Partner nechce byť zapísaný v rodnom liste
Neviem kam som mala zaradiť túto tému, resp. to co ma trapi.
S priatelom sme spolu mali asi taky vztah že chodenie- on k nam, alebo vonku s kamaratmi. Asi po polroku sa nam podarilo hned otehotniet, stym ze on uz ma 35 a ja 25 a chceli sme spolocny zivot - velka laska sak viete. Po tom ako som povedala ze som tehu začal byt nejaky vystraseny, ze ako to bude a ci to zvladneme, a ci som si ista...no reči ktore potesia. Ale potom povedal ze dobre, sa tesi atd.
Dnes som v 27tt, od zaciatku tehu bol u nas asi raz na hodinu, inak bol somnou na prvom sone (cakal vonku, nechcel ist dnu), asi 3x na nakup a 4x ma doviezol domov z prace. Kominikujeme cez sms, telefonicky alebo cez net. Vacsinou o hlupostiach. Ked sa ho pytam ci to uz niekomu povedal tak ze nie, a nech sa nestaram o to. Minule som sa ho spytala ze kedy pojdeme na urad vybavit vyhlasenie o otcovstve, zacal po mne kricat ze som sebecka lebo myslim len na seba, a on ma dlhy (kedysi mal zivnost) a maly ich zdedi a jeho potom bude decko nenavidiet - to ze dedicstvo sa da odmietnut zo zakona tak to uz nevnima.
Ďalej reči ako ked som taka zla nanho a nepaci sa mi tak on moze odist, starat sa mam sama, stat mi bude posielat peniaze...- na co som podotkla ze stat nebude posielat nic lebo nebude to mat od koho vymahat - vzhladom k tomu ze nebude v rodnom liste, tak som zase bola sebecka, lebo myslim len na peniaze o nic ine mi nejde. Nikdy, mi ani len cent nedal co sa tyka toho ze som prerabala sama cele poschodie domu u mami, alebo ze som plno penazi dala na vysetrenia a vitaminy od zaciatku tehu - odhliadnuc od toho ze som na PNke. Ani som od neho nepytala peniaze lebo proste mi je to trapne. Akurat raz som sa ho spytala ci kupy kocik lebo ja nemam s coho ked mam len PNku a platim mame najom a pod. Tak to bol mily a ze samozrejme, on setri pre male... No a dnes, sladke reči ze na nas mysli a ze ci nebudem nervacit ked bude maly na svete. Tak som mu povedala ze ja trosku nervacim uz teraz ale nebudem to rozoberat bo sa zase pohadame. Tak chcel vediet ze co. Som mu napisala ze toto ma trapi a ake to bude, a ci bude chodit abo byvat u nas ked sa maly narodi. :( Zacal ziapat ze som sebec a myslim na seba, a nebude on u nas byvat lebo aj cudzi clovek je k nemu milsi ako ja, a vobec nanho neberiem ohlad tak ani on nebude brat na mna. :( Vobec neviem co mam robit, akonahle poviem co si myslim tak uz ma douraza a povie aka som premudreta a ejtak nebude on somnou o tom kominukovat lebo ho nerešpektujem. Ja neviem... ma vobec taky vztah cenu alebo to uz ani neni vztah? Ako... ja si neviem dat sama rady a neviem ci mi vobec niekto nieco poradi, len som sa chcela vyrozpravat. :(
No prepáč, ale takto sa dospelý zodpovedný muž a budúci otec určite nespráva. Môj so mnou chodil na každú poradňu, pri všetkých ultrazvukoch bol, na doktora mal viac otázok ako ja, doteraz spolu chodia na kávu :D
..neviem, ako Ti poradiť, nevidím do vášho vzťahu, alebo ako to nazvať, ale ver, že keby si ťa vážil, chová sa úplne inak
@nikenzi neviem, prečo píšeš o partnerovi. To je muž, ktorý ťa oplodnil, stalo sa, lebo ste spolu spávali, to je všetko, či sa ti ti páči, alebo nie. Uvažovať o budúcnosti s človekom, s ktorým nežijem, nestretávam sa s ním, nepredstaví ma rodine a splodiť s ním dieťa je adrenalínovým športom 😝 😝 😝 😝 😝 . Buď rada, že čakáš len jedno dieťatko, do budúcnosti s tým mužom nepočítaj, lebo on s tebou do budúcnosti nepočítal nikdy, aj keď si si ty nahovárala niečo iné, teš sa na bábätko a v budúcnosti vyberaj partnera podľa iných kritérií.
