icon

Partner dostal pracovnú ponuku do USA

13. jún 2023

Zdravim,
Moj partner(inej europskej narodnosti) s najvacsou pravdepodobnostou pojde do USA, nakolko dostal ponuku na 2 roky. A tak nepriamo mi to naznacuje kazdy den. Najradsej by som bola, keby tam ist nechcel ale chce. A ja mu v tom branit nechcem, urcite by mi to neskor vycital.
Zijeme na SR a ja som momentalne na MD. Zobrati nie sme, ani to neplanujeme 😅
Preto sa chcem opytat ako by to bolo so mnou a malym, ci bude vobec mozne tam ist s nim, a ci bude mozne poberat rodicak zo SR, alebo ako. V case ked tam pojde, maly bude mat rok, a nechcela by som ho supnut niekam do skolky. A na druhej strane ani nechcem aby vyrastal bez otca.

Dakujem

miadi
13. jún 2023

Ako manzelka by si to mala jednoduchsie tam staci notarsky overeny sobasny list. Ako partnerka Aj ked mate dieta rocne Musis dokazat ze si partnerka ze spolu zijete. Cize viac papierovaciek. Proste to potrebuju ako zaruku kedze jeden z vas mà platit ucty a byt zodpovedny za celu rodinu. Cize on tam bude musiet zavazne slubit ze bude sponzor cely cas tam.

rorino
13. jún 2023

Akej národnosti je priateľ?

hankm
13. jún 2023

Treba urobit vsetko preto, aby ste tam isli spolu s nim. Je to nezaplatitelna skusenost, pravdepodobne ho to karierne posunie milovymi krokmi dopredu. Pre teba moznost zdokonalit jazyk, nabrat nove skusenosti. Lahke to nebude, bez diskusie. Sev Karolina, nie je nic hrozne, moja sestra tam.zije 5 rok. Ale ak chces kavickovat s kamoskami a rodinou tak ho pusti sameho a lietat tam mozes kazdu chvilu. Zivot vela sanci neponuka.

cacianka
13. jún 2023

ČO ti naznačuje ?
Čím ti pili uši?
Píšeš veľmi všeobecne, takže netušíme presnejšie o čom je reč.
Záleží od všetkých okolností, jednak aké zázemie máš tu a aké by si mala tam.
Na aku pracovnú pozíciu má ponuku , aký plat, benefity, .
Čo všetko by si / ste museli vybaviť ako nezosobaseny pár, malé dieťa, lebo ako baby píšu nie je to ľahké vybaviť pobyt na takmer 2 roky, nebola by si v pozícii turista, či by vás pohodlne uživil a ty by si zvládla osamelé začiatky, jazyk, aka občianska vybavenosť v bydlisku, a ešte mrte viac okolo.

ropucha6
13. jún 2023

@cacianka presne, ten RP by ma trapil najmenej.

hankm
13. jún 2023

@cacianka toto je vseobecny problem ludi identifikovat podstatne zalezitosti, resp definovat problem. A namiesto toho plavu po povrchu nepodstatnych zalezitosti.

zmrzlinka2021
13. jún 2023

Autorka,

urcite sa nevydavaj kvoli nejakym vizam. Ty mas dovod prečo on NIE a viza za to nestoja. Manzelstvo je velky zavazok a tam musi byt dovod dany clovek, nie nejaka "vyhoda". A ked to tak nevnimas a ani on, radsej chod klukatejsou cestou ako si pobabrat zivot so zlym rozhodnutim.

miadi
13. jún 2023

Nedavno tu jedna kočka uz balila kufre ze ide zit do Kanady Lebo jej muz mal znameho zamestnavatela a raz uz unho rok robil.. ibaze to bol single . A tak hnet usudila ze staci chciet. Myslela si ze bude mat viza ako manzelka. ( chceli emigrovat na trvalo alebo vlastne na 10r) uz vedela aj ze v Marci buduci rok chce prist. Len nevedela ze aj Keby mal jej muz viza pracovne ona ako manzelka by viza nedostala. On by musel najprv ziskat PR status ( a to je proces ktory trva aj 2-5r) usa mà ine pravidla ale staci si to vsetko nastudovat kazdemu prajem nech sa dostane hocikde kam chce len si treba vybavit adekvatne viza. Ono je fajn ze ti pili uši ze chce ist no najprv nech si zisti ci tam vobec mozes ist. Popripade by ci by ti vedel jeho buduci zamastnavatel vybavit tiez pracovne viza .. aj Keby si robila na horsej pozicii ako on. To by bolo vlastne aj pre teba naj. A pracovne viza sa daju vybavit rychlejsie ako tie vztahove rodinne.

