Partner neprispieva a ani nepomáha v domácnosti
Ahojte, otazka lebo zacinam mat pocit ze mne uz sibe.
Pol roka som vo vztahu s muzom, s ktorym byvame v mojom byte. Mam z predchadzajuceho vztahu dieta kt byva s nami- je ale v striedavej takze je u nas len 4 dni v tyzdni.
Odkedy sa nastahoval, neprispieva nic na chod domacnosti- najom, energie. Prve mesiace neprispieval ani na jedlo s tym ale uz zacal po 3-4 mesiacoch. Co sa tyka dovoleniek, sam od seba nevymysli nezaplati nevybavi nic. Vsetky doterajsie dovolenky som nasla, zaplatila a zorganizovala vzdy sama / inak by sme nikam nesli/
Ja financujem vsetko, zaraba 2x tolko co ja- ja mam okolo 1500 cisteho, tzn on ma prijem okolo 3000tis.
Doma obcas uprace na moje vyzvanie- ale sporadicky. Varim periem a vytieram zasadne len ja. Co sa tyka samotneho varenia varim kazdy den, cez vikend varim 3 jedla. Pracujem na tpp a mam normalnu 8 hod pracovnu dobu.
Ked mu toto vsetko vytknem povie mi ze som mu nepovedala ze ma nieco z vyssie uvedenho robit.
Ja si myslim ze toto ma byt automatika, viem ze najom je 300 mesacne zoberiem 150 vyberiem ich 15teho a polozim na stol. On potrebuje ku vsetkemu slovnu vôdzku, toto sprav toto zaplat toto urob.
K mojmu dietatu je mily, super.
Netusim ako mu povedat, dokazat alebo co mam robit aby sa spamatal a zacal normalne fungovat a robit a hlavne platit sam od seba. Zacinam mat pocit ze mam mega naroky a ze toto ziadna od svojho muza nechcete, pretoze moj sa pri vycitkach tvari ako keby dom najvacsi despota a chcem od neho jadrovu fyziku. Prosim aspon o ukludnenie ze mi nesibe 🥲
@enmery na toto odpoved nepoznam, ja sa pokladam za inteligentneho cloveka ale zasa tiez len v urcitych smeroch. Niekde mi bolo pridano, niekde ubrano. Muzom neverim, ani tohto ako pisem nepotrebujem zo ziadneho hladiska- ja si viem sama opravit, vymalovat, vymenit ventil ci bateriu, listovala a parketovala som si byt taktiez sama, v podstate ja zvladam aj muzsku aj zensku cast prac. Problem nieje ani sex- zila som bez neho vyse 5r a nemam pocit ze by mi z toho zadrbkavalo na mozog. Skor mi pride luto, ze chlap ako on- co je naozaj pracovity, sikovny v obore, mam s nim temy co sa mne malokedy podari niekoho takeho najst na ne, zlyhava v beznych veciach ako tu pisem. To su naozaj veci ktore sa daju naucit, neni to podla mna jadrova fyzika. Preto to nechcem este uplne zahodit, tam ten potencial je a ako aj vy isto vsetky viete- su to cinnosti kt bezne robime vsetci- ci muzi ci zeny, u niekoho aj deti. Moj mozog nedokaze vstrebat ze 30 rocny chlap nieje schopny sa naucit ist do obchodu, navarit podla navodu, povysavat ked vidi ze je natrusene, spytat sa ma ci mi netreba financne pomoct, ci vyhladat dovolenku. Toto je uplne mimo mijho chapania.
@vikiki29 to su naklady za byt- tie su cca 300 eur / je to moj byt bez hypo/ a stravu som mu necislila- povedala som mu ze do obchodu bude chodit aj on. ja nebudem aj jedla vymyslat aj ich chodit nakupovat aj ich varit a nasledne hrnce umyvat. vysvetlila som mu ze postup bude nasledovny : on vymysli, ja napisem zoznam, on nakupi a prinesie a ja navarim. S tymto suhlasil.
Predtym zil velmi divoko- ten byt bol viac menej prazdny nejak vela veci nemal takze na prvy pohlad vyzeral cisto, ale ja som monk- cize vodny kamen vsade, zadrbane sparovacky roky nedrhnute, prach sa na miestach kde nie je vidno neutieral a pod., cize povedzme ze nejaku zakladnu cistotu tam mal ale ze by som tam ja napr dokazala prezit, to nie.