@nikenzi moja, len sa ty pekne zacni spravat presne tak, ako ti vycita - egoisticky. Ved rozmyslaj, ty dietatko vynosis, porodis, ty sa budes starat, ty sa budes musiet obetovat, zivit, satit, nakupovat, varit, utierat ritusku aj sopliky, ty sa nevyspis, ty sa budes strachovat, ty si budes vlasy trhat. Teraz si to este nevies dobre predstavit, ale rychlo pochopis, ze plienky nie su zadarmo.
Len ho ty pekne uved do rodneho listu ako otca dietata, len si ty pekne ziadaj vyzivne, lebo ako slobodna maminka to budes mat tazke. Budes otacat v ruke kazdy cent.
O jeho ego sa ty nestaraj, ver, ze je on dobre postarane!
@pencil nemôže uviesť, keď muž nebude súhlasiť.
Zo zákona o rodine:
Určenie a zapretie otcovstva
§ 84
Otcovstvo sa určuje na základe domnienok otcovstva ustanovených v tomto zákone súhlasným vyhlásením rodičov alebo rozhodnutím súdu.
Otcovstvo určené súhlasným vyhlásením rodičov
§ 90
Ak nie je otcovstvo určené podľa domnienky otcovstva manžela matky, možno ho určiť súhlasným vyhlásením oboch rodičov.
§ 91
(1) Za otca sa považuje muž, ktorého otcovstvo bolo určené súhlasným vyhlásením rodičov.
(2) Súhlasné vyhlásenie rodičov musí byť urobené pred matričným úradom alebo pred súdom.
(3) Maloletý rodič môže urobiť súhlasné vyhlásenie iba pred súdom.
(4) Vyhlásenie matky nie je potrebné, ak nemôže pre duševnú poruchu posúdiť význam svojho konania alebo ak je zadováženie jej vyhlásenia spojené s ťažko prekonateľnou prekážkou.
§ 92
Súhlasným vyhlásením rodičov možno určiť otcovstvo k dieťaťu ešte nenarodenému, ak je už počaté.
§ 93
(1) Muž, ktorého otcovstvo bolo určené súhlasným vyhlásením rodičov, môže otcovstvo pred súdom zaprieť do troch rokov odo dňa jeho určenia, len ak je vylúčené, že by mohol byť otcom dieťaťa; táto lehota sa neskončí pred uplynutím troch rokov od narodenia dieťaťa.
(2) Aj matka dieťaťa môže v rovnakej lehote zaprieť, že otcom dieťaťa je muž, ktorého otcovstvo bolo určené súhlasným vyhlásením rodičov.
(3) Ustanovenia § 86 ods. 2 a § 88 ods. 1 sa použijú primerane.
Určenie otcovstva rozhodnutím súdu
§ 94
(1) Ak nedošlo k určeniu otcovstva súhlasným vyhlásením rodičov, môže dieťa, matka alebo muž, ktorý tvrdí, že je otcom, navrhnúť, aby otcovstvo určil súd.
(2) Za otca sa považuje muž, ktorý s matkou dieťaťa súložil v čase, od ktorého neprešlo do narodenia dieťaťa menej ako stoosemdesiat a viac ako tristo dní, ak jeho otcovstvo nevylučujú závažné okolnosti.
