivime tu cvargu hnusnu co ma deti len ako zdroj prijmu a oenazi na chlast!
By si videla ako vedia ta tie "mamicky" vrieskat ked uz konecne im pridu zobrat decko,ten cirku ako sa slapka prepita bije s policajtami, nadava kuratorke, plieka sa o zem a trha si vlasy
Ale to ze decko naposledy jedlo pred troma dnami ked ukradlo cokoladu v obchode, je oblcene jak na 1.maja, u doktorky stetka neplati nic, ja platim vsetko, vsekole maju deti vsetko zadarmo, ja musim aj toaletak kupovat
Nech tie deti beru prec!!!!! Nech maju sancu zit v normalnej rodine!!!!!
Ze nesmu jest sladkosti? Kolko nas stoji liecba curkrovky, liecba detskej obezity, zubari, znicene klby a crevne ochorenia, ved to vsetko je zo sladkosti
Aj to patri do vyspelej spolocnosti, zodpovednost za zdravie, mne sa to paci !
@sonice ked uz o tej Fortune, je tam jedna ciganka ci romka ci ako ich volat, je to byvala domovacka, jej dieta chodi s mojim do skolky, vzdy vycesane, vyumyvane, ciste, vyprate, pekne zdravi, podakuje, ziadne bitky ani konflikty, zlate dievcatko
Ma aj bielu spoluziacku, vykvet a elita Fortuny, raz to dievca doskriabalo moje dieta, som si pockala mamku a urobila som taky cirkus jak cela romska osada
Ak raz budem ja volat socialku tak na tu mater a to je biela a ja tiez
@pribinak ale veď v poriadku.
ale čítaš aj to čo Ti ja píšem. Naozaj je to veľmi ľahko zneužiteľné. Si predstav, že nevychádzaš so susedmi napríklad (alebo svorka,... hoc kto) a ten ťa nahlási, že má podozrenie, že týráte deti a že ťa videli, ako si vlastné dieťa zbila (v preklade capla po riti).
príde sociálka, deti ti vezme a kým sa všetkko uvedie na správnu mieru, prejdú istotne mimimálne týždne. Tvoje dieťa niekde umiestmnené v ústave,... vieš si to predstaviť?
@sonice prepac, ale takto to naozaj nefunguje, to naozaj nie. Ved skus zavolat na socialku, ze suseda bije dieta, by sa tam dobre zasmiali, ze brat dieta len na zaklade jedneho anonymnneho telefonatu, bez dokazov
Ja trosku viem o com pisem
Tam treba vypoved svedka, vyjadrenia od lekarov a pediatricky, ucitelia ci uz v ms/zs, to nie je len tak, robia sa setrenia v rodine, nie jedno, ale opakovane, dava sa dohlad nad starostlivostou, niekedy sa matky a deti zapajaju do socializacnych programov a terapii
Na Slovensku to tak nie je, tu kym sa kuratorka dopracuje k tomu, ze to dieta berie prec z rodiny tak si to poriadne vybeha a overi, lebo to ide na jej triko!!!!
Potom, tie tyrane deticky vykazuju aj nejake symptomy, ci uz fyzickeho alebo psychickeho charakteru, take dieta sa hned berie do nemocnice na vysetrenie, to nie je len tak
Z jedneho capnutia mesacne modriny nie su
Psychocke tyranie je uz o niecom inom, ale tie deti tu patologiu v spravani maju
@maslenka47 Kiez by si mala pravdu. Bohuzial realita je uplne ina. Ak by sa na teba zamerala socialka tak si proste najdu nieco a dieta ti odoberu - spadne a ma modrinu a vymyslia si ze je to z tyrania a pod.
Dovod preco je to tak je ze sa zameriavaju len na "pekne" deti, teda take ktore sa lahko - za velke peniaze of course - adoptuju miestnymi nativnymi rodinami - presne ako v pripade Borova.
