icon

Otec má milenku. Ako vyriešiť finančné vyrovnanie?

5. dec 2024

Dobry den,

Kolegyna ma odporucila na tento portal, ze si tu uz viackrat nasla dobre rady.
Ak mate niekto podobnu skusenost, alebo viete poradit z pravneho hladiska, budem velmi vdacna nech aspon viem, ktorym smerom sa odpichnut.
Otec si nasiel mladu milenku, siblo mu, laska do nebies je z toho, tak uz podal aj ziadost o rozvod s mojou mamou. Problemom je financne vyrovnanie s domom. Dom, v ktorom cele manzelstvo zili je z pravneho hladiska otcov. Polovicu domu zdedil, z druhej polovice vyplatil svojich surodencov. Bolo to v case, ked uz mali s mamou termin svadby, ale bol este pravne slobodny . Nejaku cast penazi na vyplatenie jeho surodencov mu davala aj mama, ktora tie peniaze mala od svojich rodicov. Neviem, ci sa v tej dobe take veci nejako zmluvne riešili, oni to ziadnym sposobom osetrene nemali a nemaju. Okrem toho pocas 30 rokov manzelstva dom dvakrat prerabali, samozrejme spolocnymi usporami, do ktorých prispievala aj moja mama. Nic nemaju zmluvne osetrene.
Dom je v sirsom centre krajskeho mesta, velky, poschodovy, podpivniceny, k tomu je garaz s relativne velkym pozemkom. Pred 2 rokmi dom kompletne rekonstruovali. Teraz ma obrovsku hodnotu, odhadom okolo 800 000 euro, mozno aj viac, vychadzam len z inzeratov a predajov v okoli. Otec je ako vymenený kvoli tej milenke, nespoznavam ho, akoby to bol cudzi clovek. Neda sa s nim vobec rozpravat, na mamu len krici a nadava, so mnou sa sice bavi slusne, ale vzdy si drzi akoby odstup a rozpravame sa len akoby formalne. Problemom je, ze on mame povedal, ze jej da 30 000 euro ako vyrovnavku za tu rekonstrukciu pred dvomi rokmi a este s arogqanciou, ze moze byt rada, ze je taky stedry, lebo ona urcite tolko penazi zo svojho platu nenasetrila a neinvestovala. Mama si uz nanestastie vobec nepamata, kolko penazi jej dali jej rodicia pred 30 rokmi, ked ich dala otcovi, aby vyplatil surodencov. Papierovo to osetrene nemali. Maminy rodicia uz neziju, nema to kto ako dokazat. Otec tento fakt ignoruje a stale ako obohrata platna len opakuje, ze list vlastnictva na dom a pozemok je len na jeho meno. Ak tuto temu zacnem, okamzite prestava komunikovat, povie, ze to nie je moja vec a nech sa nestaram, co sa ma netyka. Mna sa to vsak tyka, pretoze ide o moju mamu.Ta je z toho celeho uplne na dne, berie lieky na upokojenie, schudla za 2 mesiace 9 kil, vyzera strasne. Otec sa k nej sprava ako posledny chrapun, komunikuje s nou len vycitkami a urazkami. Nevie sa dockat rozvodu, aby bol slobodny a nastahoval si do domu milenku.
Stretli ste sa niekto s podobne bizarnym pripadom? Akym sposobom postupovat pri dokazovani a vymahani financii? To, co otec chce podla jeho slov velkodusne mame vyplatit je smiesna ciastka a urcite ma mama narok na vyssi podiel. Ako sa da spatne dokazat, ze pri tom ako otec dom pred 30 rokmi nadobudol sa financne podielala peniazmi aj ona peniazmi od svojich rodicov? Da sa to vobec nejako takto po tolkych rokoch dokazat?
Mama doplatila na svoju naivitu, nikto nepredpokladal ani vo sne, ze otcovi v takom veku sibne a zahodi vsetko smahom ruky. Mama je na pokraji zrutenia, bojim sa hlavne tych liekov, ktore uziva, aby schvalne nevzala vacsiu davku a neublizila si. Jedna vec je, ze sa k nej otec po 30 rokoch sprava ako k prasivemu psovi, ako k nejakemu toxickemu odpadu len kvoli milenke a druha vec je, ze ju chce este oklamat a obrat o to, co jej patri,
Dakujem vopred za kazdu konstruktivnu radu, skusenost.

