Opis našej finančnej situácie a problémov
Až teraz som mala dost času aby som si prečítala celú diskusiu a nedá mi napísat pár vecí na ujasnenie. Vopred vravím nechcem od žiadnej z vás už žiadnu pomoc, len chcem aby sa veci dali na pravú mieru, nedovolím aby somna niekto robil klamárku, ktorá žije z dobra iných a využíva už niekolko rokov dobrých ludí. TO JE KLAMSTVO!!!!!
Na každú vašu otázku odpoviem a som rozhodnutá svoju pravdu obhájit.
Zatial na úvod tolko:
Za manžela som sa vydala v r. 1997, hned po mature a v tom istom roku sa nám narodila naša 1. dcéra Martinka. Bývali sme v sociálnom byte kde nám často vypínali kôli neplatičom elektrinu a vyše roka sme žili bez teplej vody.Tam sa v r. 1999 narodil aj náš syn Robko. Povedali sme si že s dvomi malými detmi sa nedá žit v takomto prostredí . Manželovi rodičia bývali v malom domčeku v Dúbravach a my sme sa rozhodli pristavit malý domček na ich dvore. Manľel sám postupne z ich garáže urobil obytnú miestnost a pristavil kuchynku a kupelnu s wc.žili sme velmi skromne. Ked v r. 2006 sa manžel aj ja konečne zamestnal, náš život sa zmenil. Mali sme dostatok všetkého. V r. 2007 sa nám narodil syn Dávidko. Kedľe nás už bolo 5 ludí v jednej izbe, zobrali sme si úver z VÚB na pristavenie daląej izby a v pohode sme ho splácali. BOLO nám treba aj auto, tak sme si zobrali daląí úver. Ani nás nenapadlo že sa ocitneme tam kde sme teraz. Snom naších starších detí bola spoločná detská izba a my sme potrebovali kotolnu na kúrenie, takľe sme si zobrali úver na bývanie v Poštovej banke v hod. 100.000 Sk, s tým ľe sme zaloľili dom. Doteraz detská izba nie je dokončená, sú to len holé múry z tehál.
Zlom nastal ked v r. 12/2008 manľel nie z vlastnej viny priąiel o prácu. Bolo to uľ horąie , nemali sme začo platit úvery, museli sme pod cenu predat auto aby sme si mohli kúpit pec a radiatory na kúrenie.
Začali rást úroky, banky predali naąe úvery vymáhacím spoločnostiam a vąetko to ąlo dolu vodou ako je to práve teraz. Platíme kaľdý mesiac pravidelne úvery, ale len pomenąích sumách, avąak Poątová banka sa nám vyhráľa, ľe ak splátky nezvýąime na min. 80 eur, prídeme o dom. V tom čase som opat otehotnela, kedľe sme s manľelom veriaci , potrat by nás nikdy nenapadol a tak sa nám v r. 12/2009 narodila naąa Emília.
Momentálne žijeme len z mojho rodičovského príspevku 190eur mesačne + prídavky na deti. Manľel nikde nepracuje a ked mu niečo vyčítam, je agresívny, ked si aj nájde prácu, pracuje max. 3-4 dni a príde spat že mu nevyhovuje ubytovna, práca, kolektív,, proste vždy si niečo nájde. Odmieta sa vąak zaevidovat na ÚP a ja a moje deti ho nijako nevieme k tomu donútit. Práve včera došlo z Dovery aj upomienka na 179 eur.
Ide zima nemáme ani drevo ani uhlie na kúrenie. Mám velký dlh aj u p. starostu tu v Dúbravach za vodu, a ked ho do konca roka nevyplatím, chcú nás od vody vypnút. Ale ja ho nemám naozaj z čoho vyplatit. Mesačne platím elektrinu, úvery a ked vyplatím ąeky ostáva mi nejakých 70 eur na celý mesiac. Z toho mám eąte náklady detom do ąkoly / dochádzajú do Detvy/, na stravu, hygienu a drogeriu.
Posielam vám aj číslo p. Cíbikovej na UP v Detve na sociálnom oddelení , a číslo mojej jasmamky Adinky, z OZ Mamimamam, ktoré mi pomohlo s oblečením pre deti, pani bola u mna osobne overit našu situaciu
@claudica Si to uplne vystihla. Ale zial, dopadlo to inak ako sme ocakavali. Vies co, potom sa ani necudujem, ze ked sa nieco stane, ludia sa otocia, ze nic nevidia a nepocuju. Presne pre takych, ktori to vidia inak a idu kritizovat vsetky nase rady a slova. Ano, na deti som citliva a ked toto vidim, ako dotycna, ktora zalozila tuto temu, resp. temy na viacerych strankach a z toho vysla ako chudatko a my vsetky spiny, mam penu pri ustach a nervy. Ale nie nervy pre to, ze som akoze nedosiahla svoje preboha, len preto, ze mi je tych deti luto a prisaham, ze spravim nieco, co ich posunie dalej!! Pretoze toto nie je len internet a tema, toto je realita!!! Tie deti tak budu zit dalej, ale to zrejme tie, co sem pisali a ociernili nas a okritizovali, ake sme bezcitne a neempaticke, zrejme netrapi!!!
