icon

Opakuje sa rodinná história

19. okt 2025

Budem rada ak si to niekto prečíta cele . Je toho toľko že neviem či nezabudnem na dôležité fakty , snáď nie . Keď som mala cca 13 nasi sa rozviedli ale este nejaky čas bývali spolu . ( hádky , bitky , automaty ) . Keď som mala 14 mama si našla priateľa a odsťahovali sme sa s ním do podnájmu . Mama z predaja spoločného bytu nechcela nič len 100 000 sk na slovenské čo mala cca zostatok pôžičky . Byt bol síce nadobudnutý počas manželstva ale kúpili ho ocovi rodičia preto sa ho vzdala . Vtedy sa predal za cca 1 500 000 korún . S mamou a jej priateľom sme bývali rok , potom prišiel o prácu , on sa vrátil do rodičovského a mama isla bývať ku kamarátke a mi k ocovi ( teda starí rodičom ) ale zverený sme boli ocovi a žili sme tam všetci spolu . Z predaja bytu otec prerobil starkých dom , niečo dal ako klasiku vzdy do automatov . Zrušil nám poistky čo sme mali dostať v 18 a tiež išli do automatov . No žiadny tatko roka . Mama isla o par týždňov bývať k priateľovi do dediny vzdialenej od nás cca 60 km . Najskôr nemohla lebo jeho mama ho nevedela prijať ( mal totižto rodinu sj keď tiež rozpadajúcu sa ) . Sem tam sme tam išli na víkend, brat chodil častejšie ja moc nie , nevedela som všetko vstrebať mala som cca 15 bola som na konci Deviny . Neskôr sa mame a jej priateľovi narodila dcéra ( sestru zbožňujem ) . Vzali sa , prerobili dom jeho mami ktorý je stále písaní na jeho mamu ( je jedináčik ) je to dvojdom . Fungovali vcelku normálne . Ja som si v dedine kde sa mama odsťahovala v 17 tich našla priateľa , v 18 som sa ku nemu nasťahovala a mame dve deti sme manželia . Ťaháme to spolu už 15 ty rok . Sme šťastní . Lenže zistila som že mama niekoho ma , dala som jej najavo že o tom viem , netajila to .. v priebehu roka chce od manzela odísť a byt s týmto jej novým . Je síce mladší ale ok veď to je normálne nie o veľa cca 7 rokov . Sestra niečo tuší lebo mama schováva mobil , nonstop telefonuje , schováva sa po dvore alebo ide akože na prechádzku . Segrs ma 15 a je deviatačka . Viem sko ju to zlomí . Poznám to zažila som to . Tiež pred tými rokmi mama chodila s týmto terajším nonstop volať , bola na prechádzkach aj tri hodiny na nás nemala čas bola strašne zalaskovana . A teraz ke to predné to iste do bodky čo kedysi a este aj sestra je v mojom veku . Moje deti deda tohoto nevlastného milujú aj on ich . Je mi blbe ísť k ním pozerať sa na neho a pritom vidieť ako sa moja mama skoro do mobilu , chodí každých 10 minút fajčiť na terasu .. minule som jej niečo robila na mobile a hovorím jej máš tu správu z piatku z Edupage , začala sa smiať a hovorí že ja som sa cez vikend dostala len na Messenger . Bolo mi na vracanie . Cítim akoby znova to čo kedysi . S otcom v kontakte niesom , neodpustila som mu mnoho veci .. snažil sa namna hodiť krádež peňazí starých rodičov ktoré ukradol on keď mal abstak a nemal čo dať do automatu . Toto čo sme kedysi zažili ide somnou celý terajší dospelý život , mám úžasného manzela a úžasne deti , vraj som skvelá manzelka a mama . Ale neviem zapadnúť do kolektívov , neviem sa udržať v zamestnaní všade dostanem nejaky blok a utečiem . Keď si konečne nájdem prácu kde je úzky okruh ľudí kde som šťastná .. ani nie po roku dvoch sa začne prepúšťať ( už sa mi to stalo dva krát ) a tam kde niesom šťastná vzdy utečiem bez boja , trpim strašným strachom o manzela a deti atd ale to je v podstate jedno to je už o mne … neviem či chcem počuť radu alebo čo chcem počuť .. nejako by ste sa k tomu stavali ? Alebo neriešili a nechali nech si žije život ako. Chce ? Boli oporou ore sestru ? A tam by to končilo ? Ps : ak odíde opäť s holou riťou . Rozmýšľam prečo sa to deje a opäť v rovnakom veku sestre v akom som bola ja ? Prečo nás mama nedokáže vychovať do dospelého života ? Stredná , vysoká .. a podobne ako iný rodičia . Čo ak som po nej zdedila tieto gény a urobim to aj ja svojim deťom ?

