icon

Partner objavil moje úspory a nevie ich prijať

29. mar 2024

Zdravim,
Na začiatok dodám že niesme manželia mame 3 rocneho syna s ktorým som doma lebo do skolky sa ešte netešil trápil sa trochu a nechceli sme tlačiť na pílu. Ja som tým pádom doma, muz zarába nadštandardne financuje nás od a po z. Nemôžem povedať krivé slovo. Ja si robím svoje mini podnikanie keďže som sa do zamestnanie nevrátila. Sú to minimálne peniaze max 300€ mesacne niekedy ani to. Mužovi to nevesiam na nos. Doteraz som odkladala skoro všetko čo mi došlo na účet. Materskú rodicak podnikanie vyplatenú dovolenku. Na úcte mám okolo 30k o ktorých sa partner dozvedel ked som mu poslala screenshot divnej platby z môjho uctu a bol tam Dispo zostatok…a vyzera že mu to leží v žalúdku, ma blbe poznámky par dni hlavne teraz keď sme doma kvôli sviatkom.. vysvetlila som mu že niesme manželia v podstate som nezamestnaná s malym dietatom ale bud to naozaj nechápe alebo sa tak len tvári.. je možné že sa chlap naozaj nedokaze cítiť tak zraniteľný ako žena ?? On od kedy mame dieťa kariérne vystrelil, ja sa nesťažujem ale teda byt 4 roky doma je naozaj minus.. otázka je snažiť vysvetľovať stále ďalej alebo nechať to vyhniť ?? Bojim sa že si spraví vlastný záver a bude mu to rýpať v hlave až kým možno dôjde k divnym myšlienkam alebo čo .. ospravedlňujem sa za neštruktúrovany príspevok Alw cítim sa dosť dotknutá

queen_mary
30. mar 2024

@sasa1310 az v takom kontexte som sa nad tym nezamyslala. Pisala ze je doma, lebo muz vela pracuje a rozbieha biznis. A je pre mna normalnejsie, ze si to odklada, akokeby mala vsetko minut.

sss777
30. mar 2024

@sasa1310
Takže odpoveď na moju otázku znie vlastne tak, že väčšina žien zarobí málo. Možno aj preto, lebo sú dlho doma.

sasa1310
30. mar 2024

@queen_mary však hej, ale vieš, keby si odkladala aspoň vlastné čo zarobí, a nie to, čo dostane ako vreckové

hopsas
30. mar 2024

Veci by boli iné keby ste boli manželia ..prečo sa vlastne nevezmete

janickacrazy
30. mar 2024

@sss777 No bohužiaľ stále je tu na Slovensku väčšina žien, ktoré zarábajú o dosť menej ako muži. Takže sa im neoplatí prestriedat s mužom na materskej. Tiež muž pokiaľ má dobrú prácu, niekedy proste nemôže len tak vypadnúť na pol roka. Mám kamošku, ktorej muž po materskej bol preradený zo svojej práce na horšiu pozíciu a dali mu to celkom vyzrat, že si vôbec niečo také dovolil.

lienka.7
30. mar 2024

@janickacrazy vies, ono zase aj s tými chlapmi na MD je to trosku otázne. Ten môj bol reálne na MD, sam sa staral, ja som chodila do prace. Zastúpiť ho ale nebol problém. Na druhej strane, ak ide o nejakú pozíciu, kde majú na 6 mesiacov niekoho hľadať a plus k tomu nejaké to zaucanie, uprimne, tiez by sa mi to nepáčilo. Plus k tomu fakt, že je spolu s ním doma žena (lebo ano, chcú iba využiť moznost čerpať matersku), ktorá je stále na RD a de facto sa ďalej stara o dieta ona, nie ten muž. Vieš, na spoločné trávenie času rodinky je klasicka dovolenka.

janickacrazy
30. mar 2024

@lienka.7 Áno, máš pravdu, presne tak to mala ťa moja kamoška, boli doma obaja, on robil okolo domu a ona sa starala o dieťa. V robote museli zobrať nového človeka na zastupovanie, tak sa im to nepáčilo samozrejme.

