icon

Otec neprispieva do domácnosti: Je to normálne?

13. dec 2024

Ahojte,máte niekto takého otca ako ja ? V živote nám nič nenavaril,v živote som ho nevidela upratovať,doslova mu mama dáva všetko pod nos ,riady umývame tiež len my s mamou ,taktiež nákupy,no proste všetko a on väčšinu mimo práce sedí na gauči a obsluhujte ma,je to normálne u mužov po 50? Alebo je to čisto len o povahe človeka,že ak chce ,pomôže ?

marsmykkok
13. dec 2024

@karolinakr No sú také osoby proste, čo im to nerobí problém obskakovať iných, väčšinou v takých domácnostiach aj deti tak vychovávajú, že ich obskakujú. Ja si to neviem predstaviť, na toto nie som vôbec. Ale ak aj to tak je, tak možno ešte ok ak ten druhý napríklad sa stará o hospodárstvo a má žena domáce vajcia, mäso, všetko opraví a majú dom a dvor tip top alebo je fakt v práci celé dni a veľmi dobre zarobí. Ale mám aj v okolí také, že pracovná vyťaženosť rovnaká, teraz obaja na dôchodku, žena obskakuje muža, žijú v paneláku a muž ľavý, celý život aj na drobné opravy ako priskrutkovanie niečoho, tečúci záchod, výmena vodovodnej batérie si volali druhých. Proste to tá žena napríklad alebo aj ak je muž musí vnímať, že slúži tomu druhému a ten druhý nerobí nič a neverím, že je s tým v pohode.

tana85
13. dec 2024

toto bol manzelov stary otec, ale teda generacia starsia ako tvoj otec. proste jeho zena bola v domacnosti, on chodil do prace a ak by od neho chcela nieco ozehlit, tak sa s nou mozno aj rozvedie. viac raz mi hovorila svokra ako sa stalo, ze sadol o 12 za stol k obedu a pokial nebolo jedlo HNED naservirovane, tak vstal a odisiel. otrasne spravanie. moj otec bol trochu lepsie na tom, ale stale toho bolo na mame viac, urcite mu neservirovala obed az pod nos ako v restauracii.

lujza123
13. dec 2024

Nie našťastie taký u nás neboli, ani v tých najstarších generáciách. Ale možno je to aj tým ze obidvaja dedovia nemali otca, jeden bol úplná sirota od 11 a druheho otec bol zavretý v koncentraku, vrátil sa ako nefunkčná troska a už nežil moc dlho.
Takže boli naucení postarat sa sami o seba (alebo dokonca aj o mamu a mladších súrodencov) , nikto okolo nich neskákal, nenakladal im papaníčko pod nos a ani toho neboli svedkom…
Potom ked sa oženili tak to síce mali doma tradične rozdelené, ale o deti sa starali, doma po sebe všetko spratavali a nikdy len tak nesedeli, obidvaja postavili a neustále zveladovali domy, mali veľké záhrady, zvery … Co si pamätám tak jeden miloval šitie, štopkanie ponožiek a druhý zase rad a často varil, zaváral, do toho najväčšia hobby zabíjačka a spracovanie toho všetkého, dedo sa v tej výrobe klobás vyžíval to bolo iba jeho. ..
Babka od toho štopkacieho deda to vnímala ako úplnú nehoráznosť a hanbu, co by ľudia povedali keby vidia chlapa robit v domácnosti a podľa jej slov trvalo roky kým ho to odnaučila co jej chcel vkuse pomáhať 😂 Jedine s tými ponožkami to nakoniec vzdala, lebo jej to aj tak robil tajne ked odišla z domu

Ja som sa s chlapom co len existuje stretla až v rodine môjho ex a pre mňa to bol celkom šok. Žili v paneláku tam ziadne mužské prace neboli tak nerobil nic, chodil do prace a na ryby …

