Opis našej finančnej situácie a problémov
Až teraz som mala dost času aby som si prečítala celú diskusiu a nedá mi napísat pár vecí na ujasnenie. Vopred vravím nechcem od žiadnej z vás už žiadnu pomoc, len chcem aby sa veci dali na pravú mieru, nedovolím aby somna niekto robil klamárku, ktorá žije z dobra iných a využíva už niekolko rokov dobrých ludí. TO JE KLAMSTVO!!!!!
Na každú vašu otázku odpoviem a som rozhodnutá svoju pravdu obhájit.
Zatial na úvod tolko:
Za manžela som sa vydala v r. 1997, hned po mature a v tom istom roku sa nám narodila naša 1. dcéra Martinka. Bývali sme v sociálnom byte kde nám často vypínali kôli neplatičom elektrinu a vyše roka sme žili bez teplej vody.Tam sa v r. 1999 narodil aj náš syn Robko. Povedali sme si že s dvomi malými detmi sa nedá žit v takomto prostredí . Manželovi rodičia bývali v malom domčeku v Dúbravach a my sme sa rozhodli pristavit malý domček na ich dvore. Manľel sám postupne z ich garáže urobil obytnú miestnost a pristavil kuchynku a kupelnu s wc.žili sme velmi skromne. Ked v r. 2006 sa manžel aj ja konečne zamestnal, náš život sa zmenil. Mali sme dostatok všetkého. V r. 2007 sa nám narodil syn Dávidko. Kedľe nás už bolo 5 ludí v jednej izbe, zobrali sme si úver z VÚB na pristavenie daląej izby a v pohode sme ho splácali. BOLO nám treba aj auto, tak sme si zobrali daląí úver. Ani nás nenapadlo že sa ocitneme tam kde sme teraz. Snom naších starších detí bola spoločná detská izba a my sme potrebovali kotolnu na kúrenie, takľe sme si zobrali úver na bývanie v Poštovej banke v hod. 100.000 Sk, s tým ľe sme zaloľili dom. Doteraz detská izba nie je dokončená, sú to len holé múry z tehál.
Zlom nastal ked v r. 12/2008 manľel nie z vlastnej viny priąiel o prácu. Bolo to uľ horąie , nemali sme začo platit úvery, museli sme pod cenu predat auto aby sme si mohli kúpit pec a radiatory na kúrenie.
Začali rást úroky, banky predali naąe úvery vymáhacím spoločnostiam a vąetko to ąlo dolu vodou ako je to práve teraz. Platíme kaľdý mesiac pravidelne úvery, ale len pomenąích sumách, avąak Poątová banka sa nám vyhráľa, ľe ak splátky nezvýąime na min. 80 eur, prídeme o dom. V tom čase som opat otehotnela, kedľe sme s manľelom veriaci , potrat by nás nikdy nenapadol a tak sa nám v r. 12/2009 narodila naąa Emília.
Momentálne žijeme len z mojho rodičovského príspevku 190eur mesačne + prídavky na deti. Manľel nikde nepracuje a ked mu niečo vyčítam, je agresívny, ked si aj nájde prácu, pracuje max. 3-4 dni a príde spat že mu nevyhovuje ubytovna, práca, kolektív,, proste vždy si niečo nájde. Odmieta sa vąak zaevidovat na ÚP a ja a moje deti ho nijako nevieme k tomu donútit. Práve včera došlo z Dovery aj upomienka na 179 eur.
Ide zima nemáme ani drevo ani uhlie na kúrenie. Mám velký dlh aj u p. starostu tu v Dúbravach za vodu, a ked ho do konca roka nevyplatím, chcú nás od vody vypnút. Ale ja ho nemám naozaj z čoho vyplatit. Mesačne platím elektrinu, úvery a ked vyplatím ąeky ostáva mi nejakých 70 eur na celý mesiac. Z toho mám eąte náklady detom do ąkoly / dochádzajú do Detvy/, na stravu, hygienu a drogeriu.
Posielam vám aj číslo p. Cíbikovej na UP v Detve na sociálnom oddelení , a číslo mojej jasmamky Adinky, z OZ Mamimamam, ktoré mi pomohlo s oblečením pre deti, pani bola u mna osobne overit našu situaciu
už len zatvoriť tému...
@vivienkata no sak ale neosocujme, budme sucitne vrrrr 😠
@tortelinka a preco by si bola s domovom opatrna? Ved mi je luto tych deti a tam sa vedia predsa o deti postarat.
mne je len smutno z toho ze pises ako ste veriaci a tvoj manzel nieje mu hanba veriacemu cloveku neist do roboty a nerobit nic preto aby sa jeho deti najedli?? kde je jeho viera teraz?