Varenie- nevarí, stravoval sa na menuckach a po veceroch jedaval bud chleba alebo si kupil take hotove pecene maso v obchode. Platil najom nacas.
Prislo mi to ako taky mladenecky byt- ja som takto prezivala ked som mala 18 a zila som v prvom najme- vifonky, nastriekat vsetko savom zotriet a vybavene.
Vpohode. Tak s ním stracaj čas a obetuj tomu svoju psychiku. Nechceš to vstrebať ako žena, ktorú chlap mláti a potom sa ospravedlnía ona ostane. Lebo on to už neurobí. Vzťah Ti má dávať a nie z Teba robiť psychicky vycucnutého človeka a to je jedno, že o nejakých veciach sa viete porozprávať. To je strašne málo. Po 30 rokoch ok, zachraňuj, niečo sa pokazilo. Ale toto?Na začiatku?Chcieť meniť chlapa a byť psychicky dole a robiť mu mamku?Akože vážne?😱
Za mna si skus pozriet alebo precitat nejake podcasty/knihy o zenskej energii. Lebo presne ako pises, naucila si sa vsetko riesit sama a preto aj pritahujes takych muzov. Ono to je proste tak zariadene. Malokedy sa budu pritahovat dvaja dominantní alebo dvaja submisivni. Proste ked je zena tvrda a odolna, muz automaticky makne. A tieto neschopne typy si vyhladavaju presne zeny, krore sa o vsetko same postaraju. Samozrejme, ze zena časom ostane z toho unavena. My zeny sa rodime so ženskou energiou vsetky! To len okolnosti alebo spolocnost vytvara silne emancipovane zeny. Ja viem, ze teraz kazda druha krici po tom aby mala super karieru, vacsie platy, ako muz. Ale zial, potom nam aj vytvara takychto muzov. Predpokladam, ze u nich doma je to tak, ze matka sa ide pretrhnut a chlapi doma tisko lezkaju. Ja som za to, aby aj zeny mali karieru. Ale aby stale ostávali zenami. Lebo ja ked vidim niektore zeny, ako sa spravaju k chlapom....proste ako k druhym deckam. Uprac to, oblec si toto, chod sa umyt, chod sa oholit. Preboha, ved to je dospelý chlap a cepuju ho ako svojho synacika. Ja sa absolútne nečudujem, ze po rokoch pri takej zene sa z chlapa stava male decko, ktore musis vo všetkom usmernovat. Ta zenska energia je extremne dolezita na to, aby si pritiahla schopneho muza, ktory ti s tym životom zasadne pomoze. Je dost mozne, ze ak sa das do tej zenskej energie, tak tento tu ti pride uz uplne asexualny. Alebo mozno aj ty jemu. Lebo jeho priťahuje prave ta tvoja mamickovska energia. Ja sama som mala kologov muzov, ktorí boli zozensteli a kazdy jeden mal proste dominantnú partnerku. Oni boli velmi feministicki orientovaní a vkuse len rovnopravnost riesili a vsetko si doma na polovicu delili. Financie, domace prace a tie zeny pokial ten chlap nepsravil presne to, co oni, tak robili doma dusno. Za mna harmonicky vztah nema takto vyzerat. Ze superit, kto kedy co spravil a ja som spravila toto, ty musis hned toto. Podla mna to nikdy nebude 50/50. Niekedy spravim ja 80% a moj manžel pen 20%. Ale on potom mi to vrati 100 nasobne viac. Ja som taka vdacna, ze mam vedla seba silného jedinca, pri ktorom fakt mozem byt tou zranitelnou a jemnou zenou. A tej zene sa ovela krajsie zije v tej energii, v ktorej sa narodila, ako v tej drsnej. Ja viem, ze toto tu vela zien odsudzuje, ale ja to vidim aj na okoli. Cim je zena zenskejsia, tym viac je vyrovnana a kludna. Ked ma viac tej muzskej, je velakrat hasteriva, ustipacna, nervozna, neprijemna. Staci si pozriet v praci kolegyne. Tam hned krasne zistis, ktora je v akej energii a ktora ma aky vztah. Ci chodi nasrata, nervózna alebo je mila a usmiata.
