icon

Oplatí sa kúpiť starý dom?

junova
16. sep 2015

Ahojte dievčatá, manžel chce kúpiť starší dom v meste. Je veľký, poschodový, s veľkým pozemkom, s terasou, garážou. Je v centre mesta za super cenu. Ale vnútri je rozbitý, treba ho kompletne prerobiť. Kúpeľňa je malá, schodisko úzke, treba vymeniť okná, zateplit ho. Vahame, či ho kúpiť. Alebo kúpiť drahší dom v lepšom stave. Viem, že to je otázka možno na modru strechu ale chcem poradiť aj od vás. Oplatí sa kúpiť starý dom a zrekonštruovať ho?

eadame
16. sep 2015

nie, do prerabky sa nepustaj, ked mas velky pozemok stary zburaj a radsej postav novy / nove je nove/

jeemima
16. sep 2015

ja by som stary nekupovala, az ked sa pustite do prerabky zacnu sa kopit problemy,.,tak to so starymi domami byva...a nakoniec ineite oveeela viac a tie stresy k tomu....moja rada radsej nieee

tomasyno
16. sep 2015

ani nie. je tam strašne veľa prerábania. človek si to hned radšej rozmyslí. Sám som na takom dome robil niekoľko rokov a stále je čo robiť 🙂

sissy27
16. sep 2015

@junova keď tak kúpte kvôli pozemku, starý dom strhnite a postavte nový... lebo ľahko sa môže stať, že investujete viac času, energie a peňazí do prerábky ako by vás vyšiel nový... prípadne to bude nekonečná rekonštrukcia, lebo jedno dokončíte a druhé bude treba spraviť...

livia341
16. sep 2015

Kedže je dobrá cena, lokalita a velký pozemok. Tak na Vašom mieste by som kúpila starý dom,aj zbúrala, postavila nový bungalov ci poschodový ale nie veľký, aby ste riadenia nemali veľa a na velkom pozemku by som dovolila detom postavit další dom. Ušetria deti na pozemku.V starom dome sú aj budú len problémy s prerábaním.Takto postavíte dom, všetko nanovo a vydrží vám to dlho ako so starým vzdy prerábať, atď.My bývame v novom dome 3 roky. Odporúčam.

janinah
16. sep 2015

na toto by mal byť normálne zákon- zákaz prerábať staré domy je to skoro ,nekonečný príbeh a na konci si poviete- za tie peniaze a nervy sme mohli mať nový dom a podstatne skôr 😒 a konkretne vo vašom prípade- načo je vám veľký dom /jedine,že by k nemu vám predali aj upratovačku/ načo veľký pozemok...poloha by ma lákala,ale nie,ak je v tom centre príliš rušno....

bibika55
17. sep 2015

@junova Veta: zo starého-nové nikdy neurobíš,bude platiť stále. Vrážať peniaze do starej barabizne -bude Nekonečné!

staronova
17. sep 2015

@junova ......ak máš elánu na rozdávanie, času na presťahovanie, nápady pri zmenách, technicky zručného manžela, otca, svokra, čo budú pracovať u vás bez pláce non-stop, a hlavne peňazí, tak sa kľudne do toho pusti...v konečnom dôsledku budeš aj tak ľutovať..my to máme za sebou a môžem prisahať, že keby sme robili nové, tak veľa penazí ušetríme. Pri prerábke robíš totiž kompromisy. A práve toto navyšuje rozpočet. Manžel robil všetko, čo sa dalo sám a suma neskutočná....Keby sme to museli platiť, tak je to suma, ktorú by nám nik neuveril.
napíšem iba malý príklad-menili sme okná-bolo treba zosúladiť veľkosti a tvar okien /kvôli pohľadu zvonku a aj praktickosti/, v novom dome sa vynechajú presné otvory a do toho sa osadia dovezené okná. Otázka jedného dvoch dní. My sme museli vypilovať, v druhom prípade domurovať rozmer okna. Nakolko to nevybúraš rovno, musel manžel dolepovať bud ypor, alebo polystyrén. Proste tri týždne práce naviac. A takto to je dokola pri prerábke.

