Osvojenie dcéry - moja mama nesúhlasí
Ahojte babenky. mám taký problém a rada by som poznala názor nezainteresovaných ľudí naň. Takže: mám 5 ročnú dcéru z predošlého vzťahu. Otec v RL zapísaný je, s dcérou sa nestýka vôbec, výživné platí. vlastne som bola už v tehotenstve sama, rozišli sme sa kedˇsom bola v tretˇom mesiaci. Teraz som vydatá 2 roky, mám ďalšie ročné dieťa s terajším manželom a čakáme ďalšie. Ex priateľ sa chce zbaviť platenia výživného a keďže to doteraz nebolo z právneho hladiska možné, s manželom sme osvojenie zatiaľ neriešili. Ex priateľ sa ale začal v týchto dňoch vyhrážať, že pokiaľ si malú manžel neosvojí, požiada na súde o upravu styku s dieťaťom a bude nám robiť cez malú peklo! súhlasíme s tým, že si ju mm osvojí, ale problém sú babky. Hlavne moja mama. Tá nechce aby som na to dala povolenie, lebo vraj prídem o peniaze (120E mesačne) a takisto dcérka príde o možnosť dediť po zákonitom otcovi firmu a majetok....čo dodať.... druhá babka (mm matka) je vlastne toho istého názoru. Ako pozeráme sa na to my s manželom zle, alebo sú peniaze v dnešnej dobe najdôležitejšie?? Mama apeluje na to že sú dôležité, že sa môže čokolvek stať a zostanem bez príjmu. Že malá môže dediť po exovi firmu a domy...Ale ex o ňu nemá absolútny záujem, možno je už aj nejakým závetom vydedená. Ak ešte nie je, tak verím tomu že ju vydedí určite. Vraj aj závet sa dá napadnúť!!! tak ja neviem baby. fakt som blbá že pozerám na dcérkine city a nie na možné peniaze??? že mi záleží na tom aby jej nepomotal hlavičku s tým že on je jej skutočný ocino?? ona o ňom nevie, nikdy ho nevidela, ani jeho rodinu. nechceli ju doteraz...mama tvrdí že však aj tak jej to raz niekto povie že moj manžel nie je jej pravý otec... ☹ som z toho smutná, veľmi. prosím o Váš názor. Ďakujem
@maminuska on nie je tlačený do osvojenia. Doteraz sme to z právneho hľadiska nemohli riešiť. On ju chce uznať za svoju
@7zahrad dva domy napísal na hendikepovaneho brata a firmu a byt ma na seba
@emmina1978 vyhrazat sa vam moze o uprave,ale najprv bude musiet predsa prebehnt setrenie kuratelou v ramci navrhu, ci nie? alebo take nieco atd..nemusi to ist predsa podla jeho planu,ze vam urobi peklo atd..aby on na svoje vyhrazky nedoplatil,..pokial aj socialka nie je skorumpovana samozrejme..kam by tento svet dospel,keby sa vsetci nechali zastrasit..
@emmina1978 ja mám tiež druhého manžela a s ním mám dve deti , a tiež mi exo povyvádzal všeličo , o deti sa absolútne nezaujíma a výživné z neho som musela vytlcť, ale teda ani vo sne by ma nenapadlo aby som ho zbavila zodpovednosti , a nezdá sa mi to ani fér k mojim ďalším dvom deťom aby sa o majetok mali deliť s nevlastnými súrodencami .
A teda vyhrážal sa mi kadečím , aj striedavkou .
@emmina1978 este mi napadlo, niekto tu argumentoval tym, ze dcerka to bude mat tazsie, ked bude mat biootca aj adoptivneho. toto ale deti vedia zvladnut velmi dobre, ak sa im to netaji a rozumne vysvetli - a tvoja dcerka uz s novym "ockom" zije a vztah maju urcite dobry, ked si ju chce osvojit. takze toho by som sa nebala.
a este ked tu citam, co vsetko tvoj ex povymyslal, preco ste sa rozisli a ako sa zbavil majetku..no nebude vam chybat, dcerke najmenej 😉
@emmina1978 ja by som tiež ex nezbavovala zodpovednosti, to že nemal o nu zaujem to ho este nezbavuje zodpovednosti a ako Vam može robit zle cez malu ja si myslim ak si ju parkrat zobere ale podla mna su to len vyhražky. a ver že to s nou možno ani nevydrži ak bude plakat za tebou a ani sud mu ju neprideli ked doteraz nemal zaujem, jedine ak stretnutia v tvojej pritomnosti na začiatok. a dedit možno nebude ale platit bude kum nevystuduje. Tu ide aj o nu ked sa rozhodne studovat, vieš kolko stojim studium??? A ty by si jej to chcela stažit? Tie peniaze jej patria tak mysli aspon na nu.