Pekny den.

J.

Strana
z7
som_realistka
8. dec 2024

@joannita na 50% určite.

liv1
8. dec 2024

@joannita milenka nikomu vernost neslubila, ale radodajne roztiahla nohy a cela je natesena ze moze byvat v dome v ktorom zila 30 rokov jeho manzelka…

joannita
8. dec 2024

@liv1 ty ju poznas osobne?

matkahelka
8. dec 2024

@joannita ak sa v manzelstve cokolvek nadobudne spolocne, je to spolocne 50:50 a ziadne blocky ani jednej strane nepomozu. sudcu nebude zaujimat, ze zena kupila nieco zo svojej vyplaty, pretoze v manzelstve su aj tie vyplaty spolocne peniaze. ruzove okuliare maju prave tie, ktore pridu byvat k chlapovi do jeho domu a potom su prekvapene, ze po rokoch, ked si chlap najde inu, ostanu s holym zadkom.

cacianka
8. dec 2024

@joannita po osobnej skúsenosti, odporúčam všetkým ženám, aby si robili zadné dvierka, lebo nikdy nevedia ako môžu dopadnúť. Síce som to nemala v smere nevery, ale tiež som dopadla za dobrotu na žobrotu. Bohužiaľ sa to stáva až príliš často, nie že slušný dohovor, stalo sa, ale takéto chrapunstvo je už cez

joannita
8. dec 2024

@matkahelka ved preto pisem aby si sporili kludne aj do ponozky. To predsa kyzdy vie ze pocas trvania bsm je vsetko spolocne. Ale prave v autorkinom pripade by zrovna tie blocky, resp. Ine doklady z rekonstrukcie domu pomohli.

vevesh
8. dec 2024

@joannita donutila ako donutila. Ja som nazoru, ze existuje hranica, za ktorou sa uz niektori ludia nevedia ovladat (a to je jedno, ci ide o drogy, alkohol alebo sex). A ked sa "uz" milenka vtedy dobreze nie s holou onou ponukala, chlap odmietne, raz, dva...ale urcite nie do nekonecna. Cize vinu ma, v niektorych pripadoch aj dost znacnu, milenka. Lebo keby sa ona neohanala, chlap by nepodlahol...

joannita
8. dec 2024

@vevesh milenka moze aj 100x otrcat holu frndu zenacovi, zenaty je on, on slubil vernost zene. Akoze podme teraz chudacikov lutovat, ze joj a co mal robit ked sa mu tolko ponukala? To vazne? 😅 Co su oni nesvojpravni? Nevedia povedat svojmu bimbasovi ze halo moj, zenu mas, nemusis ho vsade strkat co je otvorene? Ked uz to musim teda takto napisat.
Ja som nikdy nebola v roli milenky, teda neviem o tom, ale v tejto rovine nedavam vinu im.
Bola som ale viac x v pozicio podvadzanej a jediny na koho som sa hnevala, bol vzdy moj ex.

vevesh
8. dec 2024

@joannita ja ti pisem z pozicie dietata ako milenka nahanala zenateho chlapa za vidinou zisku- a ano, on slubil vernost. Ale ona sa kvoli vidine zisku nedala odbit nie. Cize kolko chlap taketo vydrzi? Ona ho obhanala dva roky a dostala, co chcela po dostatocnej dobe- preto aj taky komentar🤐🤐🤐 taka ponukajuca sa milenka je ako s cokoladou, ktoru mas doma-niekto to lakadlo vydrzi, niekto podlahne pri pohlade a niekomu to trva, ale nakoniec podlahne....

