icon

Otcov pomník

67california
17. júl 2014

Chcela by som sa spýtat na váš názor, ako by ste sa zachovali vy na mojom mieste v danej situácii. Musím napísat viac, aby ste to vedeli posúdit objektívne. Ked som bola doma ,pomáhala som rodičom vo velkej záhrade v pestovaní plodín , ktoré sme odvzdávali za dobrých finančných podmienok. Moje kamarátky pomáhali tiež a vždy zo zisku dostali nejaké "drobné" z čoho si vystrojili potom svadbu a kúpili byt. Ja som v tých časoch nedostala nič.Ani som to nejak nevnímala, nestarala som sa o to, kým som sa nevydala. Ked som sa vydala,mala som 18, stratili o mna moji rodičia záujem sposobom, ked som nešla domov ja, tak o mna ani nezakopli.Samozrejme ani nevedeli kedy majú ich vnuci sviatky, prázdniny sa u nich nekonali.Moji svokrovci boli úplný opak . Deti v podstate u nich vyrástli, ked sme stavali dom vo všetkom nám pomáhali, o financiách už ani nehovorím. Až som sa hanbila pred mm , že naši ako na mna kašlú, a to som nemyslela finančne, jednoducho by mi bodlo aj "ako žiješ" ...... Ked sa už dozvedeli od cudzích, že sa ideme stahovat do domu, tak mi otec doniesol ,
aby sa nepovedalo, že oni nič, vkladnú knižku na moje meno so sumou , ktorú sme použili na kúpu manželskej postele . ALE, ked mali uložené nejaké peniaze v nebankovke, ktorá skrachovala, vypýtali si nazad tie darované peniažky , takže som musela našetrit a vrátil, lebo vraj mali sporenie, ku ktorému sa nedostali , keby niečo a tieto už vlastne moje peniaze potrebovali pre istotu . Po 18 rokoch manželstva nás raz so sestrou zavolala mama domov, že má pre nás návrh: mala by zdedit po našej babke pozemky, do ktorých je ale potrebné investovat cca 150.000Sk aby ich dostala na meno, ale oni na to nemajú peniaze a ich to nezaujíma, ked si to my dve so sestrou zaplatíme, tak budú naše. Aj sme tak spravili, vybehali sme ich, poplatili , čo bolo treba , konalo sa dedičské , došlo to na meno mamy ..... A vtedy začal otec s tým, že nám tie pozemky nedajú, že ich raz zdedíme. No nás samozrejme šlo porazit, lebo ani jedna z nás nemá na vyhadzovanie peniaze, keby sme to boli vedeli , nedáme do toho ani korunu. Napokon po ročnom cirkuse, mama prepísala na nás pozemky s tým, že máme spravit ešte babke nový pomník, lebo je už starý. Aj sme tak spravili, za pomník sme vysolili dalších 55.000Sk. Po dvoch rokoch, prišiel gazda, ktorý nám ponúkol odkúpenie cca polky zdedených pozemkov,ktoré sme mu aj predali, čo do smrti otec nevedel predýchat. Kým žil otec, dovtedy boli hádky kvoli pozemkom. Vždy nám vyčítal našu výchovu, kolko sme ho stáli a že sme nič do domu na oplátku nepriniesli, hovorieval : "na tento stol ste ani jedna ani korunu nezložili " . Podotýkam, nikdy nevidel naše žiacke knižky, nevedel ako sa učíme , s kým chodíme, kedy prídem zo školy a či ma niečo trápi.....Teraz , ked nás pred 3 mesiacmi opustil, mama prišla za mnou s tým, že otec do svojho konca nesúhlasil s tým, že prepísala na nás pozemky a preto by sme mu mali spravit pomník ako odškodné , ktorý už zjednala, jedná sa o cca 7.000E, mali by sme to so sestrou vyplatit .Vyjadrila som sa, že ked príde k dedičskému, tak nič nechcem. Po tomto výroku som sa ale dozvedela, že otec, ked bol chorý, všetok majetok previedol na mamu a v dedičskom nededíme pre nemajetnost mojho otca . Neprekvapilo ma to .Ak by sa vám zdalo, že som mamonárka, že riešim len financie, že pozerám kto kolko dá a odkial dostanem, mýlite sa. Porovnávam dve rodiny, ktoré sú si osudom neskutočne podobné ale zmýšlaním tak odlišné.... Nikdy som nebola "na peniaze" , nikdy ma darované nezaujímalo, skor ma hnala dopredu moja rodina, ktorú milujem , kde nikdy nebolo predné , kto komu čo dal a kedy vráti .Mám však neskutočnú dilemu :Mám po týchto všetkých peripetiách dat robit otcovi pomník?
Dakujem, že ste si prečítali celý moj príbeh a za akýkolvek názor budem vdačná.

