icon

Otec má milenku. Ako vyriešiť finančné vyrovnanie?

5. dec 2024

Dobry den,

Kolegyna ma odporucila na tento portal, ze si tu uz viackrat nasla dobre rady.
Ak mate niekto podobnu skusenost, alebo viete poradit z pravneho hladiska, budem velmi vdacna nech aspon viem, ktorym smerom sa odpichnut.
Otec si nasiel mladu milenku, siblo mu, laska do nebies je z toho, tak uz podal aj ziadost o rozvod s mojou mamou. Problemom je financne vyrovnanie s domom. Dom, v ktorom cele manzelstvo zili je z pravneho hladiska otcov. Polovicu domu zdedil, z druhej polovice vyplatil svojich surodencov. Bolo to v case, ked uz mali s mamou termin svadby, ale bol este pravne slobodny . Nejaku cast penazi na vyplatenie jeho surodencov mu davala aj mama, ktora tie peniaze mala od svojich rodicov. Neviem, ci sa v tej dobe take veci nejako zmluvne riešili, oni to ziadnym sposobom osetrene nemali a nemaju. Okrem toho pocas 30 rokov manzelstva dom dvakrat prerabali, samozrejme spolocnymi usporami, do ktorých prispievala aj moja mama. Nic nemaju zmluvne osetrene.
Dom je v sirsom centre krajskeho mesta, velky, poschodovy, podpivniceny, k tomu je garaz s relativne velkym pozemkom. Pred 2 rokmi dom kompletne rekonstruovali. Teraz ma obrovsku hodnotu, odhadom okolo 800 000 euro, mozno aj viac, vychadzam len z inzeratov a predajov v okoli. Otec je ako vymenený kvoli tej milenke, nespoznavam ho, akoby to bol cudzi clovek. Neda sa s nim vobec rozpravat, na mamu len krici a nadava, so mnou sa sice bavi slusne, ale vzdy si drzi akoby odstup a rozpravame sa len akoby formalne. Problemom je, ze on mame povedal, ze jej da 30 000 euro ako vyrovnavku za tu rekonstrukciu pred dvomi rokmi a este s arogqanciou, ze moze byt rada, ze je taky stedry, lebo ona urcite tolko penazi zo svojho platu nenasetrila a neinvestovala. Mama si uz nanestastie vobec nepamata, kolko penazi jej dali jej rodicia pred 30 rokmi, ked ich dala otcovi, aby vyplatil surodencov. Papierovo to osetrene nemali. Maminy rodicia uz neziju, nema to kto ako dokazat. Otec tento fakt ignoruje a stale ako obohrata platna len opakuje, ze list vlastnictva na dom a pozemok je len na jeho meno. Ak tuto temu zacnem, okamzite prestava komunikovat, povie, ze to nie je moja vec a nech sa nestaram, co sa ma netyka. Mna sa to vsak tyka, pretoze ide o moju mamu.Ta je z toho celeho uplne na dne, berie lieky na upokojenie, schudla za 2 mesiace 9 kil, vyzera strasne. Otec sa k nej sprava ako posledny chrapun, komunikuje s nou len vycitkami a urazkami. Nevie sa dockat rozvodu, aby bol slobodny a nastahoval si do domu milenku.
Stretli ste sa niekto s podobne bizarnym pripadom? Akym sposobom postupovat pri dokazovani a vymahani financii? To, co otec chce podla jeho slov velkodusne mame vyplatit je smiesna ciastka a urcite ma mama narok na vyssi podiel. Ako sa da spatne dokazat, ze pri tom ako otec dom pred 30 rokmi nadobudol sa financne podielala peniazmi aj ona peniazmi od svojich rodicov? Da sa to vobec nejako takto po tolkych rokoch dokazat?
Mama doplatila na svoju naivitu, nikto nepredpokladal ani vo sne, ze otcovi v takom veku sibne a zahodi vsetko smahom ruky. Mama je na pokraji zrutenia, bojim sa hlavne tych liekov, ktore uziva, aby schvalne nevzala vacsiu davku a neublizila si. Jedna vec je, ze sa k nej otec po 30 rokoch sprava ako k prasivemu psovi, ako k nejakemu toxickemu odpadu len kvoli milenke a druha vec je, ze ju chce este oklamat a obrat o to, co jej patri,
Dakujem vopred za kazdu konstruktivnu radu, skusenost.

