icon

Partner objavil moje úspory a nevie ich prijať

29. mar 2024

Zdravim,
Na začiatok dodám že niesme manželia mame 3 rocneho syna s ktorým som doma lebo do skolky sa ešte netešil trápil sa trochu a nechceli sme tlačiť na pílu. Ja som tým pádom doma, muz zarába nadštandardne financuje nás od a po z. Nemôžem povedať krivé slovo. Ja si robím svoje mini podnikanie keďže som sa do zamestnanie nevrátila. Sú to minimálne peniaze max 300€ mesacne niekedy ani to. Mužovi to nevesiam na nos. Doteraz som odkladala skoro všetko čo mi došlo na účet. Materskú rodicak podnikanie vyplatenú dovolenku. Na úcte mám okolo 30k o ktorých sa partner dozvedel ked som mu poslala screenshot divnej platby z môjho uctu a bol tam Dispo zostatok…a vyzera že mu to leží v žalúdku, ma blbe poznámky par dni hlavne teraz keď sme doma kvôli sviatkom.. vysvetlila som mu že niesme manželia v podstate som nezamestnaná s malym dietatom ale bud to naozaj nechápe alebo sa tak len tvári.. je možné že sa chlap naozaj nedokaze cítiť tak zraniteľný ako žena ?? On od kedy mame dieťa kariérne vystrelil, ja sa nesťažujem ale teda byt 4 roky doma je naozaj minus.. otázka je snažiť vysvetľovať stále ďalej alebo nechať to vyhniť ?? Bojim sa že si spraví vlastný záver a bude mu to rýpať v hlave až kým možno dôjde k divnym myšlienkam alebo čo .. ospravedlňujem sa za neštruktúrovany príspevok Alw cítim sa dosť dotknutá

mircalla
30. mar 2024

@lamar11 Na teba pomerne zlozita veta, ktorej ani sama nerozumies

mircalla
30. mar 2024

@gabrm Takisto suhlasim

tamitamitami
30. mar 2024

Veľmi nefér prístup, on tých 4 000 zarobí a ťahá z toho celú domácnosť zatiaľ čo ty sa vôbec nepodieľaš. Odložiť si peniaze je rozumné. Ale neprispejevať vôbec do domácnosti keď máte spoločnú hypotéku?
Šak sa začni podieľať troška aj ty aspoň symbolicky.

Myslím že po tomto zistení mu bude blikať kontrolka, určite si mu tieto veci mala povedať.

mircalla
30. mar 2024

@tamitamitami Ano, presne tak, kazdy podla moznosti - ale aspon symbolicky, nie si 100% ukladat

