Partner nechce napísať dom na mňa
Ahojte kočky! Po dlhšom váhaní sem píšem. S partnerom sme spolu rok, zatiaľ bývame v podnájme, ale partner už poškuľuje dlho po niečom inom, v banke hypotéku schválenu má, aj niečo našetrené, už len vybrať spravny dom či byt. Teraz našiel jeden dom, ktorý je síce trochu od ruky, ale zase je tam dobrá dostupnosť a chcel by ho hadam aj kúpiť, mne by sa ten dom páčil tiež, na obhliadke som bola aj ja, ale.... pýtala som sa partnera ako si to predstavuje a on povedal, že celý dom bude písaný na neho a potom to bude deti, ktoré zatiaľ ani nemáme. A stále hovorí, že musí ňu stacit, že budú zabezpečené nase deti. Takže ja budem vlastne podnajomnikom vo vlastnom dome, budem sa stále triast či mňa nevyhodi zo dňa na deň na ulicu a peniaze co do domu vrazim v živote už neuvidím a skoncim na úrovni bezdomovca. Keď som chcela s ním spísať u notára predmanzelsku dohodu, že v prípade rozchodu by mi vyplatil peniaze co som dala v rámci hypotéky, tak začal skak
@zltyslonik, ano, vie. Lenze za sumu, za ktoru dnes dostane pol domu si za desat rokov kupi staru belu a chlap sa moze vytesovat zo zhodnotenej nehnutelnosti.
@zltyslonik ale oni nejsou manželé a dokud nebudou tak žádné BSM mezi nimi není a to že mu bude dávat nějaké peníze neznamená, že je dostane spátky, však on po ní bude chtít platit nájemné a to se přece nevrací 🙂 když budou manželé, tak může od něj žádat polovinu splátek hypo, které on zaplatil po dobu jejich manželství
@sfet cím ďalej o tom rozmýšľam, tým viac sa prikláňam k názoru, že by som tento vzťah ukončila. Po roku známosti by ste sa mali ľúbiť ako kone, aj keď bez klapiek na očiach. Rozmýšľať a snívať o spoločnej budúcnosti, o spoločnom bývaní, spoločných deťoch, nie o tom, čo keby sme sa náhodou rozviedli. Rátam síce s tebou so spoločnej postele, ale do spoločnej hypo sa mi nechce. A kecy, že zabezpečuje domov, kde a liste vlastníctva figuruje iba on svoje deti, sú úbohé. Tých detí môže mať s tromi ženami o dvadsať rokov päť a? Prečo ho nenapadla najprv svadba? Že budete o pár mesiacov dlhšie platiť nájom a mohli ste byť vo vlastnom, teda pardón v jeho? Že by miesto nájmu splácal spoločné, pardón jeho?
@katriona1, nastastie nic z toho urobit nemoze. Ze to bolo najomne? Dobre, tak nech ukaze zmluvu (haha) a odvedenu dan (danovy unik sa, myslim, nepremlcuje pekne dlho). To by bol paradny gol do vlastnej branky. A polovicu splatok od nej nemoze ziadat uz vobec. Peniaze v manzelstve su pravne spilocne, teda aj splatky su povazovane za spolocne. Polovicu splatky by mohol vyzadovat vtedy, ked by ho ona vyplacala z domu.