Pekny den.

J.

monichetta
6. dec 2024

@ autorka mali sme podobny pripad v rodine, skoro ako cez kopirak, akurat ich jedine dieta zije daleko, takze vsetko zostalo na mame a riesila to sama. odmietla sa vystahovat z domu, 2 mesiace nespala, potom sa nejako pozbierala, znasala jeho vypady, aj odchody k milenke. o nejakych 6 mesiacov sa ukludnil, ale stale chodil za novou, po roku uz menej, a teraz to vyzera ze vztahu s novou je koniec, a ziju si dalej akoby sa nic nebolo stalo. myslim ze okrem trpezlivosti a tvrdohlavosti ze sa nevystahuje, zena nepodnikla nic ine. ale ona to zhodnotila tak, ze dom nikomu nemieni odovzdat a radsej bude so sebcom ako do konca zivota sama. toto je ale vec typu osobnosti, nie kazdy sa dokaze cez to sklamanie preniest. drzim mame palce!

mantilka
6. dec 2024

Fuj, toto čítať...hanbím sa za ženu, ktorá rozbila rodinu. My ženy, by sme mali mať srdce. Svoje šťastie budovať na nešťastí inej, to je podlosť. Ale nech nečaká, že si dlho šťastie užijem Sorry ale takú sviňu treba hľadať.

mantilka
6. dec 2024

Peniaze, ktoré zarobili patria na jednu kôpku, ak nemajú zrušené BSM....takže na rekonštrukciu by mala trvať, že dala polovicu.
Mám skúsenosť s dedením....žiadne rozdelené účty nepomôžu. Základ je, že nesmie ustúpiť a dohodnúť sa mimosúdne s ním na inej deľbe ako polovici.
Z domu polovica nie ale z rekonštrukcie a dokonca aj z peňazí, ktoré má manžel na účte, kým ich nestopil" ( nevybral) má nárok na polovicu....toto je základ BSM.

mantilka
6. dec 2024

Otcov aj mamin účet ide dokopy, sú to ich spoločné peniaze nadobudnuté počas manželstva!

liv1
6. dec 2024

@monichetta robila sa nejaka statistika, ze 90% muzov by cas vratilo spat keby sa dalo, ked to najvacsie vzrusenie z milenky a novej znamosti opadne. Ked spolu zacnu zit, ked sa vztah uz stava tiez stereotypom.

benoite
6. dec 2024

Mna by celkom zaujimalo, co by sa stalo kebyze ona si teraz zoberie uver. Lebo aj zavazky su sucast BSM. Potom povie, ze ich prehrala na rulete, ze chcela skusit stastie kedze v laske ho nenasla.

liv1
7. dec 2024

@benoite to by bola inak pekna haluz. A tato situacia by si to kludne zasluzila

tenerifka
7. dec 2024

@mantilka no snad tu rodinu rozbil manzel, nie nejaka spina....ona len vyuzila situaciu, ze je dotycny namotany a aj trochu hlupy....

tenerifka
7. dec 2024

@benoite toto je inak super napad, on si ani nic ine nezasluzi

la_dolce_vita
7. dec 2024

@karolinakr presne tuto otazku si kladiem, v com su tieto zenstiny tak uzasne a sikovne, ci to bude sexom alebo cim preboha?!

