icon

Padá na mňa svet

fazulka21
1. jan 2023

Ahojte, ja ani neviem čo chcem, či sa len vyrozprávať, alebo iný pohľad....neviem.
Problém je v tom že behom pol roka som prišla o partnera, o 3 najlepšie kamarátky a teraz aj o rodinu. S partnerom sme sa rozišli, zostala som opäť sama s 2,5 ročnou dcérou. Kamarátky sa na mňa po 20 rokoch priateľstva vykašlali a moja mama ma absolútne nerešpektuje, dupe mi na sebavedomie, hovorí mi také veci že ona ma nepotrebuje, že jednoducho nie som pre ňu nikdy dosť dobrá nech robím čokoľvek. Vždy mi pomáhala, dopriala mi aj mojej dcére, po materiálnej stránke....ale nikdy mi za nič nedoďakovala čo pre ňu robím, nikdy ma neocenila, vždy je všetko moja a len moja vina. Trvá to odkedy si pamätám, od utleho veku, že vždy bola tvrdohlavá a neskutočne hrdá a nikdy sa ani neospravedlnila za reči, ktoré mne zožrali vnútro. Jej reči typu ,,ja mám radšej tvojho brata, nepotrebujem ťa, ale ty potrebuješ mňa, ku nám domov ťa nikto nepozyval" ...mohla by som pokračovať do aleluja, ale nechcem aby bol tento príspevok dlhočizný. Ide o to, že mama mi pokazí každé jedny sviatky svojimi rečami....tak ako včera keď sme boli na silvestra. S cudzou osobou sa baví milšie ako so mnou... No a stalo sa, že sa popilo a samozrejme bola hádka (tých bolo samozrejme už veeeľmi veľa) a ja som kričala, áno už zo zufalstva som kričala po nej, že nikdy som od nej nepočula ani ,, ďakujem " alebo aspoň náznak uznania, vďaky, niečo... A zasa si išla to, že ja som tá zlá (v skratke). Zašomrala som že je špina. Už jednoducho tie roky krivdy....jednoducho mi to uletelo, hneď som sa jej ospravedlnila,že už neviem čo mám robiť aby ma brala normálne, že celý život je na mňa hnusná a ja už som z toho zničená. A poslala mňa aj s 2,5 ročnou dcerou preč o TRETEJ ráno.... (Pila som víno, autom som ísť nemohla, taxiky obsadene do rána,....)
Povedala že nič si nevážim, pritom som jej samozrejme povedala že to nie je pravda a dobre vie, že mi veľa pomáha, ale ona akoby to nepočula...
Mám brata, 22 ročného, ktorý keď príde domov z práce, tak len leží a je na mobile. Mama ho obskakuje ako batola.... ,, miláčik nie si hladný? Spravím ti chlebik? Ohrejem papať?"
Môj brat je týmto jej obskakovanim úplne nemožný. On si neurobí sám nič. Ani čaj. Mama vstáva o 4:00 ráno, aby mu spravila svačinu... Brat doma nepomôže takmer s ničím. Príklad: mama chodí do kupelov na 3 týždne každý rok. Keď sa má vrátiť domov, vždy pridem k našim, upracem komplet 3izbovy byt (áno idem 15 km s malym dieťaťom aby sa ona vratila do uprataneho), vydrhnem všetko...umyjem komplet všetko. Zubnou kefkou som čistila špary na kachličkach...trvalo mi vyše 7 hodín všetko aby bolo tip top. Bratovi som povedala nech utrie rádio od prachu.
Mama sa vratila, sadla si, zapla rádio a hovorí: ,,je čisté " a brat že hej utrel som ho. Mama ho začala chváliť, velebiť.... Do mňa akoby kôl niekto zabodol. Nedočkala som sa ani ,,pekne si spravila, dobre sa vracia do uprataneho"... nemusí ďakovať, urobila som to pre ňu, aby si po ceste oddychla, aby som jej urobila radosť.... Iba pre upresnenie, mám 33, svoj byt, svoj život...a vždy keď sa dá, tak jej vybavujem veci, vozím ju, napriklad aktuálne som vybavovala prerabku jadra, pomocou hla jej vybrať a kúpiť (nosiť) dvere a kachličky...jednoducho ja som jediná z rodiny, ktorá jej pomôže. Teda až na brata, ktorý jej občas (asi 2x za rok) odnesie tašku a o tejto pomoci počúvam stále, ako jej brat pomáha....
Dievčatá, ženy, mamy.... Nechcem už viac písať, toho je na knihu....viem že som to včera prehnala a nemala som ani kričať, ani mi nemalo ujsť to hnusné slovo, ale ako sa hovorí....zoufalí lidi delaj zoufalé věci.... Čo poradiť? Čo robiť? Všetko sa mi rúca. Cítim sa ako šmuha na zrkadle, bez priateliek, bez rodiny, na všetko sama....