zita19
17. júl 2014

Tvoj pribeh mi pripomenul pribeh mojej kamaratky s pred 30 rokov. Boli mladi manzelia s 2 detmi. Kamratkin mazel prechlastal co mohol, ona castokrat nemala dat detom co do taniera. Castoktar som jej pomahala vecami, masktkami pre deti. Ked otehotnele 3x jej manzel vazne ochorela a zomrel par tyzdnom pred narodenim tretieho. Jeho mama sa nejak distancovala od toho co jej syn stvara, ked sa jej kamoska na neho stazovala mala jedinu odpoved: Vsak ta nebije. Ostala vdova s troma detmi, pozickou na byt, bez prostriedkov. Ked jej dosli peniaze zo zivotnej poistky svokrusa cela vytesena naklusala k nej, ze teda náhrobok pre syna ma uz objednany, tak ked dosli peniaze nech ho ide vyplatit. Kamoska to razne odmietla, ze mrtvemu je jedno ako lezi, ze ona peniaze pouzije pre deti...
Myslim si, ze mala uplnu pravdu. Kedze penazi nemas navyse bud uplne odmietni sa podielat na financovani akehokolvek pomnika alebo daj len tolko kolko mozes dat (aj sestra) a ked mama mysli, ze otec potrebuje najreprezentativnejsi pomnik na celom cintorine, nech ho zaplati z toho co jej otec porucil.

mamavera
17. júl 2014

@67california je mi veľmi ľúto, že tvoji rodičia dali na podstatne vyššiu priečku peniaze a majetky, ako city. Pre mňa je to absolútne nepochopiteľné. Na pomník otca by som ja osobne nedala ani cent , jemu je to už fuk, ty môžeš na neho spomínať a sviečku ísť zapáliť aj k drevenému krížu. Mame by som povedala, že na ten pomník odo mňa nedostane ani cent - že to je moja vďaka za to, že sa celý život nezaujímali o to, ako sa mám, čo cítim, čo v živote plánujem, či som šťastná. Či ťa pochopí netuším, asi ťažko, ale ja by som to riešila takto. Píše sa mi to nesmierne ťažko, ja som mala v mojej mame moju najlepšiu kamarátku, otec by za nás dýchal, budúci týždeň ide s nami na dovolenku a nie je to prvý krát, rozumieme si super.

monicm
17. júl 2014

@67california poradím ti to,čo všetci predomnou. nie je tvojou povinnosťou platiť pomník.srdce ti síce hovorí,že to máš urobiť a ak veľmi chceš,tak to urob,ale nie v tej sume,ako žiada mama.ako nech sa na mňa nik nehnevá,ale dôstojné miesto odpočinku nerobí drahý pomník,ale či tam niekto bude chodiť zapáliť sviečku.

mamavera
17. júl 2014

@67california ešte som chcela dodať, že tá cena je nenormálna, my dávali robiť pomník pár rokov dozadu, je síce jednoduchý, ale z najkvalitnejšieho materiálu, aký sa dá na SK zohnať a nestál zďaleka toľko aj s dlažbou dookola. Ale keby aj stál 500 eur, nedala by som ani tie. Nech ti tú lásku a pozornosť, ktorej sa ti nedostalo v tvojom detstve a mladosti tisíckrát vráti tvoja rodinka.

