icon

Otec má milenku. Ako vyriešiť finančné vyrovnanie?

5. dec 2024

Dobry den,

Kolegyna ma odporucila na tento portal, ze si tu uz viackrat nasla dobre rady.
Ak mate niekto podobnu skusenost, alebo viete poradit z pravneho hladiska, budem velmi vdacna nech aspon viem, ktorym smerom sa odpichnut.
Otec si nasiel mladu milenku, siblo mu, laska do nebies je z toho, tak uz podal aj ziadost o rozvod s mojou mamou. Problemom je financne vyrovnanie s domom. Dom, v ktorom cele manzelstvo zili je z pravneho hladiska otcov. Polovicu domu zdedil, z druhej polovice vyplatil svojich surodencov. Bolo to v case, ked uz mali s mamou termin svadby, ale bol este pravne slobodny . Nejaku cast penazi na vyplatenie jeho surodencov mu davala aj mama, ktora tie peniaze mala od svojich rodicov. Neviem, ci sa v tej dobe take veci nejako zmluvne riešili, oni to ziadnym sposobom osetrene nemali a nemaju. Okrem toho pocas 30 rokov manzelstva dom dvakrat prerabali, samozrejme spolocnymi usporami, do ktorých prispievala aj moja mama. Nic nemaju zmluvne osetrene.
Dom je v sirsom centre krajskeho mesta, velky, poschodovy, podpivniceny, k tomu je garaz s relativne velkym pozemkom. Pred 2 rokmi dom kompletne rekonstruovali. Teraz ma obrovsku hodnotu, odhadom okolo 800 000 euro, mozno aj viac, vychadzam len z inzeratov a predajov v okoli. Otec je ako vymenený kvoli tej milenke, nespoznavam ho, akoby to bol cudzi clovek. Neda sa s nim vobec rozpravat, na mamu len krici a nadava, so mnou sa sice bavi slusne, ale vzdy si drzi akoby odstup a rozpravame sa len akoby formalne. Problemom je, ze on mame povedal, ze jej da 30 000 euro ako vyrovnavku za tu rekonstrukciu pred dvomi rokmi a este s arogqanciou, ze moze byt rada, ze je taky stedry, lebo ona urcite tolko penazi zo svojho platu nenasetrila a neinvestovala. Mama si uz nanestastie vobec nepamata, kolko penazi jej dali jej rodicia pred 30 rokmi, ked ich dala otcovi, aby vyplatil surodencov. Papierovo to osetrene nemali. Maminy rodicia uz neziju, nema to kto ako dokazat. Otec tento fakt ignoruje a stale ako obohrata platna len opakuje, ze list vlastnictva na dom a pozemok je len na jeho meno. Ak tuto temu zacnem, okamzite prestava komunikovat, povie, ze to nie je moja vec a nech sa nestaram, co sa ma netyka. Mna sa to vsak tyka, pretoze ide o moju mamu.Ta je z toho celeho uplne na dne, berie lieky na upokojenie, schudla za 2 mesiace 9 kil, vyzera strasne. Otec sa k nej sprava ako posledny chrapun, komunikuje s nou len vycitkami a urazkami. Nevie sa dockat rozvodu, aby bol slobodny a nastahoval si do domu milenku.
Stretli ste sa niekto s podobne bizarnym pripadom? Akym sposobom postupovat pri dokazovani a vymahani financii? To, co otec chce podla jeho slov velkodusne mame vyplatit je smiesna ciastka a urcite ma mama narok na vyssi podiel. Ako sa da spatne dokazat, ze pri tom ako otec dom pred 30 rokmi nadobudol sa financne podielala peniazmi aj ona peniazmi od svojich rodicov? Da sa to vobec nejako takto po tolkych rokoch dokazat?
Mama doplatila na svoju naivitu, nikto nepredpokladal ani vo sne, ze otcovi v takom veku sibne a zahodi vsetko smahom ruky. Mama je na pokraji zrutenia, bojim sa hlavne tych liekov, ktore uziva, aby schvalne nevzala vacsiu davku a neublizila si. Jedna vec je, ze sa k nej otec po 30 rokoch sprava ako k prasivemu psovi, ako k nejakemu toxickemu odpadu len kvoli milenke a druha vec je, ze ju chce este oklamat a obrat o to, co jej patri,
Dakujem vopred za kazdu konstruktivnu radu, skusenost.

Pekny den.

J.

