Partner má 40 rokov a neskutočne sa boji svojej matky, čo robiť?
Dobrý deň, idem sa Vám sem zdoverit so svojím problémom. Mám 37 rokov a 4 ročnú dcérku. S otcom malej sme sa rozišli vlani v auguste po 10r. Neklapalo nám to,bral nás ako samozrejmosť,boli tam časté klamstvá a nezhody a hádky..po rozchode odišiel bývať k svojej mame ďaleko od nás (400km). Čo bol ďalší úder lebo nikto nechápal že odišiel od dcéry tak ďaleko keď tu mal pracu....Lenze už vtedy tiež sa bál matky a robil čo mu diktovala a keďže bola sama lanarila ho k sebe sebecký čo tam po vnucke...Chodieval teda iba za dcérou každý druhý víkend ako mal určené súdom. My dvaja sme inak absolútne nekomunikovali, aj vďaka jeho mame ktorá starostlivo zasievala do neho nenávisť voči mne pretože má nikdy nemusela, neprijala a bola rada že má synčeka zasa po rokoch doma a nie je sama lebo je vdova...vobec jej nebolo ľúto že vnučka nemá komplet rodinu rozchodu sa priam tesila.Po asi pol roku od rozchodu ma začal pomaly,postupne kontaktovať a rozprávať so mnou zacal na Vianoce keď som mala meniny snažiť sa, začal mi písať že mu veľmi chybame obe,že si veľa uvedomil,a chcel by mi dokázať že sa zmenil.prosil ma aby som šla občas s nimi keď príde za malou niekam...Tak som teda šla aj kvôli dcérke ktorá sa veľmi tešila že je s nami oboma zasa ma nás rada oboch samozrejme...a videla som že sa snaží aj veľmi teší že som tam aj ja a povedal že mi chce dokázať a zabojovať o svoju rodinu, že si našiel podnájom u nás v meste aj pracu,že odíde od mamy a vráti sa aby bol bližšie a aby ma o tom pomaly časom presvedčil..Ocenila som si to,vravím si že priestor si zaslúži veď každý sa môže uvedomiť aj keď veľmi tomu neverím ale priala by som si...to je fakt aj kvôli maličkej ľúbi nás oboch velmi..No a vlastne prečo píšem? Stalo sa to, že vysvitlo že hra na dve strany...Zistila som že na FB dal fotky z našich spoločných výletov ale iba tie na ktorých je on a malá,ja nie, pretoze sa ukázalo že matke zo strachu nepovedal že so mnou je vôbec v kontakte pred ňou sa tvári že mi nevie ani na meno prísť neprizná skutočne úmysly, jej povedal že sem odišiel iba za dcérou....len preto že ma nemusí a nemá rada ona tak on takto..ale pravda je ina mne pravý opak rozpráva ako má miluje a pod...Toto zistenie ma veľmi ranilo a neviem čo si mám o tom myslieť, povedzte je normálne aby takmer 40r. chlap takto sa bál a robil to čo chce matka a tváril sa že zdieľa jej nazor...a čo ma dostalo najviac..Tento víkend mal dcérku zasa on a keďže mala meniny,prišiel aj s matkou za ňou na čom nič nie je samozrejme je babka ale smutné je že keď mu bola na blízku so mnou ani neprehovoril,nehovoriac že nehrozilo že by ma zavolal s nimi ako to robieva,(nešla by som,lebo ju nemusím,veľmi mi ublížila slovné neraz a bez dôvodu) ani len minútu sa zdržať u mňa teraz lebo totiž maličku ma len cez deň na prespatie na noc mi ju odovzdáva... aby mamicke to nebolo podozrivé náhodou len mi ju dal a utekal za mamičkou ako splasený len aby na nič neprišla že so mnou rieši....Je mi z toho zle...čo by ste urobili na mojom mieste...???Mám kašľať na to že matke to tají a neriešiť to,hlavne je ako sa chová keď s ňou nie je alebo aj Vám to príde ako mne ako faloš a podraz....Preboha veď je dospelý a buď niečo cítim a je mi jedno čo si o tom kto myslí alebo kašlem na to a nie tvarim sa tak ako to niekto očakáva a chce po mne a klame vlastne ,tu mi o samote lásku vyznáva, snaží sa aj skutkami,pomáha a pred ňou sa tvári že som mŕtva lebo sa jej boji ako čerta...Neviem že čo si mám myslieť či má zmysel nieco mu veriť.a riešiť keď toto urobil...keď je schopný v jej prítomnosti kontakt so mnou poprieť lebo ona s ním nesúhlasí..príde mi to choré,je možné že môže byť ten strach tak veľký že stráca úsudok?nie že by mi chcel úmyselne ubližovať..?.Neviem čo si myslieť naozaj som po tomto víkende veľmi sklamaná a zmätená z neho ako som mala dobrý pocit tak všetko zničil tymto...prosím poraďte mám pred ním za toto zabuchnúť dvere už ozaj navždy ked hra na dve strany alebo tu mamu neriešiť? Ďakujem.snazila som sa v skratke a zrozumitelneopísať našu situáciu a problém dúfam že sa mi to podarilo a ďakujem za každý názor lebo som fakt nešťastná a neviem čo si myslieť...