To bude vychovou podla mna. Jeho mama vsetko zariadila, nakupila, poupratovala atd. Od neho sa nechcelo nic. Ked sa odstahoval, tak fungoval na style suche rozky a donaska, upratovanie sa vyriesi raz za tyzden povysavanim. Najomne sa platilo, ked uz sa inak nedalo...no a teraz je zase v tom mode "starajte sa o mna". Akurat zabudol, ze sa nenastahoval naspat k mame, ale k partnerke.
akože ja nechcem, aby si ho vycicala z peňazí, ale tak reálne, drogeria, jedlo - veľký nákup malý, opravy, doprava, darčeky - dovolenky, nedoplatky, najmy, oblečenie, i keby ste šli na poly striktne 50:50 z toho 350 nebude keby si akokoľvek šetrila..prečo máš naňho doplácať? keby zarabal 800eur ale pri takomto prijme sa skrbliť, načo?
a ešte niečo ti chcem povedať, u teba bude žit, dokiaľ si nenasporí na svoju chatu či apartmán a potom ti dá kopačky, ideálne ak bude strúhat útrpné xichty, že na koniec to vzdaš a všetko v domácnosti budeš robiť sama plus platiť, a potom sa odsťahuje..ja neverím v úprimnosť jeho citov...necha si kupiť darček za 500 a kupi niveu za 20eur? neviem, je pekne, že je sporivý, ale tak aj ty bud naňho..ty máš na starosti dieťa a nie komplet zabezpečiť dospeleho chlapa
i ked si introvert, daj si na zoznamku najlepšiu fotku, že si manažérka s vlastným bytom, autom, starostliva, sebestačna a neverím, že ti nikto neodpíše, jedno dieťa - v tom veku sa to berie normálne..možno sa len podceňuješ
Takže ti je vlastne ľúto prísť o tie témy a rozhovory. Tak mu navrhni, že budete naďalej spolu, ale spolužitie vám jednoducho nefunguje. Budete bývať zvlášť a naďalej randiť.
Ahoj. Ja som na teba celkom pyšná, že si s tým niečo začala robiť. Aj, že si si dala poradiť. Prísť po pol roku spoločného života, že niečo nie je v poriadku, sa mi zdá celkom skoro. Tu píšu baby, čo žijú v nevyhovujúcom partnerstve celé roky, kým im dôjde že im to nevyhovuje. Pozri sa, ani boh svet nestvoril za 1 deň. Takže sa nadýchni, vydýchni, upokoj, chvíľu pozoruj, premysli a daj ďalšie požiadavky. Ak treba, tak mu to normálne spíš na papier, čo od neho očakávaš. Prípadne ked nechce robiť, daj si to od neho zaplatiť. Predsa kuchárka, urpatovačka, pranie, organizovanie, a pod,niečo stojí. Chlapi celkovo nemajú tak vyvinutú empatiu, (sorry ak sú tu nejaké výnimky) a ženské práce, teda tie zadarmíko a doma, berú, vedome, alebo nevedome, že je to ženská práca. S tým môžme ruobiť len to, že vychováme správne našich synov. Takže drž sa, a keby si mala úspech, príď sa pochváliť.
Autorka píšeš ze mas syna, neviem či si písala aj koľko ročného ale mysli na to či chceš aby bol svedkom chovania tvojho spolubývajúceho, aby v tom vyrastal a nebodaj ho mal za “vzor” toho ako to ma v domácnosti a vzťahu fungovať.
Držím ti palce, vidno ze si šikovná ženská a zaslúžiš si po čom túžiš 🍀
Lenže to, čo ty dokážeš, nedokáže veľa žien a ani mužov. Ja som mala ex a ten ked mal vyčistiť odtok, tak to dodrbal a nakoniec sa n amňa vykričal, ž eje to moja vina, lebo som ho nútila to robiť. 🙂
Tak podľa toho čo čítam, máš doma ubytovaci hotel zadarmo. To mladý pán si myslí, že voda, teplo a elektrina je odkiaľ? Poloz mu inkasny lístok na stôl, spýtaj sa ho, že keď žil doma s rodičmi, či žili bez vody, plynu a elektriny. Normálne mu povedz, keď práčka doperie, nech vyvesi prádlo, vynesie kôš, povysáva.... A áno, si normálna, on divný.

Sorry, ale vždy keď vidím takéto témy, premýšľam, prečo do pekla tie ženy radšej neinvestuju ten čas a peniaze do seba a svojho dieťaťa. Keď už druhý chlap, tak taky, ktory by ma na rukách nosil a rozmaznával. Inak, ďakujem. Radšej budem sama s dieťaťom si užívať čas i prachy.
A nie nešťastná a strhabá s nejakým debilom strácať roky svojho života a ničiť ešte detstvo svojmu dieťaťu