miadi
13. jún 2023

@zmrzlinka2021 Ved nikto jej nevravi ze sa mà vydat koli vizam 🤦‍♀️ ale ze manzelka ma ine prava ako družka . A ze papierovacky by mala ako manzelka jednoduchsie. To nie su “ vyhody”. Ale fakty. Uplne naj v jej pozicii by bolo Keby mala pracovne viza.

olimuc
13. jún 2023

Ahoj, strasne zalezi aku ma priatel zmluvu atd … ja som s ex isla do Spartanburgu (ale rovno BMW ghetto se vsim vsudy, vyhoda bola zamestnanie BMW obidvaja, ja som ale nemala pracovne Viza a ani ma nelakalo ostat. Tak chodil kazde 4 -5 tyzdnov domov, ale nie je to take jednoduche, ako v ramci EU. ako manzelka expata si relokovana ako rodina a Spadas pod poistku, platia skolku alebo skolu atd. Je jednoduchsie vybavit cez firmu ako ak ides vybavovat ty, pretoze musis dokazat z coho budes zit a kde budes zit - tvoj priatel nie je zaruka nicoho pre teba, max pre tvoje dieta… rodicak ta trapit nemusi, to su peanuts kt neberie nikto do uvahy. Zena na RD neexistuje, vzdy je “podozrenie” na pracu na cierno a to ze dieta nema 3 roky a pracovat sa nechystas nevysvetlis … mozno ak by si mala dalsie miliony na konte atd

miadi
13. jún 2023

@olimuc ako druzka spada pod poistku tiez ? Lebo nie je manzelka.

svetlonos
13. jún 2023

@autorka,
kamaratka mala priazela americana vojaka. Stretli sa v Europe ale polroka ho prevelili do usa.
Jedinym riesenim any mohla ist s nim, bola svadba.
Zobrali sa a ona ako manzelka dostala viza. Armada, cize jeho zamestnavatel olatil poistky jemu aj jej, aj ich detom. Ako druzka by sa tam nedostala, len na chvilu na turisticke viza. Oni mali v tomto smere zopar vyhod, ako je poistka. Inak to bolo par krat ozaj narocne. Urobila si kurzy ale nemala rok pracu.
Pokial tam ides s dietatom a bez poistky hradenej zamestnavatelom, je to palka. Uplne bez poistky cita debilnost.
To len z administrativy. Co sa tyka zivota tam, napisali ti zeny so skusenostami.

andreatytler
13. jún 2023

Priatel chce aby ste isli? Z tvojho prispevku sa zda ze skor nie ako ano.
Ved ak by chcel, nepotreboval by ti nepriamo naznacovat ze ide na 2 roky do USA.
Jednoducho by prisiel a na rovinu by to povedal a ak by chcel aby ste tam sli, tak by ti oznamil vsetky podmienky za akych sa tam ty a dieta mozete dostat, co vsetko ta jeho ponuka zabezpecuje a co vsetko by ste este museli dorobit.
Ako to mate teraz? Priatel sa podiela financne na domacnosti, alebo si odkazana na ten rodicak?
Ono to znie tak ze si potrebujes v USA zabezpecit prijem a preto sa pytas na ten rodicak. Ak by som mala ist s patnerom do cudziny s malym dietatom, tak jedine za takych okolnosti ze partner sa na 100% postara o mna a nase dieta. Ak by mi toto nedokazal zarucit, nikam by som nesla. Nevravim ze by som sa nesnazila zohnat robotu ak by sa dalo, ale potrebovala by som zaruku ze to nebudem musiet urobit.
Ja si myslim ze on chce od vas odist, sorry.

olimuc
13. jún 2023

@miadi nie nespada, ja som mala vybavene vsetko cez firmu samostatne, okrem pracovnych viz, tie som nemala ani preco dostat, nakolko som bola len privesok. Mozno keby som sa bola vydala a mozno ani tak nie, ale US nebol moj sen. (Ani jeho ako bolo mozne prchol do Mexika)

kylie1983
13. jún 2023

@nikto2234 V ktorej časti USA si bola?

slovakboy
13. jún 2023

Určite chod s ním a využi príležitosť. V USA je rozhodne lepší život ako tu aj keď tam nepadajú pečené holuby zo stromu. Urob to pre deti.

