Opis našej finančnej situácie a problémov
Až teraz som mala dost času aby som si prečítala celú diskusiu a nedá mi napísat pár vecí na ujasnenie. Vopred vravím nechcem od žiadnej z vás už žiadnu pomoc, len chcem aby sa veci dali na pravú mieru, nedovolím aby somna niekto robil klamárku, ktorá žije z dobra iných a využíva už niekolko rokov dobrých ludí. TO JE KLAMSTVO!!!!!
Na každú vašu otázku odpoviem a som rozhodnutá svoju pravdu obhájit.
Zatial na úvod tolko:
Za manžela som sa vydala v r. 1997, hned po mature a v tom istom roku sa nám narodila naša 1. dcéra Martinka. Bývali sme v sociálnom byte kde nám často vypínali kôli neplatičom elektrinu a vyše roka sme žili bez teplej vody.Tam sa v r. 1999 narodil aj náš syn Robko. Povedali sme si že s dvomi malými detmi sa nedá žit v takomto prostredí . Manželovi rodičia bývali v malom domčeku v Dúbravach a my sme sa rozhodli pristavit malý domček na ich dvore. Manľel sám postupne z ich garáže urobil obytnú miestnost a pristavil kuchynku a kupelnu s wc.žili sme velmi skromne. Ked v r. 2006 sa manžel aj ja konečne zamestnal, náš život sa zmenil. Mali sme dostatok všetkého. V r. 2007 sa nám narodil syn Dávidko. Kedľe nás už bolo 5 ludí v jednej izbe, zobrali sme si úver z VÚB na pristavenie daląej izby a v pohode sme ho splácali. BOLO nám treba aj auto, tak sme si zobrali daląí úver. Ani nás nenapadlo že sa ocitneme tam kde sme teraz. Snom naších starších detí bola spoločná detská izba a my sme potrebovali kotolnu na kúrenie, takľe sme si zobrali úver na bývanie v Poštovej banke v hod. 100.000 Sk, s tým ľe sme zaloľili dom. Doteraz detská izba nie je dokončená, sú to len holé múry z tehál.
Zlom nastal ked v r. 12/2008 manľel nie z vlastnej viny priąiel o prácu. Bolo to uľ horąie , nemali sme začo platit úvery, museli sme pod cenu predat auto aby sme si mohli kúpit pec a radiatory na kúrenie.
Začali rást úroky, banky predali naąe úvery vymáhacím spoločnostiam a vąetko to ąlo dolu vodou ako je to práve teraz. Platíme kaľdý mesiac pravidelne úvery, ale len pomenąích sumách, avąak Poątová banka sa nám vyhráľa, ľe ak splátky nezvýąime na min. 80 eur, prídeme o dom. V tom čase som opat otehotnela, kedľe sme s manľelom veriaci , potrat by nás nikdy nenapadol a tak sa nám v r. 12/2009 narodila naąa Emília.
Momentálne žijeme len z mojho rodičovského príspevku 190eur mesačne + prídavky na deti. Manľel nikde nepracuje a ked mu niečo vyčítam, je agresívny, ked si aj nájde prácu, pracuje max. 3-4 dni a príde spat že mu nevyhovuje ubytovna, práca, kolektív,, proste vždy si niečo nájde. Odmieta sa vąak zaevidovat na ÚP a ja a moje deti ho nijako nevieme k tomu donútit. Práve včera došlo z Dovery aj upomienka na 179 eur.
Ide zima nemáme ani drevo ani uhlie na kúrenie. Mám velký dlh aj u p. starostu tu v Dúbravach za vodu, a ked ho do konca roka nevyplatím, chcú nás od vody vypnút. Ale ja ho nemám naozaj z čoho vyplatit. Mesačne platím elektrinu, úvery a ked vyplatím ąeky ostáva mi nejakých 70 eur na celý mesiac. Z toho mám eąte náklady detom do ąkoly / dochádzajú do Detvy/, na stravu, hygienu a drogeriu.