karolinakr
Autor odpoveď zmazal
bbshop
8. dec 2024

@vevesh je kvantum ľudí, ktorým sa zhnusi človek, ktorý sa im podhadzuje a vtiera. Nie je to tak, že každý podľahne. Mnohým to práveže začne prekážať a aj keby zo začiatku mali záujem, tak keď zena tlačí na pílu zhnusi sa muzovi a nič s ňou nechce mať. A po spomínaných 2 rokoch by už aj príťažlivosť opadla čiže naozaj je málo ľudí, ktorým by to ešte prišlo lákavé.

joannita
8. dec 2024

@vevesh opakujem, je to stale JEHO problem. Jak ze kolko to vydrzi? Tak snad je zenaty, ako sorry ale nechapem preco by nemal vydrzat? Mna tiez obhanali roky muzi a vydrzala som. Preco zena vydrzi obhabanie chlapov a muz je chudacik pre ktoreho je to tazsie? Nechapem tieto nazory a nechapem ani aky to ma suvis ze ty si bola dieta v manzelstbe kde sa to dialo.

aurora33
8. dec 2024

@vevesh nerozumiem, prečo obhajuješ neverného hajzla.

charlotte911
8. dec 2024

si jediná dedička, skús ocovi povedať, že sa obávaš, že pre ružové okuliare príde aj on o bývanie, čiže aj ked je zamilovaný, nemôže vedieť, čo bude rokmi, povedz mu, že aha mama a ty ako ste sa lubili a ako to je teraz s vami, trochu mu pohovoriť do duše, aj ked máš v rdci veľkú zlosť, musíš sa usmievať a presvedčiť ho, aby si docielila to, žeby dom napísal na teba, za pokus to stojí ....... aby ho potom aj milenka o bývanie nepripravila a ako? ked sa rozvedie otec s mamou, ona bude trvať na svadbe a oca donúti predať ich dom, lebo sa tam nebude cítiť ako doma, ona zamilovaný jej sadne na lep, kúpia si niečo spoločné a tým pádom ostane spolumajiteľ a dedič, ona a jej deti, aj takto zmýšľajú milenky, pozor a keby sa ti to podarí, že dom otec na teba napíše, alebo ti ho daruje darovacou zmluvou, možno po tomto ho aj milenka opustí, ked ide po majetku

mantilka
9. dec 2024

@joannita Ona chudera ani nechcela podržať. Videla som v priamom prenose čoho sú niektoré ženy schopné, nie ako manželka ale ako kolegyňa. Z takých sa mi chce grcat..

natalka13
9. dec 2024

@charlotte911 to je uplne bez sance. On sa s dcerou o tom bavit odmieta.

charlotte911
10. dec 2024

@natalka13 tak tým padom on vyšuploval na ulicu aj dcéru (obrazne) u mňa by taký otec definitivne skončil a obe manželka aj dcéra, keby došlo k tomu, žeby oľutoval čo urobil a časom by sa chcel vrátiť, ako sa vo väčšine prípadov stáva, tak by sa mali k nemu postaviť potom tak ako on ku nim teraz a bez milosti, kruté, ale takého človeka treba potrestať, aby si poriadne uvedomil, čo urobil a k tomu skôr či neskôr dôjde, pretože milenka je len krátkodobý ošiaľ a rodina mu chýbať bude, hlavne vnuk, ja by som bola neustupčiva, aby jeden chlap sa ku mne takto správal zato, že ho gule svrbia pre inú

simca06022011
10. dec 2024

@natalka13 odmietat sa moze, vytiahnem temu, nebude sa chciet bavit, odchadzam s tym, nech ma viac nekontaktuje ani moje dieta. Ak ma este zvysok rozumu v hlave, tak sa bavit bude