cacianka
7. dec 2024

To by bola pekná pointa, keby mu teraz ten odvrhnuty kamarát , čo rozbil svoje manželstvo po 20r, pekne na hlavu a do huby povedal , aký chrapun je teraz z neho, keď po 30r sa takto chrapunsky a arogantne správa a vykrical mu to pekne verejne, či v práci pred hromadou kolegov, alebo na nejakej akcii.
Alebo by " vyšiel " článok v miestnych novinách, kde by síce anonymne ale rozpoznateľne pekne vyšlo najavo jeho vulgárne vyjadrovanie a správanie k ešte manželke. Alebo dať typ farárovi, aby použil v kázni príbeh takýchto manželov.....

mnamko
8. dec 2024

Ja si myslím,ze do všetkého ho tlačí vychcana milenka,po čase ho presvedci prepísať dom na seba a otec časom zisti čo si to dovliekol domov a bude plakať tvojej mame na pleci.Toto sa stalo kamoške

pbra40
8. dec 2024

Hrozne citat 😪 keby aspon garzonku kupil alebo 1izb byt, nech ma na novy zaciatok

h2
8. dec 2024

@oblecenie99 Ak by ste vyplácali mužových súrodencov, tak dom by nemal ísť do BSM celý, ale len časť, ktorú s mužom od nich kupujete. Čiže ak sú povedzme 3 súrodenci, tvoj muž bude mať 1/3 na seba a 2/3 budete mať spolu v BSM.

matkahelka
8. dec 2024

@oblecenie99 zdedeny dom viete poriesit uplne rovnako ako ste riesili ten prvy byt. my tak mame chalupu. muzovi dali peniaze svokrovci, zvysok sme platili zo spolocnych penazi. na LV je on 3/4 vlastnikom, ja 1/4 vlastnikom chalupy.

cafelatte
8. dec 2024

Kedysi som čítala že od uzavretia manželstva ma žena nárok na polovicku zo vsetkeho, takže všetko hnuteľné v dome, nabytok, spotrebiče, kuch.linka, zariadenie, prerabky, všetko nacenit a vydelit 2. To ze mama mala peniaze na vyplatenie súrodencov poriesit čestným vyhlásením.

matkahelka
8. dec 2024

Vcera v rade k pokladniam v kauflande som si vypocula podobny pribeh. dve 50-nicky sa bavili, ako dopadla ich kamoska. na jar oslavovala 50, 32 rocne manzelstvo, muz 64 rocny vysluhovy dochodca z armady, nejaky funkcionar, lebo hovorili, ze ma max dochodok, aky SP vyplaca. popri tom ma nejake male podnikanie. brali sa tak, ze bola tehotna a cakali, kym bude mat ona 18. on vyrazne starsi, uz bol zabezpeceny, pocas manzelstva este kadeco dedil. ona sirota nezabezpecena a ani nic nededila. 4 spolocne deti, posledne este na ZS. a on si nasiel tiez nejaku rozvedenu 40 rocnu s 2 skolkarmi. ze to s nou tahal skoro 2 roky a teraz to prasklo, lebo otehotnela. hovorili tie zeny, ze ta zena je hotova, psychicky na dne, ze do rozhodnutia sudu jej stary odmieta dat na to posledne dieta co i len euro.
Viem, ze ti toto autorka nijako nepomoze, ale takych pripadov asi bude aktualne vela. zien samoziviteliek je aktualne ako maku a chytaju, co sa da, aby zabezpecili sebe a svojim detom lepsi standard.

karolinakr
8. dec 2024

@mnamko správa sa jak nesvojprávny, neznášam ľudí, čo zo zbabelosti nevedia jednať čestne, a potom bedakaju a fňukajú a zvaluju vinu na druhých,,je to chudak..plakal manželke na pleci? by som sa mu vysmiala do tváre a vyhodila ho

mnamko
8. dec 2024

@karolinakr aj to urobila

karolinakr
8. dec 2024

@mnamko čiže nezobrala ho naspät

karolinakr
8. dec 2024

@mnamko ostali v kontakte ako priatelia? lebo ked jej plakal na pleci, možno mala s nim sucit alebo niečo