@evitana28 ja by som sa asi svokry nna rovinu opýtala, že keď tak syna miluje a chráni ho pred tebou, keď sa poručí naa onen svet, či má pocit, že bude niekto kto saa jej o neho postará.. Ci saa neboji, že týmto, ako vás rozdeľuje ostane úplne sám.. Niektoré matky si myslia, že ich synov nie sú hodne žiadne iné, pretože nie sú lepšie ako ony same.. Držím palce veľmi, my to máme naopak moja svokra nnema záujem ani o syna ani o našu malú..
@lauriinkaa to ma mrzi....hmmm vsade nieco...ale aspon nemate tieto problemy s nou a mas pokoj ked nema zaujem...
@evitana28 nie je to príjemné keď vidím manžela ako sa trápi že jeho mama nie je schopná sa nám ani venovať keď po pol roku k nej prídeme ci jej vnučka nechýba.. Ale presne, ty to mass veľmi ťažké, no tvoj muž assi tiež, pravdepodobne ma až moc veľkú uctu k matke.. No žiaľ, vybrať si veru musí, len asi potrebuje viac času.. No zjavne si vybral vás dve keď šiel znova bližšie.. Nechala by som mu asi čas aby to dokázal matke postupne vysvetliť.. Nikto do neho nevidí lepšie ako on sám..
@evitana28 Tiež si myslím, že by ste si mali sadnúť a prejednať si to, a dať mu na výber, že buď to povie mame pred tebou a postaví sa za vašu rodinu alebo nech sa nesnaží, že sa nechceš schovávať. Alebo ak budeš mať možnosť konfrontuj ho pred jeho matkou čo urobí alebo povie a podľa toho už budeš vedieť čo ďalej robiť.
mne chýba info o tom, prečo ste sa rozišli? v čom Ti klamal a čo bol ten dôvod? Zmenili sa tieto skutočnosti? Z Tvojho popisu je jasné, že má o vás záujem - o Teba a dcérku, nechce to zahodiť.
Mama učiteľka a od 13 bez otca - je zrejmé, že jeho "zbabelosť" je výsledkom nesprávnej výchovy. Aj toto podľa mňa môže zvládnuť s pomocou PSYCHOTERAPEUTA. Ak bude ochotný si riešiť tento problém nezdravého vzťahu pravd. s mamou u psychologa, bolo by tam nádej..si myslím.
Ale pre Teba je aj tak dôležitá otázka, v čom ti klamal a prečo ste sa rozišli....
Všetci máme pocit, že manželstvo je tu hlavne pre neho a pre ňu. Ale ak sa to pozrieme z hľadiska zachovania života ľudského druhu, tak rodina je tu hlavne kvôli deťom .. Je to inkubátor pre ľudské mláďa.