charlotte911
10. dec 2024

@mantilka áno kolegyne, to máš pravdu, tie sa ponúkajú bez hanby ako na podnose zadaným a teraz ked su vianočné večierky sa k....y predvádzajú jedna cez druhú bez hanby, že o nich hovorí celý podnik, proste to sú ženy bez srdca a chrbtovej kosti, ktorým je jedno, že druhej žene ublížia a smutné je to, že väčšinou sú to už matky, ktoré sa do očí svojich blízkych pozerajú akokeby sa nič nestalo, slovo na grc je slabé, to sú ženy smradľavé špinavé a zakomplexované, ktoré sú druhým v praci na smiech, len o tom nevedia

vevesh
10. dec 2024

@aurora33 neobhajujem, len hovorim, ze vinu ma aj milenka, nielen chlap - to nebolo, ze bola raz prilezitost a islo sa, ale staly neutichajuci nalet pocas dlheho obdobia a chlap po 50tke kridla dostal, ze niekto tak dlho na neho apeluje...🙄🙄🙄🙄

joannita
10. dec 2024

@vevesh ale obhajujes si nevernych chlapov a davas vinu zenam ktore su suce radodajne, ale slobodne.
Chudacik muz, co mu uz len ostavalo ako zasunut ho do nej nasilu ked tolko dobiedzala.

tiezjedna
10. dec 2024

@autorka to je otras, to sa naozaj zle číta, nie tak, že to niekto zažíva ako realitu... Je mi maminy veľmi ľúto :/ Keď mali pekný vzťah, musí to byť pre ňu strašná kudla do chrbta😢 Určite sa obráťte na právnika. Otec ju môže vydeľovať koľko chce... Dom je jedna vec, ale spoločné príjmy za 30 rokov druhá a neopomenuteľná. Nedarovala by som mu absolútne nič, za to, ako sa zachoval! Pretože áno, takéto veci sa bohužiaľ dejú, ale nemalo by ich sprevádzať hrubianske správanie z ktorejkoľvek strany... Otec sa zachoval ako prachsprosté hovädo. A k milenke no comment... nakvartýrovať sa do baráku, kde to ešte vonia po manželke, to je totálne dno. Kurva. Nič viac.

vevesh
10. dec 2024

@joannita neobhajujem, hovorim o vine 50/50 a zo svojho sukromneho zaziteho. Nie je to uplatnitelne na vsetkych. To, ze je/bola ona slobodna, neznamena, ze je bez viny a mohla si robit, co chce. U nas sedavala v obyvacke, jedla u nas, prespavala, utesovala sa zo svojho rozvodu, chodila rady pytat...az urobila rozvod aj u nasich doma...

natalka13
10. dec 2024

@simca06022011 pokusy robila, kolkokrat sa mu ma este dcera doprosovat? vnucata vidiet nechce, je mu to uplne sumafuk.

atmos
13. dec 2024

neuvadzaj vsetkym veci, ktore moze argumentacne pouzit proti mame. Vec ma 2 roviny a to pravnu, a rozum urcite nehladaj u Modreho konika a nevykladaj to uplne zbytocne celemu narodu, ale skus pravne weby, advokatov a poradne. Zmaz vsetko, co tu nepatri. Emocna rovina je o tom, ak sa otec rychlo zamiloval, tak rychlo to moze skoncit. Stava sa casto, ale nie vzdy. Ak on nebude chciet, tak vam zostavaju len pravne kroky s pomocou pravnika, dokazov, svedkov. Netreba nic hrotit ani ist proti sebe. Mnoho mileneckym pomerov skoncilo predcasne. Cast ludi sa dala opat dokopy. Ak sa budete len vadit, utvrdi ho to v tom, ze milenka je lepsia volba, lebo aj pri nej bude mat obcas pochybnosti. Milenka taha za kratsi koniec, sila rodiny je vacsia, ak sa dovtedy nedourazate. Ked chlapom hormony a milenky vyprsia, davaju veci do normalu. Neplati to ale vzdy a vsade. Niektore pomery skoncia za mesiace, ine nie.

Strana
z7