Jednoznacne je tu nerovnovaha.on bude platit dom,prerabku,takze investovat do trvalej hodnoty a ty budes platit stravu,energie,drobne vydavky,co sa minie bez stop,skonci v sm etaku ci v hajzli.no nie!!!!! Zas napisem tu jeden pribeh,a k to volakto cita,len tak na poucenie.volakedy som robila v dome dochodcov.prisla k nam nova obyvatelka,pekna inteligentna sestdesiatnicka. Silny pribeh.vlastnila krasny stvorizbovy byt.ked sa jedina dcera vydala,dala to na nu prepisat.mlada manzelka dva mesiace po svadbe zomrela v autonehode.dedicom sa stal manzel,takze dvojmesacne zatko,kt.po dedicskom konani svoju byvalu svokru okamzite vysackoval z bytu a stala sa bezdomovkyna.nezabudnite,zivot je k..va,pise obcas neuveritelne pribehy
@vroni polovicu splatek by mohla chtit ona od nej, ale jenom za dobu manzelstvi, ne on od ni a "najemnym" jsem myslela prispevek na bydleni, vsak kdyz nekde bydlim tak se podilim na nakladech ne a zase opakuji, oni manzele nejsou a je otazka jestli nekdy vubec budou a pokud manzele nebudou tak od nej tezkobude neco vymahat pokud to nebude mit nejak pravne osetrenea tomu se jeji drahy taky brani 🙂
a nevim kde jsi vzala, ze po bezdetnem manzelovi dedi rodice? rodice snad dedi jenom tehdy pokud je jejich dite svobodne, jakmile ma manzelku tak dedi ona, to si jako myslis, ze si s manzelem poridis spolecny majetek a pak budes muset dat pulku svokre 🙂
@katriona1, ano, splatky som si zle precitala. A nie, nepodielam sa na nakladoch v byte, kde periem chlapovi spinave spodare, varim vecere a pulirujem jeho majetok. Ale jasne, manzelia nie su. V tom zvysku sa hlboko mylis, podla zakona skutocne dedia v bezdetnom manzelstve rodicia a manzel\ka rovnym dielom, manzel nie je zo zakona vyhradnym dedicom.Takze ano, moze sa ti stat, ze polovicku majetku budes musiet odovzdat svokre (teda v bezdetnom manzelstve, nie ty osobne)
citala som len prvu a poslednu stranu diskusie tak neviem ci to tu niekto pisal, ale je tu este moznost, ze tvoj priatel moze mat nejaky uraz (nedaj boze...ale tak stava sa) a mozno uz nebude moct pracovat a tak som zvedava ako by riesil tuto situaciu....zrejme by si hypo musela splacat ty, no on by bol vlastnik ....cize aj z tohto pohladu by som nikdy nesuhlasila aby bol on vlastnik a platila polku hypoteky a v pripade ze sa nieco stane nemas na nic narok a este by si zrejme bola nutena splacat za neho celu hypo ty ak by ostal bez prijmu....lebo vsak aj kam by si isla s detmi ak by ste ich mali. ja by som mu navrhla, ze ak chce byt vlastnik vylucne on ok, ale nech plati celu hypo on + naklady na opravy a udrzbu lebo byvat v dome si to vyzaduje, prispieva na stravu, energie 75% nakladov. ... jedine ze by si chcel sam prat, zehlit a varit.
ahojte..mna este napadlo..ze ok. ak by aj nahodou pristupila na jeho podmienky...co bude az ostane na materskej? vyhodi ju aj dieta lebo nebudu mat na najom? alebo mu to ona ostane dlzna a splati (ak este teda budu spolu, lebo tu sa uz dopredu rata s tym, ze spolu nebudu) az po nastupe naspat do prace? to je sialene cele..ludia, co sa lubia, takto nepremyslaju. toto nie je laska. toto je taky ten dnesny moderny sebecky a vypocitavy vztah..brr, az mi zima ostalo..
Včera sme sa o tom bavili a on povedal, že vedela som o tom.od začiatku vztahu. Vedela som len to, že v prenajme nechce bývať dokonca zivota, že jeho snom je mat hoci aj menší rodinný domček, že chce mať 1-2 deti, ale že takto divné kalkuluje som zistila posledný mesiac a neustúpi. Ze sa bojí. A ja sa nemám báť. Lebo povedal, že keď napíše polovicu domu na mňa čo by aj spravil, tak čo ked ja si niekoho po čase nájdem a cudzí chlap mu tam bude chodiť po dome v špinavých trenkach- takto presne sa vyjadril. Lebo mal vzťah čo trval 11 rokov a kazdy ich bral že ako ti čo budú stále spolu a ona sa zahľadela inde a rozišla sa s ním. Ja nie som ochotná pykať za chyby nejakej inej.