Tieto rodinne vzory vedia byt veľmi silné a tam ani nejde o mužské/zenske prace, v rodinách kde sa manželia vnímali rovnocenne tak sa to v pohode pretransformovalo z tradičného rozdelenia prac na obyčajne rozdelenie po presťahovaní do miest a panelákov. Tam kde bol muž vnímaný ako pán tam to obsluhovanie funguje dodnes

darina77
13. dec 2024

@karolinakr
Presne aj mňa Pavelekova napadla, že všetko robil muž. On bol asi už dávno na vysluhovom dôchodku a nudil sa možno

luccija
13. dec 2024

@vroni si ma pobavila moj muž zásadne nakladá riady, keď niečo pozerám v TV a ide mi uši odtrhnúť ako s tým trieska, prekladá dokonca je jediný kto dokázal odbiť kúsok z viacerých tanierov, alebo zásadne vyberá riad ráno, keď robím raňajky a desiatu.
Môj otec voľakedy aj varil cez víkendy mama stala za ním a dirigovala, tak s tým prestal😉neupratoval nikdy nakúpil, opravil, robí na záhrade, spraví hrantiky, postaví skleník, opraví mi práčku, ale nikdy som ho nevidela vysávať či umývať umývadlo výplatu celú dával mame má 70 r.
Svokor zase uprace povysava, nakúpi, pošta atď. ale nevie variť ani opravovať, nemá záhradu

@karolinakr áno, to si pamätám, že keď zomrel nemal jej kto robiť raňajky😆ja mám tetu kde tiež muž obskakuje ženu asi to je vždy tak vyrovnané, aby ten druhý nezahynul😂
Môj muž spraví, ale drzkuje a hundre si pod nos, že stále perieme, stále sú tie umyvadla špinavé,ale zase navarí dve jedlá všetko by som vymenila, keby varil.

simca06022011
13. dec 2024

je to o vychove a co ma naucene z domu a na co je potom pri zene zvyknuty... je to bezne aj pri mladsich ak su takto nauceni a nikomu to nevadi :DDD pre priklad, u nas bola na navsteve, viete kto... a upratal po jej dospelom synacikovi topanky a tak, lebo ja som lemra, co to za neho neurobi a ona je ta super hyperaktivna co to rada s nadsenim spravi :DDD proste pokym sa najde osoba, co to urobi, ten chlap ritou nepohne. A osobne si myslim, ze ak sa nieco stane a taky 50tnik ostane sam, ani sa to uz nedokaze naucit velakrat :D

rorino
13. dec 2024

Ani môj ocino neupravoval.Navaril výnimočné,keď mama bola v nemocnici,ale ja ani neviem kedy by to robil popri veľkej záhrade,dobytku a svojej dielni.Bolo to normálne,veď hádam by sa nevrteli v domácnosti s mamou a ostatok by ležal ľadom....

liusa82
13. dec 2024

no môj ocino síce nebol na roboty v domácnosti ale zase varil a ozaj výborne.Aj teraz robí huspeninu a donesie nám kdečo domáce😀 Mamina varievala minimálne.Teraz sú aj oni v dome ale okolo domu teda maká.Vtedy ako decko sme bývali v byte

majlo1234
13. dec 2024

@vroni to iste robi aj moj muz!!! A nas..ra ma tym do nepricetnosti-od dokaze vystavat dokonalu sikmu vezu zo vsetkych riadov. A dokonca!!! v nich nechava zbytky jedla a pitia takze sa tym zakonite oblejem, ked to chcem nalozit

vroni
13. dec 2024

@majlo1234, anoooo, rovnaky klon mám doma. Čistý latetntny (a perverzny) architekt 🤣