Strana
z4
kitycat
1. jan 2023

Nepchaj sa uz mame do ritky

Tiez sa mi tento rok prestali ozyvat 2 kamaratky.. Ked nechcu, tak ich neprinutiim

Pridu ine vztahy, ine priatelstva

kaktusik007
1. jan 2023

@fazulka21 preco toto robis? nemas sebauctu dievca?

ak ti financne pomaha, a si na nej zavisla - drz hubu a krok a proste akceptuj, ze si ta zla.

ak financne si bezavisla, nepitrebujes pomoc s dietatom, si uplne sebestacna - tak sa od svojej matky odstrihni.

a prepac, ale riesit v 33 ze moja matka ma radsej mojho o 11 rokov mladsieho brata..... kedy dospejes?

bluka2
1. jan 2023

Znie ako narcisticka matka. Prečítaj si o tom

ruzovakrava
1. jan 2023

@fazulka21 čo ti bráni prestať sa s matkou stretávať? Si v niečom od nej závislá? Načo udržiavať vzťahy keď sú zlé? Kamarátky si nájdeš, muža tiež. Len sa nedrž nasilu vzťahu ako kliešť, že len aby bolo. Radšej buď sama s dcérou ako plno pokrytcov okolo seba. Mame si sa ospravedlnila za tú špinu, ona aa ti ospravedlnila za všetko čo ti krivdila? Poďakovala sa za pomoc? Predpokladám že nie.

viestta
1. jan 2023

Sprav hrubú červenú čiaru za csetkymi krivda i a začni žiť vlastný život. Si matka, staraj sa o dieťa a seba. To ostatné sa alebo utrasie alebo nie. Hlavne sa konečne prestaň lutovat a pozeraj do budúcnosti, nehrab sa v minulosti. Už je najvyšší čas.

fazulka21
autor
1. jan 2023

@kaktusik007 Nie, neriešim že ho má radšej, ale to, že mňa neocení, nepoďakuje za nič. Brata mám rada o to nejde. Ale napríklad moj otec a mama žijú spolu ale sú na nože už dlhé roky. No a ja keď sa napríklad rozprávam s otcom, tak moja mama mi to vytkne.... Myslím, že dospelá som až až, ale moja mama ma strategicky ničí a ja to takto nechcem, chcela by som len kúsok jej akceptácie... Mama sa mi stále sťažuje ako jej nikto nikdy nepomohol, ako je na všetko sama, tak som jej chcela ukázať že sama nie je....ale je to stále rovnaké, ba horšie.

fazulka21
autor
1. jan 2023

@ruzovakrava občas si brala dcéru, keď som potrebovala niečo vybaviť, áno občas to padlo dobre že som mala ,, voľno " a mohla ísť niekam. Pretože byť od narodenia sama na dieťa, byt, auto a všetko, dá občas zabrať a padne vhod raz za mesiac mať deň pre seba...

simona20201309
1. jan 2023

@fazulka21 Ty si zvládla rozchod v 13t tehotenstva. Podla mna si veľmi silná žena. Zvládla si toho naozaj veľa a je na čase povedať si dosť! Kašli na teraz na chlapov aj na momentálne vzťahy v rodine. Aj keď chápem, že je to čerstvé a trápi ta to. Zameraj sa teraz na dcérku. Užívaj si ju. Maj radosť z maličkosti. Všetko prenášaš na ňu a to nie je dobre. Časom sa určite všetko samo utrasie, ale musíš sa zmieriť s tým, aká je mama. Prestaň sa tak veľmi snažiť, prestaň už od nej niečo očakávať. Neočakávaj nič a nebudeš sklamaná.
Verím tomu, že ak nájdeš vnútorný pokoj a pohodu, začneš do života priťahovať správnych ludi.
Držím prsty hlavne pri vybere partnera.