@sfet utekaj od neho, toto nemá zmysel. Chápem tú predošlú, čo po jedenástich rokoch odišla. Jeho názory sú úplne choré, to čo je za debilný nápad, že keby si bola spoluvlastníkom domu, tak ak si niekoho nájdeš, bude mu tam chodiť v špinavých trenkách? Mala si mu povedať, že bude chodiť bez nich, tĺkovi. Toto si o tebe myslí? Nie je mužom, o ktorého by si sa mohla oprieť.
Neviem ci to už niekto spomínal, nečítala som diskusiu, no akonáhle budete manželia, výplaty sú spoločné, cize to bude musiet polovicu zo všetkých splátok vrátiť. Aspoň tak to mne vysvetlil právnik...
on s tebou nerata, zvlast ak chce aby si sa podielala na hypoteke ale nic ti patrit nebude
Ja sa teda prikláňam skôr na jeho stranu. Na tvojom mieste by som po roku známosti, (kedy sa zdá, že nemáte jasno v tom, ako ďalej) rozhodne netrvala na tom, že budem spolumajitelkou, zároveň by som nijako neprispela na renováciu ani na hypotéku. Platila by som mu nájom a polovicu výdavkov na domácnosť (energie, stravu, atď) a bokom si šetrila peniaze. Podľa toho, čo a ako o ňom píšeš, to ani z tvojej strany nevyzerá na lásku až za hrob...
Ale jemu sa vôbec nedivím, že po roku vzťahu chce ísť do kúpy nehnuteľnosti sám.
Veď ja sa tiež prikláňam, že budem platiť polovicu nájmu a jedlo, veci do domácnosti, ale on vyslovene chce aby som mu calovala aj polovicu hypotéky. To zas nie!
@stratilikova suhlasim s prispevkom. Nechapem vsak, ze ked s nou celkom nerata az za hrob, "narokuje si " na dieta. Dieta by sa vobec nemalo planovat do takehoto nevyzreteho vztahu.
@sfet
To máš take varovanie a ešte aj zadarmo...
buď spoludlžník zapísaný aj na lv, alebo prispievať na hypo nebudeš, len na stravu a réžiu. Tak by som to robila ja. Ale vlastne nie, ja by som asi vážne prehodnotila budúcnosť, lebo keď ty si ochotná aj platiť hypo a on nesúhlasí so zápisom na lv, ale chce aby si mu pomimo dávala peniaze...tak takýto chytrik truhlík ti je na 2 veci.
@sfet Obaja máte v predstave riešenie ktoré vyhovuje len jednému z vás. Ale obe riešenia sú trochu priahnuté za vlasy, pokiaľ uvážime že se vo vážnom vzťahu.
Mať všetko na seba a teba nechať prispievať napr. na opravy alebo zapísať ťa do LV s predstavou že budeš splácať to je trochu na hlavu postavené.
Buď pôjdete do hypotéky spolu ako rovnocenný pár a budete mať Váš dom alebo si on kúpi dom ale ty mu nebudeš k domu prispievať ani cent (na opravy, prerábky, hypotéku...) len časť nájmu a to čo by si chcela splácať si odkladaj na svoj účet ako zábezpeku keby niečo.
Navrhni mu že zobere hypo spolu ako bude reagovať. Pokiaľ by však nechcel brať hypo spolu s tebou tak by som si ten vzťah rozmyslela.
@mala_hobitka
To práve on nechce brat hypo spolu, tak som to nejak postrehla z diskusie, len ona aby prispievala na ňu...takze z toho musí vyvodiť dôsledky.