@leeenka26 ako mozes vediet, co z rad ignoruje a co nie ? ved snad nie je povinna podelit sa o kazdy myslienkovy pochod ? ci snad ano?
preco hned zaver, ze si nase rady nezasluzi ? zistili sme to z monitoru ze nad nimi neuvazuje ?
neviem co si jej poradila ty konkretne, snad ze sa ma rozviest ?
co ti ma napisat ? rozkaz pane, vykonam ?
da sa tak jednoducho poradit v tak zasadnej veci a hned odsudit, ze si nechce dat poradit ?
co jej teraz pomoze, ked jej mnohe pisu, ze naco mala 4 deti ? to nejako riesi sucasnu situaciu ?
vyhrazat sa jej odobratim deti, "analyziovat" z fotky ktore dieta je podvyzivene...a aj to,ako na fotke vyzera muz ?
to je podla teba v poriadku ?
som velmi rada, ze su aj ludia, podla ktorych to co sa tu vcera rozputalo nie je v poriadku a nema nic spolocne so snahou pomoct...
pomohli jej ti, ktori napisali tipy na volne pracovne miesta v regione, ti, ktori jej poradia ako nespravit zly krok s ukoncenim PP, aj ti, ktori napisali tipy, co moze robit v ramci MD aby si privyrobila
to ze niektori pomoct nevedia, je uplne v poriadku
to, ze sa na nu vrhli ako krvilacne stado (sorry, hrozny vyraz, ale iny ma nenapada) v poriadku nie je
@evka4 ale treba si polozit otazku preco nereagovala na rady...asi preto, ze ziadne nechce. ja si predstavujem pod radou to, ze sa o tu radu hlbsie zaujimam, ako presne mam postupovat, coho sa vyvarovat. Ona neurobila z toho nic. A na Slovensku su ovela horsie pripady ako je ona. Kedze sa "zobranim" zivi uz rok, tak pravdepodobne jej to celkom dobre vynáša. Mobil pre syna? A naco? z coho ho bude platit? Alebo ho dostane lenivy manzel? Na detve sa robia kazdorocne podpolianske slavnosti, chodia tam ludia z blizkeho ale aj dalekeho okolia. keby sa venovala povedzme aj tym hackovanym ciapkam, alebo by vyrabala syrove korbaciky, tak si privyrobi (to tam slo na dračku..) Mozno by si vedela odberatelov korbačikov najst aj v okoli bydliska. Nie kazdemu sa s tym chce babrat a v obchodoch je to dost drahe.. Lenze tu sme si precitali ako to nejde..a nie ako to ide alebo na co sa zamerat..
@poleva Nemam ti co na toto povedat. Posli, jasne, presne o toto tu slo. Vies co, mne sa za chvilku narodi male, som na pn - rizikova, vzhladom na predchadzajuce tehotenstvo, ak dostanem 200 eur, budem rada. Tak to bola len cast. Jasne, s Martinkou sa nemozem porovnavat, ja sa nestazujem, mam sa dobre a ani si nejdem zakladat temu, aby mi isiel niekto nieco poslat. NIE!!! Co som???? Kde sme??? Toto je chore. Toto nie je o empatickosti!! Mam priatela, ktory taha 2 roboty a usmieva sa, nesedi mi tu doma a nepyta sa, co budeme papat. Stara sa!!! A vzdy sa bude!! A nikto nam nic nedal a vies co?? Ani nechceme a nezoberieme!!! Spavat by som nemohla!! Ked bude zle, najdem si brigadu. Ale pocas pn brigadovat nemozem.
@martina2001 to, ze s nazorom niekoho nesuhlasim este neznamena, ze ho odsudzujem. zakladatelke radit nejdem, lebo podla mna tu nie preto pisala...
