icon

Opis našej finančnej situácie a problémov

mataklinec
9. nov 2011

Až teraz som mala dost času aby som si prečítala celú diskusiu a nedá mi napísat pár vecí na ujasnenie. Vopred vravím nechcem od žiadnej z vás už žiadnu pomoc, len chcem aby sa veci dali na pravú mieru, nedovolím aby somna niekto robil klamárku, ktorá žije z dobra iných a využíva už niekolko rokov dobrých ludí. TO JE KLAMSTVO!!!!!
Na každú vašu otázku odpoviem a som rozhodnutá svoju pravdu obhájit.
Zatial na úvod tolko:
Za manžela som sa vydala v r. 1997, hned po mature a v tom istom roku sa nám narodila naša 1. dcéra Martinka. Bývali sme v sociálnom byte kde nám často vypínali kôli neplatičom elektrinu a vyše roka sme žili bez teplej vody.Tam sa v r. 1999 narodil aj náš syn Robko. Povedali sme si že s dvomi malými detmi sa nedá žit v takomto prostredí . Manželovi rodičia bývali v malom domčeku v Dúbravach a my sme sa rozhodli pristavit malý domček na ich dvore. Manľel sám postupne z ich garáže urobil obytnú miestnost a pristavil kuchynku a kupelnu s wc.žili sme velmi skromne. Ked v r. 2006 sa manžel aj ja konečne zamestnal, náš život sa zmenil. Mali sme dostatok všetkého. V r. 2007 sa nám narodil syn Dávidko. Kedľe nás už bolo 5 ludí v jednej izbe, zobrali sme si úver z VÚB na pristavenie daląej izby a v pohode sme ho splácali. BOLO nám treba aj auto, tak sme si zobrali daląí úver. Ani nás nenapadlo že sa ocitneme tam kde sme teraz. Snom naších starších detí bola spoločná detská izba a my sme potrebovali kotolnu na kúrenie, takľe sme si zobrali úver na bývanie v Poštovej banke v hod. 100.000 Sk, s tým ľe sme zaloľili dom. Doteraz detská izba nie je dokončená, sú to len holé múry z tehál.
Zlom nastal ked v r. 12/2008 manľel nie z vlastnej viny priąiel o prácu. Bolo to uľ horąie , nemali sme začo platit úvery, museli sme pod cenu predat auto aby sme si mohli kúpit pec a radiatory na kúrenie.
Začali rást úroky, banky predali naąe úvery vymáhacím spoločnostiam a vąetko to ąlo dolu vodou ako je to práve teraz. Platíme kaľdý mesiac pravidelne úvery, ale len pomenąích sumách, avąak Poątová banka sa nám vyhráľa, ľe ak splátky nezvýąime na min. 80 eur, prídeme o dom. V tom čase som opat otehotnela, kedľe sme s manľelom veriaci , potrat by nás nikdy nenapadol a tak sa nám v r. 12/2009 narodila naąa Emília.
Momentálne žijeme len z mojho rodičovského príspevku 190eur mesačne + prídavky na deti. Manľel nikde nepracuje a ked mu niečo vyčítam, je agresívny, ked si aj nájde prácu, pracuje max. 3-4 dni a príde spat že mu nevyhovuje ubytovna, práca, kolektív,, proste vždy si niečo nájde. Odmieta sa vąak zaevidovat na ÚP a ja a moje deti ho nijako nevieme k tomu donútit. Práve včera došlo z Dovery aj upomienka na 179 eur.
Ide zima nemáme ani drevo ani uhlie na kúrenie. Mám velký dlh aj u p. starostu tu v Dúbravach za vodu, a ked ho do konca roka nevyplatím, chcú nás od vody vypnút. Ale ja ho nemám naozaj z čoho vyplatit. Mesačne platím elektrinu, úvery a ked vyplatím ąeky ostáva mi nejakých 70 eur na celý mesiac. Z toho mám eąte náklady detom do ąkoly / dochádzajú do Detvy/, na stravu, hygienu a drogeriu.
Posielam vám aj číslo p. Cíbikovej na UP v Detve na sociálnom oddelení , a číslo mojej jasmamky Adinky, z OZ Mamimamam, ktoré mi pomohlo s oblečením pre deti, pani bola u mna osobne overit našu situaciu

martina2001
10. nov 2011

Baby komunikovala som s @anjelicek26 cez IP, potom ako napísala že kontaktovala úrady, vybrala správne inštitúcie, tie po preverení situácie nebudú riešiť dáko razantne, jedine im dokážu pomôcť, ale to musia chcieť aj oni. Čiže si myslím že len ich nakopla k riešeniu situácie v ktorej sú.