autor
19. okt 2025

@anonym_autor ešte by som dodala že jej terajší muž nieje vyslovene dokonalý . Chodí do prace , zarobí fajn , ale v domácnosti nepomôže s ničím . Po prácu buď leží na gauči alebo ide do hor na hodiny je to jeho hobby . Pracuje manuálne je stavbár

vevebono
19. okt 2025

Akoby som citala o tej svojej. Prerušila som s Jou pred rokmi kontakt. Nezaujíma ma. Neexistuje. Ale nemám mladšieho súrodenca.. v tvojej situácii. Nechceš si vziať sestru k sebe? Nech mamka môže slobodne dávať komu chce? Ja by som to skúsila riešiť takto. A tebe odporúčam psychológa. Nie je to hanba

katica06
19. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ešte by som dodala že jej terajší muž nieje vyslovene dokonalý . Chodí do prace , zarobí fajn , ale v domácnosti nepomôže s ničím . Po prácu buď leží na gauči alebo ide do hor na hodiny je to jeho hobby . Pracuje manuálne je stavbár

@anonym_autor čo sa týka tvojich komplexov, vyhľadala by som odbornú pomoc. A čo s týka tvojej mamy je dospelá a svojprávna dávno s ňou nežiješ nech si robí čo chce. Každý je strojcom vlastného šťastia aj ty aj tvoja matka.

biba_18
19. okt 2025

to nie je génmi ale výchovou… ale máme ako ľudia aj možnosť vedomej kontroly svojho správania… teda je len na tebe, aby si sa vyvarovala vzorcov správania ako mala tvoja mama - výberom partnera počnúc, cez finančnú gramotnosť a riešením problémov v manželstve končiac…

ak si s tým nevieš pomôcť sama je dobré osloviť odborníkov. v ktorejkoľvek oblasti…

doriiis
19. okt 2025

Mamu nechaj tak. Je dospelá a musi niesť zodpovednosť za svoje činy. Sestre buď oporou a buď pripravená sa o ňu postarať, keď bude trpieť rovnako ako ty a matka to nezvládne. Na bio otca sa vykašli, to je skrachovaná existencia a s tým terajším maminym muzom môžete ostať v kontakte aj keď sa ich vzťah rozpadne. Tvoja mama je inak pekne morálne nízko polozena osoba. Ale to je jej vec. Preto sa história opakuje,lebo opakuje rovnaký vzorec
Všetci zúčastnení sú dospelí a svojpravni. Jediný, koho treba chrániť je tá 15 ročná sestra

curlie
19. okt 2025

@anonym_autor moja zlatá, posielam ti tak láskavé objatie, aké len ide 🤗 Zažila si si príšerné veci a aj tak si nešla v šlapajách rodičov, obdivujem ťa, si hrdinka ❤️
Čo sa týka tvojej mamy, na tvojom mieste by som jej to povedala. Už tak žensky. Že urobila predtým to isté a ovplyvnilo ťa to na celý život, a rovnako to teraz ovplyvní aj ďalšie dieťa. Keď je zaľúbená, nech si vyvoláva, vypisuje, raz ju to prejde. Ale každý ošiaľ neznamená, že musí hneď ničiť rodinu. Nikto nie je dokonalý, tak verím, že už majú doma stereotyp. Ale keď funguje jej manžel aj ako dedko v podstate papierovo "cudzích" detí, tak je veľká škoda všetko týmto zničiť. Mama je asi taký chronický zaľúbovač sa, či? Len už nemá 15 a jej život ovplyvňuje aj ostatných. Trošku mi príde sebecká.

