icon

Oplatí sa kúpiť starý dom?

junova
16. sep 2015

Ahojte dievčatá, manžel chce kúpiť starší dom v meste. Je veľký, poschodový, s veľkým pozemkom, s terasou, garážou. Je v centre mesta za super cenu. Ale vnútri je rozbitý, treba ho kompletne prerobiť. Kúpeľňa je malá, schodisko úzke, treba vymeniť okná, zateplit ho. Vahame, či ho kúpiť. Alebo kúpiť drahší dom v lepšom stave. Viem, že to je otázka možno na modru strechu ale chcem poradiť aj od vás. Oplatí sa kúpiť starý dom a zrekonštruovať ho?

maciatkolulu
17. sep 2015

@alaguema ach jaj, to je moj sen, mat staru, krasnu vilu s obrovskymi lipami a gastan.stromami. 😉 vyrastla som vo vyse 100 rocnom secenom dome. A fakt v lete je vnutri lepsie ako v klimatizovanej novostavbe. A V zime ked sa vykuri, tak drzi a epusti teploZa mna skor starsi dom. My mame novostavbu a tiez sa musi stale niekde nieco riesit.

marianna_peskova
17. sep 2015

@sardinka32 Toho som sa tiež obávala, ale zatiaľ som na žiadneho ducha nenarazila. :D 😎

eeffka
17. sep 2015

@lucia0805 krasne ste to prerobili, konecne prerabka kde sa majitel nesnazil z "drevenice" vyprerobit modernu. vytrieskali ste z toho maximum a co ja velmi ocenujem v tak neutrálnych farbach a dekoroch ze aj o 30rokov ak neohuri tak ani neurazi.

janickacrazy
17. sep 2015

@junova Ja som jednoznačne za nový dom, starý je len starý a ozaj nemožeš vedieť, čo ti tam pri prerábaní vyskočí. Kamoška prerábali starý a museli ho dokonca zdvihnúť od spodu a tam premurovať, lebo tam bolo dačo poškodené a to ich stálo neskutočné peniaze, dalej počítaj s tým, že treba okná vymeniť, elektriku, to sú neskutočné sumy. Nový si postavíš presne podľa svojich predstáv a máš tam všetko pekné a nové a vydrží to dalších X rokov. Takisto nové materiály sú teraz oveľa lepšie ako kedysi, používajú sa úplne iné postupy pri stavbe ako kedysi, ked si to všetci stavali svojpomocne. My máme pekný nový dom a nemenila by som.

mischy00
17. sep 2015

....každí radí, iba zbúrať, nekupovať staré domy, stavať nové........ja nie som toho názoru, aj starý dom sa dá krásne prerobiť, nie každý je hneď zrúcaninou. My sme kúpili pred časom starší dom, zachovalý, fakt že poctivá práca, hrubé múry, nie ako tie dnešné papierové steny narýchlo zbúchané za pár hodín........všetko závisí od stavu domu, lokality kde sa nachádza. Mne sa vôbec nepáčia tie satelitné mestá, všetky domy ako cez kopirák, ešte aj záhradky rovnako porobené...........A každí kto vraví, že ťa to vyjde rovnako ako novostavba, nie vždy je pravda..Keď si človek zráta pozemok+inžinierske siete+povolenia+trebárs len oplotenie celého pozemku, tak to je už pomaly cena staršieho domu. A hlavne na novostavbe sa narobíš rovnako, ako pri prerábaní staršieho domu. Tiež sa to samé neurobí........Ja si neviem ani celkom predstaviť, že budeme všetci iba stavať nové a nové domy na nových pozemkoch...a čo tie staršie, zostanú len tak opustené a takto budú vznikať celé opustené ulice, či ako?

deniss111
17. sep 2015

@danielita18 presne, žijeme v dobe, kde vyklčujeme už pomaly všetko..

