Otcov pomník
Chcela by som sa spýtat na váš názor, ako by ste sa zachovali vy na mojom mieste v danej situácii. Musím napísat viac, aby ste to vedeli posúdit objektívne. Ked som bola doma ,pomáhala som rodičom vo velkej záhrade v pestovaní plodín , ktoré sme odvzdávali za dobrých finančných podmienok. Moje kamarátky pomáhali tiež a vždy zo zisku dostali nejaké "drobné" z čoho si vystrojili potom svadbu a kúpili byt. Ja som v tých časoch nedostala nič.Ani som to nejak nevnímala, nestarala som sa o to, kým som sa nevydala. Ked som sa vydala,mala som 18, stratili o mna moji rodičia záujem sposobom, ked som nešla domov ja, tak o mna ani nezakopli.Samozrejme ani nevedeli kedy majú ich vnuci sviatky, prázdniny sa u nich nekonali.Moji svokrovci boli úplný opak . Deti v podstate u nich vyrástli, ked sme stavali dom vo všetkom nám pomáhali, o financiách už ani nehovorím. Až som sa hanbila pred mm , že naši ako na mna kašlú, a to som nemyslela finančne, jednoducho by mi bodlo aj "ako žiješ" ...... Ked sa už dozvedeli od cudzích, že sa ideme stahovat do domu, tak mi otec doniesol ,
aby sa nepovedalo, že oni nič, vkladnú knižku na moje meno so sumou , ktorú sme použili na kúpu manželskej postele . ALE, ked mali uložené nejaké peniaze v nebankovke, ktorá skrachovala, vypýtali si nazad tie darované peniažky , takže som musela našetrit a vrátil, lebo vraj mali sporenie, ku ktorému sa nedostali , keby niečo a tieto už vlastne moje peniaze potrebovali pre istotu . Po 18 rokoch manželstva nás raz so sestrou zavolala mama domov, že má pre nás návrh: mala by zdedit po našej babke pozemky, do ktorých je ale potrebné investovat cca 150.000Sk aby ich dostala na meno, ale oni na to nemajú peniaze a ich to nezaujíma, ked si to my dve so sestrou zaplatíme, tak budú naše. Aj sme tak spravili, vybehali sme ich, poplatili , čo bolo treba , konalo sa dedičské , došlo to na meno mamy ..... A vtedy začal otec s tým, že nám tie pozemky nedajú, že ich raz zdedíme. No nás samozrejme šlo porazit, lebo ani jedna z nás nemá na vyhadzovanie peniaze, keby sme to boli vedeli , nedáme do toho ani korunu. Napokon po ročnom cirkuse, mama prepísala na nás pozemky s tým, že máme spravit ešte babke nový pomník, lebo je už starý. Aj sme tak spravili, za pomník sme vysolili dalších 55.000Sk. Po dvoch rokoch, prišiel gazda, ktorý nám ponúkol odkúpenie cca polky zdedených pozemkov,ktoré sme mu aj predali, čo do smrti otec nevedel predýchat. Kým žil otec, dovtedy boli hádky kvoli pozemkom. Vždy nám vyčítal našu výchovu, kolko sme ho stáli a že sme nič do domu na oplátku nepriniesli, hovorieval : "na tento stol ste ani jedna ani korunu nezložili " . Podotýkam, nikdy nevidel naše žiacke knižky, nevedel ako sa učíme , s kým chodíme, kedy prídem zo školy a či ma niečo trápi.....Teraz , ked nás pred 3 mesiacmi opustil, mama prišla za mnou s tým, že otec do svojho konca nesúhlasil s tým, že prepísala na nás pozemky a preto by sme mu mali spravit pomník ako odškodné , ktorý už zjednala, jedná sa o cca 7.000E, mali by sme to so sestrou vyplatit .Vyjadrila som sa, že ked príde k dedičskému, tak nič nechcem. Po tomto výroku som sa ale dozvedela, že otec, ked bol chorý, všetok majetok previedol na mamu a v dedičskom nededíme pre nemajetnost mojho otca . Neprekvapilo ma to .Ak by sa vám zdalo, že som mamonárka, že riešim len financie, že pozerám kto kolko dá a odkial dostanem, mýlite sa. Porovnávam dve rodiny, ktoré sú si osudom neskutočne podobné ale zmýšlaním tak odlišné.... Nikdy som nebola "na peniaze" , nikdy ma darované nezaujímalo, skor ma hnala dopredu moja rodina, ktorú milujem , kde nikdy nebolo predné , kto komu čo dal a kedy vráti .Mám však neskutočnú dilemu :Mám po týchto všetkých peripetiách dat robit otcovi pomník?
Dakujem, že ste si prečítali celý moj príbeh a za akýkolvek názor budem vdačná.
@67california hlavne sa pred mamou neobhajuj a obsirne nevysvetluj. Oznam svoje rozhodnutie a mama nech s tym nalozi ako uzna za vhodne. Drzim ti palce, ak sa zajtra rozhodnes povedat nie, bude to prvy krok k vymaneniu sa spod celozivotnej manipulacie tvojich rodicov a to je nieco na co by si mala byt pysna, ten prvy krok je vzdy najtazsi. A priprav sa na to, ze mama bude zrejme chvilu vystrajat a kopat okolo seba, vydierat ta citovo a tak, ale ty neustup, ked zisti, ze s tebou nepohne, a nic na teba neplati, tak skrotne.