panelacikova
13. jún 2023

jedno ten tvoj kamarát už dosiahol. že ste sa nevzali napriek tomu, že máš jeho dieťa. a o druhé sa snaží teraz. zdrhnúť na 2 roky a sám (a možno tam plánuje aj ostať).
ono totiž z úvodného príspevku mne vyznieva, že ti tým píli uši, aby si pochopila, že on ODÍDE a to bez teba a neplánovaného prívesku (dieťaťa). keby ťa tam chcel, neuviedla by si zrejme, že ti uši píli, uviedla by si, že ti to denne pripomína, aby si začala vybavovať potrebné veci na odchod 🙂 takže zmier sa s tým, že pre neho bol váš vzťah zrejme len zalátanie prázdnej diery na rok-dva.

miadi
13. jún 2023

@andreatytler Aj Ja som mala z toho co je napisane v uvode temy pocit. Ze on chce ist . A nejak nemysli na nu vobec ci by Isla tiez. Lebo je to tak brane Akoby len stacilo ci chce ci nechce ist tiez. Ale ziadne detajli ci by ta firma zabezpecila viza poistenie atd aj jej. Ani tušenie ci usa vobec dava temporary resident status partnerke, a na 2r.

miadi
13. jún 2023

@panelacikova Och kruto si to napisala , no obavam sa ze pravdivo, Snad nie.

blue_violet
13. jún 2023

Mne to príde celé zvláštne. Máte dieťa a tebe niečo naznačuje. Toto nie je na naznačovanie, ale na serióznu debatu a buď by sme išli všetci alebo ani jeden z nás. A že mu nechceš brániť. Myslíte vôbec obaja na to dieťa?

panelacikova
13. jún 2023

@miadi ja už som raz taká..... :(

andreatytler
13. jún 2023

@miadi Ved presne, ak by on ju tam chcel, hned by prisiel s faktami a vysvetlenim co a ako bude prebiehat. Ale on jej vobec nic nepovedal, len jej "naznacuje" ze on ide do USA. A ona nech sa stara a zhana si informacie na konikovi ak tam s nim chce ist.

miadi
13. jún 2023

@andreatytler on jej naznačuje ze pojde tak ci tak ci snou ci bez nej. On mà pracovnu ponuku.. ona nema nic .Ziadne info od neho ako by to realne spolu vyriesili. Nechce maleho tam šupnut do školky- to sa ani neda a ( daycare je draha) on si Mozno predstavuje ze za nim pridu na mesiac na navstevu. Jedine ze je to nejaka super pozicia ale aj tak on naznacuje ze by chcel ist nie priamy rozhovor aby isli vsetci .

miadi
13. jún 2023

Autorka Normalne sa ho opytaj ako si to cele predstavuje. Ci tam pojde aj Keby si nedostala viza.. ci chce vztah na dialku ci chce vobec vztah . Ak chce vztah tak sa musi postarat aby ste tam sli vsetci.

jamidea
13. jún 2023

A co ti naznacuje? Asi len to, ze by chcel, resp asi pojde do usa. Ok. A spytal sa ta, ci by si sla s nim?

nataly420
13. jún 2023

Ja žijem v USA čakám na zelenu kartu je to dlhy proces 🙂 život tu je fajn je to velka krajina nie všade sú drogy a kriminalita ako si to Slováci predstavujú 🙂

stanislavicenka
13. jún 2023

@autorka urcite ist s nim. Ja by som isla. 2 roky su dlha doba, a je to skvela skusenost. O poberani rodicovskeho prispevku sa informuj na UPSVaR

lapersefona
13. jún 2023

@nikto2234 som myslela ze Detroit

karolinakr
13. jún 2023

Toto bola pecka: "On ide do USA a ona si musi podrobnosti zháňat na koníku" 🤣

svetlonos
13. jún 2023

@miadi
s tym pr pracovnikom mas pravdu. Takto isli kamoska s muzom. Zili dpolu uz par rokov, odchod / emigracia do kanady urychlila ich rozhodnutie vziat sa. Museli obaja urobit skusky z francúzštiny, zdokladovat majetok na SK aj z coho tam budu zit. Mali tam aj rodinu, ktora sa za nich zarucila. Viza dostali obaja. On mal super pracu a ona zial najst nemohla dlho. Ma VS a na sk robila v kancelarii. Poistena bola cez muza, takze to bolo ok.
Po par rokoch sa vratili znova na SK.