Miestne - a nielen romske, turecke, africke - osady tam a ani u nas nikto neriesi pretoze o take deti nie je zaujem.
Je to novodoby obchod z ludmi kedy sa zneuzivaju socialne slabsi pristahovalci na riesenie miestnej mizivej porodnosti.
@pribinak Preco si myslite, ze vo velkej vacsine pripadov exportuju neprisposobivych obcanov "domov", ale deti odoberu vacsinou tej prisposobitelnej casti? Ja tu neriesim problem s pozitivnou ani negativnou rasovou distriminaciou. Som si ista, ze napr. po prijati podobneho zakona na Slovensku by vacsina deti neprisposobivych obcanov ostala tam, kde je (este raz, neriesim farbu pleti, ale schopnost sa prisposobit vacsinovemu systemu a sposobu zivota), ale odoberanie by sa presunulo do oblasti prisposobivych deti....Videla som statistiky, ze v sever.krajinach odoberaju deti vacsinou vzdelanym cudzincom (Rusom s vysokos. vzdelanim) s bielou farbou pleti a vlasov - boli to zaujimave cisla. Vecer vyskusam pohladat tie cisla, teraz to nestiham.
@miriell aktualna tema, pretoze to co sa deje v zahranici pride o chvilu ku nam,pomaly sa to tuzacina tiez robit, ale stale je to velmi citliva tema a organy idu na to velmi pomaly, myslim si, ze netreba zatvarat oci pred touto problematikou, pretoze nas sa to mozno este tak nedotkne, ale nase deti budu trpiet a riadne si rozmylsi, ci budu mat deti alebo nie jedina vec o ktoru tu ide je rozbitie klasickej normalne fungujucej rodiny,
keby islo o zdravie a spravny socialny vyvoj deti, uz davno by vsetky cigancata boli odobrate, takze maminy, ktore si myslite, ze niekto tu nieco naduva a tvrdite, ze nepozna pozadie preco deti boli odobrate, tak staci otvorit oci a pozriet si vypovede zien, ktore trppia len preto, ze susedovi vadilo, ze ich dieta krici alebo mama zdvihne hlas, alebo jednoducho sused nema rad susedu, tak da preverit rodinu, a dieta jej vezmu,
tak chcem pocut vase nazory, preco socialni pracovnici navstevuju domacnosti s bielymi detmi a nejdu ku ciganom, preco nikdy nenavstivia aj tychto ludi a nevypocuvaju ich, a pritom vsetci vieme ako ziju v neludskych podmienkach, sem s vasimi vysvetleniami
dalsia vec, treba sledovat zakony,pretoze poslanci siich odklepnu potichu bez toho, aby ludia o tom vedeli, lebo totoj e velmi citliva tema a ked oni dostanu pokyn z Bruselu tak to urobia, pretoze tu ide o rozvrat rodiny a spolocnosti takze urcite to treba sledovat a medializovat, len problem je v tom ze aj media su zaplatene takzze sa tejto teme tiez budu vyhybat a nezverjnovat ju a treba ludi o tom informovat, aby potom dokazali upozornit ked sa nieco bude diat
@natalym Prave o to mi ide: kazdy sa pozera len na seba a sme lahostajni voci okoliu a potom to tak vyzera...smutne je, ze toto je trend a zaciname to povazovat za "standard": nevidim, nepocujem tyranie... nevidim, nepocujem to, ze su aj dobri rodicia, ale system je zly a odoberie dieta, aj ked nie je vazny dovod ☹
@miriell To nie je o ľahostajnosti k okoliu. Ak máš konkrétne podozrenie na konkrétnu rodinu, tak podaj oznámenie na políciu, na úrad. Ale takto diskutovať čo by keby, mi príde ako keby si sa nudila a nemala inej roboty. Ak vznikne potreba riešim a nevykecávam sa. Ale sa realizuj, sú rôzne združenia, nech sa páči.

@miriell ☹ ☹