Opis našej finančnej situácie a problémov
Až teraz som mala dost času aby som si prečítala celú diskusiu a nedá mi napísat pár vecí na ujasnenie. Vopred vravím nechcem od žiadnej z vás už žiadnu pomoc, len chcem aby sa veci dali na pravú mieru, nedovolím aby somna niekto robil klamárku, ktorá žije z dobra iných a využíva už niekolko rokov dobrých ludí. TO JE KLAMSTVO!!!!!
Na každú vašu otázku odpoviem a som rozhodnutá svoju pravdu obhájit.
Zatial na úvod tolko:
Za manžela som sa vydala v r. 1997, hned po mature a v tom istom roku sa nám narodila naša 1. dcéra Martinka. Bývali sme v sociálnom byte kde nám často vypínali kôli neplatičom elektrinu a vyše roka sme žili bez teplej vody.Tam sa v r. 1999 narodil aj náš syn Robko. Povedali sme si že s dvomi malými detmi sa nedá žit v takomto prostredí . Manželovi rodičia bývali v malom domčeku v Dúbravach a my sme sa rozhodli pristavit malý domček na ich dvore. Manľel sám postupne z ich garáže urobil obytnú miestnost a pristavil kuchynku a kupelnu s wc.žili sme velmi skromne. Ked v r. 2006 sa manžel aj ja konečne zamestnal, náš život sa zmenil. Mali sme dostatok všetkého. V r. 2007 sa nám narodil syn Dávidko. Kedľe nás už bolo 5 ludí v jednej izbe, zobrali sme si úver z VÚB na pristavenie daląej izby a v pohode sme ho splácali. BOLO nám treba aj auto, tak sme si zobrali daląí úver. Ani nás nenapadlo že sa ocitneme tam kde sme teraz. Snom naších starších detí bola spoločná detská izba a my sme potrebovali kotolnu na kúrenie, takľe sme si zobrali úver na bývanie v Poštovej banke v hod. 100.000 Sk, s tým ľe sme zaloľili dom. Doteraz detská izba nie je dokončená, sú to len holé múry z tehál.
Zlom nastal ked v r. 12/2008 manľel nie z vlastnej viny priąiel o prácu. Bolo to uľ horąie , nemali sme začo platit úvery, museli sme pod cenu predat auto aby sme si mohli kúpit pec a radiatory na kúrenie.
Začali rást úroky, banky predali naąe úvery vymáhacím spoločnostiam a vąetko to ąlo dolu vodou ako je to práve teraz. Platíme kaľdý mesiac pravidelne úvery, ale len pomenąích sumách, avąak Poątová banka sa nám vyhráľa, ľe ak splátky nezvýąime na min. 80 eur, prídeme o dom. V tom čase som opat otehotnela, kedľe sme s manľelom veriaci , potrat by nás nikdy nenapadol a tak sa nám v r. 12/2009 narodila naąa Emília.
Momentálne žijeme len z mojho rodičovského príspevku 190eur mesačne + prídavky na deti. Manľel nikde nepracuje a ked mu niečo vyčítam, je agresívny, ked si aj nájde prácu, pracuje max. 3-4 dni a príde spat že mu nevyhovuje ubytovna, práca, kolektív,, proste vždy si niečo nájde. Odmieta sa vąak zaevidovat na ÚP a ja a moje deti ho nijako nevieme k tomu donútit. Práve včera došlo z Dovery aj upomienka na 179 eur.
Ide zima nemáme ani drevo ani uhlie na kúrenie. Mám velký dlh aj u p. starostu tu v Dúbravach za vodu, a ked ho do konca roka nevyplatím, chcú nás od vody vypnút. Ale ja ho nemám naozaj z čoho vyplatit. Mesačne platím elektrinu, úvery a ked vyplatím ąeky ostáva mi nejakých 70 eur na celý mesiac. Z toho mám eąte náklady detom do ąkoly / dochádzajú do Detvy/, na stravu, hygienu a drogeriu.
Posielam vám aj číslo p. Cíbikovej na UP v Detve na sociálnom oddelení , a číslo mojej jasmamky Adinky, z OZ Mamimamam, ktoré mi pomohlo s oblečením pre deti, pani bola u mna osobne overit našu situaciu
@mataklinec aha, tu máš koreň úrazu, ty sa nechceš vrátiť na svoju domovskú filiálku, preto si dostala takú odpoveď. Podľa zákonníka je zamestnávateľ povinný ti držať miesto po dobu 3rokov, nakoľko sa nejedná o výnimku, A máš tam napísané čo som ti napísala vyššie
@mandragora22 prepac nechapem co sem tahas cigancata. ja som reagovala k tejto teme a konkretne k zakladatelke. Pretoze tie deti nevyzeraju ze by boli nejake tyrane.
@mataklinec mozes mat sucasne aj dva hlavne pracovne pomery, nedavaj v bille vypoved zatial..............alebo im proste oznam, ze chces nastupit a zobrat ta musia, na to su zakony
@mataklinec je mi tvojej situacie velmi luto, ale nic ine ti neostava ako ist pracovat! Tvoje deticky si zasluzia lepsi zivot!
baby tu v tejto jej teme som sa docitala, ze jej manzel je róm, tak to asi mnohe vysvetluje, urcite sa onho zamestnavatelia netrhaju, ale ktovie, mozno je fakt len lenivy a pohodlny a to nicnerobenie maju v krvi...
https://www.modrykonik.cz/diskuse/tema/cakame-s...
