Partner mi kúpil náušnice za 100 eur a my nemáme na účty
Ahojte,
neviem ci mi tu niekto dokaze poradit ale uz som naozaj zufala. Zijem s mojim partnerom uz asi pol roka v jednej domacnosti, partneri sme uz skoro 5 rokov. Vsetko bolo super, lubime sa a navyse bol vzdy hrozne pozorny a vyzeralo to ze moj milovany naozaj velmi dobre zaraba. Kupoval mi sperky, sebe kupil pekne auto, stale sme chodili na vecere atd. Ked sme sa ale k sebe nastahovali, zistila som, ze pravda nie je az taka ruzova. On nema ziadne peniaze!! Nechcem aby to vyznelo, ze som zlatokopka, ako dnesne dievcata zvyknut hovorit. Mam 31 rokov a partner 42. Problem je v tom, ze my nemame ani na ucty!! On jednoducho minie na nausnice, vecere a svoje zabavky celu svoju vyplatu!! Nedavno prisiel z prace a doniesol nausnice. To som uz o tomto probleme vedela a tak mu uz vsetko povedala.
On vobec nechapal co je na tom zle ze si uziva peniaze ktore zarobi!! No chapete to? Ten chlap minie vsetko co zarobi na BLBOSTI!!! Tie nausnice som hned musela vratit, boli sice krasne ale vedela som ze urcite boli drahe. Nakoniec som z neho vytiahla kde ich objednal a on za ne dal viac ako 100€!!!! Ja zarobim 500€ a on okolo 1000€ mesacne. No vlastne zijeme z mojich 500€ lebo z jeho penazi nevidim ani cent!!! Peniaze za nausnice mi nakoniec vratili nastasie tak teraz mam o 100€ viac no on sa urazil ze som darcek vratila.
Co by ste mi poradili? Je to normalne to co robi? Je to 42 rocny chlap!!! Mam ho opustit aj ked ho lubim? Som zufala, sperky, vecere, kvety a darceky su super, ale bojim sa ze to nedopadne dobre!!
DAKUJEM
škoda že V SR malokto videl original swarowski šperky ;) tie sú hodné aj viac... ale toto dovoz čína/taiwan...
Takze si myslis, ze to nemoze fungovat?
Ano rozpocet sme si velmi neurcili ale chces povedat ze ty by si sa ho pytala ze kolko ma penazi ked byva v peknom a vkuse kupuje darceky? Proste som si myslela ze urcite peniaze ma. Pred nim som s ziadnym chlapom nebyvala a vlastne nemala ani nejaky dlhsi vztah. Preto sa pytam na nazor
Simca o toto tu nejde. Nausnice som vratila, partner sa urazil. Toto je moj problem
To to nikto nenahlásil? 😀
@jankaui24 preco ti pise o vyzivnom???? pretoze ides do zahub....
Pozri - fingovať to može ak su jasné pravidlá, pride vyplata, na začiatku sme si dali peniaze dokopy a ideme počítať. Telefon tolko, inkaso tolko....a čo nám ostalo tak niečo sme minuli na večeru vonku, ale nejaku rezervu si vzdy nechávam. Náhodou mi ,,rupne,, pračka ale prídu neočakavane vydaje a čo potom? No, možem si požičať, splácať. Alebo príde nečakaná PNka a z čoho to tu chvilu potiahnem? Z toho čo mám bokom. Nie je dobré byť 100% na nule. Ked budete mať dieťa tvoj príjem sa vyrazne zniži, ale výdavky asi nie....čo potom? myslíš, že ti bude finančne pomáhať ked tvrdíš, že už teraz žijete z tvojich 500e a od neho nevidíš euro?
Stefka co mam nahlasit??
Katusik, ja nechcem vyzerat ako naivna krava ale ja si proste myslim ze len mu to treba nejako vysvetlit. Akurat ze ja nemam ako, on ma proste iny nazor
@jankaui24 Skus sa s nim o tom porozpravat, on ta lubi a vie ti to vyjadrit len takto- sperky, vecere, kytice. Vysvetli mu ze ho mas tiez rada ale ze treba hladiet do buducnosti a treba si penizky aj odlozit, ved clovek nikdy nevie. Zalozte si sporiaci ucet alebo nech ti dava aspon 80% na domacnost. A ty z nich odloz. Ak Ti naouzaj neda ani cent a radsej to prehajdaka na hluposticky a na zabavky tak az potom sa zacni zamyslat nad tym ci je to naozaj spravny chlap do buducnosti... drzim palce nech sa to vyriesi a tvojho chlapa privedies k zdravemu rozumu. PS- a hlavne ho neziv zo svojich penazi!!!
@jankaui24 a doteraz si mu to nikdy neskušala vysvetliť? asi skušala....ma iny nazor...