sardinka32
17. sep 2015

@mischy00 Ono to nie je celkom tak, ako pises. Ved vsak tie domy si mozu prerobit aj rodinni prislusnici. Je ine, ked napriklad podedis domcek, no tak prerabka je fajn alternativa...a v takom pripade to toho dotycneho vyjde urcite lacnejsie ako stavba noveho domu. Len ono je to obcas tak, ze ludia nevedia, co si uz aj za tie stare domy maju pytat...co v podstate suvisi aj s tym, ze ti rodinni prislusnici sa nevedia v ramci rodiny dohodnut, jeden druhemu zavidia, chcu velke vyplacania a skonci to tak, ze dom sa radsej preda cudziemu. Mne by sa napriklad pacilo, keby tie stare domy boli obyvane vzdy novou generaciou tej istej rodiny.

maciatkolulu
17. sep 2015

@janickacrazy o tych novych kvalitných materialoch by sa dalo polemizovat 😉 , niekedy su nove na tom horsie ako stredoveke hrady a kastiele, ktore sa stavali z poctivých materialov a svojpomocne a stoja doteraz. Nehadzala by som vsetky starsie domy do jedneho vreca. Hodnota bytu mojej matky v starom dome je niekolkonasobne vyssia ako hodnota porovnatelneho bytu v novostabe. A aj ten krb v takom dome inak vyzera ako v novostabe.

lucia0805
17. sep 2015

@eeffka dakuujem 🙂 presne o to sme sa snazili pri prerabke...mne sa nikdy nepacili tie nove nalestene interiery plne skla a nerezu...a ked sme pri prehliadke vosli do nasho domu, vedela som presne ze to je ON...ze tu ziadne moderne materialy a leskle linky nebudu...aj ked niektori kamarati krutili hlavou ze preco takze "stare" vsetko chcem ked teraz existuje kopec moderneho zariadenia..ale ja viem ze ked sa na svoju linku alebo kupelnu pozriem o par rokov, nebudem si buchat hlavu o stenu ze kde som mala oci 🙂...dokonca aj rohovu lavicu v kuchyni som kupila z bazosu tu staru este zo sociku, s odkladacim priestorom...pekne sme ju umyli, precalunili a je ako nova...a stojim si za tym ze tie nove kychynske lavice nie su ani zdaleka take pohodlne ako ta moja za 25 EUR :D

timea7
17. sep 2015

@mischy00 čiastočne s tebou súhlasím, čo sa týka tých satelitných miest, tam by som nechcela žiť ani náhodou, aj keď tam bude o desať rokov už zeleň, stromy, pozemky sú žalostne malé, domy fakt ako cez kopirák, niekde úplne rovnaké 😝 😝 😝 , súkromie pomaly nijaké. Ale v ostatnom s tebou nesúhlasím, ten plot okolo starého domu nebude tiež navždy a jedno dorobíš a s druhým začneš, stále dookola. Mám to doma - za posledných pätnásť rokov - menená strecha, menené obloky, zateplenie celého domu + omietky, dlažba na chodbách, na WC, v kúpeľni, podlaha v dvoch izbách a kuchyni, plot z prednej strany pozemku, menený bojler, v blízkej budúcnosti bude treba aj kotol.....ešte treba prerobiť kúpelňu, do čoho sa mi veľmi nechce, vystierkovať obývačku, prebrúsiť a nalakovať v nej parkety, vymeniť pracovné dosky na kuchynskej linke 😝 😝 😝 😝 😝 . Nenarobíš sa v novostavbe rovnako, môžem porovnať, s bývalým manželom sme si postavili dom, je iné niečo robiť ešte v neobývanom dome, ako prerábať za pochodu. Keď dokončíš nový, máš kopu rokov pokoj a najmä vieš, z čoho a ako je stavaný, nemalo by ťa prekvapiť to, že sa ti začne na stene tvoriť mokrý fľak a ty netušíš od čoho, ako sa to stalo môjmu švagrovi.V čerstvo vystierkovanom dome....takže sekať, opravovať, upratovať.....