emily_666
10. nov 2011

nuž ozaj neviem, či lepšie bude deťom v domove, kde síce nebudú hladní a v zime, pričom ich možno ani spolu nenechajú (aj taká je realita na slovensku) alebo spolu s rodičmi, síce takými akí sú, ale predsa len rodičmi. Matka sa predsa snaží nájsť východisko
prosím ťa @mataklinec nájdi si prácu, akúkolvek, ty si nemôžeš vyberať a urob všetko preto, aby ti tvoje detičky zostali.

mataklinec
autor
10. nov 2011

@annie13 Bola som zamestnaná v Bille vo Zvolene, je to od nás 36 km. Precestovala som kazdý den nie málo a zarobila som 8400 Sk. Do Dt ma odmietli prijat že vraj nastupit mozem len do Zv aj to až po materskej, ak neveríte pošlem vám prekopírovanú správu z účtarne v Ba

annie13
10. nov 2011

@mataklinec tie fotky tu mas verejne s tym uz nic nenarobis ak to aj spravila

sisaha
10. nov 2011

@bridget nepochopila si to. @anjelicek26 ide o deti. tie nemozu za to, ze otec je hnily. On si vie najst pracu, on v nej len nevydrzi, lebo sa mu nechce. A autorka pisala, ze si s nim nevie rady...Naozaj? Lebo podla fotiek to tak nevyzera. Mne keby muz ublizil, tak si na net nezavesim fotky, kde je aj on...Moj nazor je ten, ze je lepsie vyuzivat a zneuzivat dobrotu druhych..cakat co mi poskytne štát..ved ked beru naši opalení spoluobcania, tak budem aj ja.. Ked si precitala co jej sem nakladli, tak s odutou gambou napise, ze ide dat vypoved? Uz si niekedy videla niekoho urobit takuto hlupost? Mala tu konkretne pomoci od zien z roznych oblasti. Pravna, ľudske zdroje a pod. Kazda jej chcela pomoct...pravne dokonca zadarmo..Ona nechce..mozno niektore veci sa nemuseli popisat, ale potom by sa mozno nezistilo o co jej naozaj ide..A jej ide o financnu alebo materialnu pomoc..o nic ine..Nie, ako zlepsit svoju zivotnu situaciu, ako sa vyhrabat z dlhov, zabezpecit si pravidelny prijem a niekam sa posunut..

bridget
10. nov 2011

@leeenka26 Nikde nenabadam k pomoci, je to na kazdeho osobnom uvazeni co spravi a ako zareaguje, ja len odsudzujem sposob diskusie aky sa tu vedie! Aj kriticky nazor moze byt povedany slusne, bez invektiv. A zasahy do sukromia ake sa tu udiali uz vobec nemaju obdobu. Preto som reagovala v tejto diskusii. Kazdy ma totiz pravo, aby s nim bolo jednane slusne a nie aby bol na verejnom pranieri, kde si do neho moze kazdy kopnut a naplut do tvare... Chyba tu zakladny rozmer ludskosti a toto mi v tejto diskusii vadi.

martina2001
10. nov 2011

@mataklinec nič v zlom, ale s tým čo si napísala nepochodíš, jednoducho ty si zverejnila svoje súkromie dobrovoľne.

annie13
10. nov 2011

@mataklinec to ti verim teta robi v ZV v Bille a od prveho ma vypoved pretoze nemaju miesta ja viem aka je v ZV situacia

mandragora22
10. nov 2011

@mataklinec ahoj, ja sa do teba nenavazam, zbytocne by som asi slamu mlatila, len nechapem, preco namiesto toho, ze tu teraz riesis somariny, nevybehnes niekam von? hladat pracu? alebo cez net? ved tu je tolko moznosti, ako zarobit, len treba trosku chciet. a nie len sa lutovat, to nie je riesenie. sebalutostou davas velmi zly priklad detom v ich vychove 😖

lucka23
10. nov 2011

@anjelicek26 nechcela som sa zapajat do tejto temy ale ty si ma uz fakt dojala. poznas tu zenu osobne, videla si v akych podmienakch ziju? rozpravala si sa niekedy s jej detmi? myslim ze nie. tak kde beries tu drzost obvolavat nejake urady??? Myslis ze tym ze odlucia deti od matky im urobis nejaku sluzbu? ako fakt no koment!

sisaha
10. nov 2011

@mataklinec a je problem nastupit do ZV? neverim, ze nikto z detvy do ZV za pracou nedochadza...Mozete sa viacerí dohodnut a delit o naklady na benzin.. 8400 Sk si mozno mala pred 14 rokmi..Dnes budes robit za ovela viac, kedze ti budu musiet plat dorovnat podla ostatných...