@stefka33 mima hej 🙂
Ja som bola tiez presne taka ako tvoj chlap. Jedneho dna si ma priatel posadil, dal mi papier a pero a kazal nech rozpisem ako minam vyplatu. Potom mi urcil pravidla pod podmienkou ze ak nebudu splnene nebude ziadny byt, dieta a ani vztah. Dva roky trvalo kym som splnila podmienku a nasetrila 3000 eur a splatila dlhy. Tato prevychova ma moc zmenila. Teraz sme manzelia a peniaze za domancost mam na starosti ja. To je najvacsia dovera aku mi dal. 🙂 skus stanovit aj ty mantinele...
@kaktusik007 Hej? No som zvedavá ako to bude posúdené. 🙂
@babatkoo skvelé že si to dokazala! Klobuk dole...
@jankaui24 zase mi to nesedi. 🙂 pises ze nemate na ucty, ale pritom pises ze platite byt na polovicu...cize on svoju plati, ano? ostatne svoje vydaje...auto, telefon, poistky, atd. plati, ano? naklady na potraviny, drogeriu a pod. platite spolu, ano? byvate v jeho byte, ktory vlastni, alebo ma zalozeny hypo? jediny problem ktory teda vidis je ten ze nevytvara mesacne ziadne uspory, ano? btw, ked doteraz si nevedela aka je jeho financna situacia, ako vies ze nema aj nejake sporenie, nejake investicie?
babatkoo DAKUJEM, myslim ze to skusim len sa bojim co mi na to povie
Keď sa do 42 rokov nenaučil hospodáriť, už sa to nenaučí nikdy. Bude ti akurát vykrikovať, že čo ti šibe a ty budeš živiť celú rodinu zo svojho príjmu, lebo on si chce užívať, čo si zarobil. Nie je nič zlé na tom, aby sa dvaja dospelí spolu žijúci ľudia rozprávali o tom, ako rozdelia svoje peniaze. Je to základná vec. A nie je to o tom, že si zlatokopka, je to úplne pochopiteľné, že ťa to trápi. Treba myslieť na to, čo bude, keď si založíte rodinu. Držím palce
Celkovo zaujimave citanie. Vyse 40.chlap a nevie platit ucty.... hmmm a doteraz ich kto ako platil???? Naco si sem dala link kde tie nausnice kupil? Ved to fakt nikoho nezaujíma. Asi dost chaby pokus o reklamu...
@jankaui24 financna rezerva je urcite potrebna a nie len preto ze by ste chceli rodinu, moze sa vam nieco stat aj ked deti nemate...myslim ze pokial nejde do minusu, nie je to ten typ co kupuje elektrospotrebice na splatky auta na lizing a pod., ze proste ho ta nula zastavi, tak sa nie je treba nejako velmi obavat.
skus mu povedat ze by si si od neho veelmi zelala jeden darcek....ze vam dvom kazdy mesiac kupi "safety net". kazdy mesiac posle 100 eur na sporiaci ucet napr. alebo sa dohodnite tak, ze on bude platit vyssiu cast spolocnych nakladov a "safety net" budes platit ty.
Pane boze tak to vymazte ked to je podla vas reklama!!!!
@jankaui24 no treba mu to vysvetliť stručne a jasne. Snažíte sa o dieťa, to znamená, že spolu plánujete spoločnú budúcnosť - to teda máš odvahu neuveriteľnú, pri takomto postoji tvojho priateľa neviem, ako chceš vyžiť, keď budeš na MD. Tvoj partner má 42 rokov a okrem auta nemá nič. bývate ak som dobre pochopila v tvojom byte, vy ste sa nikdy o spoločnej budúcnosti nerozprávali? On nerozmýšľa nad tým, že o prácu môže prísť? Že sa môže pritrafiť choroba, úraz, že skrátka jeho príjem nemusí byť vždy taký, aký je teraz? Že sa auto môže pokaziť, môžu mu ho odcudziť? Nejaká finančná rezerva skrátka musí byť. Úprimne ti poviem, že by som s ním do budúcnosti ja absolútne nerátala. Môže súhlasiť, že budeš držať kasu ty, že dáš jasné pravidlá a bude ich musieť dodržiavať. A čo ak nie? Čo ak ho to prestane baviť? Keď sa mu zacnie za takýmto spôsobom života o päť rokov, keď budete mať dve deti? Nehnevaj sa, ale je to obyčajný chrapúň, keď vidí, že ty ťaháš z tvojho príjmu všetko a on má dva krát taký príjem a kľudne sa nechá tebou živiť 😝 😝 . Aby si si nevyčítala, že si to neskúsila, daj s ním rozhovor - toľko a toľko stojí byt, toľko energie, toľko potrebujeme na stravu, auto mobily, poistky, časom budeme potrebovať byt väčší, ako to mieni riešiť, čo preto urobí.