ukulela
17. júl 2014

@67california vies, nam umrel otec, ked sme nemali pomaly ani co do ust. ale bol polovnik, mal flintu, tu si kupil bratranec a z toho bol pomnik na hrob. jednoduchy, lacny, ale kvalitny a drzi uz skoro 20 rokov. neviem, ci 12 000 korun vtedy stal. nasa babka ma smiesny dochodok, ale na hrob (asi ako vacsina starych ludi) si odklada ... takze aj tvoji rodicia urcite mali na pomnik nasetrene. mama ta chce len manipulovat :( a stale je tam ten argument s dedictvom - ved mama dedi vsetko, tak nech otcovi pekne krasne zaplati aj pomnik. okrem toho ja by som za hrob dala 700 nie 7000 eur - co chce za tie peniaze, aj mramor do kupelne? :(ty mas svoje deti a mysli na ne. nemas preco im odtrhat od ust a brat peniaze, ktorre by im mohli posluzit v buducnosti, len aby tvoja mama chodila zapalovat sviecky na najvacsiu vylestenu platnu na cintorine v dedine. lebo takto mi to pripada, ze susedia sali za hroby tolko, my dame este viac, aby sme mali lepsi ... vidis, odniesol si otec peniaze do hrobu, neuzil si ich, ani vy ako deti, mali ste len robotu a ziadny pozitivny zazitok z tolkej lopoty. ty zijes inac a tak sa aj zariad. ja osobne by som chcela len pekny travnik a cedulku s menom, ziadnu mramorovu postel "tu odpociva /spi sladko/ a este aj 8 sloh mariny sa zmesti na 7 tisovy pomnik ...
mamke by som povedala, ze tie peniaze dam radsej mojim detom, aby mali nasetrene/alebo si ich s nimi uzijem na dovolenke, aby mali zazitok do zivota, nie len sklenik a lopotu ... este raz, drz sa a mysli na deti.

mariahpd
17. júl 2014

@67california nedaj matke ani cent, povedz, ze nemas ziadne uspory, lebo vsetko ste vrazili do domu a este jej zdorazni, ze postarat sa o pomnik muzovi je JEJ povinnost ako manzelky (nie povinnost deti) a ked nema 7000€, tak nech kupi lacnejsi, ako kupuju ini normalni ludia. Podobnych rodicov, ako mas ty, ma aj kamaratka, museli saso sestrou poskladat na pohreb otcovi, lebo matka prehajdakala peniaze na drahe hrnce a ovcie runa a taketo blbosti, je zadlzena, kde sa len da a deti sa jejmusia skladat na splacanie dlhov. Dakuejm osudu, ze ja mam takych normalnych rodicov, nikdy sme im nic nemuseli platit, este oni usetria z dochodku a pri roznych prilezitostiach nam davaju, co by fakt nemuseli, lebo nie sme na to odkazani a stacil by nam napr. na narodeniny dezert. Tvoji rodicia sa nespravali k tebe tak, ze by si mala mat nejake vycitky svedomia, ze si im nieco dlzna. Nie si!

soniatko
17. júl 2014

mozno to napisem trochu tvrdo, ale tvoja mama ta sprosto vydiera. nedala by som jej nic. a ta cena 7000ee sa mi zda riadne premrstena. podla mna tie peniazky vies minut aj lepsie pre svoju rodinu. a na druhej strane, ked vsetko zdedila tvoja mama, nech si ten pomnik aj zaplati, ved predsa ona sama si ho vybrala. nedaj sa vydierat. musis povedat razne nie. teraz to bude pomnik a onedlho co dalsie?

lili_mia
17. júl 2014

@67california Ahoj, tak v prvom rade, na dedičské konanie sa dostav, mama podľa zákona zdedí iba polovicu majetku, druhú polovicu Ty so sestrou. Dostav sa tam aspoň pre formálne odmietnutie dedičstva, aby ste náhodou nepodedili nejaké dlhy a potom prekvapene pozerali, že čooo.

V druhom rade, Tvoji rodičia sú z cesta "peniaze". Veľa chcú mať, resp. chceli mať, ale zarobiť si, čo siiii. Netvrdím, že nepracovali a nezarabáli, ale peniaze im slúžili len na vystatovanie sa pred susedmi a známymi, atd, že oni na to majú. Čiže nech notár preverí, či nemá dlhy v nebankovkách. Sadni si so setrou a dohodnite sa. Môže sa stať, že ked Ty pošleš mamu s pomníkom do kelu, určite zaútočí na sestru. Bude jej kecať ako ju mali vždy radšej ako Teba a podobne.

Po tretie. Povedať matke, že ked to máš hradiť Ty, bude iba to, čo zaplatíš. Teda kremáciu a urnu. A tú nech si matka vyloží v obývačke na poličku, aspoň ušetrí za prenájom hrobového miesta. Načo mrtvemu náhrobok z kvalitného mramoru? Nepoviem ak sme nechutne zazobaní, alebo sa stavia rodinná hrobka, kde sa musí vojsť minimálne 500 rakiev budúcej generácie, ale tu na SK? Hroby sa strašne preceňujú.

