Opis našej finančnej situácie a problémov
Až teraz som mala dost času aby som si prečítala celú diskusiu a nedá mi napísat pár vecí na ujasnenie. Vopred vravím nechcem od žiadnej z vás už žiadnu pomoc, len chcem aby sa veci dali na pravú mieru, nedovolím aby somna niekto robil klamárku, ktorá žije z dobra iných a využíva už niekolko rokov dobrých ludí. TO JE KLAMSTVO!!!!!
Na každú vašu otázku odpoviem a som rozhodnutá svoju pravdu obhájit.
Zatial na úvod tolko:
Za manžela som sa vydala v r. 1997, hned po mature a v tom istom roku sa nám narodila naša 1. dcéra Martinka. Bývali sme v sociálnom byte kde nám často vypínali kôli neplatičom elektrinu a vyše roka sme žili bez teplej vody.Tam sa v r. 1999 narodil aj náš syn Robko. Povedali sme si že s dvomi malými detmi sa nedá žit v takomto prostredí . Manželovi rodičia bývali v malom domčeku v Dúbravach a my sme sa rozhodli pristavit malý domček na ich dvore. Manľel sám postupne z ich garáže urobil obytnú miestnost a pristavil kuchynku a kupelnu s wc.žili sme velmi skromne. Ked v r. 2006 sa manžel aj ja konečne zamestnal, náš život sa zmenil. Mali sme dostatok všetkého. V r. 2007 sa nám narodil syn Dávidko. Kedľe nás už bolo 5 ludí v jednej izbe, zobrali sme si úver z VÚB na pristavenie daląej izby a v pohode sme ho splácali. BOLO nám treba aj auto, tak sme si zobrali daląí úver. Ani nás nenapadlo že sa ocitneme tam kde sme teraz. Snom naších starších detí bola spoločná detská izba a my sme potrebovali kotolnu na kúrenie, takľe sme si zobrali úver na bývanie v Poštovej banke v hod. 100.000 Sk, s tým ľe sme zaloľili dom. Doteraz detská izba nie je dokončená, sú to len holé múry z tehál.
Zlom nastal ked v r. 12/2008 manľel nie z vlastnej viny priąiel o prácu. Bolo to uľ horąie , nemali sme začo platit úvery, museli sme pod cenu predat auto aby sme si mohli kúpit pec a radiatory na kúrenie.
Začali rást úroky, banky predali naąe úvery vymáhacím spoločnostiam a vąetko to ąlo dolu vodou ako je to práve teraz. Platíme kaľdý mesiac pravidelne úvery, ale len pomenąích sumách, avąak Poątová banka sa nám vyhráľa, ľe ak splátky nezvýąime na min. 80 eur, prídeme o dom. V tom čase som opat otehotnela, kedľe sme s manľelom veriaci , potrat by nás nikdy nenapadol a tak sa nám v r. 12/2009 narodila naąa Emília.
Momentálne žijeme len z mojho rodičovského príspevku 190eur mesačne + prídavky na deti. Manľel nikde nepracuje a ked mu niečo vyčítam, je agresívny, ked si aj nájde prácu, pracuje max. 3-4 dni a príde spat že mu nevyhovuje ubytovna, práca, kolektív,, proste vždy si niečo nájde. Odmieta sa vąak zaevidovat na ÚP a ja a moje deti ho nijako nevieme k tomu donútit. Práve včera došlo z Dovery aj upomienka na 179 eur.
Ide zima nemáme ani drevo ani uhlie na kúrenie. Mám velký dlh aj u p. starostu tu v Dúbravach za vodu, a ked ho do konca roka nevyplatím, chcú nás od vody vypnút. Ale ja ho nemám naozaj z čoho vyplatit. Mesačne platím elektrinu, úvery a ked vyplatím ąeky ostáva mi nejakých 70 eur na celý mesiac. Z toho mám eąte náklady detom do ąkoly / dochádzajú do Detvy/, na stravu, hygienu a drogeriu.