karolinakr
8. dec 2024

inak rozisť sa da charakterne aj čestne, vyplatiť čo treba a v ramci možnosti sa slušne spravať, aj ked jednu stranu bude bolieť srdce..lebo ked sa sprava k manželke jak poslednej špine, oholi ju na kosť, ja na karmu sice neverím, ale väčšinou sa to tym ludom vrati v nasledujúcom vzťahu

mnamko
8. dec 2024

@karolinakr nie nie sú nejak v kontakte

enmery
8. dec 2024

@karolinakr Sviniam sa nič zlé nevracia. Bohužiaľ, vždy si všetko odserú tí láskavejší.

karolinakr
8. dec 2024

@enmery teraz ti niečo poviem, človek ma partnera, ktory je s nim z lasky, ma ho rad, plni jeho potreby nie z vypočitavosti, nežmýka peniaze z neho..potom chlap narazi na ženu, ktora ide po jeho peniazoch a da sa s nim dokopy z vypočitavosti..mysliš si, že ostane s nim v dobrom a zlom? ked ochorie, ked bude plešati, ked bude mať uraz a ležiaci? ostane s nim dovtedy, dokial jej plynu z toho výhody, dokial ho ma ako žmykať..ked nastanu starosti , dajme tomu strati erekciu, najde si milenca mladšieho a výkonného,..toto nie su typy ľudi čo hľada záťaž, ale prospech
a sama vidiš na tychto diskusiach, že ti chlapi si dobru manželku nevažia, ked s nou jednaju ako poslednou špinou, ale dostanu po papuli, ked naletia takej zištnej rajde

karolinakr
8. dec 2024

*plešatý

123hombre
8. dec 2024

Dobrý deň prajem všetkým a pekný druhý Advent. Autorka, mrzí ma čo musíte prežívať. Bohužiaľ mám podobný prípad, ktorý prežívam a riešim. Otec 74r, mama 69r. Otec si našiel milenku,61 ročnú pani z čiech. Áno dobre čítate, starý pán, ktorý chudák chorý, robiť nevládze a zrazu veľký frajer,samec . Neviem ho už inak nazvať,ako starý egoisticky hajzel. Mamu začal urážať, ponižovať a bohužiaľ aj biť. Nezvládla to a odsťahovala sa do prenájmu. Chodí k Dr,na psychiatriu, berie antidepresíva,je úplne na dne. On si ju dotiahol do ich spoločného domu. On vraj ešte chce žiť. Rozviesť sa nechce a mamu vyplatiť tiež nie. Tak to idem riešiť ja cez právnika. Odkopol celú rodinu, kvôli k....e, ktorá ho vraj miluje. Všetci sme zlí,nedoprajeme mu a on je ten naj. Len jemu je teraz zbližovanie, lebo sa s ním už nikto nebaví. Manželia sú 48 rokov. Človeku rozum zastáva,ako môže niekto takto rozbiť dlhoročné manželstvo a správať sa k manželke ako k handre, nemať ju za nič. Takže, takýchto prípadov je asi veľa. Len je to veľmi smutné. Odporúčam právnika. Držím palce,nech vám to dobre dopadne.

karolinakr
Autor odpoveď zmazal
joannita
8. dec 2024

Dámy, myslim tie dámy, ktore tu casto pisu, ze v manzelstve nieje moje a tvoje, ale nase, tak tie damy, tu mate nazorny priklad toho, ako to moze dopadnut, ked budete slepo doverovat svojmu uzasnemu manzelovi.
Takze ano, treba si odkladat peniaze SAMA, trebars aj do ponozky, treba si blocky odkladat a hlavne netreba slepo doverovat. Ano aj ten tvoj uzasny manzel si kludne najde milenku a teba posle do zadku.
Zobudte sa a zlozte ruzove okuliare!

joannita
8. dec 2024

@mantilka ta zena nikomu vernost neslubila, rodinu rozbil manzel, nie milenka. Ci myslis ze ho donutila?