mischy00
17. sep 2015

@sardinka32 - tak samozrejme to beriem, že niektorí nevedia čo pýtať za starý dom......každí má veľké oči a chce z toho vytrieskať maximum. Preto sa mnoho domov aj veľmi dlho predáva, čím samozrejme každým rokom strácajú na hodnote. A k tomu dedeniu, to beriem, že ušetrí za kúpu ale aj tak tu každí bude tvrdiť, že radšej nech stavia nový, že sa to neoplatí prerábať. Lebo každí starší dom je automaticky stará haraburda a všetko tam treba zbúrať a robiť nanovo. Čo vôbec nemusí byť pravda, my sme napr. zbúrali iba jednu priečku, pretože chcem mať prepojenú obývačku s kuchyňou (ale ani to sme nemuseli, to je už náš výmysel) a priečku v kúpeľke, pretože chcem, aby bola trochu väčšia (zas náš výmysel). Náš dom je dispozične veľmi dobre riešený, žiadne zbytočné dlhé chodby, hluché miesta a pod. Ale beriem, že sú staršie domy, ktoré sú dispozične na dnešnú dobu riešené fakt že zle, priechodné izby, malé izby, zbytočné tmavé dlhé chodby..... Ale v konečnom dôsledku, každí sme iní, každí chceme niečo iné, tak toto je vlastne nekonečná diskusia. Ja som iba za to, aby sa staré domy nezatracovali a ďalej rekonštruovali....aj novostavba nebude ce
lý život novostavbou

xfenix
17. sep 2015

Podla mna pri kupe takejto nehnutelnosti je nevyhnutna spolupraca s architektom a tak z polohoveho skvostu ziskate i skvost prakticky, ak je to financnedostupne.

janickacrazy
17. sep 2015

@maciatkolulu No samozrejme záleží kto ten dom stavia a aké materiály si vyberie. My sme stavali nový dom a vyberali sme drahšie a kvalitnejšie materiály a poctivo sme dodržiavali hrúbku základov a ostatné stavebné postupy. No poznám kopu ľudí, čo si kúpili tie najlacnejšie kvadry, len aby ušetrili, ale z dlhodobého hľadiska je to hlúposť, lebo musíš v zime viac kúriť, čiže tie náklady sa ti rýchlo vrátia. My máme mesačné náklady úplne nízke oproti starým domom, kde býva napr. moja babka alebo svokrovci, lebo tí majú síce veľký dom, ale staré okná, všade fučí a na nové nie sú peniaze, lebo však veľký dom, veľa okien, takže tam treba veľa kúriť a ich náklady sú trojnásobne vyššie ako naše. No bolo by to na dlhú debatu.

simca06022011
17. sep 2015

@janickacrazy okna sa daju vymenit aj postupne... riesenie je.. ale zase kedysi sa stavali obrovitanske domy... :/ to je fakt... teraz su pasivne domy, totalne zateplene, unik tepla ziadny ;) ale novy tiez nie je bohvie co... ak si to clovek nevie kazdy krocik clovek odkontrolovat, pozistovat, nastudovat riadne haldy informacii... ja osobne na to nemam cas, nezaujima ma to... a kupa novostavby je samovrazda, kedze stare domy boli stavane "rovnako", teraz su rozne vymysly, vsetci stavaju ako sa im chce a teda clovek nemoze vediet co kupi... byvala som v 3 novostavbach, vsetky boli problemove, boli to byty... rovno dynamit pod bytovku by som dala, teraz sme kupili dom, uplnu novostavbu a uz mi tecu nervy, este tam ani nebyvame.

@mischy00 otec kupil stary dom - ale myslim taky ten uuuplne stary, to nemalo kurenie, nic... kto vie co to bolo za budku 🙂)) vsetko zbural na komplet ostali len obvodove steny, na zemy hlina... a aj tak ho cela stavba nestala viac ako 20tis... nie je to taka katastrofa 🙂)) A dnes to vyzera spickovo. Ludia sa boja toho co nepoznaju a nevedia.. nove je nove..a idu sa z toho zblazdnit.

womankc
17. sep 2015

@junova určite sa ti oplatí kúpiť dom za lepšiu cenu ak je pozemok veľký , lebo už sám ten pozemok, keby ste kupovali je to pálka teraz. Ale rozhodne sa pripraviť na riadnu vnútornú prerábku ako sa hovorí od podlahy. Či je ten novší dom výhra sa dá tiež polemizovať, lebo môžete prísť na to koľko má chýb po nasťahovaní a tak či tak potom prerábať. Keby som si mala vybrať kúpila by som si ten starší a investovala by som do celkovej komplexnej prerábky ,ale detailnej . Teraz je veľký výber a možnosti materiálov a technológií a aj starší dom sa dá kvalitne prerobiť k spokojnosti .

