Odsťahovali by ste sa kvôli manželovi do zahraničia?

29. jún 2021

Ahoj. Môj manžel a ja máme spolu 2 deti. 4 a 2 roky. Doteraz sme žili na SVK, no manzel kvôli pandémii o prácu prišiel. Je to cudzinec a najst pracu tu je pre neho velmi tazke. Jeho znamy mu ponukol pracu u nich. Ja tam vsak nikoho nepoznam. Jazyk tiez velmi dobre neovladam a som dost introvert. S jeho rodinou si tiez velmi nerozumiem, nakolko som nepresla na ich vieru a zijem s manzelom inak ako si praju, velmi ma nemusia. Manzel chce, aby sme sa tam vsetci prestahovali. Docasne k jeho rodine a neskor, ked predame dom na Slovensku, pojdeme do svojho. Mne sa vsak tento napad vobec nepozdava. Milujem Slovensko, aj nasu klimu. Tam to fakt nemam rada a nedokazem si predstavit, ze tam zijem. Ako by ste to riesili,? Je tu nejaka zienka, co si zvykla?

sirka9
29. jún 2021

záleží aká krajina, náboženstvo, na veľa veciach. moja spolužiačka sa s manželom odsťahovala do Saudskej Arábie pár rokov po svadbe, mala vtedy asi 26 rokov a už vtedy dve deti. úplne iná mentalita, všetko. dnes má detí 5, skvelého manžela aj jeho rodinu, zvykla si a je veľmi šťastná. aj keď to mnohým príde nepochopiteľné - ale natrafila asi na dobrého muža aj s celou rodinou. osobne by som sa asi bála odsťahovať do nejakej takejto krajiny, už len kvôli deťom, lebo ak by sa niečo čistou náhodou stalo, svoje deti buď v živote neuvidím alebo budem musieť strpieť život, ktorý nechcem.

number19
29. jún 2021

V tvojom pripade by som sa za okolnosti, ktore si opisala v ziadnom pripade neodstahovala. Mas v prispevku minimalne 4 agrumenty preco nie.

Je to v ramci Europy, alebo uz dalej?

zooeynka
29. jún 2021

Nie. Pracu najde aj tu.

s_a
29. jún 2021

Ja by som nešla, ale ja by som si ani takého muža nebrala.. podľa mňa s takouto situáciou vždy treba rátať, že muž sa raz bude chcieť vrátiť domov, keď si berieš niekoho zo zahraničia..

zuvelyn
29. jún 2021

Ak by to bola normlana pracovná ponuka (lebo skladať tehly za nemalé peniaze môže aj na Slovensku) tak áno, radšej by som sa presťahovala ako mala pseudo vzťah na diaľku. Ale museli by sme na začiatok dohodnúť podmienky, tzn. Čo deti, na ako dlho, ci sa vrátime, ak nie co s rodičmi, etc...

anjelicek26
29. jún 2021

Zalezi aka krajina... pozri aby ste sa uzivili, nemusi robit muz, mozes aj ty a on si nieco najde postupne urcite tiez. Ak si doma na rodicovskej, docasne sa vymente. Ja som sa kvoli muzovi stahovala, ale v ramci europy, nemecko, anglicko, zasa do nemecka a planujeme slovensko ked starsia zmaturuje, ci uz natrvalo sa uvidi... mne chyba velmi rodina, muz tu ma uz len babku, ktora ma nad 90, doma maju deti babku, dedka, tety, strykov, bratranca a sesternicu, toto im je tou vzdialenostou dost odopierane. A obaja na slovensku vieme dalej pre nase firmy pracovat... len sa rozhybat, nas dom nam bude chybat, deti tu maju zazemie...to nas zatial vzdy odradilo...

number19
29. jún 2021

@anjelicek26 Mozem sa spytat? Tvoj muz je Nemec?

anjelicek26
29. jún 2021

@number19 ano muz je nemec.

number19
29. jún 2021

@anjelicek26 Myslis, ze by si zvykol? Hovori po slovensky?