vevapeto
30. mar 2024

@gabrm keby som bola chlap urobím to isté 🙊

styrizuby
30. mar 2024

Ak autorka nasetrila 30 000 Euro pocas 3,4 rokov na materskej/rodicaku s podnikanim 300 Euro mesacne je jasne, ze na rodinu, pre spolocne dobro, financne neslo skoro nic. A to je v poriadku len ak by sa na takomto postupe s priatelom vopred dohodla. Ak by suhlasil, je to ich vec, takisto je ich vec, ako sa dohodnu ohladne toho ci pojde alebo nepojde dieta do skolky po 3 rokoch. Ak suhlasia obaja, OK, ak po case zistia, ze to uz nie je OK, otvoria to a najdu nejaky kompromis (ak je to teda funkcna rodina). Asi najspravodlivejsie by bolo keby sa podielali na spolocnom 70:30/80:20, kazdy percentualne z toho, co zarobi/dostane od statu. Dohodli sa, ze ona sa bude starat o dieta po 3 rokoch a nepojde do prace, cize 50:50 nie je z mojho pohladu fer, lebo ona takto zabezpecuje tiez pracu, ktoru by museli riesit inak. Ale ako som pisala hore, ak by sa dohodli vopred, ze materska/rodicak/podnikanie/preplatenie dovolenky pojde na jej ucet, ktoreho sa nikto nechyta a muz riesi celu reziu, potom je nam do toho nic. Ak to tak ale nebolo, nie je to fer a moze byt pravom mrzuty, zaskoceny a v hlave mu moze virit cokolvek. A to zase mozeme len hadat co, ak si o tom autorka a jej muz nepohovoria otvorene. Odporucala by som jej normalne to s muzom otvorit, povedat mu, ze vidis, ze je iny, ze ma s jej sporenim nejaky problem, ze by rada vedela, co mu presne vadi. A na zaklade toho ako pojde rozhovor, dohodnut sa na rieseni, ktore by bolo spravodlive pre obe strany. Inak mimo otazku autorky, ja som bola 6 rokov na materskej, odchadzala som z manazerskej pozicie a po materskej som dostala este vyssiu manazersku poziciu. S detmi (dievcatami) som zostala doma 3 roky s kazdou, lebo som to povazovala za najlepsie investovany cas v mojom zivote, pre rodinu, pre mna aj pre ne. Bolo mi jedno, ci sa po navrate do prace vratim do manzmentu alebo nie. Ale ak ste mali dobre vysledky, tak ono sa to nestrati ani po 2/4/6 rokoch. Prajem autorke nech dobre s priatelom situaciu vyriesia a moze si nadalej odkladat s tym, ze aj priatel o tom vie a nema s tym problem.

vevapeto
30. mar 2024

@styrizuby určite to nie je fér 50:50, ale keby mu povedala že “ Vieš čo, z toho podnikania mi niečo kvapne, pôjdeme v lete k moru”, tak nemusel byt ani tento status.

simca06022011
30. mar 2024

Ja sa čudujem.len tomu ze toľko peňazí držíš na bežnom účte a keď posielaš screenshot nenapadne ta, ze to nie je dobrý nápad ukazovať. Áno chlapi bývajú takí ako tvoj. Môj tiez. Nepredychal nikdy keď zistil ze ja mam úspory a.najvacsia radosť v jeho očiach bola, keď sa minuli. U vás je to horšie, keďže podľa úvodného príspevku platí on všetko... A tebe okato ostávajú všetky peniaze. Ja by som reči o neistotr a nemanželské nechala pre seba, nie nik o takýchto zadných vratkach vedieť nema, už len z toho hľadiska, ze to pôsobí, ako keby sa rátalo s tým ze sa rozidete atď. Sadli by sme si s plánom financovania, či má nejaké námietky, ako by si to predstavoval, koľko minie na čo atď.

vivuska666
30. mar 2024

Treba sa dododnut. Musis zacat prispievat. Alebo zober rodinu na dovolenku. Takto si vlastne akoby zlatokopka. To mas to iste skoby si byvala este u rodicov, mala urcity prijem (aj ked nizsi) a nedala by si im nic. Tiez by sa im nepacilo ta zivit.

simca06022011
30. mar 2024

@gabrm no súhlasia s tebou a ja nie :D lebo podľa.mna je to prehnaná reakcia, ak doteraz neriešili financie doma. Neboli dohodnutí nijak. A problém je len TK. Plus 30t je kopa penazi, to jedného chlapa co minie dajme tomu 2-3t mesacne na domácnosť môže aj od zlosti roztrhnúť, keby mala.na účte pár tisíc ani by neriešil.

Podľa mne je šikovná ze nepominala peniaze na talafatky a ma ich... koľko mam kamoši v podobnej situácii, ale ich prachy nekončia na účte ale minute na somariny...

andrea1809
30. mar 2024

A akych divnych myslienok sa bojis? Ze prestane 100% platit? Podla mna ty sa do prace nehrnies. Musela by si aj ty dacim prispievat, a mozno by ti neostalo nic. Takto ti to vyhovovalo na tajnasa si odkladat a nechat to len na nom. V kazdom pripade velku doveru medzi sebou nemate. Mala si mu o tom minimalne povedat. Takze je nastvany podla mna opravnene.

gab1sol
30. mar 2024

@subartic “chlap s 4000 k može snáď chcieť aby jeho partnerka zostala doma s jedným dieťaťom nie ?” Snáď záleží aj od toho, aké sú náklady, nie je dôležitý len príjem, či?