@sisaha pochopila som, o co ide. Z mojho pohladu to tiez tak vidim, ze chudaci deti, ale to mi nedava pravo, aby som ja rozhodovala o ich zivote, na to maju rodicov. Aj ked ti rodicia su, aki su, nepoznam ich osobne, len z toho, co sa tu popisalo a na zaklade tohto by som nikdy nedovolila to, co si dovolila anjelicek. Keby som do problemu videla osobne a videla, ze niet vychodiska, len tie urady, tak ok, ale na zaklade internetovej diskusie? To je na mna privela...
Do Zv som neodmietla, len som ich prosila aby ma prijali do Dt, pretože cez víkendy ma do Zv musel muz vozit, lebo nám skoro ráno nejde bus. Teraz by som sa uz nemala ako dostat do Zv lebo nemá auto.
@mataklinec - ale no tak, fotky si na toto forum dala ty sama, svoje udaje si pisala na ostatne fora tiez sama, KTO si si povedala uplne sama. Kto mi dal pravo niekde volat? Mam na to vsetky prava! Urady vec preskumaju a ak je u vas tak super, tak sa predsa nic nestane.
Sama pises, ako je to u vas zle. A potom je to odrazu dobre a si spokojna? Nema to hlavu ani pätu.
@lucka23 ani cigancata nie su tyrane a cigancata z osad jedine v DD dostanu vychovu, teple jedlo, oblecenie, vzdelanie. ja ich tu netaham, ja poukazujem na tvoj prispevok, ze nie vzdy je detom dobre pri matke. zial. a su taki aj biely. a mnohi 😒
@paloma1979 pozor pozor! nekopiruj tu linky, lebo ta zazaluju 😀 😀 😀 😀
@mataklinec to si sa mohla dohodnúť pri nástupe, a nie im to dať ako podmienku. všetko je o komunikácii, vyberala by som si vtedy keď by som mala inú možnosť, bohužiaľ ty ju zatiaľ nemáš
@mataklinec ale zase lezi doma tak co by ta cez tie vikendy neodviezol a nerobila by si kazdy vikend
@paloma1979 - podla fotky rom nie je 🙄 Aj ja som sa uz docitala kadeco. Aj ze ma rakovinu 🙄 Hra na city ludom, nic ineho.
@pink_lady budem si stat za tym co som pisala...ak moje dieta nebude mat co dat do ust...tak predam vsetko, co sa len da..aj to , co mi niekto daroval..normalny clovek to pochopi..ze ak dieta pyta jest, nebudem mu hovorit, ze oblec si sveter..lebo tych sme dostali dost..môzno ta hlad prejde..a pisala som aj to, ze dnes je dobre, zajtra nemusi..kazdy sa raz môze ocitnut na samom dne.
@mataklinec ale vlaky chodia nie? A mozno by sa pracovna doba dala upravit, ked o nu poziadas
@anjelicek26 kde som ja kedy napísala že má rakovinu?
@bridget Neviem preco mi pises veci od veci, ktore nepatria mne. Ja som ju neurazala, nehodnotila, neponizovala. Staci ako odpoved? Alebo este nieco mi chces vycitnut? 😉 Nechce sa mi obhajovat ani vysvetlovat nieco, co som tu uz 100 krat zodpovedala, uz si pripadam ako opakovaci papagaj.
@mataklinec, Mata a neda sa ist busom do Krivana a odtial vlakom (busom) do Zvolena, alebo nikto s tvojich znamych nechodi cez vikend do Zvolena? Ja viem, ze je to na draka, tam je to na figu ale nejake riesenie sa urcite najde. Ved chodis na net, popytaj sa ludi ako cestuju za pracou od vas do Zvolena a byvas priamo v Detve alebo nie?
@mataklinec Ako by som ti mohla pomoct? Potrebujes radu? Treba povedat, co potrebujes.
@mataklinec držím ti palce, aby sa situácia začala vašim pričinením meniť na lepšiu. Dúfam, že si si tu našla aj nejakú dobrú rada, a hláška typu "ty si môžeš za to sama"...... a pod. nechápem. Asi som fakt naivná, keď sa držím zásady - nerob druhému to, čo nechceš, aby robil on tebe. No ktorá by toto chcela počúvať, keď by už nevedela, kam z konopí? To akože k čomu sú také vyjadrenia? A presne ako píše pink_lady, aby sa to nestalo aj ostatným, čo nie je až také nemožné 😖
....ak niečo potrebuješ, napíš IP a na tvojom mieste by som dala tému zamknúť
@mataklinec ja ti prajem aby si nasla nejake riesenie ale do prace musis ked s nim nepohnes, a on doma zbada bude sa musiet postarat o malicku ak ma este chrbtovu kost rano nakojis nemusis ju este odstavit
na tej stranke z upsvar zv mas fakt len overene pracovne ponuky a je ich tam viac dokonca aj v DT ale musis chciet malicky si to zasluzia a spravis im krajsie Vianoce
a presne pre taketo problemy som ja cely zivot uznavala najprv karieru a zazemie a az potom rodina, aby to dieta malo stastne detstvo 😒

@lucka23 a mozno niekde docasne v domove by im bolo lepsie.. Takto dostavaju uzasny vzor od svojej rodiny...Treba chodit po zobrani, nepracovat (aj ked ruky mam zdrave). Mozno raz sa jej stane, ze jej dcera bude stat na vypadovke za Detvou, aby mala lepsi zivot ako rodicia..toto chce dosiahnut?