tak na nejake pripadne dedicstvo by som sa asi vykaslala. Ved dcera by aj tak dedila za vela vela rokov, dovtedy moze jej bio otec kludne zbankrotovat alebo proste peniaze na stare kolena prehajdakat a zostanu jej nakoniec dlhy. Rozumnejsie je pozerat na to, co je pre dcerku vyhodne teraz, aby mala pekne a spokojne detstvo. Myslim, ze osvojenie od tvojho terajsieho manzela bude dobre rozhodnutie 🙂
@emmina1978 ahoj. Ja to mam rovnake. Ex ma dceru max.na haku a p
Sam mi navrhol,ze podpise zrusenie otcovstva s tym ze nebude musiet platit. Vies ako sme to vymysleli my? Dnere ideme dat len priezvisko po nas (sudnou cestou) a henta svina nech plati. Pocuj,najdes na zemi mesacne 120€ co ti dava na nu? Nenajdes!!!! Nerus otcovstvo! Je to hlupost. Aj ju vydedi tak ju vydedi,ale tie peniaze su jej! A neboj sa,toto su len jeho trapne reci. Ty si myslis,ze ked ju ma teraz na haku tak sa bude o nu bit? Zabudni. On ta chce len vystrasit! Fakt.nerus otcovstvo. Kazda korunka je dobra. A ked tak,tak jej cele to vyzivne odkladaj!
môj názor je taký že by som to nerobila.. ak by sa niečo stalo ona je dedič !!!! vyhrážať sa ti môže kadečím, aj ked sa nestýkajú ona má právo mať to čo je jej .. on ju nemôže vydediť len tak ... napr. kamarát tiež vyrastal bez otca, ajeho otec mal vlastnú rodinu .. odišiel s tohto sveta a mal nárok rovnakým dielom ako jeho druhé deti. chápeš .. raz ona vyrastie a zistí že jej ocino ju nechcel a to je už na nej či bude chcieť niečo poňom alebo nie. nechaj ju potom neskôr rozhodnúť samu. zapamätaj si jedno, otec je ten kto vychováva a nie ten čo splodil .nie je dôležité meno. ale samozrejme je to môj názor, porozmýšľaj, rozmysli si to .. držím palce
@emmina1978 Ja by som urobila presne ako to ty citis. Ziadne peniaze sa pohode nevyrovnaju. Ked bude dcerka vacsia, popravde jej vsetko vysvetlis, podla mna si to bude vazit.
Predpokladam, ze dedicstvu sa bude dat vselijakymi sposobmi vyhnut, okrem tych 120 mesacne ani nic nemas zarucene... nestoji to za to. Tym osvojenim ho zbavis povinnosti ale aj prav. Good deal ked je taky ako pises!
On moze lahko majetok prepisat na priklad na jeho zenu, darovat, cokolvek... S tym by som nepocitala. Keby otec o mna nemal zaujem, nemala by som ani ja zaujem o jeho majetok.
@whiterosses Ja zase poznam pripad, kde chlap mal dieta s priatelkou, rozisli sa hned ako sa dieta narodilo. On sa potom ozenil, a majetok co si spolu kupovali bol pisany velkou castou na jeho zenu, takze vsetky deti po nom dedili len tu malu ciastku co mal on.
Ja celkom nechápem čo riešite, ste s manželom dospelý ľudia, môžete robiť rozhodnutia aké chcete a nemusíte brať ohľad na názory vašich matiek.
@veriiii no neviem práve ako to chodí s tým stretávaním...pokial platí výživné, malá má 5 rokov, tak by sa s ňou stretával sám???
@whiterosses no dediť bude tak Zrovna zadĺženú firmu (tak sa prezentoval na sude ohľadom výživného)... Ostatný majetok poprepisoval na brata...
akoby som čítala svoj príbeh... presne takto som bola na tom, najstaršia dcérka bola osvojená terajším manželom, všetko prebehlo hladko, až som tomu nemohla uveriť, síce bola nejaká psycho príprava pre otecka, no všetko bolo ok. tie peniaze mi nestáli za to trápenie a nervy, a teraz mám pokoj, žijeme ako jedna rodina, máme všetci rovnaké priezvisko... a mladšie dievčence ani nič netušia... ale časom im to vysvetlíme ak na tému príde. a moji rodičia boli radi, že som našla dobrého otca pre dcéru... a povedali sme to až bolo po všetkom, a mali sme v rukách rodný list s novým priezviskom a otcom dieťaťa...tak držím palce, a sprav podľa seba nie podľa mamy... ja by som neváhala ani minútu... ak by si sa rozišla s terjším manželom tak výtživné na dcéru by platil on a nie biologický otec. treba zvážiť pre a proti... držiím palce nad správnym rozhodnutím
@janka743 a čím všetkým musel manžel pri osvojení prejsť? Skúmali ho nejako? Myslím zdravotný stav a tak...? Vy ste mali súhlas od ex?? Kľudne môžeš aj ip
@emmina1978 kaslite na babky. suhlaste s osvojenim. je to podla mna jedine rozumne riesenie. neverim, ze by dcera po biologickom otcovi nieco dedila.