@evitana28 keď nemá odvahu o vás bojovať nieje o čom. Zaprieť lásku? Tváriť sa,že neexistujes? Budem asi krutá ale situácia sa zmení asi len keď bude maminka v "zemi" a či sa ti oplatí hrať pred ňou divadielko si musíš odpovedať ty. No niesom si istá ako by zareagoval keby ctena maminka prišla na jeho hry... Aby som sa bála,že sa zase zbalí a odíde k mamke... No je to ťažká situacia
@evitana28 hm tak to mi je velmi luto :( on sa asi nevie rozhodnut ma vas rad obe ale nechce sa postavit mame lebo k nej ma puto ale je to prehnane ze sa jej boji :( bat sa jej mal ked bol maly a ho bila po zadku 🙂 nie teraz ked je dospely a ma rodinu teraz by ju mal respektovat ako mamu ktora mu dala zivot ale hniezdo opustil uz nie je male dieta a obcasne by ste ju ako rodina mali navstivit a nie ze bude len dceru brat lebo pokial mala pocuva ako o tebe rozprava jeho mama alebo on pred malou tak to nie je velmi dobre :( a uz len to ze hra na dve strany :( to keby ste spolu byvali a tvorili opat rodinu a jeho mama by dosla k vam to by ta vystahoval na ulicu? alebo by si prenajal aby ta utajil? sprava sa neprimerane a myslim si zeby mal vyhladat pomoc ..lebo ty si jeho zena dala si mu krasnu dceru ktora ho miluje a vzhliada k nemu 🙂 ma velmi neprimerany vztah s mamou a mal by zajst k lekarovi prv sam a ked bude pripraveny tak s mamou aby si to vyrozpravali ze kde robi jeho mama chybu..a mal by mame povedat zeby sa mu nemala pliest do zivota ze je dospely :( je to strasne ako sa niektori chlapi chovaju a nevazia a nebojuju zato co maju :(
@evitana28 ja by som takému chlapovi šancu už nedala, načo? aby za 5 rokov utekal zase k maminke? To určite, ak chceš daj mu to ultimátum čo už spomínali baby alebo dobrý nápad tu aj bol konfrontovať ho pred mamou a podľa toho ako sa zachová už budeš postupovať ďalej, ak sa bude tváriť že o ničom nevie alebo čo si podobné odišla by som a už by som mu nedávala nádeje, pokiaľ teda povie, že ok alebo to prevezme do svojich rúk a povie okej ešte si mu aj pomohla tak sa až tak nebojí...
Ja si neviem predstavit ako sa takyto chlap vie v zivote presadit. Mne podla opisu pripada akoby ho bolo treba vodit za rucicku. Na druhej strane je v hroznej situacii. Poznam podobny pripad,kedy matka citovo vidiera syna a nevesta moze byt akakolvek dobra zena,nikdy ziadnu nevestu nebude mat rada,lebo jej ukradla synacika.Trpi matka,syn,ty a este aj dcera. Tazko radit,lebo si nenapisala,co na to povedal,preco ta taji. Co ti povedal o fotkach?
@evitana28 Ja by som sa na tú starú ježibabu jednoducho vykašľala, proste ju nerieš, nech si myslí, čo chce. Ty rob tak, aby bolo dobre tebe a malej. Ked ho máš rada, tak sa možeš na nejaký FB vykašľať, to ozaj nie je doležité. Doležité je, že chcete byť spolu a ked mu budeš dávať nejaké ultimáta, tak sa akurát rozídete a starej urobíš tým vlastne radosť. No samozrejme je to na tebe. 😉
treba tie dvere zabuchnúť mu pred nosom on sa nikdy nezmení on chce byť s tebou iba ked sa mu to hodí . a za chvílu to je schopný vyčítať že nemáš rada jeho mamičku. dieťa aj ty si zaslúžiš harmonickú rodinu .
musíš pochopiť že chlap je v nevýhode...veľmi Vás ľúbi všetky 3 - matku, dcéru, teba, ale zároveň každú inou láskou...keďže vy dve ste k sebe ako osi, nevie ku ktorej strane sa pridať. Nechce stratiť ani jednu. Najlepšie by bolo, keby ste sa vy dve so svokrou mali k sebe troška krajšie, našli k sebe akú takú cestu. Nemusíte sa neviem ako ľúbiť - stačí tolerovať jedna druhú... Problém by bol vyriešený....