alaguema
17. sep 2015

@junova podľa toho, aký je ten starý dom. My sme kúpili takmer storočný dom a nemal jedinu prasklinu na stene, žiadne plesne, úžasné hrubé múry, v lete drží chládok, v zime teplo, nádherná stará záhrada - to jednoducho za pár rokov nevypestuješ. Prerábali sme tiež v podstate len kvôli distribúcii, pôvodná nám nevyhovovala. Som maximálne spokojná. Je to už druhý starý dom, ktorý sme prerábali a keby som sa mala rozhodnú´t znova, tak sa rozhodnem tak isto. Staré domy majú svoje čaro. Čo sa týka údržby, tak tú potrebuje každý dom, aj novostaba po nejakom čase. Nikto predsa nestavia dom s tým, že tam bude len prvých 5 rokov a potom si zas postaví nový. Z finačného hľadiska je asi výhodnejšie postaviť nový, ale za predpokladu, že nájdeš ozaj kvalitných remeselníkov, lebo čo som videla niektoré nové domy, tak praskliny a opadávky už po pár rokoch..
Inak, tá cena je veľmi dobrá na to, že je to v centre. Nie je v tom nejaký háčik? My sme dali o desať viac, za dom na dedine, aj keď ešte väčší, než ten váš, ale predsa...

alaguema
17. sep 2015

@bibika55 niekomu nejde o to, aby urobil zo starého nové, ale aby zachoval to staré, ak je to kvalitné a hodnotné. Nie každý starý dom je barabizňa. Keby dnes ľudia mali takú kvalitnú prácu, ako mali remeselníci pred sto rokmi, tak by to inak vyzeralo. Niektoré súčasné novostavby sto rokov pravdepodobne ani neprežijú, ak ich stavajú takí fušeri, s akými som sa mala možnosť stretnúť ja.

flavia1
17. sep 2015

Sused kúpil starý fakt starý dom, zostali len obvodové múry, takže cena akoby ste postavili nový dom, jediná výhoda u neho je lokalita. Starý dom treba na komplet zrekonštruovať, podrezávať, podlahy, cena to isté ako nový. Výhoda u suseda je tá, že sa do toho vyzná. My sme s manželom hovorili, že keď by sme kupovali starý, tak by nás pravdepodobne všetci odr....ali, lebo my sa do toho vôbec nevyznáme a radšej kúpiť nový dom.
Dôležité je to, čo je pre Vás priorita, či lokalita alebo cena. Pokiaľ Vám ide o lokalitu, tak to kúpte, pokiaľ by ste nepotrebovali centrum, tak určite kúpite pekný pozemok trochu ďalej...

katka708
17. sep 2015

nám sa oplatilo prerobiť. ale my sme nechali len základy a obvodové múry zo 60r domu. všetko sme si spravili svojpomocne a podľa svojich predstáv. a nadstavili sme. Už by sa nám to opakovať nechcelo ale len pre to že to dlho trvalo (3r) No my máme v rodine veľa šikovných majstrov a odborníkov sme volali len na vodu a elektrinu ale aj to boli známy zo susednej dediny. Teraz máme veľký nový dom 12km od mesta za cenu 3 i bytu so 16á pozemkom. O pozemok sa tiež treba starať ale zas mám možnosť dať dieťaťu vlastné jablká, maliny, jahody, rajčiny, mrkvu a inú zeleninu. od neskorej jari do skorej zimy nemusím nič kupovať.
Treba si všetko zvážiť, či poznáte niekoho kto vám s prerábkou pomôže, či budete využívať ten pozemok alebo by sa dal časom predať ako stavebný, ........
ale dom s veľkým pozemkom v centre mesta za dobrý peniaz sa hľadá ťažko.