Naozaj nemaj výčitky. S ocom nezavadili o vnúčatá a ked treba platiť, sú v prvej línii? Nech povieš hocičo, budeš zlá, tak sa s tým neser a kašli na neho. Je mrtvy, čo ešte chce?

heni79
17. júl 2014

@ukulela
Normálne som sa zasmiala, že mramor do kúpeľne a 8 slôh Maríny. 😀 😀 Vtipné a výstižné. Žiaľ.

alla24
17. júl 2014

jednoducho by som povedala ze sraaaasne rada zaplatim ale nemam momentalne ani korunu pripadne si urci sumu ktoru by si bola ochotna "ozeliet" tak daj, ale viac sa stale tvar ze nemas. tym padom mama nebude moct nic povedat a ani sa urazit a vas so sestrou vydedit ci inak vydierat. nemam-nedam alebo mam 500 eur - dam 500 eur a koniec, bodka, hotovo. 😉 treba ist na nu ale opatrne aby nezrobila nejaku hlupost...

bejbinka
17. júl 2014

Dalli ste peniaze na opravu babkinho pomnika, tak sa to Tvojej matke zapacilo a povedala si, ze ho nebude platit ani otcovi, teda svojmu manzelovi. Asi chce posetrit peniaze pre seba. Moj nazor je, ze je to jej povinnost - teda manzel manzelke a opacne by sa mal postarat o hrobove miesto a este pocas zivota si nan nasetrit. Mozno ze aj nasetrene maju, ale Tvoja matka si radsej tie peniaze ponecha. Neviem, z akeho kamena ten pomnik chce dat urobit, ale 7000 e je velmi vela. Toto mi pride z jej strany nehorazne drzne, ze vyberie takyto drahy pomnik a od Vas caka, ze ho zaplatite. Ktovie za kolko by kupila pomnik otcovi, keby ho musela platit sama?! Keby Tvoja mama zivorila, to by bolo o inom, ale podla vsetkeho jej nic nechyba, takze nevidim dovod, aby ste platili ten pomnik. Ja by som mame povedala, ze Vas otec vlastne vydedil, lebo vsetko napisal na Vasu matku, takze voci nemu uz nemate ziadnu povinnost. @67california

67california
autor
17. júl 2014

Dakujem , po každom vašom príspevku som premýšlala , čo ste mi písali a len som sa utvrdzovala v tom, že som pre svojho otca spravila dost aj bez pomníka. Ked si to v sebe rozkladám, každú spoločnú chvílku strávenú s ním, neviem si spomenút na nijaké ozaj pekné chvíle, len trápenie, chlad, nezáujem a odmietnutie ..... raz sa pamatám, ked som zašla za ním s tým, že budeme stavat, tak ako dcéra elektrikára, ktorá niekde v kútiku duše dúfa, že jej raz otec ponatahuje elektriku do domu a budú na to spoločne spomýnat celý život, bola som sa spýtat , či by bol ochotný pomoct mi zaviest do domu elektriku, jeho odpoved do dnes znie v mojich ušiach ako zvon, ktorý bije naposledy : "Ani mne nikto nepomohol, pomož si sama!" vstal a vyšiel z miestnosti... to bol moj otec ..........
neide mi o sumu, ktorú by som mala investovat do pomníka, ide mi o okolonosti,dej a celý moj "príbeh" s či bez mojich rodičov, čo som zažila, prežila a s čím som sa zžila za celých 26 rokov, čo som z domu odišla. Spomienka na otca bez alebo s pomníkom odo mna bude rovnaká, žial. Aj ked celú výzvu od mamy beriem ako Boha pusté vydieranie citov a vážny zásah do mojho "ja" .

caoli
17. júl 2014

@67california ja mam mozno este taku prakticku pripomienku:
tym, ze otec prepisal svoj majetok na mamu, vas - aj ked nie de iure - ale de facto vydedil. Takze o nejakom zadostučineni vasa mama nema pravo hovorit, iba vas dost nechutnym spôsobom manipuluje.
Taaakze: naopak, zadostucinenie by ste mali vyzadovat vy od nej, a to konkretne prepis minimalne polovice hodnoty nim prepisaneho majetku (t.j. potencialneho dedicskeho podielu) na vas darovanim. Pretoze ak by doslo k dedeniu zo zakona, tato polovica by vam prinalezala.
Z len z naozaj praktickeho dovodu - ak jedneho dna dojde k dedicskemu konaniu po mame, budete platit take notarske poplatky, ze vam z toho bude zle. A podla toho, co sa da pocut od nasho naskvelejsieho Kazisveta, dovtedy mozno opat pride k slovu dedicska dan. A zostanu vam so sestrou oci pre plac.