@leeenka26 A ako si jej ty pomohla? Len aby som bola v obraze. Ponúkla si jej prácu? Ja netvrdím, že ste neradili, ale prečo ste neostali pri radách, prečo ste to potom posúvali až k urážkam. Zastanem sa zakladateľky témy napriek tomu, že ju nepoznám. Áno, možno nehovorila vo všetkom pravdu, ale fakt ju viem v jej situácii pochopiť, viď reakcia, keď sa priznala k internetu. Nečudo, že to nespravila už skôr. Keby som mala možnosť, rada by som jej ponúkla prácu, ale tú možnosť nemám. Na základe vašich príspevkov, z ktorých mi bolo veľmi smutno, som jej včera ponúkla finančnú pomoc, lebo to je jediné, čo by som mohla, ale odmietla to. Takže asi až taká nepoctivá nebude a po tom, čo sa tu dialo, určite tisickrát oľutovala, že písala
@leeenka26 môj manžel nemaká?? tiež máme úver...staviame chalupu,,,máme 2 deti...atd.......
ale ruku na srdce,koľké ste tu veriace? koľké pojdete v nedeľu do kostola ? na prijímanie??
ja tam nejdem...spytujem si svedomie sama...nie som dokonalá...ale ak môžem,pomôžem...to mám od detstva a je to dodnes.
@sisaha ja som uz v predchadzajucom prispevku pisala, preco asi nereagovala, mne je jasne, ze ona rady necaka, kopirujem
neviem, na co sa jej stale pytate, o co jej vlastne ide, ked je to nad slnko jasne... caka materialnu, pripadne financnu pomoc. viete to a aj tak stale rypete a dookola sa na to pytate. a ked vam doteraz neodpovedala, tak sa to bud hambi napisat, alebo ma na haku celu tuto diskusiu a caka, kym jej niekto neposle IP s ponukou akejkolvek pomoci...
Tak dievcata, hufne se sa tu zisli, podte do mna, kludne. Ja navrhujem, ze teraz odidem, aby som vam nechala priestor, pomoc martine. Zbohom. Dufam, ze jej poslete aj ten mobil. To totiz potrebuju. Nie my, ale vy sa hambite, mate otocene priority a malo informacii o realite. Sorry. 😖
@anjelicek26 ,prečitala som do bodky všetko aby ti to bolo jasne! a keby si vyrastala bez matky tak by si inak rozpravala,lebo ja by som radsej hladovala a bola zime než to ze som musela vyrastat bez nej..ale to pochopi len ten kto to zažije..nevieš o čom točiš.
@poleva ani ja nepôjdem do kostola, ale za svojím názorom si stojím
@leeenka26 nerozčuluj sa, kľud 😉
@lanczi - toto nie je pravda. Aj ked si to myslis - take detstvo by si tiez nechcela. Hlade, zime, vo vytahanom obleceni, terc posmechu celeho okolia, to je uz detstvo! Myslis, ze Martina a jej manzel su milujuci rodicia? Skutocne? Milujuci rodicia robia pre to, aby sa ich deti mali dobre VSETKO. Tito rodicia nerobia NIC.
Nehovorim, ze maju ist do domova natrvalo, ale kym sa situacia urovna - ak sa teda urovna. Lenze deti dovtedy aspon nebudu hladovat a mrznut.
baby z týchto hadok sa ti drobci fakt nenajedia ☹
@mataklinec musite zvysit prijmy, lebo ten dom vam mozu realne zobrat a co bude potom? Kde budete byvat, z coho platit najom? To sa dotyka celej rodiny, aj manzela. skus ho nejako presvedct, nech sa rozhybe spolocne hladajte sposob ako sa dostat z vasej situacie a nie vyhovorky, preco sa co neda. Pokial nebude ochotny sa zapojit do chodu rodiny a bude vas iba vyzierat, mozno Vam bude lepsie bez neho. Ked mate PC, skuste si urobit letaciky, ze orezavate stromy ( a drevo by ste si nechali), robite záhradne prace, hrabanie listia, kosenie, strazenie deti, predvianocne upratovanie, zehlenie, umyvanie okien a rozhadzte ich v nejakej " lepsej stvrti", urcite sa niekto najde, a par euro navyse sa vam zide. Mne napr jedna pani strazi maleho, ked som na 10 h do tyzdna v praci a prilepsi si mesacne o 80e. Byvate v dome, ste cez den doma, tak by ste mohli mat aj sliepky, zajace.( zeru zvysky z kuchyne a travu, ktora je zadarmo, rychlo sa mnozia:D)- ..aspon na vajcia pre vas. My sme tento rok vychovali 2 ovecky, ktore teraz odpocivaju v mraznicke, maly sa s nimi vyblaznil, vypasli travu v zahrade aj bude mat zdrave masko- Tak drzim palce a vzhuru do boje!
@poleva pomoc ako pomoc mila moja, to ze jej nieco posles, jej nepomozes, prave naopak!!! Si to nepochopila, vela ludi to tu nepochopilo. Mozno ani ja celkom, pretoze priznam sa, toto sa ani neda chapat!!
Ja som pomohla vela ludom, ale zistila som, ze pomoc nie je len o ,,tu mas deku, hracku, jedlo" To treba davat takym, ktory nemaju inu moznost, robit nemozu alebo su chori a pod. Nie takym, co sedia doma - vid ich otec. Ale mam pocit ze to zbytocne vysvetlujem.