Na toto si mi odpovedala? A nie, prekrúcaš to, čo som napísala. Nie, nekvitujem, že si šetrí tajne, pre seba. Na tom sa vôbec nedohodli. On a dohodou súhlasil s tým, že autorka nemá príjem, že ich bude živiť. A hľa, autorka má príjem a odkladá si ho pre seba. Tak buď si dôverujú a založili si rodinu, alebo ten vzťah je len pro-forma a každý si rieši svoje. A myslím, že @gabrm to zhrnul ako chlap veľmi pekne. A tlačiť niekoho do šablóny? To robíš ty - tvoja šablóna je, že žena sa stará chlapovi o dieťa, tak chlap má robiť a platiť. Mimochodom, to dieťa je snáď oboch, nie? Toto je taká šablóna “starám sa ti o dieťa…”. V prvom rade by si žena mala uvedomiť, že sa stará o svoje dieťa. Takže ešte raz - je správne, že šetrí, ale malo to byť na základe spoločnej dohody, nie tajne.

mircalla
30. mar 2024

@simca06022011 Pises zrejme nemina peniaze na "talafatky", preco by ich minala? Plati jej ich totiz on. Urcite za tie roky potrebovala oblecenie, topanky, mobil, kozmetiku, kadernika atd. pre seba, zo svojho to neplatila.

anketkarka
30. mar 2024

Nečítala som všetko, ale každému by svietili kontrolky, keby všetko finančne ťahal, myseľ si, že ste k sebe úprimní a zistil by, že škrečkuješ peniaze ,,pre horšie časy" To akože počítaš s rozchodom. Jeho peniaze sú aj Tvoje, lebo o nich vieš a Tvoje peniaze sú len Tvoje, lebo si sa neunúvala o ich výške povedať. Keďže nie ste manželia, tak Ti vlastne platí hypotéku na dom, ktorého polovicu by si dostala pri rozchode. A on asi nasporiť nezvláda toľko. Tak mu to príde nefér.

simca06022011
30. mar 2024

@mircalla tak asi ich neplatí toľko aby im to chýbalo.. ja poznám ženy co minú tisíce eur mesačne na kraviny, peniaze nikdy nemajú.. A zase určite "niečo " platí...

simca06022011
30. mar 2024

@gab1sol na základe toho, že žena sa stará o.svoje dieťa, by napr.mohla ísť od 1.5. Do práce a oznámiť.muzovi ze.ostava doma s dieťaťom;)
Niesom žiadny ochranca žien na md/rd ale všetko s mierou. Áno pre ženu je to obeť ostat roky doma co sa týka financií a kariéry. Na druhej strane výhra, môže sa starať o dieťa. Systém si treba iba dohodnúť doma. Podľa.mna je super ze par ma teraz na účte 30t. Usetrenych. Mali by sa dohodnúť co ďalej a co s tým. Keby peniaze rozhajdakala nebola by tunoznacovana ako niekto kto "skreckuje" peniaze, čo je úplne smiešne.

On si tiež môže uvedomiť ze žije na divoko so ženou a keď chce, aby sa.citila isto a ako jeho partnerka nie len matka jeho dieťaťa, asi by bolo vhodné s tým niečo urobiť.

gab1sol
30. mar 2024

@simca06022011 ale to je v poriadku, že je doma a dohodli sa tak. Aj do práce môže ísť a zvýšiť príjem domácnosti, keďže dieťa už môže do škôlky (prepáč, ale dôvod “neteší sa tam” ja nepochopím). Ale ako píšeš, majú sa dohodnúť. Spolu. Spoločne. Nie robiť si tajnosti.

gab1sol
30. mar 2024

@simca06022011 a potom, asi sa tak obaja dohodli, že žijú nadivoko. Čo ak sa ona nechcela vydávať?