Strana
z7
svetlonos
5. dec 2024

Ahoj,
ja by som ti skôr poradila veľmi dobrého právnika, tu je to myslím na mk @draik
A prosím ta tak mimo témy- chceš povedať, že doteraz mali v pohode manželstvo, otec sa k mame správal peke, s úctou. A až teraz koli milenke je na nu hnusný?
Keby to tak bolo, mal by aspom výčitky a určite ju normalne vyplatil.
Ale mne to skôr príde, ze bol hovädo vzdy voči nej a teraz je to už len vyvrcholenie jeho chovania.

kvietok1233
5. dec 2024

Je mi to strasne luto. Nechapem ako dokazu muzi na vsetko zabudnut, vobec ich netrapi ako tej zene ublizili. Nie som pravnik, ale zial si myslim, ze mamka nema narok bohuzial na nic kedze vlastnikom sa stal iba otec pred svadbou. Poradila by som sa v tomto pripade s pravnikom aby vysudila aspon peniaze co vrazila do domu ale ked o tom nema doklady alebo prevody z uctu bude to tazko dokazatelne. Drzim palce nech to pre mamku dopadne co najlepsie a budte jej oporou. Otec sa zachoval ako chrapun, dala by som mu to pocitit.

madeincssr
5. dec 2024

Zaplatit si konzultaciu s dobrym pravnikom, ake su sance a ak mizive, tak sa skusit s otcom skor dohodnut na tom, aby ste pre mamu spolocnymi silami (plus nejaka mala hypo) poriesili byvanie.

personality
5. dec 2024

No veľa toho nemôže, bude to na otcovej vôli co jej dá. Predpokladám, že bývanie si z toho nekúpi. Tak už len dúfať, že to raz zdedite po ňom ako deti.

sisska96
5. dec 2024

Vybaviť právnika ak v LV sú obidvaja súd vyrieši pol na pol

kavasmliekom
5. dec 2024

Do je len jeho. Rekonštrukciu, ak majú doklady, tak polovicu z investície. Ináč nič. Je to svinstvo. Ale už boli také prípady.

liv1
5. dec 2024

Krby toto urobil moj otec mojej mame, nastahovala by som sa do toho domu a urobila mu tam zo zivota peklo. A este nastahovat milenku 🤦‍♀️
@sisska96 Ved citaj, nie su v LV obaja, je to pravne jeho dom

personality
5. dec 2024

Veru takých prípadov je veľa, ženy častokrát na seba nemyslia, muži v tomto majú viac rozumu, neozenia sa alebo ak áno, tak po nadobudnutí nehnuteľnosti ako aj Tvoj otec.

liv1
5. dec 2024

Autorka a kolko rokov maju tvoji rodicia?

marhulka13
5. dec 2024

@personality ak nebude úplne na hlavu a neprepise to na milenku

alenka58
5. dec 2024

vzhľadom na to ako sa otec správa tak sa s ním nebude dať dohodnúť, treba právnika a to ihneď, dá sa nejaké veci "uhrať", boli dlho v manželstve, ale ako to všetko bolo s financiami to vie len mama a otec, takýchto prípadov je veľa, bez dobrého právnika bude stratená

alenka58
5. dec 2024

@marhulka13 všetko je možné

sisska96
5. dec 2024

@liv1 Aha tak prúser. Tak ona nemusí dostať nič. No neviem ako mohla žiť a financovať taký dom, ktorý nie je aj jej... hmmmm...

deti95060810
5. dec 2024

@liv1 môj tip min. 50 rokov. popr. niečo okolo 55r.

deti95060810
5. dec 2024

autorka, chce to dobrého právnika. čím lepší právnik na súde - tým je väčšia šanca na úspech. niekedy je úplne jedno kde je pravda... 😉
napíš mi ip...

liv1
5. dec 2024

@sisska96 nevies si predstavit, kolko takych pripadov je. Vela zien je extremne naivnych

ysseba
5. dec 2024

Veru, toto chce veľmi dobrého právnika. Ale z toho čo píšeš to vyzerá pre maminu veľmi zle. Je mi to ľúto ☹ Podľa mňa zostáva už len veriť, že mu neprepne úplne a neprepíše dom (a ani pol domu, čo je podľa mňa veľmi reálna hrozba) na milenku. Milenka si ho možno aj účelovo našla a namotala. Držte sa, hlavne mamina.

autor
5. dec 2024

Je to strasny bizar, obcas mam pocit, ze je to len nocna mora a prebudim sa a opat bude vsetko ako predtym. Mali velmi pekny vztah, cele tie roky. Vzdy mi boli prikladom, vzdy som aj svojmu manzelovi hovorila, ze my dvaja budeme mat take manzelstvo ako moji rodicia. Otec mamu vzdy prekvapoval, hocikedy jej do prace len tak poslal kvety. Ked mala sviatok, sondoval z kazdej strany, co si praje, aby ju potesil. Nikdy na nu nezvysil hlas. Zijeme v rovnakom meste, casto sme boli spolu. Moj syn je u rodicov ako doma, ma tam aj svoju izbu. Ked k nim 3 dni moj syn neprisiel, otec uz vyvolaval, kedy pre neho ma prist, ze mu chyba. V lete ho mali so sebou v taliansku na dovolenke. Potom na konci leta este vymyslel otec, ze pojdu do spanielska, ale prosil ma, nech si pred mamou nieco vymyslim, ze maleho im nemozeme dat, lebo chcel byt s mamou sam. Smial sa, ze celu dovolenku spal nas syn medzi nimi a ze on v noci mamu nemohol ani po zadku pohladkat, tak ze chce s nou byt sam. Preto je tato situacia pre mna taka neuveritelna. Otec nechce povedat, odkedy ma aferu s milenkou. Nevieme si to vysvetlit, pretoze v lete s nou este nemohol byt, ak chcel byt sam s mamou na dovolenke. Na druhej strane, moj manzel tvrdi, ze neveri, ze ma milenku az od jesene a ze by sa kvoli partyzdnovej znamosti rozvadzal. Strasne. Doslova ako najhorsi sen. Paradoxom je, ako moj otec vzdy neveru a taketo poblaznenie chlapov z mladsich zien odsudzoval. Pred par rokmi si jeho kamarat nasiel milenku, rozviedol sa po skoro 20 rokoch manzelstva. Otec s nim v tom momente prerusil vsetky kontakty a zrusil dlhorocne kamaratstvo. Opakoval, ze s bezcharakternými ludmi sa obklopovat nebude. Teraz sa zachoval rovnako. Neuveritelne. Moj otec.