martina2001
10. nov 2011

@mataklinec s tým sa ti vyhrážať nemôžu, ty si povinná oznámiť zamestnaváteľovi tuším mesiac pred nástupom že sa vraciaš do práce a pokiaľ tvoje miesto nezrušili nastupuješ naň, ak áno musia ti dať adekvátnu náhradu

trnka77
10. nov 2011

ok,baby neriešme tu jej situáciu v zlom...ja sa jej tiež čudujem ☹ ,ako som túto diskusiu preštudovala od začiatku má dosť možností zmeniť svoju situáciu...teraz sa tu už rieši niečo iné ☹ ☹ ...tie ktoré majú niečo konkrétne aj tak píšu samotnej zakladateľke témy do IP
@mataklinec MAťA DAJ VEDIEť čI TO RIEšIš A čI TI NAšE RADY POMOHLI

annie13
10. nov 2011

@sisaha ty nevies co su Dubravy to je malinkata dedinka ona nebyva priamo v DT silne pochybujem ze niekto odtial chodi do ZV denne

sisaha
10. nov 2011

@lucka23 nech si urady naozaj skontroluju ako ziju...Ci budeme len zatvarat oci pred realitou? Alebo potom ked sa v spravach objavi smutna sprava, ze dietatu sa dalo pomoct, len keby susedia sa o rodinu zaujimali. Radsej upozornit na situaciu a riesit ako potom plakat nad rozliatym mliekom. A mozno ich to posunie dalej

gabriellka
10. nov 2011

@annie13 možno nie, ale keby som tam dnes prišla a povedala som že od nového roku sa chcem vrátiť, tak to musia akceptovať a musia ma zobrať naspäť.
pre všetky zástankyne - spamätajte sa, ak sa vám nechce čítať celá diskusia, tak O.K. ale mali by ste vedieť že ona prácu má, ale nechce sa do nej vrátiť, resp.chce dať výpoveď. Prečo???? no to je ťažko povedať. Manžel nepracuje? prečo? lebo sú obidvaja lenivci. je jednoduchšie sa večer prihlásiť na net a popozerať si čo mi ľudia zadarmo ponúkajú. či sa niekto nezľutoval a neposlal drevo alebo nejaké to euro...tu je každá rada zbytočná. im sa robiť nechce a ani vlastne zlepšovať vzniknutú situáciu. im to takto vyhovuje. a o skratovom konaní by som tiež nehovorila, lebo na rôznych iných fórach písala už dávnejšie. keby to bol skrat, tak dnes dá tému zamknúť, zdvihne r*i*ť a ťahá do roboty. ale ona niekde s tým jej bachratým mužom sa vyškiera za internetom nad hlúposťou tých ktorí si na živobitie zarábajú

simcab
10. nov 2011

@mataklinec maťka, ja si tiež veru neviem predstaviť dochádzať z dúbrav do zv.. väčšina ľudí tu nechápe, že nie si priamo z dt, a so spojmi je to tam na figu.. 😝

sisaha
10. nov 2011

@annie13 ale ved nemusi nikto chodit z Dubravy, staci ked sa dopraví do DT a odtial si to zabezpeci.

mandragora22
10. nov 2011

@lucka23 ahoj, ja teraz ale uplne mimo temy, prosim, aby ma ostatne nechytali za slovo!!! konkretne tebe, lucka23, myslis, ze pre male cigancata je co lepsie? zit pri svojej matke, ktora pre ne nema co do ust, alebo v domove, kde dostanu jedlo, su vzdelane, chodia do skoly, vedia sa slusne spravat, su sebavedome, hm? teraz nenarazam na zakladatelku, ale na tvoj prispevok, ze nie vzdy je pri matke najlepsie... ☹

veve39
10. nov 2011

@anjelicek26 prepac, ale ty fakt vies malo o slovenskej realite
zamestnavatel, aj ked je na MD ju vobec nemusi okamzite zobrat, jej miesto je urcite pokryte min. nejakou pracovnickou na dobu urcitu...
zamestnavatel ju nakoniec vobec nemusi zobrat spat - aj u nas to tak je, hovorim o silnej financnej institucii so zahr.ucastou, ze napriek Zakonniku prace sa mnohe matky nemaju kde vratit - a zakon je dodrzany
napr. ich miesto je v case krizy zrusene z organiz.dovodov....
pises o veciach s takou samozrejmostou, akoby si bola vo vsetkom doma...