Vieš čo, ja nemyslím, že zámerne tají teba, skôr nechce zbytočne provokovať mamu, chce aby boli všetci spokojní a zatiaľ sa z toho nevysomaril. Neni si tebou zrejme ešte istý. Ja by som to tak tragicky nebrala, uvidíš čo čas prinesie, ja by som mu dala šancu, netlacila v tejto fáze na neho, aj keď možno ta fáza bude trvať dlho, chlapi majú proste niekedy na všetko čas. Ber to trošku s nadhľadom, nie osobne, on fakt chce zrejme každému len dobre a nevie ako na to. Kľudne úprimne sa s ním porozprávaj, žiadne citové natlaky, že keby ti na nás záležalo, priznás sa mame a bla bla.. teda na mňa to takto pôsobí z toho čo si napísala.
Ja by som na jeho obranu povedala te ak je jeho mama despoticky typ, mozno ho od mala psychicky deptala a vzdy muselo byt ako povedala aj ked mal iny nazor, ten strach zostane aj ked clovek dospeje. Uplne dostanes akoby diagnozu z toho a nie si schopny sa vzopriet len pritakavat aby bol pokoj. To pochopi ale len ten kto despotickeho rodica zazil. Kto nezazil, nepochopi. Uplne ta ten strach ochromi, pohlti, nie si schopny vzdorovat. Preto netreba hned odsudzovat ho, ultimata davat, mozno by bolo dobre ist aj k psychologovi, mozno by pomohol..
Naozaj neodsudzujte pokial ste nezazili rodica despota, nikdy ten strach nepochopite.
Prirovnala by som ten strach k zene ktora je tyrana a aj tak nedokaze od toho chlapa odist.
@evitana28 no...ak bol bez otca,vychovavala ho mama,boli od 13odkazani jeden na druheho...je to silne puto.
Bolo by fajn,tolerovat sa....nemusite sa lubit,staci ucta,prip.uplne na zaciatok nerozpravat zle o tej druhej....ono to sa casom podda.
Veľmi pekne ďakujem všetkým za názory a rady, veľmi dobre som urobila že som sa zdôverila, vaše správy mi na to dali rôzne pohľady a to mi pomohlo..Nechápem tomu čas uvidím,matka je od nás 400km zasa na nejaký čas tak uvidíme sám sa možno časom uvedomí a rozhodne alebo sa to vyrieši nejak samo....ako moja mama vraví "Všetko v živote ma dôvod a je tak ako má byť! Casto mi aj hovorievala keď som bola dieťa, a trápila sa že nemám zdravé nohy (problém od narodenia) že moja nezufaj Boh vie prečo si iná a výnimočná....Vtedy som to nechápala, veľa plakala, pýtala sa PREČO JA klasika.....Dnes to beriem ako prednosť,vďaka handicapu som zažila úžasné veci,naskytli sa mi veľa možností cestovať a hlavne stretnúť správnych ľudí so správnymi hodnotami...a najväčším darom je krásna zdravá dcérka...Akurát žiaľ vzťah nevyšiel ale nikdy nie je neskoro na záchranu alebo na niečo nové a verím že nás to niekde čaká s dcérkou...Tiež by táto sa "našiel" a bol ako kedysi....milujúci partner a otec 8 rokov...všetko sa paradoxne začalo rúcať po narodení maličkej akoby ju bral ako istotu že akokoľvek sa bude chovať že sama s malou si netrúfnem ostať a že ho neopustím, no troška ma podcenil a ostal v šoku keď sa to stalo....Ale možno práve to potreboval...aby niektoré veci pochopil....ukáže čas....