@nikenzi Nuz zle si si vybrala "partnera". Ale to je teraz druhorade. Reaguje ako klasicky zbabelec a sebec. Obvinuje teba. Lebo je to lahsie ako sa starat. Snazi sa ta oblbnut aby si nakoniec od neho nic nechcela lebo tak je to lepsie a ty si vlastne len sebec co chce prachy.
1. myslim ze je zenaty/zadany a podobne
2. jeho dlhy ta nemusia zaujimat, neumiera, a pokial ma pracu tak je schopny co-to poslat aj dietatu
3. na splodeni sa aktivne podielal, nesedel vonku na mraze kym si sa ty oplodnila takze na rovnaku zodpovedost za tehu ako ty
4. nie je to tvoj partner...nie v pravom zmysle, partner je clovek co s tebou zdiela dobre aj zle, toto co mas ty je sebec, btw...tehotenstvo je este ta dobra vec, dieta je narocny zavazok ale je najma radostou
Toto nie je chlap do zivota, resp. nie tvojho zivota lebo on nechce. A ked on nechce mozes sa aj na hlavu postavit. V tomto pripade on si mysli ze ta presvedci ze sa na jeho otcovstvo vykasles. On sa boji a strasne ale nie byt otcom ale zavazkov, platenia a mozno aj prevalenia vaseho vztahu. Zostane ti len jedno, dat ho na sud o vyzivne. Ze ide o peniaze. Ano ale peniaze na jeho dieta, ktore vzniklo jeho aktivnou cinnostou v dobe ked bol sposobily si uvedomit rizika svojho konania. Nenechaj sa odradit cica. On len prska zo strachu.
BTW. ani neuvazuj o tom ze ta miluje a podobne....nemiluje, milujuci partner by ta na rukach nosil v case tehotenstva a nikdy by nebol pricinou stresov co mozu ublizit babatku
Tak ten je na bomby zenaty 😉 ziadne alebo nie je. To je zenac 😉 Bola si niekedy u neho? Predstavil ta niekedy rodicom? Ved ani nevedia o tebe ze si tehotna. Komunikujete telefonicky a cez internet. Nechce byt zapisany v RL. Logicky staci precitat prve vety tvojej temy a mas odpoved. Inac kolko ste spolu? Bolo to aj pred tym takto? Ja by som ho nezapisovala vobec. Na tu almuznu od neho by som sa vykaslala pretoze ak tvrdis ze ma dlhy a ked si to aj plati a malo.co zarobi tak ti pridelia minimalne vyzivne t.j. cca 30€ plus minus. Tie ta nespasia. Ries to sudne, daj ho na exekuciu, poberaj nahradne vyzivne od statu a v zivote by som mu dieta neukazala ked ze by som sa tak postavila na sude a stala si za tym ze ak neprejavil ziadny zaujem o dieta a to dokonca este ani nenarodene a nema zaujem aby mal jeho priezvisko, tak nema co ani dieta co i len vidiet. Je to jednym slovom haj.el, prepac ale toto nie. Maj svoju hrdost a kasli na neho. Alebo skus ist k nemu domov, ci tam ozaj nenajdes aj nevlastnej uz narodenych surodencov tvojho dietata 😉 pretoze toto nie je normalne. 🙄 hlavu hore, bude dobre len musis vediet ake papierovacky kde vybavit po narodeni babatka a byvaj s maminou dalej. Poslednykrat by som sa spytala ci sa da zapisat svojvolne do RL alebo nie. Ak by padlo nie, padol by aj on na plnej ciare a uz by ma neuvidel... 😉 ale zo 100% je 105% zenaty 😉
@silvinuska ak tvrdíš a odporúčaš, že "by si ho nezapisovala vôbec" (do RL dieťaťa), nebude veru nijaký právny nárok "riešiť to súdne a dať ho na exekúciu"... 😉
@velkacica myslela som to tak, ze on ked svojvolne nebude chciet a odmietne, tak ze si to vydobije sudnou cestou. Ved sa to takto da, ci nie? 😀
@silvinuska v tom prípade sa vzťahuje na situáciu § 94 ods. 1, s tým, že dôkazné bremeno (zabezpečenie hodnoverných dôkazov otcovstva) je na strane navrhovateľa...