ahhola
19. okt 2025

Ach je mi luto tvojho rodinneho "podhubia".. za ktore ty absolutne nemozes, ale ti dvaja vinnici, rozgembleny tatko a mama s bielou pecenou, ti sa teda na tebe podpisali... Ano, riesila by som. Mozno pohovorom s mamkinim novym nabijakom, ci nema na normalnu zenu, len na babu - nove decenium, novy chlap. Potrebuje take problemy, ked ju uz omrzel dobrotivy truhlik, ktory jej vytrhol trn z paty❓nemoze sa unormalnit a povysit najmladsiu nad cudzieho vtaka, sex je viac? S tatkom pories s odstupom casu tu "kradez" ze by ti dost pomohlo jeho ospravedlnenie. Teraz mi vyfucali dalsie momenty, ale mas tam tolko osob a obsadenia, ze konecna. Drz sa, zena, tazke to mas, ale drzis sa🍀🌸

anonym_bccabc
19. okt 2025

Otras, kolko ma mamka rokov? Že ešte stále nahana klobasky, ta bude tuším ešte aj v 80-tke😁

viera012345
19. okt 2025

@anonym_autor Veľmi Vám držím palce,aby ste ustáli situáciu a dokázali byť sestre oporou, svojím deťom vzorom a zvládali všetko, čo Vám robí momentálne starosti

maury
20. okt 2025

Myslím, že už všetko spomenuté bolo. Chápem že ťa to trápi a tie väzby nie každý dokáže úplne pretrhať. Aby si sa vedela pohnúť ďalej, tak skús sa porozprávať so svojou mamou a so svojím otcom so všetkým čo ťa ťaží a od otca trvaj na osoravedlnení, pokiaľ je toho chopný. Ak to nepomôže tak napíš to na list. Potrebuješ uzavrieť svoje kapitoly s nimi dvomi a pohnúť sa v živote ďalej Minulosť sa zmeniť nedá, ale prítomnosťou si ovplyvňujeme budúcnosť. A svojej sestre buď oporou ako sa dá a zostaň v kontakte s jej otcom. Držím palce a drž sa. Jednoduché to nemáš 🍀

autor
20. okt 2025

Ďakujem za rady . Vsetko čítam a ukladám si do hlavy . Nad odbornou pomocou uvažujem už dlhodobo no ešte som sa neodhodlala . Čo sa týka mami , ma 50 rokov , je veľmi pekná žena a je si toho ocividne dobre vedomá . Sama som zvedavá ako sa bude ďalej situácia vyvíjať , zatiaľ sa snažím chodiť ku nej čo najmenej ..

princezna_bosorka
20. okt 2025

@anonym_autor prehovor si s mamou a ked nedostane rozum, aj somsestrou a maminim partnerom a najdi si terapeuta. a drz sa...

romiada
21. okt 2025

@anonym_autor myslím že tvoja povinnosť nie je pribaliť si sestru. Nie si jej mama. Možno tvoja sestra prežije podobný scenár, možno nie. Pozitívum je ze nemá tatka gemblera. Ze tento druhy otec je normálny. A mama je dospela. Môžeš jej povedať svoj názor ale to je tak asi všetko. Ona vidí veci svojou optikou, Ty svojou. Pozri v čom si žila Ty a nezlomilo Ťa to. Práve možno naopak. Si dobra mama a manželka. Len popracuj na tom "pracovnom" sebavedomí. Držím palce.

evansova
21. okt 2025

Až na boli keď čítam, ako niektorí rodicia dokážu ničiť život svojim deťom. Nemáš povinnosť riešiť mamine vylomeniny, nechaj to na na a jej terajšieho partnera. Aké sestru opatruj, pomáhaj jej ako môžeš, ona je v tom nevinne. Nech vie, že keď jej bude najjhorsie, čaká na ňu otvorená náruč, v ktorej sa môže vyzalovat či vyplakať.
Držím palce, nech to dopadne najlepšie ako sa len dá.

priscilla07
21. okt 2025

Na rozdiel od Teba, Tvoja mama je totálne nezrela, otec aj napriek závislosti Ťa vychoval . Držím Ti palce, aby si to zvládla ♥️. Tvoja sestra aspoň má Teba, ak sa znova rozpadne manželstvo. S nevlastným otcom tiež vieš udržiavať kontakt aj keď mama odide. Nezávidím takých rodičov.