@leeenka26 ano pisala som tebe, kedze si usudila, ze tvoje rady aj rady inych ignoruje - tak ma zaujimalo, ako si na to dosla...
a co takeho realneho si jej poradila...
citam dobre, od prvej strany - to ze som sa neskor zapojila neznamena ze som diskusiu necitala, taktiez som aktivne sledovala aj predchadzajucu temu a stojim si za tym, ze to co ste tu vcera rozputali nema nic spolocne s empatiou a snahou uprimne pomoct....
samozrejme, ze s mojim nazorom suhlasit nemusis - co ani nebudes, to mi je jedno
@vejinka myslim, ze martina tu prezentovala presne taky nazor ako ty, ze veci, ktore dostane, deti nosia a tie, co su male, daruva dalej... bola za to babami skoro ukrizovana, ze ich nepredava a neziskava tak peniaze! Vraj ked jej to darovali, ma to predat, aby si prilepsila. Takze vidis, ani z voza, ani na voz. Jeden ma taky nazor, druhy taky, takze ako je to vlastne spravne?
vy ste niektore tak mudre az to boli. Za pocitacom v pohodli domova zo stolicky odvazne by ste vyriesili vsetko, striktne, okamzite. Rada by som Vas videla v akcii.
@mataklinec nabuduce sa nezveruj socialnej sieti, je to tu plne mudrych supermatiek, nesudnych, hlupych, odsudzujucich....
Tieto siete Ti zozeru polku nervov, nemas toho dost aj bez toho co si tu musis precitat na seba.
Kam Ta to posunulo, co Ti to pomohlo.
Kazda z nas ma doma skorodebila ale ked mozu tak nic nepriznaju len pisu ako by to vyrieili oni.
Napriklad: ked neplati vyzivne muz - daj ho zavriet. Lepsia rada - vyhod ho na ulicu nedaj mu dieta.
Co ja viem, zalovim v pamati ake mudrosit som tu este citala.
@poleva ja si mozem pisat o kom chcem. Dodavam este raz, ze toto je volna diskusia. Ak prestane robit, bude na to dovod. Ale robit chce, som s nim 10 rokov !!! Poznam ho, ty nie!!! Odkial mas ze nechcem pomoct??? Ako mam pomoct? Poslat jej nieco??? To mas na mysli??? Oni uz oblecenie nepotrebuju, haloooo!!!! Ale to asi nemas odkial vediet ked si sem dorazila len nedavno. Treba im uhlie. Tak im poslime. Ja im poslem drevo napr. moj priatel, sorry ze ho opat spominam, bol minule autom pre drevo, nosil to v zime, sam, chodil do kopca, s furikom hore dole, a bol cely den prec, nejdem ho lutovat, ani neviem co, ja im mam napr poslat to, co niekto nanosil?? Doniesol?? Narubal?? Alebo zarobil??? A preco??? Ja by som si nikdy ani nedovolila tu niekoho prosit o materialnu pomoc!! Ale kazda mame ine presvedcenie, je to tvoj nazor, ok beriem ho. Maj sa pekne.
@daniela1974 Presne tak... V pohodlí domova sa dá všeličo riešiť, aj zakladať super-témy...aj viaceré a aj pod rôznymi menami...
Ja som si precitala pred par dnami Martininu predchadzajucu temu, aj tuto sledujem od zaciatku... Odznelo tu niekolko navrhov, co by mala robit, no cca v 80% komentaroch sa tu na nu iba kyda hnoj. To, ze ste odkryli jej identitu, napriek tomu, ze sa ju snad kazdy snazi chranit je neospravedlnitelne. To, ako sa viacere vyjadrujete na margo jej zivotnej situacie, vobec nie je fajn, ona sama vie, ze spravili vela chyb a len vam ozrejmuje, ktore riesenia nie su v jej situacii realne. Co realne potrebuje su navrhy a rady pracovno-pravneho charakteru, ako tu uz spominala @veve39 a materialna pomoc. A keby tu bol niekto z okolia jej bydliska, co by jej vedel poradit, kde zhanaju pracovnu silu... Naivne mysliet si, ze bude odpovedat na kazdy komentar, ved ma 4 deti, ktorym potrebuje pochystat, kuria tuhym palivom ako viete, ziju na dedine, urcite maju aj nejake zvery na dvore... Kto chce, to pochopi, kto nechce, bude dalej vyryvat, ale na jej situacii to nic nezmeni. Dik vsetkym, ktore ma pochopili, ktore Martine poradili, verim ze ju to posunie dalej 🙂

no už sa to zvrhlo, tak v prvom rade nesúďte vy iných v názoroch, ale raďte zakladateľke témy.
@veve39
@evka4
@zuzana76