lenkakravcova
29. jún 2021

Ak si muž nenájde prácu, môže sa to s ním po psychickej stránke ťahať dole vodou.
Ak je živiteľ vašej rodiny, tak by som neváhala, zbalila veci a šla tam, kde prácu má.
Ja som tiež nechcela nikdy bývať v meste. Milujem les, polia, som poľnohospodárka. Manžel si však našiel prácu v meste. Bolo by zbytočne rozdeľovať rodinu. Peniaze potrebujeme a keď iná cesta nie je, niekto musí ustúpiť zo svojich štandardov. Záleží na čom to záleží viac - či na tom aby ste mali z čoho žiť a muž mal robotu ktorá ho baví, alebo na tom že chces bývať konkrétne niekde aj za horších finančných podmienok a tvojej práce (neviem či pracuješ a neviem ako vám to finančne vychádza).

anjelicek26
29. jún 2021

@number19 tak on uz na slovensku na zaciatku nasho vztahu tri roky zil, takze myslim, ze toto problem nebude...krajinu ma rad, ludi tiez, s mojimi rodicmi si vyborne rozumie...slovencina no - jedlo si objednat vie 😂 Mal tri roky slovenciny v praci... neni to slava, ale to by rozbehal... a rakusko je kusok, muz chodi lietat, tak by chodil tam, chceli by sme domcek pri hraniciach...

number19
29. jún 2021

@anjelicek26 Super. Len ma zaujimala ta adaptacia, ale ked uz na SK zil tak asi OK.

number19
29. jún 2021

@lenkakravcova Toto je trosku riskantna rada.
Vela zadrhelov: jazyk, viera, nie najlepsie rodinne vztahy, introvert, nema rada tu kulturu, moznost pre nu najst si job asi nulova, nema rada klimu.
Nechapem preco by tam mala ist.
Bud opatrna, aby si sa napokon nevratila bez deti....

autor
29. jún 2021

@number19 je z Bahrajnu. Tiez arabska krajina, aj ked ostrov. Avsak nieco ako Dubaj, nie ako Saudska. Zeny (cudzinky) nosia šaty, sortky, su tam velmi mili ludia. Necitite sa ako v arabskej krajine, ale predsa. Nenavidim to teplo. Parkrat sme tam boli a nie je to pre mna vhodna klima. Nechcem povedat, ze manzel kvoli mne odstupil od viery, ale on nikdy velmi nevyznaval Islam. Preto si jeho rodina mysli, ze v tom mam prsty ja. Lubime sa a neviem si predstavit zit bez neho, no takisto ani tam.

pribinak
29. jún 2021

Do Nemecka úplne kľudne. Určite nie Turecko a Moslimské krajiny.

anjelicek26
29. jún 2021

Skus mu odporucit ak zahranicie - tak europske zahranicie... urcite vie dobre este aj inu rec, nie? Porozhliadnut sa na slovensku po nadnarodnych firmach, kde ho ocenia alebo skusat rakusko, nemecko.... Do Bahrajnu by som nesla, to nie je take, ze sadnes do auta a o par hodin si doma :( Sekla by si detom celu rodinu :(

fiafia
29. jún 2021

Nie. Nechcem byť paranoidna ale bála by som sa ako by to mohlo dopadnúť. Zvlášť keď sú tu už deti

number19
29. jún 2021

Bahrain neviem...nema nejakych znamych v ramci Europy? Bahrain asi nie.
Co tam chces robit?

autor
29. jún 2021

@anjelicek26 ano, ovlada skvelo anglictinu, aj spanielcinu. Ide o to, ze tam dostal tu ponuku prace, tak nad tym premyslame. Zarobil by trojnasobok toho, co tu, ale vo mne je tolko veci, preco neist.

@number19 toho sa bojim najviac. Ze mi tam prepne. Ziadna zahradka, ziadna rodina, priatelia.

sissy27
29. jún 2021

Hm, ty nechceš ísť preč zo svojej krajiny, od svojej rodiny... ale keď to urobil on pre teba, tak to bolo v poriadku?
Veľa žien sa asi zhodne, že do moslimskej krajiny a za podmienok aké si písala, by nešli nikdy... Ale toto si treba prepočítať na začiatku vzťahu s cudzincom - že to bude nie len o kompromisoch, ale o tom, že jedna strana sa bude musieť prispôsobiť a vždy bude niekto ukrátený a vždy na jednej strane vznikne "home sick". Rozum by aj mne povedal "nie", ale vydala si sa, doteraz sa prispôsoboval muž tebe, teraz asi prichádza čas si to vymeniť... Otázne je, či jeho to ťahá vyslovene domov, alebo je to naozaj o pracovných možnostiach a vedeli by ste žiť v inej krajine.

anjelicek26
29. jún 2021

Trojnasobok toho, co tu, ale su tam tie peniaze tolko hodno? Aky budete mat zivotny standard tu a tam? Skutocne nikde inde v dojazde tisic kilometrov nenajde nic podobne? Tiez zarabam tuto tri krat tolko, ako by som zarobila na slovensku... ale naklady su tu ine na vela veci...

autor
29. jún 2021

@sissy27 my sme sa stretli na Slovensku. Zíl tu 6 rokov. Vie ake silne korene tu mam. Slovensko milujem. Tatry, cistu vodu, zelen, ludi. Tam budem na tom s psychikou velmi zle.