niki101988
17. júl 2014

@67california Ahoj, ja by som zarovnala hrobové miesto so zemou,vysadila tam luxusný trávnik a dala tam tabuľku z dobrého kameňa a vzhľadom k dobrým vzťahom by som sa mami opýtala či tam máš dať aj jej meno. Pomník za 7tisic eur nie je pomník ale mohyla a Tvoj otec bol veliteľ ale nie v armáde.
Ak by si aj tie peniaze mala tak vezmi rodinu na dovolenku ale pomník v tejto mega sume neviem neviem

jaruskatt
17. júl 2014

každopádne to bol tvoj otec a nejakú tú úctu a aj pomník si zaslúži... Dohodla by som sa ale so sestrou a mamou na nejakom obyčajnom, lacnejšom... alebo nech aspoň na ten ktorý mama vybrala aj prispeje. Zložte sa spolu

mimla
17. júl 2014

Pomníky staviame tým, ktorí vykonali niečo významné. 7000 eur nie je cena za normálne hrobové miesto s tabuľou. To je cena za kryptu. Možno by sa do rozpočtu zmestila aj socha v životnej veľkosti. Nekupovala by som kryptu osobe, ku ktorej ma viažu také negatívne spomienky, ako teba k tomu pánovi, čo si ho volala otcom. Nedávať peniaze na prejavy sily, hoci aj posmrtne. Je možné že nebudete dediť ani po matke, takýto ľudia robia zlo, kým môžu. Napríklad napíšu svoj majetok na nejakú organizáciu, alebo tretiu osobu. Tvoji rodičia rozumeli iba reči peňazí. Teda niečo za niečo. Predpokladám, že mali všetko vyčíslené v nejakej sume, aj veci, ktoré sa na peňažnú hodnotu bežne neprevádzajú. Je zázrak, že ste z toho so sestrou vyviazli relatívne bez väčších dôslednkov.

hviezda89
17. júl 2014

Ja osobne by som mu teda pomník nedala spraviť... a začo? zato, že si celú mladosť strávila vo fóliovníku, kým on si sedel vnútri v chládku? zato, že o teba roky nejavili žiadny záujem a o vnúčatká tiež? zato, že ťa blbo oklamali a ťahali z teba a manžela len peniaze? zato, že ťa vydierali? Zato, že ťa vydedili? no nie... prepáč, ale takto sa rodičia nechovajú. Ak by boli normálni a starostliví tak ako by rodičia mali byť, bez jedného slova by som ten pomník dala urobiť, aj keď suma 7000 mi príde za pomník neskutočne horibilná, čo bol nejaká celebrita či čo?! A vraj ako odškodné... a odškodné začo? Veď jediný, kto si zaslúži nejaké odškodné si ty a tvoja sestra, veď vás normálne zdierali. Bože, až mi je smutno z toho, čo dokážu peniaze spraviť s ľuďmi... a že rodičia... Byť na tvojom mieste, nechcela by som od mamy už nikdy nič, ani cent... podľa toho čo píšeš, peniaze im boli vždy dôležitejší ako ty a tvoja rodina, tak nech si ich nechá... zavrela by som za ňou dvere, vykašľala sa na ňu - zostane sama na starobu ako prst a môže sa chlácholiť so svojimi peniazmi a pozemkami. Napísala som to možno škaredo a niektoré si poviete, veď sú to rodičia, dali jej život...trt... toto nie je život ale vydieranie. Držím ti palce nech to dopadne čo najlepšie v tvoj prospech, hlavne sa už od nej nenechaj vydierať.

mimla
17. júl 2014

Ešte by som na porovnanie mame ukázala toto

ak J, Satinskému stačí toto:
http://img.cas.sk/img/4/galleryBig/665167_juliu...

J. Krónerovi stačí toto
http://img.mediacentrum.sk/gallery/aktualne/620...

Jankovi Matuškovi stačí toto:
http://img.mediacentrum.sk/gallery/aktualne/620...