alienkamamina
17. sep 2015

Úprimne z vlastnej skúsenosti, my sme kupovali starý dom tiež skoro v centre mesta za super cenu výsledok? Neskutočná investícia lebo rekonštrukcia bola náročná. Oproti nového nás to vyšlo možno o 10 000 e viac. Jednu časť sme dokonca museli zbúrať a pristavať novú ale ak mám pravdu povedať v tej starej časti je sto krát lepšie než v tej novej aj v zime aj v lete. Tie miestnosti úplne ako keby dýchali. Bolo to ťažké ale nakoniec neľutujem ale už by som do toho nešla. Dúfam, že som pomohla

danik1505
17. sep 2015

@junova ja by som sa na tvojom mieste zariadila hlavne podla financii.. my sme velmi na vyber nemali, tak sme si kupili starsi dom na dedine, kde sa po par malickych upravach dalo okamzite byvat a vlastne sa robi len tak pomalicky.. nic netlaci na nas... ale keby sme mali viac penazi a casu, asi by som sla do noveho alebo aspon do novsieho... najma na to by som pozerala... a hlavne- riad sa srdcom. ten pocit, ze ano, tu som doma, musis citit hned, ako prekrocis prah domu.. drzima palce 😉

mizu89
17. sep 2015

Svagrovci kupili starsi dom.najprv ho upravili z vnutra(premalovali,dali tapetu,ozdobnu stierku na stenu).ja by som len premalovala.minuly rok sa rozhodli ze pristavaju poschodie z dreva ze ked sa rodinka rozrastie a co sa stalo???spodok cely prerobili a robia to uz 1,5 roka lebo este toto museli este hento s cim neratali v starom dome ze to treba opravit a investicia 50000€ a dom este neni dokonceny.za tu cenu mu vsetci vravia ze dom mohol zvalit a postavit fungl novy.nevies co ta caka v starom dome ake vedlajsie upravy okrem tych ktore si vymenovala.vzdy sa este nejaka vedlajsia robota najde.tak prajem vela stastia. 🙂

smajlik323
17. sep 2015

@junova ja som jednoznacne za novostavbu , i ked kupis tu druhu moznost hoc je preobeny ,ale je to strasi dom a vzdy sa tam nieco najde co bude treba opravit a podobne u mna jendoznacne novostavba 🙂

monusik73
17. sep 2015

Ja by som stary dom nechcela viem kolko roboty to stalo na starom dome ked sme sa stahovali do domu po maminych rodicoch museli sa okna vymenit podlahy vsade nova kuchyna, nova obyvacka fasada sa robila strecha kazdy rok cosi a stale je co robit na nom teraz staviame s manzelom maly bungalov domcek s tym ze pozemok sme nemuseli kupovat ked ze je to nas pozemok uz len tym sme usetrili kolko penazi zatial mame postavenu hrubu stavbu a vyslo nas to zatial dokopy 15 000 euro staviame svojpomocne bez firmy tak ze moj nazor je taky ze ked ma clovek peniaze radsej nech stavia ako do stareho domu by mal investovat vela penazi

alaguema
17. sep 2015

@alienkamamina no presne. Tie staré miestnosti sú úplne iné, tiež cítim ten rozdiel, ak ideme k niekomu do novostavby. Je to zrejme poctivými materiálmi, ktoré sa kedysi používali, žiadna chémia, buď je to tehla, alebo kameň, dokonca hlina - tá je úplne úžasná. Dnes je to samý ipor, sadrokartón...

modreklbko
17. sep 2015

Ci sa oplati je otazka skor ceny tej nehnutelnosti. Je to za cenu pozemku? Kolko vychadza cena za ten dom? Z akych materialov je ten dom postaveny? Ak je to tehla tak je to vporiadku.
Ak je ten dom staticky vporiadku tak si zvaz cenu za hrubu stavbu + pripadne podrezanie domu od vlhkosti + buracie prace a ak sa dostanes aspon na cca rovnaku hodnotu hrubej stavby ako v pripade noveho domu a ten dom a jeho poloha sa Vam paci tak by som sa toho nebal. Je dolezity aj stav toho RD.Vsetko sa da pekne spravit....
Ja ked som sa rozhodoval tak u mna vyhrala poloha, okolie, lokalita-a stary dom predavali za cenu pozemku tak som nerozmyslal. Akurat mi treba vymenit skridlu, prerobit dispoziciu a cely dom podrezat a urobit nove hydroizolacie. Ostatne ako v novom dome.