Posielam vám aj číslo p. Cíbikovej na UP v Detve na sociálnom oddelení , a číslo mojej jasmamky Adinky, z OZ Mamimamam, ktoré mi pomohlo s oblečením pre deti, pani bola u mna osobne overit našu situaciu
@traktor ale ja ti nehovorim ze si nemas stat za tym co si napisala 😉 len ze ako by mnohe zareagovali... 😔 lebo uz tu take boli..ze klamala, preto vymamila veci a teraz na tom zaraba 😖 okrem toho mnohe darovane veci byvaju v takom stave, ze by ich nepredala...v dnesnej dobe je taka ponuka bazaru ze neni lahke predat ...to zas tot moj nazor, a tiez si stojim za tym co som napisala, aj za tym ze temu by trebalo zamknut...nema zmysel...
pisatelku nepoznam, nikdy som u nej nebola, neviem ci klame ci neklame, preto ju nesudim...na zaklade jedneho dupla nicku ju nemozem povazovat za klamarku...sama som si prezila kadeco a viem ze niekedy sa odrazit od dna nie je jednoduche...a ani zrealizovat riesenie podla "mudrych" rad...
zial tato diskusia ju skor dorazila ako pomohla
@mataklinec Skus mi odpovedat prosim ta, pytam sa ako by som ti mohla poradit? Preto sme tu nie?
je bezpredmetné riešiť či je róm, alebo nie je, ja sama osobne poznám také manželstvá a žijú v pohode, v tomto prípade ide o ľahostajnosť voči danej situácii, v tom je tu problém, nie v etniku
@annie13 možno nie, možno jej ponúkla možnosti
@mataklinec aku pracu tvoj muz vie robit? co tak stavbarcina? moj muz ma stavebniny a spolupracuju s chlapmi co prevadzkuju stavebnu cinnost. a viem ze aj teraz v dubravach nieco stavaju. tak by som sa popytala ci nepotrebuju nejakeho pomocneho robotnika.
@pink_lady .....niektoré rady sú aj múdre a nedávala by som ich do úvodzoviek, to by sa mohlo krivdiť tým, ktorí chcela naozaj pomôcť. Ale koľko je tých premúdrelých rád...... 🤐
@aninka29 - no kto som ja? NIekoho, koho to zaujima. Niekto, komu to neni jedno. Tebe tie deti mozu byt jedno. Mne nie su. Stoji to tak malo zdvihnut telefon a starat sa. Lebo tych pripadov utyranych, ubitych, podvyzivenych deti je este stale prilis vela.
Ked to presetria a vsetko bude v poriadku, Nemam problem sa verejne ospravedlnit. Ak ale budem mat pravdu... Ja totiz nechcem vidiet o rok-dva v televiznych novinach hlasenie o utyranom dietati.
Nehanbim sa za tie telefonaty ani chlp!
@jarunka111 nemyslela som vsetky rady ale niektore ... 😉
@lucka23 inak aj na orave zije nespocetne mnozstvo rodin, kde si chlapi bez problemov najdu pracu v stavebnictve v CR. funguju na turnusy. 3 tyzdne prec, tyzden doma. zarobia tisicku, co-to minu na ubytko a stravu, ale to su smiesne sumy, lebo maju plus diety a domov donesu v cistom okolo 300-500 €, co je slusne v porovnani s tym, ako zije zakladatelka temy. len je potrebne, aby lenivy chlap dvihol rit a zacal sa o robotu zaujimat 😖 a ked sa mu nechce, tak naco s nim zije? ked nenosi peniaze do domu, tak este mina aj z toho mala, co by ostalo detom, keby s nim nebola 😠
@mataklinec a co sa tyka dreva skus sa popytat SHRkárov vo vasom okoli je ich tam viac (napr. pan Zvara) SHR sukromne hospodariaci rolnik v ramci dotacii musia cistit pasienky cize vsetky stromky ktore su na pasienkoch a trvalom travnatom poraste idu prec, a to je akurat drevko na kurenie pri tom Vam aj drobci pomozu ti starsi urcite za to nic nebudu chciet budu radi ze to maju vycistene a budete mat na kurenie
@pink_lady ja som pochopila, len za tými bodkami v tvojom príspevku mi automaticky prišli tieto moje myšlienky 😉
@martinjasen geniálny nápad si mi vnukol, keď máš pochopenie pre takéto diskusie. Keďže často rozmýšlam nad tým, že by som sa mala dať na podnikanie, pomaly zisťujem že najlepšie človek asi zmaximalizuje zisky ak nepodniká spôsobom kúpy tovaru za účelom ďalšieho predaja, ale najziskovejšie a najefektívnejší (okrem zlodejstva samozrejme) bude podnik predaja vecí získaných darom z činnosti žobrania pod pláštikom opatrenia si biednej domácnosti a hladných nahých detí. Inzeráty dotyčnej na nete sa javia toho dôkazom. Ďakujem za pozornosť.