simona20201309
1. jan 2023

@fazulka21 ako vychadzas s otcom?

fazulka21
autor
1. jan 2023

@viestta máš pravdu. Samozrejme že to tak chcem....ale mamu mám rada a ja neviem.... chýba mi, ťažko sa mi s tým vyrovnáva že by nebola v mojom živote. Ale ja jej asi chýbať nebudem a toto vedomie ma strašne ničí.

marca12
1. jan 2023

@fazulka21 Nevycitaj si to. Jedinu chybu si spravila,ze si jej to mala vykricat za triezva,nech si to dobre zapamata. Poznam velmi dobre tento pocit,ked pomahas nezistne vo vsetkom,skaces mame okolo zadku a aj tak ta len kritizuje a za nic nie je vdacna. Velmi dlho som sa trapila s pocitom smutku,kde robim chybu a prisla som na to,ze ja nerobim ziadnu chybu. Ona je proste taka,ina nebude. Tiez mi raz praskli nervy a povedala som jej svoje,bez nadavok,to by ma neskor mrzelo,takze to som si odpustila. Nezmenilo sa nic,stale je rovnaka tvrdohlava nic si neuvedomila. Nechaj to vysumiet. Nepchaj sa jej uz. Zi si svoj zivot. Bavte sa len o nevyhnutnych veciach,necakaj pochvaly a bude sa ti lahsie zit. Nezavid bratovi,ze ma jej pozornost ved sama vidis,ze to je taka opicia laska aj brata tym nici. Mne je ho skor luto. Ved to maminkine zlaticko si ani nema sancu najst zenu,ktora by to s nim a jeho mamou vydrzala.

fazulka21
autor
1. jan 2023

@simona20201309 ďakujem za povzbudivý komentár.

bublinka1426
1. jan 2023

@fazulka21 aj ja som prisla o dlhrocnych kamaratov. zial ukazali sa v pravom svetle. ale niekedy sa proste zle veci stanu aby prisli tie lepsie. a s maminou sa skus udobrit, roky plynu, potom sa bude zbytocne plakat pri sviecke.. 🙄..podla toho co pises, mas svoj byt svoj zivot, tak si silna zena, ides dalej. pre seba pre dceru, ta je teraz tvoj svet.

bluka2
1. jan 2023

Jej akceptácie sa ale zrejme nikdy nedočkaš. Nájdi si niekoho, kto ti nahradí matku...

iv007
1. jan 2023

Mas krasnu dcerku, venuj jej vsetok cas a energiu.Odstrihni sa od negativnych ludi, zi si svoj zivot.Skus najst nove miesta, na hranie s mamickami alebo nejaky konicek kde mozno stretnes novych fajn ludi z ktorych mozu vzniknut kamaratstva aj vztah.Odosobni sa od matky, ona sa casom isto ozve ked bude nieco potrebovat.

fazulka21
autor
1. jan 2023

@simona20201309 s otcom dobre. Má svoje muchy, ale to sú tie vzťahové s mamou, o ktoré som ich požiadala, aby ma z toho vynechali. Otec bol jediný, kto mi dal kedy za pravdu, ktorý ma pochvali a vidí čo skutočne robím. No keby som ho napríklad zavolala na návštevu, alebo sa s ním pekne porozpravala, mama mi to dá tvrdo pocítiť....

simona20201309
1. jan 2023

@fazulka21 tak sa snaž udržať vzťahy aspoň s ním. Myslím, že si budete mat co povedať. Zrejme to s tvojou mamou tiež nemal jednoduché.
Kašli na to, čo si pomyslí mama! Hádam vám nechce brániť stretávať sa. To je potom fakt diagnóza....