dariaaa
21. okt 2025

Najdi odbornu pomoc.Uz toze si začala tu,je krok vpred.Potrebujes to.Ale ty potrebuješ odborníka.Si dobrý cl9vek,manžela nerieš,ma svoje záľuby,ziadny muž Noe je dokonalý.Nehladaj v ňom chyby.Dolezite je,aby si s ním bola šťastná. Mame ako dospelá žena mozes povedat.Nech ta aj to netazi.Jej manzel ak tuší,bud pri nom.Daj mu najavo,že bude vždy patriť do života tvojej rodiny,deti,manžela.O sestre sa musíš porozprávať s manzelom.Od mamy neodíde.To,ze to teba neroznieslo na zle cesty čím si si prešla neznamená,že sestra to tiež zvládne.Matka nie je dobrý príklad pre rodinu.Zuzila by som kontakt na minimum.Tvoje deti nepotrebujú vidieť vždy iného uja. Oca nerieš. Ak ta vyhľadá on,porozpravaj sa.Ale musíš to ty cítiť ci ho chceš vidieť.Bud pripravená,ze to nemusí dobre dopadnúť.Aby ta to nezlomilo viac.Isto vyhľadaj odborníka.Posielam objatia a držím palce

lucia11kob
21. okt 2025

Porozprávaj sa s mamou a pekne jej všetko vyrozpravaj čo máš na srdci. Alebo jej daj prečítať túto diskusiu. Mama si asi stále potrebuje niečo dokazovať, že ešte na to má 😅 mám takú známu a tá ešte aj v domove dôchodcov zašumela a našla si tam priateľa 😅 máš dobré srdiečko a budeš dobrým vzorom a oporou tvojej sestre 🥰🥰 prajem ti všetko dobré v živote

autor
24. okt 2025

Ahojte . Nebola som u nej už v podstate týždeň a cítim sa aj ja lepšie . Čo sa týka sestri , stále platí že ju mám veľmi rada ale začala som si všímať nejaké veci poslednú dobu na nej a to že kto dá viac s tým bude , takze ak by mamin nový nabijak mal lepsiu finančnú situáciu neprekvapilo ma keby je prvá pobalená . Neviem či je to tým že ma 15 a teraz sú deti v tom veku tak moc na prachy ? Neviem neriešim . Ak bude treba pomôžem jej . Ale som rada že som obmedzila chodenie ku nej , pomohlo mi to . Vidím že je nonstop online na messengeri keby jej chybame napíše . No ocividne nieje čas 😅

lucia11kob
17. nov 2025
@anonym_autor

Ahojte . Nebola som u nej už v podstate týždeň a cítim sa aj ja lepšie . Čo sa týka sestri , stále platí že ju mám veľmi rada ale začala som si všímať nejaké veci poslednú dobu na nej a to že kto dá viac s tým bude , takze ak by mamin nový nabijak mal lepsiu finančnú situáciu neprekvapilo ma keby je prvá pobalená . Neviem či je to tým že ma 15 a teraz sú deti v tom veku tak moc na prachy ? Neviem neriešim . Ak bude treba pomôžem jej . Ale som rada že som obmedzila chodenie ku nej , pomohlo mi to . Vidím že je nonstop online na messengeri keby jej chybame napíše . No ocividne nieje čas 😅

@anonym_autor tak ako u vás dopadlo?

autor
23. nov 2025
@lucia11kob

@anonym_autor tak ako u vás dopadlo?

@lucia11kob zatiaľ je to úplne stále rovnako akurát že manžel už mamu pomaly začína podozrievať lebo nechodí z roboty domov ale príde neskôr a cez víkendy chodieva ku kamoskam a sadnúť si s kamoskami a tak čo v živote nikdy za 50 rokov nechodila

dariaaa
1. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_autor aby si ty s rodinou fungovala.Ty potrebuješ priestor pre seba,pokoj.Sestra,,,v tom veku je velka sanca ze sa nechá zmanipulovať darčekmi a sľubmi.Mama je mama a pojde s nou kamkoľvek.Majte pekne sviatky.Cez ne si môžeš sestru ku sebe zobrat na 2 dní,,,ak bude chcieť.Asi jej tiež chyba teplo domova a pocit,že niekomu chyba.Drzte sa

anonym_263541
3. dec 2025
@anonym_autor

@lucia11kob zatiaľ je to úplne stále rovnako akurát že manžel už mamu pomaly začína podozrievať lebo nechodí z roboty domov ale príde neskôr a cez víkendy chodieva ku kamoskam a sadnúť si s kamoskami a tak čo v živote nikdy za 50 rokov nechodila

@anonym_autor buď na seba hrdá. Už teraz si na tom lepšie ako obaja tvoji rodičia, máš vlastnú fungujúcu rodinu a zdravý pohľad na život. Ale mysli na seba, nájdi si dobrého terapeuta, mnohé veci sa dajú poriešiť aj cez net, lebo toto sú traumy, ktoré sú uložené v podvedomí a ktoré nás a naše správanie, pocity a prežívanie ovplyvňujú viac ako genetika. Drž sa, si skvelá ❤️