janickacrazy
17. sep 2015

@simca06022011 Tak je rozdiel kúpiť novostavbu a postaviť si vlastný dom. Tí, čo stavajú vo veľkom, chcú najmä ušetriť, klamú kde sa dá, nedajú tam, čo treba, atd. My sme si stavali sami, ale veľa nám robila firma, no bol to kamarát mojho muža a urobili nám všetko fakt kvalitne, proste aj moj strýko, ktorý je stavbár povedal, že takú kvalitnú novostavbu už dávno nevidel. Moj muž sa tomu rozumie, všetko mal naštudované. Takže my sme ozaj spokojní.

alaguema
17. sep 2015

@janickacrazy aj to je relatívne. Mama má klasický socík veľký, teraz už zateplený dom, euro okná, ale náklady na vykurovanie majú aj tak o niečo vyššie ako my, veľkosť obývanej plochy cca tá istá, ale náš dom vykúrime a teplo sa drží v múroch jednak kvôli použitým materiálom a jednak kvôli hrúbke múrov. Samozrejme, riešili sme dôkladnú izoláciu okien a dverí, dali sme podlahové kúrenie, ale inak žiadne ďalšie opatrenia v tomto smere.

simca06022011
17. sep 2015

@janickacrazy nie kazdy ma muza co sa tomu rozumie ;) je jasne keby to tak bolo, tak staviame... ale my musime v prvom rade pracovat a zarabat na ten dom a nie stat na stavbe.. tak som myslela ten moj prispevok. Dalsia vec, ze nam tiez ospevovali kvalitu a fakt je taky, ze keby sme sa na to nepozreli z blizsieho pohladu ale rovno sa tam nastahovali, mozno by sme si nevsimli co je zle.. ale osud to chcel tak, ze nam tam nieco nevyhovovalo a ked sme ten dom "otvorili" zistili sme dost nemile veci... a to mam fotodokumentaciu a dokumenty k materialom a vsetko v skrini.. je to riadna halda... a moj otec-stavbar sa tiez nechal pocut ze to je vsetko v poriadku a kvalitne... ;) Nu.. nie vsetko je vzdy tak ako sa zda ked sa zacne po 2 rokoch drolit beton pod podlahou ;) alebo treba premiestnit nejaku tu zasuvku a nejde to, na figu urobene podlahove kurenie, cize v 200m2 sme rozobrelai podlahy a davali prec foliu co na tom nemala co robit :D Alebo ine speciality este aj horsie co sme nasli :D Samozrejme nevravim, ze vasa stavba je zla, aby si ma nepochopila, zle, keby som mohla tiez si postavam dom sama... ale proste objavia sa veci aj pri novostavbach :D A vyjdu drahsie ako oprava stareho domu... (nam dom zatial scucol dobrych 15tisic a to sme este nic neurobili.... )

janickacrazy
17. sep 2015

@alaguema Všetko je relatívne, moja sestrenica má tiež nový dom, lenže šetrili na základoch, nemajú ani polovičné v porovnaní s našimi, kúpili lacné poľské kvadry a cez zimu kúria oveľa viac ako my a majú tam chladnejšie ako u nás. My kúrime minimálne a máme fajn teplo, ale tak my sme rozmýšľali pri stavaní skor z toho dlhodobého hľadiska. Oni všetko čo najlacnejšie hladali a kopu vecí vynechali, že šak to je dobré. 😉

tilly
17. sep 2015

@junova necitala som vsetky prispevky, ale pri dome je jedna z najdôležitejších veci poloha. Ja by som do toho isla. Ak to ma dobru polohu a cenu... My sme mali novostavbu, stavali sme sami, vedeli sme o dome vsetko, ale bol mimo ba, vtedy este neboli taje zapchy, v praci som bola do 40min, teraz by to bolo aj dvakrat tolko... Teraz byvame v 30 rocnom dome, kt sme komplet prerobili, je 10 min od centra ba, co je pre mna rozhodujuce, ziadne zapchy, dobra infraštruktúra, vsetko v okolo, uz by som nemenila. Jasne, dispozicia sa uz nedala moc menit, nastastie bola vyhovujuca, ziadne malinke izby, len jedno poschodie s dvojizbovym bytom navyse, snad niekedy vyuzijeme...