No ved takto 😉
@nikenzi a s takym clovekom chcete ste chceli zalozit rodinu? ani ste sa proiadne nepoznali a uz ste otehotneli. preco? existuje aj antikoncepcia. nepoznate ho, neviete, aky zivot zije mimo vas a co od neho ocakavate? velmi neskoro ste zacali rozmyslat. nechce byt v rodnom liste, cize sa nepriznava k dietatu, nikdy vam nebude platit vyzivne a ste sama, slobodna matka s nezaopatrenym dietatom. ze vam nedal peniaze, ked vy ste prerabali v rodicovskom dome. a preco by mal? ved to neni jeho dom, ani tam nebyva. necakajte od neho nic a snazte sa zariadit sama, lebo budete sama. viete, najskor ste sa mali vydat, mat manzela a byvanie a potom mat dieta.
@kubisova lenze neni jej manzel a nemoze ho bez jeho suhlasu a podpisu na matrike zapisat do rodneho listu. on velmi dobre vie co robi. mal ju len na to si obcas vrznut a nie s nou zit.
@stanislavao tak to hej ja by som poziadala o zistenie otcovstva na jeho ucet a s tym by som zasla na matriku a zapisala. A jemu ked sa to nepaci poslala by som ho do riti je mlada a niekoho by si urcite nasla
@nikenzi skoro ako u nás a moj sa spamätal az po riadnej sprche,ked som mu po tom čo som nová tri mesiace pred a tri mesiace po narodení povedala na Silvestra : takze ocko Štastný novy rok ti prajeme,mas svoju slobodu a ja ju budem mat s dcérkou tiez a mozno aj s niekym iným kto si nás najde! To si mala vidiet tu zmenu aj titul otca roka by vyhral ako sa začal zaujímať o nás 🙂 a neskor aj svadba bola a doteraz si žijeme a uz je od toho 8rokov ako hrdlička spolu ( len mám občas chut tu druhú hrdličku poslat do teplých krajín ked mi pije krv)
Nuz slecna, sexualneho partnera s potencionalnou moznostou, ze to bude otec Tvojho dietata si si vybrala zle. Otca svojmu dietatu si tym padom vybrala tiez zle. Po narodeni dat navrh na sud na urcenie otcovstva, na urcenie vyzivneho na dieta, na prispevok na Tvoju vyzivu v suvislostis tehotenstvom a porodom. Pocitaj vsak s tym, ze ak ma dlhy a mozno je fakt uz zenaty a ma aj ine deti, tak Ti to financne stacit nebude, navyse starostliveho otca to nenahradi. Akonahle bude hoci sudom uznane jeho otcovstvo, musis ziadat aj o zverenie dietata do svojej starostlivosti a... zrejme sa bude riesit aj jeho narok na kontakt s dietatom.
V pripade, ze ho nedas do RL, a ni nebudes ziadat sud o urcenie otcovstva, pravdepodobne budes mat od otca na veky vekov pokoj, Tvoje dieta ho nikdy nepsozna, nikdy od neho neuvidis ani cent , nedostanes nahradne vyzivne ani ziadne financne vyhody (okrem toho, ze mas narok na 3 tyzdne dlhsie materske - ak splnas narok) a caka Ta sialene narocne financne obdobie.