zmrzlinka2021
30. mar 2024

@subartic aj žena sa môže kedykoľvek zbaliť a opustiť muža a dieťa.

judar
30. mar 2024

Tak on vsetko plati a ty si len velebis skreckujes prachy a vyhovaras sa nato ze nieste zobraty a on si zaraba 4k...si ty ale potvora....on robi a ty sa este ides vyhovarat na full time krutenie sa okolo dietata...ja bych sa nedivila keby ta tak kopne do prdele ze by ta ani tych 30 tisic nezachranilo

zmrzlinka2021
30. mar 2024

Inak aj celá táto diskusia ukazuje, že je sakra rozdiel žiť v manželstve, pravdaže s normálnym partnerom a žiť len tak nadivoko. Nikdy to nebude to isté. V tom druhom pripade je tam dosť častý odstup, nedôvera, samostatná jednotka... Každý sa zabezpečuje, pripravuje na prípadný rozchod, zatajuje informácie...chýba tam taká jednota, také MY, my gazdujeme, my šetríme, my zdieľame, my rozhodujeme

zmrzlinka2021
30. mar 2024

@mircalla prepáč, ale nikdy nehovor o povolaniach, ktoré si si nevyskúšala, či učiteľ, či v štátnej správe... Všade máš simple pozície, ale aj expertné pozície, odborníkov. To je ako keby sme teraz sa smiali ľuďom, čo robia v korporáte.

mircalla
30. mar 2024

@zmrzlinka2021 Poznam x ludi v statnej spravne, co sa vacsinu casu neprethrhnu a o tretej su doma. Ziadny stres. Plus vyhody ako dovolenka navyse. Vacsina tak funguje. O uciteloch nepisem, vyjadrila som sa

lienka.7
30. mar 2024

@simca06022011 povedzme si úprimne, mnoho žien sa veľmi rado postaví do role "obete" a ostane s dieťaťom doma, aj keď netreba. To si tu zase nebudeme klamat, ze nie 😉

mircalla
30. mar 2024

@lienka.7 Motivacia sa vratit na nezaujimave a zle platene miesto totiz nie je. Co chapem

zmrzlinka2021
30. mar 2024

@mircalla nemôžeš na základe pár ľudí posudzovať všetkých. Ja poznám pár v korporatoch, aj som tam bola, kvôli fitku. Keď som videla, čo robia, ako sú nasekani v open space, pre mňa veľmi ponizujuce pre kvalitného človeka. Všade sú aj takí, ak iní.

mircalla
30. mar 2024

@zmrzlinka2021 A co robia? Kedze si tam bola kvoli fitku, tak sa podel s nami, co robia, som zvedava

zmrzlinka2021
30. mar 2024

@mircalla inak pamätám si, že neraz si tu písala, ako ťa doslova drali v práci, aj si menila prácu kvôli tomu, aj sa to tam opäť opakovalo, aj si po večeroch robila. Nie, to nie je normálne a ani správne, za akékoľvek peniaze. Potom tu máme generácie na liekoch na tlak, cukrovku, nádorové ochorenia... Našťastie pre mladšie generácie je work balance life veľmi podstatný, vrátane pre mňa. Môj príjem je slušný, a mohli by mi dať mesačne aj 10 litrov, podstatná som ja, moje zdravie, vnútorné nastavenie, vnútorna pohoda

mircalla
30. mar 2024

@zmrzlinka2021 Uz v korporate nepracujem, ale ty nam rada povies, ako to funguje. Korporat ma aj svoje vyhody, takmer nepretrzity home office a moznost si zadelit cas. Dost zavisi od konkretneho sefa a oddelenia, boli horsie aj lepsie

zmrzlinka2021
30. mar 2024

@mircalla nepamätám si to presne, takže kebyže ti teraz niečo tu napíšem, asi by to už neodrazalo realitu, ale v podstate na takú prácu ti stačí stredná skola