mqkm
Autor odpoveď zmazal
jarmilaj
30. mar 2024

Bože, ženy, ste otrasné. Keď tu autorka o pol roka napíše, že im exekútor zobral dom, lebo muž narobil dlhy, všetky svorne jej napíšete, že je hlupaňa, lebo si nič neodložila, dokonca mu porodila dieťa a netrvala na tom, aby si ju najskôr zobral za ženu. Pani si so schvalením partnera robila rezervu, keď zajtra muža vyhodia z práce, alebo bude mať nejaké nepríjemné zdrav. problémy, dobre im peniažky padnú. A keď sa stane, že mužovi preskočí, bude sa jej ľahšie dýchať. Dúfam, že toto partnerove nepríjemné prekvapenie spolu zvládnu. Bohužiaľ, toto je dôsledok nedostatočnej komunikácie. Držím palce.

megg1
30. mar 2024

podla mna je vporiadku, ak mate kazdy vlastny ucet, lebo obaja mate/mali ste inak velke prijmy, zaroven ste mali mat ale spolocny ucet, kam by slo od oboch vas nejake spolocne percento na domacnost. Ak si ty na materskej je vporiadku, ze partner financne pomaha, preco by si mala cerpat z uspor, ved dieta je vase spolocne a partner zaraba. Na druhej strane treba sa zamysliet, preco nie ste manzelia, ak ste uz rodicia, preco nie ste rodina. Nad tym by ste mali rozmyslat a k tomu by ste mali mat doma poznamky. Preco sa k tomu partner nema?

sss777
30. mar 2024

@lienka.7
Ale toto je pre mňa tiež nepochopiteľné. Že užiť si spoločnú dovolenku. Veď keď raz beriem od štátu peniaze za to, že sa starám o dieťa, tak sa starám o dieťa. Ja som chápala možnosť otca ísť na otcovskú dovolenku tak, že má aj žena možnosť realizovať sa a nevypadnúť úplne z pracovného kolotoča, aby sa mužské a ženské možnosti vyrovnali.
Tak ale keď sa to takto zneužíva, tak to je celé zle.

janage
30. mar 2024

@jarmilaj keďže nie sú manželia tie dlhy by boli len a len jeho. O dom by neprišla, každý má svoju polovicu. A ona šikovná ho ešte necháva platiť tú časť hypotéky čo patrí k jej polovici. Nik nepíše, že nemá mať rezervu. Má. Ale nemá ju pred partnerom tajiť a mala by niečo prispievať do spolocneho fondu. Minimálne tú svoju hypotéku na tú svoju polku domu si platiť. Má z čoho.

sss777
30. mar 2024

@janickacrazy
To je tiež značne nefér, že ho preradili na nižšiu pozíciu, veď predsa má na otcovskú dovolenku zo zákona nárok a nie je o nič horší pracovník len preto, že sa pár mesiacov venoval dieťaťu.
U nás to fungovalo úplne bezproblémovo- muž sa od začiatku veľmi zapájal, takže prechod na otcovskú dovolenku vôbec nezamával našim rodinným systémom. Okolie ho skôr obdivovalo, resp. chápalo, že máme obaja vlastnú kariéru a my sme to vlastne vždy mali nastavené veľmi rovnoprávne. Moji rodičia ho úplne milujú, lebo je nielen skvelý odborník v práci, ale stopercentne zvládol kompletnú starostlivosť o dieťa a ja som bola spokojná, že som mu dopriala možnosť vypadnúť z práce a venovať sa dieťaťu. A dieťaťu možnosť tráviť čas s tatinkom.
Ja som začala na polovičný úväzok, lebo som chcela mať čas aj na rodinu, on to vyriešil tak, že na to zamestnávateľa pripravoval dlhšie, všetko nastavili tak, aby to fungovalo aj bez jeho prítomnosti. Plus výhoda bola v tom, že má takú špecifickú prácu, že zamestnávateľ by ho pustil aj na Mesiac len aby sa ešte vrátil. A keď bol v robote nejaký problém, tak rád poradil cez telefón. Samozrejme bez nároku na odmenu, veď aj on bol rád, že mu to celé umožnili.

janickacrazy
30. mar 2024

@sss777 Samozrejme, že je to nefér, ale bohužiaľ často to tu tak funguje. Dôvod uviedli nejaký iný, ale bolo to jasné aj slepému. U nás napríklad sa to nedalo vôbec, lebo môj muž pracoval v zahraničí, keď sa nám narodil syn.

jarmilaj
30. mar 2024

@janage ako si prišla na to, že autorka niečo tají? Jednoducho sa o tom nerozprávali. Roky všetko financuje muž, lebo sa tak dohodli. Že ona šetrí, to vedel.

