icon

Partner nechce byť zapísaný v rodnom liste

nikenzi
11. jan 2015

Neviem kam som mala zaradiť túto tému, resp. to co ma trapi.
S priatelom sme spolu mali asi taky vztah že chodenie- on k nam, alebo vonku s kamaratmi. Asi po polroku sa nam podarilo hned otehotniet, stym ze on uz ma 35 a ja 25 a chceli sme spolocny zivot - velka laska sak viete. Po tom ako som povedala ze som tehu začal byt nejaky vystraseny, ze ako to bude a ci to zvladneme, a ci som si ista...no reči ktore potesia. Ale potom povedal ze dobre, sa tesi atd.
Dnes som v 27tt, od zaciatku tehu bol u nas asi raz na hodinu, inak bol somnou na prvom sone (cakal vonku, nechcel ist dnu), asi 3x na nakup a 4x ma doviezol domov z prace. Kominikujeme cez sms, telefonicky alebo cez net. Vacsinou o hlupostiach. Ked sa ho pytam ci to uz niekomu povedal tak ze nie, a nech sa nestaram o to. Minule som sa ho spytala ze kedy pojdeme na urad vybavit vyhlasenie o otcovstve, zacal po mne kricat ze som sebecka lebo myslim len na seba, a on ma dlhy (kedysi mal zivnost) a maly ich zdedi a jeho potom bude decko nenavidiet - to ze dedicstvo sa da odmietnut zo zakona tak to uz nevnima.
Ďalej reči ako ked som taka zla nanho a nepaci sa mi tak on moze odist, starat sa mam sama, stat mi bude posielat peniaze...- na co som podotkla ze stat nebude posielat nic lebo nebude to mat od koho vymahat - vzhladom k tomu ze nebude v rodnom liste, tak som zase bola sebecka, lebo myslim len na peniaze o nic ine mi nejde. Nikdy, mi ani len cent nedal co sa tyka toho ze som prerabala sama cele poschodie domu u mami, alebo ze som plno penazi dala na vysetrenia a vitaminy od zaciatku tehu - odhliadnuc od toho ze som na PNke. Ani som od neho nepytala peniaze lebo proste mi je to trapne. Akurat raz som sa ho spytala ci kupy kocik lebo ja nemam s coho ked mam len PNku a platim mame najom a pod. Tak to bol mily a ze samozrejme, on setri pre male... No a dnes, sladke reči ze na nas mysli a ze ci nebudem nervacit ked bude maly na svete. Tak som mu povedala ze ja trosku nervacim uz teraz ale nebudem to rozoberat bo sa zase pohadame. Tak chcel vediet ze co. Som mu napisala ze toto ma trapi a ake to bude, a ci bude chodit abo byvat u nas ked sa maly narodi. :( Zacal ziapat ze som sebec a myslim na seba, a nebude on u nas byvat lebo aj cudzi clovek je k nemu milsi ako ja, a vobec nanho neberiem ohlad tak ani on nebude brat na mna. :( Vobec neviem co mam robit, akonahle poviem co si myslim tak uz ma douraza a povie aka som premudreta a ejtak nebude on somnou o tom kominukovat lebo ho nerešpektujem. Ja neviem... ma vobec taky vztah cenu alebo to uz ani neni vztah? Ako... ja si neviem dat sama rady a neviem ci mi vobec niekto nieco poradi, len som sa chcela vyrozpravat. :(

Strana
z3
maja923
16. jan 2015

Neprečítala som si síce všetky odpovede, ale iste to tu bolo spomenuté..
takže po prvé: ty si sebecká? Svoje telo si obetovala aj pre jeho dieťa..a už len to, že sa snažíš aby to malé malo všetko, hovorí že isto nie si sebecká
po druhé: taký chlap ti nestojí ani za myšlienku, ale dieťa otca potrebuje..o vzťahu sa hovoriť v tomto prípade nedá ale v rámci svojej ,,sebeckosti" (teda ako to on nazýva) by som si šla za tým a podala návrh na súd aby určil otcovstvo..to je také chlapské byť pri ,,tom" a keď sa stane (väčšinou si chlap nedá pozor ak sa jedná o náhodné tehotenstvo) tak ruky preč. Staraj sa..osobne, finančne emocionálne..
NEKOMPROMISNE by som ho dala na súd