jolinka
17. sep 2015

@alaguema da sa aj teraz postavit novy dom s poctivymi materialmi, my sme mali povodne projekt na valkovy dom /nepalena tehla/ nakoniec je to konopny dom, mame hrube vyse polmetrove mury /bez zateplovania polysterenom ci dacim inym ...naco, ani netreba ani nechceme / prijemne ovzdusie, klima 😉

alaguema
17. sep 2015

@jolinka áno, viem 🙂 Ale to nie je bežná prax. Skôr výnimka. Bežná prax je ten ipor a spol. Inak, super...konopný dom. To musí byť úžasné bývanie 🙂 Náš je z časti kameň, valky, tuf a tehla...je to taká zmes, ale výsledok je fajn 🙂 Niektoré veci, čo sme tu našli, staré, staré, ale sú funknčné dodnes. Ja mám proste slabosť pre staré veci a obdiv k práci remeselníkov tých dôb. A to nemali ani zďaleka také vybavenie a technológie ako dnes. Veď taký nábytok, ktorý vydržal 200-300 a viac rokov...to museli byť aké práce. Celkom by ma zaujímalo, či o 200 rokov vôbec budú nejaké starožitnosti z našej doby. Keď pozerám na ten novodobý nábytok, mám často pocit, že to nevydrží ani 10 rokov.

lucia0805
17. sep 2015

@junova musite sa rozhodnut podla toho, v akom stave je ten stary dom ktory chcete kupit...my sme kupili tiez stary gazdovsky dom, a pustili sa do prerabky...milujem stare domy, maju svoje caro, nehovoriac o tom, ze ich stavali este z poctivych materialov ktore vydrzia dalsich 100 rokov...nas je z palenej tely, postaveny na betonovych zakladoch (byvali tam bohati gazdovia predtym)...hned ako som vosla dovnutra, vedela som, ako to tam bude po prerabke vyzerat...spravili sme par dispozicnych zmien, doviedli dovnutra vodovod, a do roka a pol sme byvali...uz nam zostava len nahodit fasadu...je pravda, ze financne nas to vyslo asi ako novostavba, ale k tej by sme museli este dokupovat pozemok, tory by stal talsich minimalne 40tis., nehovoriac o tom ze pozemky na novostavby su teraz situovane vacsinou niekde od ruky daleko v poliach...a co sa tyka strhavania stareho domu a stavby noveho...lahko sa hovori, tazsie sa realizuje...kto nezazije, nepochopi...my sme burali len dve/tri steny, a toho bordelu co z toho bolo...ak nemate dobry kontakt na velkokapacitne kontajnery zdarma, tak odvoz stavebneho materialu stoji neskutocne peniaze...my sme odvazali tri plne kontajnery...predstav si, ze budete budrat cely dom...kopec penazi a nervov vas bude stat len odvoz stareho...skuste porozmyslat nad co najjednoduchsim riesenim prerabky, ako zmenit dispoziciu domu tak, aby ste co najmenej burali a aby ste boli spokojni..v domceku uz byvame rok a pol, a neviem si vynachvalit...vonku ked boli 40ky teploty, tak my sme vnutri mali stalu teplotu 23-24 stupnov...v zime to iste...staci trosku zakurit do krbu a parada...na porovnanie prilozim aj par fotiek nasej prerabky 🙂 ospravedlnujem sa, som sa nejak rozpisala, len neznasam ludi, ktori hned radia strbut stare a postavit nove...nie je to take jednoduche..ked chcete stavat novy, radsej kupte pozemok bez stareho domu..usetrite si vela vela nervov...