@leeenka26 ja neosocujem ale len mi je luto ze fakt sa niekto tak sprava ako ona ja ked viem pomozem ale fakt ako uz clovek rozozna kto tu pomoc potrebuje vazne alebo je len no nechcem povedat co ,,,,a klame ze nema net a tak dalej prečo nepovie na rovinu co chce,
Baby a zamysleli ste nad tým že jej rodičák, pokiaľ si pamätám sa neznížil po novom roku lebo už mala priznaný ten 256 euro či koľko to bolo, to sme sa minule bavili s kamoškou, keď sme rozobrali tú tému minule, má k tomu rodinné 4x dákych 20euro keď s toho vyžijú nech sa páči. Dala som si tu námahu a našla to " rodičovi, ktorému bol priznaný rodičovský príspevok do 31. decembra 2010 vo výške 256 eur, sa tento príspevok po 1. januári 2011 neznižuje a vtejto sume sa rodičovi naďalejvypláca až kým dieťa nedovŕši vek dvadsiatich mesiacov. Po dvadsiatich mesiacoch veku dieťaťa patrí aj tomuto rodičovi príspevok vsume 190,10 eur mesačne. Nové podmienky nároku na príspevok, včítane možnosti poberať rodičovský príspevok aj popri výkone zárobkovej činnosti, sa po 1. januári 2011 vzťahujú aj na tohto rodiča, ato aj vobdobí, keď mu je ešte vyplácaný rodičovský príspevok vo výške 256 eur. " tak kde je zas pravda?
@anjelicek26 praveze ani ja ju nelutujem a nexcem aby ste to robili vy..ale tie deti tria to vidim z fotiek..a ake vychudnute...no mne sa to cele prestava pacit tu uz ide o zivoty nevinnych deti 😢
@leeenka26 len že DD nie je nikdy dobre riešenie, ale to je už iná téma
@martina2001 ale to záleží, či jej priznali materskú, lebo ja som poberala tiež len ten nižší
škoda, že v jej príspevkoch ani raz neodznelo: baby neviete niektorá o nejakom voľnom pracovnom mieste? pre mňa alebo pre môjho manžela....
čítala si ju poriadne? pracovala predtým, tak? samozrejme mala nárok na vyššiu materskú
ja nechapem ked niekto ma financne problemy a neni schopny sa sam o seba pomaly postarat. ako moze dovolit si spravit druhe decko. strasne. trtkat to vie ale rozmyslat nad tym ze to dieta nebude mat zrejme ani teplu strechu nad sebou to ho napadne ked je dieta uz na svete...uf
Idem radsej odtialto, lebo nemam rada, ked sa niekto zastava niekoho, kto si to absolutne nezasluzi. Napokon, vzdy to tak konci, ze zly je ten, kto sa snazil pomoct alebo poradit. Dotycna ,,dama", si nezasluzi ani stipku sucitu, pretoze aj napriek tomu, ze sa dostala do uzkych, nema stipku pokory, ide sa lutovat a ohanat vyhovorkami, preco sa neda hento, preco sa neda tamto 😠 Muz jej do roboty nechodi, doma 4 deti. Nevie si vazit rady. Nie my ju urazame, ale ona nas tym, ze ignoruje nase rady, absolutne na ne nereaguje, ziada o pomoc takymto sposobom, aby sme jej posielali satstvo, stravu, peniaze. A nam kto posle??? Lebo my vsetky sa tu v peniazoch kupeme.
@anjelicek26 Ale tatko nevyzera ze by hladoval 😠 😠
myslim, ze do vikendu tato tema nevydrzi.. takaaa skoda 😀
@leeenka26 - tatko nie, ale chlapci su chuducky az az 😖
tatko vyzera byt celkom schopny prace.....
@martina2001 ja som videla, že zmluva v bille na neurčito.. ale záleží kolko dní
ahojte, precitala som si len uvodny prispevok.. a par vasich reakcii..je mi luto, ako pisete o tom, ze nemaju mat tolko deti a bla bla.. ☹ ako, nechapem...kolko zien by bolo stastnych keby mozu mat dieta a povedia si ze radsej by boli v takej situacii ako mataklinec.. maju to tazke, tak naco ju chytat za kazde slovo a prepocitavat ci im to vychadza z materskej... to je chore..
a preco si nepomahat? kolke z vas date euro napr. tym co predavaju notabene? a pytate sa ich, ako ziju ?
neviem, preco ste niektore tak naladene proti nej (necitala som tu prvu cast), ale podla mna ak by sme napr. kazda namiesto osocovania prispeli aj malickostou (nemusi a nehovorim len o peniazoch, urcite by sme pomohli)
zivot sa aj nam moze obratit....
btw, ked ma zmluvu na dobu neurcitu a je na materskej, ci rodicaKU, musia ju zobrat do prace....alebo sa mylim?
@stastnevydatam no jo, ale ten, co to nota bene predava sa evidentne snazi so svojou situaciou nieco urobit a nefnuka doma na riti
@stastnevydatam asi si prečítala málo..reakcie sa začali meniť po pár jej perlách
no alebo uz potom len napisat do modreho z neba.
@benne pokiaľ je v zmluva na neurčito nerobila tam pár dní, už len samotné tehu trvá 270 dní
@stastnevydatam nie nepýtam sa ich, oni pre tie prachy niečo robia

@vejinka - na co ju mame lutovat? Lutujem cloveka, co sa do zlej situacie nedostal vlastnou vinou. Lutujem cloveka, ktory si nema ako pomoct. Lutujem cloveka, co sa snazi si pomoct a nestaci to. Lutujem kazdeho, kto sa snazi a aj tak mu to nevychadza.
Ale nie dvoch zdravych ludi sediacich doma a zijucich z RP ich malej dcerky! Manzela, ktory nejde do prace - ktoru dostal! - lebo mu nevyhovuje kolektiv!
Nezasluzia si ani chlp lutosti.