svetlonos
13. dec 2024

Ten môj sa od piatich rokov staral o mladšieho brata, pomáhal v domacnosti a rúbať drevo 🫣. Doma už ako manžel v klude uvaril utiekol aj riady umyl utrel. Mama mu zakázala umývať okná, lebo je hanba! 🤯🙈 Taky debilny názor má dodnes...
Oco si vedel aj ožehliť aj opraty aj upratat. Mama robila samozrejme tiez všetko a väčšinou. Ale nebolo tak, ze by sa oco obsluhoval ako by bol chromy.
Dnes tiez uprace, uvari upečieme, babre sa na záhrade.
Ale poznám jedného ako píšeš ty. Jeho mama uz tatkovi službu robila a zo synovi tiez všetko pod nos stretla. On zvyknutý a ani tu posranu kavu si neuvari, toboz naložiť si sam jedlo! Ved žena doma na materskej, on pracuje tak ona nech skáče! Nevadí ze riesi práve dieta, musí urobiť kavu! Jajaj, sak.... Ale zas na druhú stranu on je pracant, ziadny hniloba aj pokupi co žena potrebuje/chce a ma aj dosť dobrých vlastnosti. To aby som mu zase nekryvdila! Aj pomoze keď vie a môže. Len toto jedno je taka blba povahovo črtá z domu okukana zial.
Môj muž toto nerobi, tiez uvari aj upecie a sprace kuchynu aj keď tu kuchynu casto s pindanim 🤪.
Ty si nájdi ineho chlapa a sluzku mu nerob. Tiez som mala takeho, co mu mama pod nos davala jedlo ešte s doprosovanim! A chcel to aj odomna. No kamarade, takú nehrali! Dve zdrave ruky, mozog funkčný tak hybaj!

vlastnynazor
13. dec 2024

Veľa chlapov v rodine sú presne takýto, mali takú výchovu v rodine. U nás nie povaha, ale výchova robila veľa.

nelili1978
14. dec 2024

Je to o tom, ako si to rodičia nastavili....zrejme to mama tolerovala. Moj manžel má 50 a robime každý všetko....

lenkakravcova
14. dec 2024

Obaja chodia do práce?
On okolo domu nič nerobi? (Drevo, stavba, opravy, iné..)

0silvia0
14. dec 2024

U nas z muzovej rodiny vsetci chlapi varia a niektori aj pecu a vyrabaju domace knedle, lebo ich otec varil.
A to su chlapi vo veku nad 60+, cize mali priklad z rodiny.
V mojej rodine chlapi nevarili, spoliehali sa na zeny, ale zas boli pracoviti a upratovali a pracovali okolo domu a zahrady. Ale moj otec na dochodku zacal varit, lebo bol castokrat sam na chalupe. Upratuje len otec, mame sa nechce. Cize aj chlapi sa naucia, ked ich zivot pritlaci.

romiada
15. dec 2024

Takito muži su veľmi "vyburaní" ked je zrazu manželka v nemocnici, alebo nebodaj umrie skor. Zrazu zistia, co všetko doma robila a ako ju milovali (mana č.2). Bohužial teraz sa tento model v nas pekne bije, lebo kopec chlapov 40,50 vyrastali v modeli kedy mama robila ženske prace (deti,kuchyňa) a chlapi chlapske a nosili "peniaze domov". Lenže doba sa zmenila. Ženy chodia rovnako do prace, ešte aj štatisticky za menši plat a niektori chapi zo "stareho modelu" sa stale pokušaju ženy vtesnať do toho v čom vyrastali.

vanilka83
15. dec 2024

Ja som mala takého otca a brata...no mama im to dovolila a tolerovala,muža mam pravý opak-operie,navarí, umyje dlazky,riad,nakúpi,ožehli proste všetko. Je to určite o povahe,má dvoch bratov a ti sú úplne ľaví obaja nevedia dat ani veci do práčky a nič si urobiť jest okrem chleba a bordel neskutočný

alkapoiuy
15. dec 2024

Takého istého mám doma neurobi nič jeho práca je, že chodí do práce.

raszuz
15. dec 2024

Moji obaja dedkovia boli makači, čo sa týka domácnosti. Dokonca jeden v nedeľu, kým babka vstala, tak mal navarený obed, vrátane domácich rezancov do polievky 🙂. Manželov otec bol taký ako popisuješ, môj čo to pomáhal. Môj manžel síce nevari, neperie, nežehli, ale povysáva, poupratuje, okná umyje, obstará nákupy aj sám, riady umyje tie, čo sa nešupnú do umývačky. Keď sme ešte nemali umývačku, málokedy som po víkendových obedoch umývala ja. A to má po 50 🙂.