@67california 7000€ za pomník?? To je dosť prehnaná suma. Prečítala som si Tvoj príbeh, nemáš ľahké rozhodovanie. Na jednej strane neprávosti, ktoré Ti rodičia dávali pocítiť, na druhej strane, je to predsa len Tvoj otec. Podľa toho, čo som čítala, asi by Ťa v kútiku duše mrzelo, že si na pomník neprispela. Môj návrh: vyberte so sestrou a mamou spoločne pomník a každá prispejte 1/3. A po tých skúsenostiach, aké máš, by som na Tvojom mieste dohliadla na financie a realizáciu, aby mama od vás nezobrala len peniaze a potom sa vyhovárala, že pomník ešte nie je, lebo nebol čas, majstri zle merali, prší, je sucho, došla im farba, pokazil sa stroj, atď.
@67california pouzila by som vetu tvojho otca - este sa musis vela ucit, ja na teba ..... minat nebudem (vtedy slo o benzin, teraz ide o peniaze za pomnik). Ako rodic sa mal spravat inak, vycitat to ze idete na obed a stojite ich peniazky nie je celkom v poriadku - uz len ten napad si to prepocitat je velmi vypocitavy. Keby ste si vtedy nevydupali prepis tych pozemkov tak by ich tomu gazdovi predali oni a ver mi ze zisk by nerozdelili medzi sestru a teba.
Ty si mozno na stol nic nepriniesla (hmotneho), ale odmakala si si na poli a v zahrade dost, ved uz len ked pises ze si kamosky za to co zarobili zaplatili svadby a kupovali byty, tak neslo ozaj o "drobne". Bohuzial, niektori ludia maju ine priority.
Viem sa vcitit do toho ze mas potrebu mu na ten pomnik prispiet a rozum sa tomu brani, ale toto je moznost povedat "nie" ktore doteraz od teba ku otcovi neodznelo. A mama musi pochopit ze vsetko sa raz vrati, teraz uz ma len a len vas, ked ma 7000 navyse nech pomoze ludom okolo a neinvestuje ich do chladneho kamena. Ludia ohovoria aj tak.
A aby sa nestalo ako pise @liebling98 a nebude ani penazi ani draheho pomnika. Ked mas platit ucet, mala by si aj vyplnat objednavku.....
@67california
Povedz mame, ze nech daju ten pomnik spravit Jozko alebo Janka z vedlajsej ulice... ak raz maju dedit nieco, co malo byt VASE, nech sa postaraju...
@67california vykašli sa na nych tak a už to pochop nieje čo riešiť každy zdravo rozmyšľajuci človek vie že sa chce matka iba obohatiť nakoľko pomnik toľko nestoji nanajvyš 1000 až 1500 eur a tvoj muž ma svätu pravdu kde pôjdete ked sa dostanete do nudze a zasa len k tym svokrovcom tak nedavaj nič a konečne sa nauč hovoriť NIE a sestra ta nech tym maminim bachorkam uveri a nech jej da a nerieš to viacej maš aj veľa starosti bez nej a čo že vam niečo prepiše never naschval to preda aby mala s toho peniaze za života a aby ich minala alebo to da niekomu cudziemu ale najskôr vas vydedi to mi ver nedaj Nič ani keby sa rozkrajala povedz že ty peniaze maš kde davať a nerieš nedvihaj telefony alebo nech jej to na rovinu do telefonu povie tvoj manžel a bodka.
@koniarova
Naozaj sa ma so sestrou zlozit na 7.000,- EUR? To som len ja taka chudobna, ze sa mi zda, ze je to obrovska a nehorazna suma za kus kamena?
@67california Preco ste museli naklusat a zaplatit robosov a este po nich aj upratat? Ved maximum, co by sa Ti mohlo stat je to, ze s Tebou matka nebude rozpravat. Nehnevaj sa, to by som v Tvojej situacii brala ako pozitívum. Aspon by sa uz nikdy viac neozvala. Ulavilo by sa i Tvojmu manzelovi. Urcite ho tato situacia tiez zatazuje...
To o vo sa tu jedna je len hnusne vydieranie a manipulovanie.7000eurovy pomnik???a ze to ma byt ospravedlnenie.a co ty ser... peniaze?! Tvoja mama ta bezcharakterne vyuziva na peniaze vzdy ked jej to vyhovuje.mam vsak pocit ze ty tiez nemas velmi problem nechat zo sebou manipulovat.nedala by som.bodka.
@67california mame povedz že čokoľvek zaplatia za pomnik si budeš u nej uplatňovať kedže sa zaratavaju dary do dedicstva
Teraz som nasla tuto temu.viem ze je stara a dost rokov ale precitala som si ju s velkym zaujmom a s este vecsim pohnutim.aj slzy mi vybehli.
neskutocne chladni a vypocitavi rodicia a nechutni mamonari.co preboha s tymi peniazmi robili ?!ked este aj po smrti ich mate dotovat...