Posielam vám aj číslo p. Cíbikovej na UP v Detve na sociálnom oddelení , a číslo mojej jasmamky Adinky, z OZ Mamimamam, ktoré mi pomohlo s oblečením pre deti, pani bola u mna osobne overit našu situaciu
@mataklinec hačkovať sa naučiš behom dna. Ja som sa to naučila, navody na nete su užasne krok za krokom, uhačkovať čiapočku či tašku nieje žiaden problem 🙂 😉
@vejula - ako vravis, dve hodiny youtube pozerania a viem hackovat ;) Robila som 8. ciapku teraz a ide mi to uz fakt pekne, kamosky mam zoznam, co ich detom mam spravit takze tak 😀
@mataklinec Myslíš že z krabice oblečenia sa naješ? ..ja som žiadnu škatuľu nedostala.. vytriedila som veci po svojich deťoch a bolo na rožky.. aj ked som mala tu dierku vzadu stiahnutu stresom, či mi vyjde na poštovné, ked niekto vlani niečo odo mna cez net kupil a či z toho tie rožky fakt kupim.. nesťažujem sa, muž konečne našiel pracu, čo nas aspon od vyplaty po vyplatu uživí, za cenu čoho, vedia moji blízki 😔
@mataklinec s tou krabicou si zabila! fakt vas nakopat do zadku oboch, aby po vase deti neprisla socialka, ak nezacnete daco zo sebou robit!
@mataklinec Okradla! Svoje deti o šťastné detsvo!
a to je aj teraz u susedy ? nie tak pisala ze nema doma net ? zaujimave ,
Ja som bola vždy vdačná za pomoc aj za oblečenie, ale ked máš už deti zaodete stávas sa pre mnohých nevdačníkom...Načo mám pýtat dalšie ked ho nepotrebujem?
@mataklinec fakt pri tvojom postoji k veci asi ani tie deti nepotrebujes
a myslis, ze keby ti ľudia poslali nejake peniaze, ze by to nejak vyriesilo z dlhodobejsieho hladiska tvoju situaciu?
mám kolegyňu, ktorá tiež nie je na tom finančne dobre, ale snažia sa, aby sa o svoje deti ako tak postarali... a nehrozí, aby si ešte pripojili internet za cca 12 eur mesačne... ten kto nemá peniaze nazvyš, tak obrati každý cent v ruke..., radila by som odpojiť internet, to máte za za tri mesiace až 36 eur... , ale ak je to prostriedok ako získať niečo od druhých ľudí, tak cca 12 eur nie je veľa .... naopak je to zdroj príjmu.
@mataklinec ale aj oblecenie je pomoc..a ako taky zdroj penazi..teraz si tu na nete..co mas naviac pofotis, predas v bazare..a mas aspon dake eura s toho..ja to tiez takto robim..robi to tak kopu bab..ked nemam insie aj to je lepie ako nic..ako len sediet a plakat..kazdemu sa to môze stat..dnes je dobre, zajtra nemusi..ale treba sa aj snazit s toho dostat..a nie len cakat, co mi kto da..su to mozno fakt malickosti..ale korunka ku korunke a aspon na ten zaklad pre tie deti vzdy musi byt..
@mataklinec - fakt si to teraz zabila. To uz nepotrebujem, teraz potrebujem uhlie, takze ludia noste uhlie a o mesiac budes potrebovat co - jasne vianoce - potrebujes darceky pre deti, predsa tie chudatka nenechame bez darcekov! Kazdy by prispel detom, ale takym jeb..ym rodicom co za to mozu najprv preventivne za kazdy darcek kopnut do zadku, pretoze ho mali kupit/zarobit nan sami! Obaja ste zdravi! Schopni pracovat! A nic sa nedeje!
Mam fakt zlost 😠
Ja mám predávat veci čo som od niekoho dostala? Tak to by som neurobila. A oblečenie po mojich detoch daruvam pravidelne na stranke PODAJ DALEJ
@mataklinec kam ma ist manzel po rozvode? Vsak nech zostane. Rozvod moze byt len zmena statusu, ked uz sa tolko bojis. Len s tym rozdielom, ze ako rozvedena budes mat hmotnu nudzu = eura + dalsie prispevky = eura a nahradne vyzivne = eura + z dalsich narastajucich dlhov svojho milovaneho manzela budes vynata (vid napriklad Doveru, co uz klope na dvere). Radsej neskoro ako nikdy.
@hanah83 internet sme si dali zaviest ked muz pracoval, a máme viazanost od T-comu na 2 roky.