bubinkaaa
16. jan 2015

@nikenzi necitala som prispevky uvedene vyssie,a tak neviem co Ti kto radil.Ja len tolko,ze vsetci muzi su ako deti po cely ich zivot,ale ten Tvoj sa sprava naozaj tak,ze by som ho zaraz strcila do materskej skolky.Ciste decko a ze ma 35??? 😀 nuz evidentne je zlaknuty,postavila si ho pred hotovu vec,je este stale z toho vedla.A ze si sebecka,lebo planujes co dalej,a zistujes ako a co???ved porod je predo dvermi,tehotenstvo zbehne ako voda...hmmm snad sa uvedomí,ze takto sa nesprava dospely chlap.Mozno nakoniec bude hrdy otec,a tie dlhy by si mal co najskor vysporiadat a zapisat sda ako otec,nech sa k otcovstvu hlasi od zaciatku.To mu prajem!aby neskor nelutoval,lebo moze sa stat ze neskor uz nebudes mat zaujem o to Ty,aby tam bol uvedeny

bubinkaaa
16. jan 2015

@nikenzi a este nieco,ak si nedaval pozor pri sexe,tak teraz NECH NESIE DOSLEDKY.Vtedy dlhy nemal??nevedel,ze sa to moze lahko stat??

estrapo
16. jan 2015

ano, velkakacica 🙂 ma pravdu, neda sa to zapisat len tak. ak je zena slobodna a otehotnie, potrebuje partnerov suhlas o urceni otcovstva, co sa vybavuje na matrike.
ak to nebude chciet podpisat, tak potom jedine sudnou cestou to bude musiet riesit.
u vydatych myslim,ze je otcom je automaticky manzel a tam nepotrebujes potvrdenie z matriky ale sobasny list. kacica prosim oprav ma ak sa mylim.

estrapo
16. jan 2015

@velkacica ano, velkakacica mas pravdu, neda sa to zapisat len tak. ak je zena slobodna a otehotnie, potrebuje partnerov suhlas o urceni otcovstva, co sa vybavuje na matrike.
ak to nebude chciet podpisat, tak potom jedine sudnou cestou to bude musiet riesit.
u vydatych myslim,ze je otcom je automaticky manzel a tam nepotrebujes potvrdenie z matriky ale sobasny list. kacica prosim oprav ma ak sa mylim.

mysicka36
16. jan 2015

@velkacica aha zle som pochopila

ešte som si predstavila po tvojom príspevku 😀 že bielitkom vybieli v kolonke "otec neznámy" a zapíše tam ručne jeho údaje 😀 😀 😀 😀

jeemima
16. jan 2015

@velkacica ale jasne ze nie sme dementne a vieme ze otec musi dat suhlas na matrike teda resp z epodspise papier ze uznava otcsovstvo ze to nie je len na matke...ale pisane to bolo tak ze ked to neurobi dobrovolne nech ho da na sud. ale nech neprisutpi an to jeho ze on nechce a bodka

srnqqa
16. jan 2015

@estrapo je to pravda u manželov, aj tých rozvedených - ale tam platí určitý počet dní (300) - volá sa to, myslím, domnienka otcovstva 🙂

tanapeta
Autor odpoveď zmazal
srnqqa
16. jan 2015

@nikenzi možno že chcel len "niečo" nezáväzné. Ja som mala vzťah už 5 rokov, a to som si po jeho prvotnom šoku vypočula, že čiarky na teste som si nakreslila a vraj mi prispeje na potrat... Dala som mu mesiac na rozmyslenie, ako sa k tomu postaví, nakoľko som to musela povedať našim... S rodným listom nebol problém, teda s uznaním otcovstva. Na priezvisku som trvala na svojom.
Takže, byť tebou - tvoje priezvisko, zo zákona JE POVINNÝ prispievať a bez hanby by som si našla advokáta a tie peniaze súdila... Plus máš nárok na preplatenie nákladov spojených s preležaním (neviem, ako sa to volá presne) - nárok uplynie do 3 rokov odo dňa pôrodu. 🙂

andreasiskova3
16. jan 2015

Presne tak, očividne nemá záujem o dieťa , ale neboj sa určite ho po pôrode môžeš dať na súd na vyhlásenie otcovstva. Konanie je dosť nepríjemné, preberajú sa tam intímne záležitosti ale výsledok stojí za to. Chce nechce je raz otcom dieťaťa a je povinný prispievať na výživu a starostlivosť oň a výživné môžeš od neho žiadať až keď bude zapísaný v rodnom liste. No a ešte ti je potom povinný zaplatiť polovicu nákladov na vybavičku ( oblečenie pre babo, kočík. .....) Uschovaj si všetky bločky úplne od všetkého čo pre dieťatko kúpiš. Aj maličkosť. Ak aj po narodení nebude chcieť byť zapísaný a ty ho na súd nedáš tak budeš fakt hlúpa. Dieťa stojí Veľa peňazí a aby si to znášala iba ty je hlúposť. Pracovala som na sude a bola som na takomto pojednávaní , neboj všetko sa dá zvládnuť a bude to stáť za to.