............niektoré postrehy tu až dych vyrážajú 😖
Preco sa zeny pohorsujete nad tym, ze niekto zdvihne telefona a kona??? Sa skuste trosku pozriet aj z ineho pohladu na to. Ide tu o tie deti. Treba si uvedomit, ze o rady Martina nestoji. Pytala som sa jej 2 x ako jej treba pomoct, nedostala som odpoved. Nie je problem pozhanat linky, roboty, popytat sa na rozne prac. ponuky, poradit jej, co robit, nic z toho nema vyznam. Nicoho sa nechytila. Ona sem neprisla za tym ucelom Boze moj co to nevidite? To snad ani nie je mozne.
@jarunka111 ani nie tak postrehy, ako ludska hlupost a zaostalost ☹
Diskusia nesie názov OPIS NAŠEJ FINANČNEJ SITUÁCIE A PROBLÉMOV. A zrazu sa niekto ide hnevať, že sa tu OPISUJE ich finančná situácia a problémy, keď sám dal podnet na diskusie.
@annie13 ja sa nepotrebujem zamestnavat v Metre. ja som nepovedala, ze zrovna tam musi nastupit. hladaju tam sice absolventov do 25 rokov, ale mozno by vzali aj ju. A kde je napisane, ze musi robit na kase? Kasa v metre a v potravinach je ta ista kasa. Ma tam tiez urcite mnozstvo penazi, ktore jej musi sediet s vystupom z pocitaca.
@leeenka26 To nie je pravda, áno chcem pomoct, ale pomoct co sa týka mna a mojich detí, ja neovplyvnim mojho muza. Ak mi vieš pomoct s prácou budem velmi rada, ja som ju neodmietla, ale ako mám niekomu aj ja doverovat ked najprv utočí a potom povie čo potrebuješ?
aj ked si hovorim ze uz sem nekuknem lebo stracam len drahocenny cas pocak ktoreho som mohla zarabat 😀 (mam dve roboty, jednu z domu 😝 😀 ) , neda mi to. u nas je lidl 3x, kaufland, tesco, billa 3ci 4x, hypernova...suseda o 2 poschodia vyssie co byva do vsetkych sa bola minuly tyzden pytat ze aspon na brigadu, dokladat tovar...nikde nemali, vsade plno, len ze zavolaju ak nahodou...a to sme krajske mesto na ZS, teda prac. ponuk viac ako inde, niekde na vychode...a navyse regiony ako Detva, Zvolen, to su jedny z najhorsich co sa tyka zamestnanosti...tam ani taketo kadejak veci ako rucne prace ze by predavala, a pod, nepojdu, tam si ludia viac porobia take sami, tu na zapade skor kupia...ale uz fakt koncim 😀
a s predavanim je to tiez o hubu myslim na bazare. A to vie kazda mamina co tu ma 10 inzeratov rok a len aktualizuje a aktualizuje a nik kto by mal zaujem este mozno nejaka ponukne na vymenu!

@anjelicek26 to o tej rakovine ale mam pocit ze nepisala ona, to bol nejaky iny prispievatel, nie ze by som sa zastavala 😉