tilly
17. sep 2015

inak moj muz si vsima ako sa teraz stavaju domy, niekedy ani neviete co kupite, hovoril, ze niekedy pozera ako puk, ziadne zelezo do zakladov, dojdu, vykopu, zaleju... a to na dome nikdy neuvidite taketo chyby... a ked si aj date postavit, neviete ako vam to postavia, ten stary dom uz predsalen nejaku domu stoji, chyby sa uz davno ukazali...

moj otec postavil par domov, moj muz uz vyse 10 a nie je to take lahke, robotnikov musis stale kontrolovat, stat nad nimi, on na dve hodiny odide a do.. vsetko co mozu, ked sa v tom nevyznas, je to zle...

worker_falcon
17. sep 2015

@tilly železo do základov? na modrejstreche by ťa hneď vyškolili. teraz sa už moc nedáva, keďže sa stavajú väčšinou bungalovy - teda veľká plocha a malá hmotnosť. A materiály na steny sú výrazne ľahšie, ako boli v minulosti. ale to nie je téma na toto fórum.

tilly
17. sep 2015

@worker_falcon no vidis, my davame vzdy, na bungalovy...

worker_falcon
17. sep 2015

@tilly osobne by som tiež dával, veď je to malá položka. ale keď statik a projektant + dozor povie, že je to zbytočné, tak je to zbytočné.

minutka
17. sep 2015

postavili sme novy velky dom, je to super,ale pre nas dvoch zbytocne. Nevyuzivame ho,tuzim po peknom byte s terasou, ale mm je kutil. Asi by som mu zlomila srdce keby som ho zavrela do bytu 🙂 A co sa tyka stareho domu,nesla by som do toho. Poznam par ludi, co sa na to dali a vsetci len nadavaju

marhulka13
17. sep 2015

my sme kupovali dom pri nitre, stary gazdovsky a spolu nas to nakomplet s kupou a prerabkou nestalo ani 35000. za to by som asi sotva kupila pozemok a postavila novy. bol tu aj odbornik pred kupou a ten zhodnotil, ze dom je suchy, krov bol novy, plyn zavedeny, trebalo len elektriku a zumpu urobit. jedine nam chyba este zateplit polku domu.
ale keby mame viac penazi, tak urcite radsej staviam, nove je super hlavne kvoli dispozicii a vyuziti priestoru, ale mne sa nechcelo sa tolko zadlzovat a v tej dobe ani prijem nebol zrovna ukazkovy. ja som spokojna, mam tu vsetko, co potrebujem 🙂

danielita18
17. sep 2015

@maciatkolulu presne moja reč a hlavne ten material nový a starý

stary_ujco
18. sep 2015

@ckatka no počkaj, vy ste kúpili starú chajdu čo vam vyhovovala ešte aj nábytkom a zarubnami. Ale tu sa bavíme o dome, kde chce pani domáca vuburavat steny, meniť dispozície, budovať nové širšie schodisko a ďalšie veci, ktoré sú ekvivalentom novej výstavby a nie vymalovania a zavesenia fotiek na stenu.

26kikuska26
18. sep 2015

Urcite oplati ...my sme sa tiez nedavno stahovali a vsetko pomaly vyslo rovnako ale len pozemok ba novostavbu...

oskvarka
18. sep 2015

mi mame tiez stary prerobeni a je to des,,... ale zase novostavba ktoru staval niekto iny a nie vy... no neviem ... dnes sa stava vsetko na rychlo a pokial to clovek nestava pre seba neviem ci si da tak zalezat na kvalite... ja som skorej za novy postaveny pod vlastnym dozorom podla predstav....