lucia_lucia
15. dec 2024

Svokor, cista katastrofa. Muz mal zo zaciatku take ocakavania, al velmi rychlo som ho upratala.

matkahelka
15. dec 2024

U generacie nasich otcov bolo toto standardom, ale to mam na mysli chlapov 65 plus, nie 50 rocnych. mojmu svokrovi svokra este aj jedlo na tanier vzdy naberie. ak treba zohriat, zohreje mu a on sedi za stolom a caka. v zivote po sebe po dojedeni ani tanier nedal do drezu, doje a odide od stola len tak.ale zas, je neskutocne manualne zrucny, vnucata ho volaju dedogyver (odvodene od macgyver) lebo on dokaze vsetko opravit, natiahnut novu omietku, opravit jednoduche elektrospotrebice, pocas najtvrdsieho covidu pocas videi z youtubu vyrobil malotraktor. moj muz aj jeho bratia, napriek tomu, ze vyrastali v rodine, kde bola zena sluzka, vo svojich rodinach uz funguju normalnym sposobom spolupodielania sa na domacich pracach.
Otca uz neprevychovas a ja by som si trebars nedovolila povedat svojmu otcovi, ze po nom neupracem (moj otec uz vsak je na onom svete), ale ak budes mat partnera, tak ho v tomto smere treba velmi rychlo podchytit a stanovit mantinely, lebo potom sa dockas toho, ze pri detoch vyplujes doslova dusu, aby si vsetko stihla urobit a chlap bude sediet pred tv a skrabkat si gulky.

nikaeli
15. dec 2024

Mala som 7 rokov takého exmanžela, v 35 som ho vrátila mamičke 🤷🏻‍♀️

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
luba28
15. dec 2024

ako si ho tvoja mama naucila tak ma a on to berie uz ako normalnu vec ,,

cimage
15. dec 2024

Moj otec sa v domacnosti nepretrhne, ale ked treba, tak si navari. Ale on ma svoje konicky, kutiluje, okolo domu robi a v zahrade. Nezvykne vysedavat cele dni pri TV.

llull
15. dec 2024

ja

natalka13
15. dec 2024

Je jedno kolko maju rokov, je to o povahe a vychove.

evkatk
15. dec 2024

Nesúhlasím, že takto fungoval každý chlap. Ak žena v povojnovom období a za socíku pracovala na plný úväzok (inak sa nedalo), chlap makal v domácnosti a tiež aj s deťmi. Nosiť skoro ráno okolo 6.00 deti do jaslí, škôlky, to väčšinou robili chlapi, prípadne sa striedali, ak pracovali na smeny. Doma zostali pod zámienkou starostlivosti o detí a domácnosť iba tie lenivé, ktorým sa nechcelo pracovať. A muži ich tak aj brali. Ako slúžky, ktoré musia vydržiavať. Mala som také susedy a veru, neraz ich vlastní manželia počastovali nadávkou k... Postoj mužov k rodine, rodinným prácam, atď závisel od toho, koľko žena priniesla mesačne do rodinného rozpočtu. A skutočne v rodinách, kde žena pracovala, si to vedeli lepšie zariadiť a bolo tam kľudnejšie prostredie ako v tých, v ktorých žena nerobila. Muž si robil, čo chcel, často vysedával v krčme, veď doma mal slúžku, ktorú živil. A neraz sa takto muži aj vyjadrovali.

topgabo
15. dec 2024

@romiada problem je, ze "moderne zeny" by chceli byt doma a najradsej by boli keby muz len nosil peniaze doma, a pritom nevedia uvarit ani sackovy perkelt. Ocakavaju vsetko od chlapa a oni jedine co vedia ponuknut je pouzita diera.

Keby si aspon trosku rozumela ekonomike a statistike tak by si taku blbost nenapisala. Zeny chcu rovnost tam kde im vyhovuje a nie vsade.

natalka13
15. dec 2024

@romiada kolko mas rokov? Matky 40-50rocnych makali od 3-6 mesiacov veku deti. A deti boli v jasliach.