autor
5. dec 2024

Otec ma 57, mama 53

autor
5. dec 2024

Ta milenka okolo 40, mozno nieco malo cez 40

tenerifka
5. dec 2024

autorka, pridavam sa k babam, pravnika, a nesetrit na ñom, toto same nedate.
Ja by som sa na maminom mieste nateraz branila rozvodu zubami nechtami, aspoñ ziska cas a nebude musiet hned odist z domu. Mozno to milenka vzda, ked uvidi, ze tak jednoducho k domu nepride. Inak fakt neuveritelne, ako chlapi kvoli zapichaniu si uplne stracaju rozum

ysseba
5. dec 2024

A milenka má deti?

colsami
5. dec 2024

Ak by pravne mama na vela z domu nemala, skusila by som s ocom dohodnut aspon aby mame zabezpecil byvanie, ked uz ju po 30 spolocnych rokoch (kedze o dom a rodinu a deti sa evidentne starala a naklady boli spolocne) chce dostat z domu s holym zadkom... Ak ma dom hodnotu 800tis, snad nebude problem s nim vyjednat nenaky byt pre mamu, co okolo 150, do 200tisic isto kupite.

Tak to nieje az tak mlada milenka, cakala som cez 20 rokov. Snad aspon nebudu mat uz spolu deti - tym padom sa budete aj o dedicstvo delit. Ale nic nie je nemozne, ak 40tnicka nema deti, mozno na to pojde ako z rychliku, ze ma chlapa a este moznost deti mat.

personality
5. dec 2024

@marhulka13 to najskôr nie, už je poučený ako dobre teraz obišiel, na čo by sa ohrozil.

deti95060810
5. dec 2024

autorka, vieš koľko chlapov vedie paralelný život? robila som v mužskom kolektíve a viem o zopár jedincov ktorí mali milenky pomimo a doma pred susedmi boli ideálny pár - teda aspoň to tak chlapi hrali.
môj kámoš bol raz dávno na dovolenke v zahraničí. Skoro spadol z nôh keď videl jedného pána - nášho spoločného známeho - doma manž. s deťmi, - ako sa vedie za ručičku s ďalšou našou známou - ona tiež vydatá, deti ... a aby sa nepovedalo mala na dovolenke so sebou 5 r decko.
nikdy by to o nich nepovedal. bol od SK vzdialený cca 2000 km a tam ich vymákol ako si hrkútali...chlap stratí hlavu raz - dva...
nerozviedli sa. každý si žije v tom svojom manželstve.

h2
5. dec 2024

@colsami Obávam sa, že otec si chce dom nechať, nechce ho predávať. Takže nebude mať odkiaľ zobrať 150 - 200 tisíc na byt pre mamu.

la_dolce_vita
5. dec 2024

Zena, ktora s nim roky zila a pomohla vybudovat karieru, je zrazu na vedlajsej kolaji.. popisujes ich vztah, je to az neuveritelne, ze clovek sa moze takto zmenit?! Som rada, ze som sa rozviedla ako mlada a stihla sa zabezpecit, teraz po 50tke si to veru neviem predstavit. Inak moji rodicia... otec dostal dom, rodicia mamy zaplatili rekonstrukciu. Takze boli majitelia obaja, co mama ocenila, ked ju otec opustil po 32 rokoch.. neskor dali dom mladsej sestre, takze sa nemusel predat.

autor
5. dec 2024

Nevieme presne, kolko ma rokov, otec o nej samozrejme nerozprava. kamaratkin syn ju mal ako vychovavatelku v skolskom klube, bola velmi oblubena medzi detmi a ked oslavovala 30, deti jej vyrobili z krabic velku 30, ale kamaratka si nepamata presne, ktory rok to bolo. Jej syn chodil do skolskeho klubu 4 roky, tak ta zena ma od 38 do 42. Nema ani menej, ani viac. Moj otec ma 57 rokov a nech sa na mna nikto nehneva, ale nemyslim si, ze 40 rocna zena je k 57 rocnemu chlapovi vhodnou partnerkou. Ona je rozvedena, ma 2 deti vo veku cca na druhom stupni ZS.

ariesi
5. dec 2024

@liv1 no nenastahovala. Nemas právo v tom dome bývať, kľudne by ta mohol dat vystahovat. Pokial si dospelá, samozrejme

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
Strana
z7