Stella Zázvorková je tu:
http://img.blesk.cz/img/1/gallery/1443779_hroby...

Možno sa uvedomí, že aj ľudia, ktorí v živote niečo dokázali a zanechali za sebou nejakú stopu sú niekedy pochovaní v jednoduchých hroboch s jednoduchými doskami.

mamavera
18. júl 2014

@67california si človek so srdcom na pravom mieste, ja by som bola dáááávno obmedzila kontakty s rodičmi na nevyhnutné minimum. Možno aj otec tvojho otca sa k nemu choval takýmto spôsobom, ako on k tebe, ale ani to ho neospravedlňuje. Každý máme svoju vôľu a koľko lásky, pozornosti do mňa rodičia vložili, toľko im vraciam. U teba by to tak malo byť tiež, takže už si im vrátila dávno aj to, čo im nepatrí.

irusa
18. júl 2014

myslím, že pomník mu nepomôže....ešte aj po smrti chcel zle..ako som si prečítala..nech pomník dá spraviť mama

rebeka7501
18. júl 2014

@67california ak má mama potrebu ukazovať sa pred ostatnými, tak nech si to zacvaká. Otcovi pomník nepomôže aj keby stál 70.000,- €. Radšej by som peniaze investovala do niečoho rozumného, praktického. Celý život boli lakomí, tak nech si rozhadzuje teraz sama a svoje.

anavila
18. júl 2014

@67california ahoj, nečitala som vsetko, ale chcem ti napisat, ze mi je luto, co mate v rodine. My mame nieco podobne, v rodine mojej mamy, pre majetky a peniaze je cela rodina rozbitá, ale to je iný príbeh, nechcem ťa tým zaťažovať. Je donebavolajúce, ako moze byt niekto taky zaslepený a ako si moze tvoja mama mysliet, ze nádherný pomník zaruci tvojmu otcovi "lepšie miesto na druhom svete" . nepochopím nikdy, kedy sa takym ludom otvoria oči? prepanajana 😒 vela síl prajem

anavila
18. júl 2014

a tie peniaze nech radsej dá mama na omše za neho, tie teraz potrebuje určite ovela viac ako tabuľu z mramoru!

67california
autor
18. júl 2014

@caoli dakujem, k tomu nikdy nepríde, aby mama na nás napísala darovaním majetok, ktorý by nám eventuelne prináležal, pretože tento prepis zdovodnila tým, že si to vyslovene otec žiadal, aby sme nič nedostali......teda ako bolo vyšie komentujúcou povedané , ešte aj po jeho smrti chcel zle, lenže mne tým neuškodil, chvála Bohu nie som z jeho "cesta" , uškodil sebe a svojej pamiatke

67california
autor
18. júl 2014

@jaruskatt mama neprispeje, ona nám "kázala" vybratý pomník zaplatit

67california
autor
18. júl 2014

@mimla dakujem, nazvala si slová pravými menami, je to tak..... raz sme sedeli na obede u nich cca 22rokov dozadu, mama na nás z ničoho nič vyhrkla : "otec to prepočítal, ked vy prídete ku nám na obed, nás to stojí 500Sk " ...od tej doby sme si u nich ani vodu nedali, deti mi museli jest doma a aj v aute ak to bolo potrebné, kým sme vstúpili k nim do domu, kázala som sa im aj napit...

klincek
18. júl 2014

@67california sa cudujem, ze vam neprepocital aj stravnu jednotku na osobu.. 😖. muselo ti na nich naozaj zalezat a asi si aj dufala v napravu vztahov, ked si tak dlho vydrzala znasat take spravanie. je to smutne.

67california
autor
18. júl 2014

@hviezda89 dakujem, nie , nenapísala si to škaredo ale priamo ako sa veci majú. Zial tak to je,lenže ona stále na nás niečim tlačí. Vyjadrila som sa, že pri dedičskom nechcem nič a na to mi povedala, že "ani nič nebudeš dedit, otec to už zariadil...bude dedit ten, kto sa o mna postará a ked to bude Jožko alebo Janka z vedlajšej ulice, tak tí" ale ked bolo treba opravovat strechu alebo okná menit, tak sme museli naklusat a platit plus makat po robošoch

67california
autor
18. júl 2014

@mamavera dakujem

67california
autor
18. júl 2014

@anavila dakujem