@anjelicek26 nad inou krajinou sme zatial ani neuvazovali, ale skusim mu to navrhnut.. rozhodne je lepsie byt pre mna a deti aspon v europe...

anjelicek26
29. jún 2021

To by bol dobry kompromis. Aspon nech sa rozhliadne, pozrie ponuky, nech ma prehlad...co vlastne robi? Severske krajiny ponukaju neskutocne zazemie, skolstvo, zdravotnictvo na urovni, keby sa mame posuvat vyssie, tak take norsko ci svedsko by ma lakalo kedykolvek ♥ Ale my sa budeme stahovat uz ked tak len za rodinou, uz nie sme pracovne od buduceho roka lokalne viazany.

lenkakravcova
29. jún 2021

V Bahrajne by mi asi skutočne vadila tá klíma.
Neznášam také teplo.

Ale zase,, on tu s tebou žil roky. Možno na 2-3r by si to zvládla aj ty tam a potom späť? Nad takým ste nepremýšľali? Že ísť si niečo zarobiť a potom sa vrátiť?

surama
29. jún 2021

Nechce sa mi verit, aby so super anglictinou a nemcinou si nevedel najst pracu na Slovensku. Pracujem v IT a tu doslova bazia po ludoch, ktori okrem AJ vedia perfektne NJ. Ked nema technicke pozadie, tak na manazerskych miestach by si urcite nasiel flek. Skor mam pocit, ze tvoj manzel chcel ist domov a toto je len vyhovorka, ze si nevie najst pracu.

marcellka32
29. jún 2021

@surama presne tak

snowflake07
29. jún 2021

Neviem v akej dedine zijete,ale v Ba bastia po ludoch s jeho znalostami jazykov,takze kompromis je kupit dom pri Ba aj s pozemkom na hospodarstvo.Zostanete na Slovensku,on bude mat pracu a ty zvierata a zahradku.Skor to vyzera,ze sa chce vratit domov.Ak raz odides mozno uz nebude navratu...

amelie2017
29. jún 2021

Ja som odisla za manzelom do Spanielska, on je Spaniel. Keby sme sa mali stahovat do inej krajiny, ak by to bolo vramci EU, nemala by som problem. ale v tvojom pripade by som do Bahrajnu urcite nesla. Navyse byvat s jeho rodinou, ktora praktizuje vieru a teba moc nemusi. Podla mna tam budes trpiet a aspon cas, ktory budete zit s nimi, budes musiet zit podla ich pravidiel. Navyse je velmi vela pripadov, kedy boli muzi moslimovia v cudzine skveli, spravali sa ako Europania, ale akonahle sa vratili do jeho krajiny, uplny obrat. Mam kamaratov moslimov, nemam nic proti nim, ale tohto by som sa bala. Akurat jedny nasi rodinni znami sa minuly rok kvoli covidu stahovalo odtialto do Nemecka. Moslimska rodina. A to muz ani nie je nejaky odbornik, tu robil v turizme, tam si nasiel dobru pracu, lebo tiez ovlada 4 jazyky a ziju si spokojne, ani neuvazuju, ze by sa niekedy vratili do ES.

lija22
29. jún 2021

v dnesnej dobe ked mozes pracovat z domu pre akukolvek firmu na svete sa netreba stahovat.

vilma7
29. jún 2021

To že zarobí trojnásobne ako na Slovensku je úplne nepodstatné, lebo predpokladám že tam sú aj iné cenové podmienky.
Tak sa vyskúšanie nič nedáš, ale už teraz máš k tomu svoj postoj. Možno by ste mohli vyskúšať a keď by to ozaj nešlo, nájsť krajinu v Európe. S jeho jazykovou výbavou nájde určite aj prácu bližšie.