@mataklinec sorry a to co tu pustas, to uz kazdemu filantropvi dojde trpezlivost! tak sed na zadku a cakaj na zazrak! urcite si pomozes
@anjelicek26 vies co je horsie? uz nadpis predchadzajucej diskusie bol "Ako ma z RP zit 6 ludi". 6, teda vratane jej manzela! posli uhlie a hadaj kto sa bude tiez zohrievat? Posli peniaze a hadaj komu sa z polievky tiez ujde?
@mataklinec no po tvojej odpovedi, nemam viac co povedat, bo mi dosli slova..ale predsa len..ked mi deti nemaju co jest..ked sme v takom srabe..tak veruze predam aj to posledne..len aby moje deti netrpeli..zial..ty by si to neurobila..ja ano..ked ti to niekto daroval, tak snad preto, aby si si tym pomohla nie?aj keby to predas..mne tu fakt prvy krat dochadzaju slova..ale ked to takto beries..veru pomoc nepotrebujes..a idem..lebo uz som sama prekrocila hranicu..za ktoru ja nechodim..
@mataklinec aj pokuta co zaplatite je menej ako to co date do konca obdobia, trochu pocitat vies? 😖
@viera27 - no ved to. Ten RP je len pre tu malinku. Rodicia sa len a len prizivuju. Ale je cas zacat pracovat na dalsom babu, lebo rp o rok skonci, nebude z coho zit 🙄
pravda sa na prdel cita a pocuva.ale nenachadzam pre teba a tvojho pana tatu pekne slovo.nevazite si ani ten vzduch co dychate zadarmo.nevazite si ze ste obaja zdravi a robit mozete.nevazite si nicoho.kazda druha rodina na slovensku si milion krat viac zasluzi pomoc inych.nikdy som si nemyslela ze to sem napisem.nikdy.ale tak si mi dvihla tlak ze mi je z teba na vracanie.pokial je clovek zdravy ma milion moznosti.ked nemam co do huby dat tak aj hajzle idem umyvat a pysne zdvihnem bradu ze mam robotu.ludia s nevyliecitelnymi chorobami a bolestami na ktore neexistuju lieky robia od rana do vecera.lebo su zodpovedni.vedia ze doma maju deti a zenu alebo muza.nepisu o tom a necakaju pomoc a sucit.biju sa zo zivotom ako sa da.a nesnivaju o tom ze co by mohli mat ale vazia si toho co maju.
@viera27 nadpis predošlej témy bol .: už naozaj neviem ako dalej
Ale asi admin mi ju zmenil, ako aj túto tému
@mataklinec byť tebou tak namiesto tohto dohadovania, už hladam na nete ten navod na hačkovanie... Ten prispevok od liv sa mi velmi pači. Vidno že chce pomôcť, ale dotovať ludi ktorí nemaju snahu sa pričiniť o niečo nema zmysel
S tým internetom mi to nesedí, píšeš, že internet ste zaviedli keď manžel pracoval, a ten predsa stratil prácu 12/2008 a dnes je 11/2011, to sú tri roky nie dva. Nejak sa to zamotáva. 😕
@anjelicek26 prosím neurážaj ma že rodí m deti aby som nemusela pracovat aby som z toho mohla žit, to je už silná káva
@carodejnica pracoval v malých časových intervaloch to som už písala, nie:?
@mataklinec - ale ty presne vies, ako dalej. Presne vies, co by si mala urobit. Ale nerobis nic, vobec nic, v ziadnom smere aby si detom pomohla! Aby si sebe pomohla! Sedis doma na zadku a vypisujes na internet, ako vam vsetko chyba! To jedina cinnost "zarobkova". Fakt mam chut zdvihnut telefon a zavolat na tu socialku a pomoct tym detom, ano pomoct, lebo to by im pomohlo. Dostali by sa mozno do pestu k rodinam, ktore ich budu vychovavat v normalnych podmienkach!
nemali ste si dávať internet, keď ste mali ako píšeš veľa iných dlžôb/úverov/splátok.... každý zodpovedný človek si to uvedomuje, že nemôže vyhodiť 12 eur mesačne na takú "zbytočnosť" akou je internet /aj ked je to dobrá vec, dá sa aj bez neho zaobísť/ a keď ho už teda máte, tak ho využi skôr na hľadanie si roboty, prípadne uštrikuj niečo, uši, popredaj nadbytočné oblečenie lacno...
no fakt sa zamotava niekde vo fore pisala ze nema doma net ze len u susedy a zrazu ma 3 roky , nechapem to ako tu moze niekto taky byt,