@evitana28 totalny sushlas s @veronika3184.... On bol od malicka manipulovany. Boji sa jej, Ona ho psychicky tyra a vycita mu vsetko. On nikdy nemal dovolene zit si po svojom a mat vlastny nazor. Ano urcite teba aj malu ma rad ale si predstav ako mu matka denne vycita ze ju nepocuvol, ze je najhorsi syn, nevazi si ju, nevazi si ze ho vychovala, ze je uboziak.. Ako tu radite ze normalny chlap by mamu nechal a bol radsej s rodinou, nekontaktoval mamu atd... lenze on ma tichu povahu, mozno mensie ego lebo mama mu nedovolila si ho vybudovat. Ti muzi co dokazu neozvat sa mame aj rok, alebo ukoncia kontakt su skor taki grazli, az privela im bolo dovolene robit si co chce, mat plno kamaratov, travit cas radsej s bandou ako s rodinou, vedel ze cokolvek povie mame tak ona nikdy nebude proti tomu co robi.. evitana28- pokial jeho mama bude zit alebo nenalepi sa 100% na svoju dceru tak bude synat tocit kolo svojho prsta. On neni spokojny s rozchodom lebo si predstavoval svoju rodinu inac. S jeho mamou nic nikdy ani po dobrom nevyriesis. Mozes sa s nim dohodnut ze vikendy budete spolu travit (ak ti to vyhovuje) ale take situacie ze bude s jeho mamou chodit pre dieta to nie. To si musi vyriesit sam kde bude jeho mama cakat. FB tiez nech ta netrapi, ukazovat ludom ako si spolu vikendujete je o nicom ked realita je taka ze spolu nebyvate. FB je zbytocne vystavovanie sa aby ostatni mohli ohovarat. Nech si FB ucet uplne zrusi a riesi radsej svoju situaciu. Baba raz zisti ze je s tebou v kontakte, ze ma svoj zivot a raz ta ako keby sa nic nedialo pozve aj na nejaku oslavu spolocne s nim...lebo sa bude bat ze sa on priklana na tvoju stranu a s nou prerusi kontakt. On nebol vychovany aby bol samostany a mal svoj nazor. Ci budes hladat ineho alebo hrat tu natahovacku je na tebe.
@evitana28 o tvojom probleme s nohami citam az teraz. (lebo take veci sa stavaj uplne 100% zdravym zenam tie nohy je len vyhovorka, keby si bola romka tak by ho ohulakala proti romkam, keby z chudobnej rodiny tak ze si chodbna atd...) Smutne ze dospela zena ide takto urazat cloveka so zdravotnym problemom, akoby si neuvodomovala ze jej dieta sa mohlo narodit s hendikepom. Jej syn moze mat autonehodu a ostat leziaci a smiala by sa z neho ze je leziak?? Smutne, to hovori len o jej IQ... coby ine zeny dali aby len krivali, ved ziju bez noh, bez ruk, slepe , nevedia sa o samu seba postarat. Smutne ze matka ktora ma deti si to nevie uvedomit. Nikomu zdravemu neni zdravie zarucene zajtra... Super ze mas podporu v svojej rodine, vychovali ta dobre,mas sebavedomie, mas dieta to je najdolezitejsie co zena moze mat, ostatne su uz len detajly.. Nikdy by som nedopustila aby moje deti sa vysmiali z cudzieho cloveka s nejakym hendikepom.
@evitana28 neries co je teraz
Citam, ze ste boli spolu 10 r a dieta ma 4 roky zalezi ake boli tie roky spoluzitia ved to svokra bola od Vas daleko nie?uz vtedy ste mali nezhody.To, ze ich vztah je patologicky svokra direktivna manipulativna tvojho muza poznacilo na cely zivot a vzdy bude asi potrebovat niekoho, kto mu ukaze smer.Mam podobneho doma nikdy sa mame nevzoprel ani slovkom vsetci sa jej boja🙂
Vobec neries fotky.....on je zmeteny mozno mu mama doma vyplakava aka je osamela, starsia....kazda mama dieta prijme, ked sa mu zivot ruca....ak si nasiel podnajom a odisiel asi to chce dat do poriadku.mama odisla za dcerou do zahranicia a utekal za tebou....on potrebuje v tebe taku mamu.

@fialka1318 dakujem ti za uprimnost a drzim palce s babatkom aby vsetko dobre dopadlo...moja svokra dala pokoj kym sme boli spolu pretoze s nou pretrhal kontakt sam lebo videl ze mi ublizuje a ze on sa jej boji tak radsej s nou nekomunikoval vobec...Toto sa deje teraz lebo u nej rok byval a len tento vikend prakticky sa prestahoval sem naspat do nasej blizkosti a spolu nie sme len sa o nas snazi a chce bojovat....