canama ale aj tak nam potom neostane v penazenke NIC
@jankaui24 neutekaj hneď....veď ho ľúbiš. Vyskúšaj to s ním najprv prebrať, prečo toľko míňa, a či by nemohol skúsiť nedávať peniaze na hlúposti, ale tebe, prípadne do domácnosti. Ty máš 500e, on 1000e, z 1500e sa dá veľmi, naozaj veľmi pekne vyžiť!!!!! My máme dokopy spolu s manželom 1000e,a žijeme! takže, skús to najprv riešiť takto, navrhnúť mu aby nemíňal, ale viac šetril....A ak to nepôjde, potom samozrejme utekaj, lebo ťa privedie niekam na psychiatriu, alebo do dlhov 🙂
@jankaui24 inak este doplnim- ze tiez som takato bola, zarabala som aj 600e, niekedy aj viac mesacne 🙂 boli aj mesiace,ked mi na ucet prislo 800-900eur, a ja som par dni pred vyplatou nemala ani euro 🙂 A teraz, dokopy s manzelom mame 1000e, k tomu mame aj dieta. Moj muz bol tiez zufaly,ked videl ze cela vyplata ide na aliexpress, a podobne stranky, oblecenie, a kadeco ine.... Ale teraz sa velmi snazim,objednam si nieco,ale neminiem cely svoj prijem(mam len rodicak) snazim sa fakt. A nebolo by mi prijemne, keby ma kvoli tomu hned opustil....velmi mi pomohlo,ze mi pomohol neminat vela 🙂 Uvitala by som,aj keby mi vzal rovno vsetky peniaze,a vydelil len nejaku cast,takze skus aj to....nie hned rozchod,ale snazit sa tomu partnerovi aj pomoct- ak ho teda lubis,naozaj.
@jankaui24 sorry,prehliadla som, že si písala, že si sa nasťahovala do bytu ty k nemu, ale na veci to veľa nemení. Možno som staromódna, ale deti by som rodila len človeku,ktorému stojím za to, aby si ma zobral. Ak svadba a manželstvo, tak potom spoločný účet a spoločné rozhodovanie o tom, akým spôsobom sa bude hospodáriť s peniazmi. No neviem, či po dvadsiatich rokoch bohémskeho života, bude ochota niečo meniť. Inak z vášho príjmu by som bez problémov odložila 700-800 eur a za pár rokov by som mala rodinný dom -po svadbe, patriaci do BSM, takto ťa môže o pár rokov poslať do čerta aj s dieťaťom, alebo deťmi,lebo byt je jeho. Toto nie je vypočítavosť, ako by sa možno zdalo, ale zodpovedný postoj k budúcnosti.
ja osobne nerozumiem jednej veci, ako si za 5 rokov vztahu neprisla na to ako on hospodari a zije, ste predsa partneri a toto nie je vztah, ktory zacina az ked sa nastahujete spolu do bytu...vies ako zil predtym, v akom byte, ciom byte alebo co???....necuduj sa ze zije takymto sebeckym sposobom zivota.....ak by ste toto vyriesili uz pri tych darcekoch a zaujimala by si ako to je vlastne, nedopadlo by to takto, ako baby pisu cloveka v tomto veku zrazu hospadarit nenaucis...
neviem ci si to tu uz pisala, ale ako zil predtym? Predpokladam ze u mamicky a ocka, ktori mu vsetko hradili?
@zuzka_puska lenže ty si chcela sa ,,polepšiť,, a naučiť sa hospodariť, ovladať svoje nakupne manie....tak jasne že potom je náprava možná. Uvedomuješ si to sama, že take bezbrehé mínanie by vás priviedlo na psí 30tok. A máš už aj dieťa...takže zase inak rozmýšľaš. Ale ked niekto povie, že partner to proste tak nevidí, má iný názor tak tu laska nepomože- jedine laska k SEBE (a to som velmi proti sebectvu) ono je to všetko krásne, všetky vieme ako sa dnes ,,ťažko hladá ,, nejaky chlap....ale treba fakt vyberať lebo ide aj o buducnosť.
@jankaui24 Nechcem sa Ti vrtat vo vztahu. Tvoj partner ma uz dost rokov na to, aby sa choval zodpovedne. Najprv si zaplatim ucty a potom sa so zvyskom zabavam... Kludne si dohodnite, co bude platit on, co Ty... Ale nemyslim, ze to bude fungovat, no za pokus to zrejme stoji, kedze ho mas rada... Musis sa aj Ty pevne rozhodnut dokedy sa moze este polepsit a kedy to uz nechas tak...
toto nebude nikdy fungovať dobre. aj keby ste si stanovili presne že kolko ti bude dávať. raz je tak naučený a to už nepreučíš, aj keby chvilu robil tak aby bolo dobre, určite sa k tomu zasa vráti. najlepšie by bolo skončiť taký vzťah ak si chceš založiť rodinu, lebo tobudeš určite len sama ťahať, a to nebude jednoduché...

@jankaui24 z vaším príjmom mať dieťa nebude problém ale z vaším resp. jeho prístupom k financiám to problém bude. Ako ja toto nepochopím, ludia idu spolu do postele, idu spolu bývať ale neporiešia si základné veci ako su vydaje - lebo na to je blbe sa pýtať. Nemať na základné učty je VŽDY zlé. A mať pocit, že ved ,,to nie je také zlé,, je dosť alarmujuci.