.. a ach - ake skvele, vykonala si zasluzny cin
keby bolo po tvojom, o deticky sa postaraju dobre tety a ujovia z DD...a nejake dalsie dobre tety a ujovia (samozrejme s lepsim financnym zazemim) si ich potom budu moct mozno aj zobrat....dalsi dobry skutok na dnesny den...

annie13
10. nov 2011

@sisaha ale nerada by som aj citat spravy ze matke vzali deti a spachala samovrazdu

sisaha
10. nov 2011

@annie13 vo ZV nie je len Billa. Je tam aj Lidl, Tesco - novo postavene centrum, Prior, Kaufland...

pink_lady
10. nov 2011

@traktor ragujem na vetu "co mas naviac predas" - ako by ju rozniesli ze predava veci co dostala?

nedivim sa ked napisala to s tym oblecenim, moja znama bola tiez isty cas v zlej situacii dostavala haldy oblecenia, z ktorych boli 3/4 nevyuzitelne, a muz miesto vyplaty nosil domov vyplatu v naturaliach - napr dostal 5 litrov oleja...

neprecitala som vsetko, nemam na to cas, ale prosim prestante tu uz niekoho sudit, posudzovat, radit, ked sa to niekoho netyka, je plny rad, mudruje, odsudzuje, ...len aby o rok dva nedopadol rovnako...

Kolke z nas maju uvery a dokonca su na ucte v minuse...keby ten minus nemaju na karte povoleny tiez by mozno boli v ...

Nesuhlasim s tym ze vystupila zakladatelka pod duplicitnym loginom...stalo sa, ale kolke tak vystupili...druhy nick bol zablokovany, @mataklinec sa rozhodla vystupit pod svojim nickom, opisat situaciu v akej sa nachadza, tema by mala hned byt zamklnuta, napisala co chcela a ze nechce uz rady, tak nech sa rto respektuje. toto je cele zacarovany kruh..nezamotavajme sa do neho este viac, kazdy nech si pozera a vari vlastnu polievocku a dufa ze o rok nebude v este horsej situacii 😉

janka_pn
10. nov 2011

@lucka23 ja som skoncila citat tuto diskusiu pri tom, co zakladatelka napisala, ze manzel bije ju i deti.... uz len z toho dovodu je treba oboznamit urady....

sisaha
10. nov 2011

@veve39 ale ved jej napisali, ze moze nastupit, ale do ZV.. mozno jej miesto je pokryte inou pracovnickou, ale ona ma zmluvu na dobu neurcitu a ta pracovnicka zrejme na dobu urcitu.

leeenka26
10. nov 2011

@katka1981 ok, dik za nazor.

aninka29
10. nov 2011

tiež sa nezapájam do takých diskusií..........................ale ty si ma dožrala
@anjelicek26 KTO SI TY????? 😠 😠 😠 😠 ...ako sa opovažuješ 😠 😠 😠 ..............

mataklinec
autor
10. nov 2011

Dobrý deň pani Potheova,
chcem sa opýtať ako mám postupovať keď sa chcem skor vrátit do zamestnania z rodičovskej dovolenky. Volala som na filialku vo Zvolene, ale momentálne nemajú volné pracovné miesto. Kedže potrebujem súrne si nájsť prácu, budem nútená si dať výpoveĎ v Bille a nastúpiť inde. Ak tak urobím budem mať nárok aspoň na odstupné?
Vopred Vám ďakujem za Vašu odpoveď

Klincová Martina

Dobrý deň, p. Klincová.

Volala som s p. inšpektorkou Miháľovou. Keďže Vám nevyhovuje pracovať vo Zvolene, čo je Vaša filiálka, v ktorej ste pracovali pred MD, je potrebné si dať žiadosť o skončenie pracovného pomeru. Na filiálke, v ktorej chcete pracovať, nie je voľné miesto. Okrem toho prvý krok z Vašej strany je oznámiť zamestnávateľovi, že chcete nastúpiť po RD do práce a od kedy. Potom budú nasledovať ďalšie kroky. Ďakujem za pochopenie. Pötheová.

annie13
10. nov 2011

@sisaha ja tam byvam viem do tesca malo 5 kamaratok ziadost a ziadnu nevzali pre plny stav a novopostavene centrum ak myslis Europu stale nedokoncili

aduskatt
10. nov 2011

@vejinka no k tej financnej pomoci a nakupu.len ze takto proste fungovat nemozu...............hladny ma viac uzitlku z toho, ked sa nauci chytat ryby ako ked mu sem tam niekto nejaku rybu podhodi🙂