denduska
17. sep 2015

@junova Prerábali sme jeden, teraz prerábame druhý. V tom prvom sme normálne bývali, tento druhý máme ako chalupu, ktorej pôvodná časť je z roku 1881. Musíš mať k tomu vzťah a hlavne vedieť si veľa vecí urobiť svojpomocne. Stále niečo vyskočí a volať na každú hovadinu "majstrov" - to nie je najlepšie ani najlacnejšie. U nás 90% robíme sami, teda skôr manžel, ktorý sa neštíti ničoho. A či sa to oplatí? Finančne určite nie. Ale ten pocit, keď sa tam nadýchnem, ten stojí za všetky drobné 😉

danielita18
17. sep 2015

mne by sa v prvom rade muselo páčit prostredie a okolie,potom aj záleží na vás ake ste tipy ludí,či ste ludia co musia stale nieco robit,alebo pohodlnejší ludia,starší dom je výhoda že si ho prerobíš podla svojich predstav a hlavne záleží od financií,my sme kupili starší dom preto lebo sme nemali dost penazí na nový a postupne si prerabame,ale sme tiež tipy že sa nam viac páči vsetko staré,nemame radi nový moderný štýl

marianna_peskova
17. sep 2015

My sme si kúpili starší dom. Museli sme do neho investovať veľa hodín práce, ale ten pocit bývania v ňom by som nemenila. Dom s dušou a históriou má jednoducho svoje čaro. 🙂

deniss111
17. sep 2015

ludia vždy chcu to ,čo nemaju...resp. ked niekto prerobi starý dom,hovorí,ako by radšej postavil...Ten kto postaví nový zas hovorí,že mohol starý prerobiť...Ale ved stale sa kupuju stare domy a prerabaju,takže to asi taka katastrofa nebude. Zavisi od Vašich požiadaviek, naročnosti. My prerabame starý dom,ano , je to fuška, ale zmenili sme ho na krásny priestranný dom, nik by nepovedal, že tam kedysi stal 50ročný dom...
Som za, aby sa stare domy prerabali, ved v dnešnej dobe chce veľa ludi rovno krásne rovinate pozemky,stavať nove domy /lebo od prerabky ich odhovoria/ a z lesov a polí nam akosi ubuda...Ja nad tým premýšľam aj takto..

danielita18
17. sep 2015

@deniss111 veľmi výstižné,keby tak viacej ludí rozmýšlalo,a ešte vsetci chcu mat anglické trávniky tak používajú samú chemiu aby nemali burinu a pri tom kolko buriny je liečivej a ludia ju ničia

sardinka32
17. sep 2015

@junova Toto je skor tema na Modrustrechu, kde je o tom kopec diskusii.
Ja by som do prerabky nesla, je to neverending story. Aj my sme uvazovali nad kupou stareho domu, niekolko sme ich aj pochodili, ale nic pre nas. Jediny dovod, kedy by som zvazovala rekonstrukciu stareho domu, by bol, ak by bol k domu nadherny velky pozemok, v super prostredi, ktore by sa mi pacilo...a samozrejme cele to musi byt za rozumnu cenu, lebo vela ludi Ti povie, ze ked si zratas cenu rekonstrukcie, tak Ta to cele suma sumarum vyjde rovnako ako novy dom. Takze ako hovorim, u mna by jedine zavazila lokalita a samotny pľac. 🙂

jankalac
17. sep 2015

ja napisem nasu skusenost......... rozhodovali sme sa medzi dvomi domami, oba 30rokov stare, v jednom uz 5rokov nikto nebyval, trebalo urobit kurenie, vodu, vsade podlahy,okna,malovat, kupelnu a wc nanovo. v druhom zila este tetuska, tam by sa mohlo rovno nastahovat. rozhodli sme sa pre prvy. prerobili sme si, sme spokojni. druhy uz je tiez predany, a novi majitelia robili take iste roboty ako my v nasom, cize aj naoko obyvatelny dom, prerobeny, si porobili podla seba.
takze ja by som sla do toho co vam navodi pocit domova hned ako tam vstúpite. my sme mali taky pocit ked sme vosli do toho prvého a uz nasho domu. pozreli sme na seba s mm a nebolo o com 😉 . prajem pevne nervy pri prerabke a potom uz len krasny zivot vo svojom domceku snov 😉
@junova

sardinka32
17. sep 2015

@marianna_peskova Len aby tam aj dake tie duše pozostalých nepoletovali. 😉