ja ti drzim palce aby ti vsetko dobre dopadlo ci uz s nim alebo bez neho ,..hlavne sa nenervac a uzivaj si tehu toto krasne obdobie rychlo pomynie a coskoro budes ma drobceka tu ,..sustred sa hlavne na male ziadny chlap ti zato nestoji
jajaj no toto nema buducnost ziadnu... ☹ ja ked som otehotnela s priatelom (donutila som ho aby sme mali dieta) tiez vyskakoval ze az ked sa narodi tak po testoch sa da zapisat do RL ale ked vydel prvy ultrazvuk hned ma tahal na matriku podpisovat papiere 😝 a keby sa spraval takto ako ten tvoj tak ho do riti kopnem a vychovam si sama dieta..... jedno som vychovala sama tak by som aj druhe vychovala sama ale chvala bohu druhy krat som si dobre vybrala.... ale aj tak ti drzim palce nech to dopadne co najlepsie...
tiez mi po prvych par vetach napadlo, ze je zenaty. Nebudes to mat lahke, ale mas obrovske stastie, ze mozes byvat u rodicov a neostanete bez strechy nad hlavou. Na tom stavaj, a na neho sa vykasli, akokolvek to bude tazke, ale ver, ze ti bude lepsie samej. Zatial, urcite niekde existuje niekto, kto si ta zasluzi 🙂
do rodneho listu ho zapis lahsie sa potom vymaha vyzivne a ak neche byt zapisany teda nepriznava otcovstvo tak cez sud....drzim palce a takeho chlapa nepotrebujes k stastiu ...
😲 ja žasnem, ako si niektoré ženy nechávajú doslova srať na hlavu. 😖
zapisovanie kohokoľvek do rodného listu vyžaduje SÚHLAS dotknutej osoby, tým viac "určovanie otcovstva na jeho účet"!! Dámy, spamätajte sa, kalkulujte len s JEJ možnosťami a prostriedkami!! Inak len zavádzate tieto bludy čítajúcu verejnosť!! Predstavuje si to ako priveľmi jednoducho, nie je to však pokec s kamoškou 😀
( @kubisova @jeemima )
prichod prveho dietata je obrovska zmena. obrati to zivot naruby aj v totalne harmonickych manzelstvach. nieto este v takom pripade, ako tvoj... nechapem, ze si sa vobec rozhodla s nim mat dieta, ked spolu ani nezijete, iba sa raz za cas vidite. to najlepsie uz mate za sebou (stavy zamilovanosti), teraz to bude uz len horsie. dieta nie je sranda, mala si si to poriadne rozmysliet, ci ho chces s takym clovekom...
@velkacica prečo by mali byť jej možnosti iné ako ostatných? To by bolo velice jednoduché pre chlapov. 😖
Iná situácia je pre babu, čo ju obskočí nejaký fas pripitú na/po diskotéke a jediné čo o ňom vie, že je Peťo a má modré oči. Hold to je smola.... 😀 😀 😀
Ona dúfam vie jeho pravé meno a priezvisko a môže ho dať na súd, že odmieta uznať otcovstvo a po narodení dieťaťa mu súd DNA testy nariadi a okrem toho, že vyplatí potom výživné spätne, tak mu pekne naúčtujú aj ten testík aj súdne trovy. Taká by som bola ja kurva. Aký požičaj, taký vráť! 😝
@mysicka36 komentujem jedine to, ako tu mnohé odporúčajú "zapíš ho do RL" a podobne. To akože príde matka hoci na rínok a tam zapíše meno muža do nejakého papiera? 😀
"JEJ možnosti a prostriedky" znamanajú, že sa môže pohybovať v mantineloch svojich kompetencií, a rozhodne medzi tými nie je zapisovať kohokoľvek do úradných papierov proti jeho vôli - bez jeho súhlasu - či dokonca bez jeho vedomia!

@nikenzi na Tvojom mieste by som ho poslala kade lahsie, a ked nechce byt zapisany v RL prosim. Myslim, ze ked mu das kopacky este si mozno nakoniec uvedomi, ked vas strati.... Bude ti 100x lepsie aj ked sama s dietatkom, nejako to zvladnete, ked byvas u maminy aj ona trosku pomoze. A zvladnete to. Drzim palec.