@emmina1978 ale ak by aj mal dlžoby a ona by sa zriekla tak tým pádom žiadne dlhy nezdedí ... !!!!!!!!! ale to je jedno ..
proste mamička si to musí sama zvážiť, sú pre a proti .. my presne nevieme aké to je atd proste len to čo napísala .. je na to s mužom .. chcela len vedieť názor. veľa mamičiek sa nevie do tej situácie dať. držím palčeky
@emmina1978 no teda, to sa často nevidí, aby niekto pozeral aj cez inú optiku ako tu finančnú.....urobiť tak ako myslíš že bude najlepšie... 🙂
... tiez mam dieta z prveho manzelstva a dnes som rada, ze si ju moj druhy manzel neosvojil.... takze zvazuj realisticky....
mame povedz, že keď on bude chcieť tak dediť nebude nič, ja som z rozvedenej rodiny a môj otec a hlavne jeho terajšia žena všetko zariadili tak aby sme nič nezdedili, takže ak jej ide len o to, tak nech s tým neráta
@emmina1978 Som za osvojenie novym ockom. Ale napadlo ma este jedna odpoved na jeho tlaky: povedat mu ze poziadate o zvysenie vyzivneho.
@emmina1978 k tomu dedeniu. dieťa má právo na majetok po rodičoch, vydedené môže byť iba v tedy, ak dieťa sa o svojho rodiča nestará alebo sa k nemu správa zle a nejaví záujem. keďže žijeme v banánovej republike, že dcérku vydedí je vždy možné, alebo sa tiež môže stať, že svoje firmy a domy daruje niekomu (frajerke, inému svojmu dieťaťu). neviem, ak by mi mal robiť ex-frajer peklo s dieťaťom, asi by som sa na to vykašľala a zvlášť,ak malá vníma tvojho manžela za otca. na strane druhej, by ste to mali dcérke povedať, lebo ak zistí, že jej otec nie je jej otec, tak to bude ovaľa horšie, ako keď ju budete na to pomaličky pripravovať. viem to z príkladu mm tety, ktorá si adoptovala dievčatko a ako malej jej vysvetľovali, že prišla k nim z takého domčeka, lebo nemala mamičku ani otecka. poradili im to psychologovia, takže predpokladám, že je to vhodné aj pre ostatné deti. držím palce
Ja by som uprednostnila dcerku pred majetkom.Z mojho hladiska je stastie dietata na prvom mieste.Ak by sa aj otec roka zacal s malou stykat tak by jej to len ublizilo,je este mala a keby jej zacali hucat do hlavicky nejake hluposti tak by mala len zmetok a stres.To je moj nazor.Aj ked su dnes peniaze dost dolezite,lebo kto ich ma zije si podstatne lepsie,no myslim ze utrapena dcerka nestoji ani za miliony.Musis spravit to co ty uznas za vhodne.Ty sama vies coho je ex schopny.Drzim palce nech vsetko dobre dopadne 🙂
@emmina1978 a ešte jeden príklad. na výške som bola s babou, ktorá pochádzala zo šľachtického rodu. ale asi takým spôsobom, že jej babka si ušúľala dcéru s nejakým grófom- ten ju vyhnal aj s deckom. keď sa po rokoch dozvedel, že má vnuka, chcel si ho adoptovať. chlapec by zdedil lveľmi slušné peniaze za oplátku, že by žil u svojho znovunájdeného deda. poslali ho kade ľahšie- špinu jednu, takže nie je pravda, že peniaze vždy zvíťazia.

@emmina1978 Ťažko radiť, ja by som asi robila tak ako ty. Aby si tvoj manžel osvojil aj tvoju dcérku. Možno stratíte peniaze, ale tie nikdy nenahradia rodinnú pohodu a ktorú môžete prísť keď ti otec dcéry začne cez ňu robiť peklo zo života. Napriklad my s manželom sme sa svorne dohodli, že keď sa raz naši rodičia pominú tak sa vzdávame nároku na dedičstvo. Nechceme aby rozbroje medzi súrodencami nás zbytočne rozdelili