zuzana76
17. jan 2015

@horana to nie je sexualna vychova ale vychova k rodicovstvu

horana
17. jan 2015

@zuzana76 Malo by to byt jedno druheho sucastou, neda sa vytrhnut zodpovednost. Tak ako sex nemoze byt stastny ked je len neviazany, taktiez rodina bez sexu nemoze byt stastna (a take manzelstvo ani nie je "konzumovane" - uznane za platne podla kanonickeho prava) Nazov uz ako nazveme je v tom celom to najmenej nepodstatne. V referende sa ide brojit proti sexulanej vychove, namiesto aby sa nastavila spravna koncepcia a povedalo sa co by bolo dobre deti naucit. O nazve sa nemusi hlasovat celonarodne. Ale tak slovo sex je strasiak ktory zabera na urcitu nevyburenu skupinu ludi, alebo straumovanu s komplexami. A to nic, zatajovanie infisiek, alebo sa hranie na to ze to nie je podstatne, evidentne tiez nic neriesi.

25daniela
17. jan 2015

Ak sa nedohodnete na tom papieri o vyhlaseni otcovstva, tak to vysudis, ja by som nechcela dieta bez otca...
Mam tri, ale bolo co robit vypiplat kazde jedno... Aj minimalna vyzivne je lepsie ako ziadne...
Pri detoch nikdy nieje penazi dost... kedze doba je konzumna a bez penazi sa zit neda..

damotka
17. jan 2015

Prečo sa Nikenzi už neozýva od otvorenia tejto témy. Skoro všetky odpovede sú dobrými radami, ale niektoré sú dosť tvrdé a ostré. Dievča už je v riešení tejto situácie a čo sa stalo je už staté. Teraz je tu medzi nami budúca mamina, ktorá, ako mnohé iné žienky, podľahla citu, ktorý sa volá láska a je najkrajší. NIKENZI - budeš mať bábenko a uvidíš, že lásku, ktorú ti dá ten drobček ti môže svet závidieť. A ty to zvládneš a budeš sa na svet usmievať s dieťatkom v kočíku. Ten človek bol len darcom semena. Inak je to len červ bez chrbtovej kosti a zrejme naozaj niet za čím banovať. Určite zvládneš aj tú byrokratickú mašinériu pri vybavovaní všetkých papierov, aby si dostala, čo ti patrí. Určite sa nájdu kamošky, ktoré ti posunú vecičky pre dieťatko. Aj tu na MK sa dajú obstarať vecičky za smiešnu cenu - takže to určite pôjde. Teš sa, žienka-maminka, všetko zvládneš a aj na teba čaká v živote ďalšie šťastie.

dusika11
17. jan 2015

ospravedlnujem sa ze som vsetko necitala...neviem ci ti nieco take niktora poradila...ale ja by som ho do listu uz nepisala ked je taky teraz nevies co mozes od neho cakat potom,.,vies tie unosy deti...medzi rodicmi..striedavu starostlivost a mnohe ine veci len aby ti znepirjemnil zivot....
moja kamoska na dovolenke otehotnela so srbom...on o tom vedel ale na rodny list ho nedala...obcas jej nieco poslal ale minimlane na sk neprisiel..vtedy som nechaala preco sa tak rozhodla...dnes...je vydata..a ten co ju miluje si dieta osvojil alebo adoptoval..to presne neviem..ale uz ma aj jeho priezvisko..a moja kamoska nema vobec ziadne problemy s nevhodnym..otcom..ja viem ze je to take aj surove k chlapovi..ale...ked chces chranit dieta sa ine neda asi..no a len sa modlit aby to v puberte raz dieta pochopilo...ale ja osobne by som na takeho otca kaslala uz len s obav o dieta

Strana
z3