hsjdudhdbd
1. jan 2023

@fazulka21 poznam tento pocit citila som sa raz ako cierna ovca rodiny nech som urobila cokolvek vsetko bolo zle a otocene v moj neprospech sj ked som hocico povedala aj to bolo otocene proti mne casto som kvoli tomu plakala nevidela som vychodisko ˇˇˇˇ potom som stretla biekoho kto mi doslova otvoril oci a pochopila som ze boze vsak ja nic zle nerobim a zacala som sa chovat tak ako som sa mala uz davno stale som citila v sebe ze nesmiem stale nechat takto po sebe dupst ale bikdy som sa nevzoprela ˇˇˇ bola to velmi podobna situacia sko zazivas ty ˇˇˇ a teraz sa len pousmejem nad tym ze boze ako dobre ze soms a zobudila

dzulli1980
1. jan 2023

Mrzelo by ma mamino správanie, no ja som typ človeka, že viem urobiť hrubú čiaru, bez hnevu, bez nenávisti, jednoducho človeka zo svojho života vypustím, v núdzi mu pomôžem, nečakám za to nič ... začni žiť s dcérou váš spoločný život ... lebo mamino správanie sa na Tebe odráža ... vnímaš citlivo, že kamaráti odchádzajú, no kamaráti prichádzajú, odchádzajú, taký je život ... a čo sa týka brata, to nerieš, zbytočne míňaš energiu.
@fazulka21

hsjdudhdbd
1. jan 2023

@hsjdudhdbd a este som chcela povedat ze si citliva trapi ta to ale mama bude po tebe o to visc slapat a dupst ci uz budes posluchat alebo nie ˇˇˇ takze sa odmlc raz za dva tyzdne jej zavolaj ako sa ma a ked ti zacne nadavat neodpovedaj ostan ticho a potom slusne povedz dobre mama ifem s malou sa biekam chystat ahoj a ona samozrejme nasrata ti zlozi ale to uz neries zavolala si ty mas stit cisty a ona nech sa jeduje

fazulka21
autor
1. jan 2023

@dzulli1980 ja s bratom vychadzam dobre, máme sa radi, vždy som sa snažila aby som na neho neprenasala to co prezivam...chranila som ho vždy.

fazulka21
autor
1. jan 2023

@hsjdudhdbd včera mi mamapovedala že ma už nikdy nechce vidieť. Ja si myslím, že ona by sa mala tiež ozvať, ja to nedám sa jej podsúvať... Vieš, jednoducho po tých rokoch je toho moc. Počula som ju, ako hovorila že má ,,nahovno deti". Zanechá to diery. A takých reči som si vypočula strašne kvantum....

fazulka21
autor
1. jan 2023

@bublinka1426 ako sa udobriť keď mi povedala, že ma nikdy nechce vidieť? Popravde, musela by zmeniť trošku aj ona prístup. Ale ja jej za to nestojím...

eliskaaerika
1. jan 2023

Pekný večer prajem. Hovorí sa, že človek pochopí až keď niečo podobné zažije na ,,vlastnej koži ". Pre mňa osobne bol rok 2022 brutálne náročný, plný sklamania čo sa týka medziľudských vzťahov. Ak budete mať chuť si popísať, dajte mi vedieť... Viem, o čom píšete.

bublinka1426
1. jan 2023

@fazulka21 to su silne slova, mrzi ma to :(. vzdy musia chciet obe strany, ked sa ma urovnat konflikt. drzim palce

bublinka1426
1. jan 2023

@eliskaaerika aj pre mna, medziludske vztahy totalne na nic, vsade sama pretvarka a ohovaranie. a ked uz kamarat kamarata dava psychicky dole...

fazulka21
autor
1. jan 2023

@eliskaaerika určite môžeme popísať. Dnes sa potrebujem vyspať, nespala som 40 hodín, nejedla.... nemám silu. Potrebujem sa oklepať...

fazulka21
autor
1. jan 2023

@bublinka1426 vždy som robila prvý krok ja. A ja už... už nemôžem. Vnímam to tak, že ja ju potrebujem, ale keď ona mi dokázala povedať do očí že ona mňa nepotrebuje....

bublinka1426
1. jan 2023

@fazulka21 nepomoze ti kniha ci radio? prist na ine myslienky, na chvilu vypni, lebo ti prepne.

bublinka1426
1. jan 2023

@fazulka21 potom zjavne nepozna silu slov a ked toto povie vlastnemu dietatu..:( je smutne

Strana
z4