sss777
30. mar 2024

@janickacrazy
Tak dúfajme, že sa celé zmýšľanie spoločnosti časom zmení a že to, že sa rodič stará o dieťa, sa nebude vnímať ako handicap. Možno keby viac otcov malo možnosť zostať doma s dieťaťom, zmenilo by to aj postoj k ženám už na pohovoroch. Veľakrát čítam, že si dovolia spýtať sa ženy, koľko detí plánuje, ako dlho bude doma, kto bude s dieťaťom, keď ochorie...ako keby túžba po materstve automaticky hovorila niečo o pracovnej disciplíne/cieľavedomosti/schopnosti organizovať.
To sme už ale mimo témy, v každom prípade ďakujem za objasnenie!

sss777
30. mar 2024

@jarmilaj
Ale on pracuje a dáva peniaze do rodiny, ona si ich odkladá pre seba. Možno si autorka kúpi to spomínané auto. Ona bude mať auto, jeho peniaze sa prejedli.

janage
30. mar 2024

@jarmilaj citujem: nevesala som mu to na nos.
Ak tvoj partner nevie o o nejakej podstatnej veci je úplne jedno či sa to len nepovedalo. A nezabúdaj, že ho necháva celú dobu platiť aj svoju časť hypotéky. Iba mu nepovedala, že si môže sama. Že na to má.
Nechápem prečo mu na rovinu nepovedala, že počuj Paľo nebude lepšie keď si svoju hypotéku budem platiť sama? Mam na to. Samozrejme ma poteší, keď sa rozhodneš platiť ty. A Paľo by sa mohol rozhodnúť.
Všetkým čo konanie autorky obhajujete by som takého šikovného partnera dopriala vášmu dieťaťu. Že on by ťahal všetko vrátane čisto jej/jeho výdavkov. Mohli by ste ho pochváliť osobne😉

jarmilaj
30. mar 2024

@sss777 na tom svojom aute bude voziť do školy svoje alebo ich dieťa?

sss777
30. mar 2024

@jarmilaj
To nevieme, či ho niekedy odvezie, zatiaľ vo všetkom myslela len na seba.
Ale o mužovi vieme, že sa o dieťa výlučne finančne stará minimálne 3 roky, takže on myslí na rodinu.

jarmilaj
30. mar 2024

@janage zabudla si, že Paľo sa už rozhodol. Paľo vedel, že ona šetrí. Prekvapila ho suma, ktorú dokázala ušetriť. Toto prekvapenie pokladám za veľkú chybu ich oboch.

jarmilaj
30. mar 2024

@sss777 ty si vševed. Ako môžeš vedieť, na koho a na čo ona myslela? Zase netvárme sa, že ide o neviem akú sumu. V prípade rozchodu si asi nepôjde okamžite kúpiť apartmán pri mori. Nevieš, ako to vyzerá s ich vzťahom, možno naozaj je takáto obozretnosť z jej strany na mieste, možno naozaj myslela na seba. Možno myslela na seba a dieťa. A možno myslela na seba dieťa aj muža. Ak sa stane niečo nepredvídaného, môžu zlé časy prečkať bez hrozby nezaplatenia hypotéky.

janage
30. mar 2024

@jarmilaj Paľo nevedel, že partnerka šetrí toľko a že má v pohode na svoju polku hypotéky. Zatiaľ čo ona to v tom čase vedela. A to je ten rozdiel.
Ak by mal dlh? A povedal iba o jeho polovici, lebo však o tej vedela a o ďalšej sa len nezmienil. To by nebola ona zaskočená
Alebo by nezmienil, že mu zvýšili v práci plat. A nechal by ju sa rozhodnúť o niečom bez tejto info.
Povedať, že veď sa nepýtal a ona iba nepovedala je čistý alibizmus.

jarmilaj
30. mar 2024

@janage nechajme to na nich a poďme spať. Dobrú noc

janage
30. mar 2024

@jarmilaj nechať partnera cvakat niečo čo patrí iba mne s tým, že mu nespomeniem, že mám možnosť si to platiť aj sam a nechať ho sa potom rozhodnúť, nie je správne.
Hocijako sa to tu točí a vykruca krížom krážom.
Ja by som teda z takého partnera môjho dieťaťa nadšená nebola. Ty zjavne áno

janage
30. mar 2024

@jarmilaj aj tebe

sss777
30. mar 2024

@jarmilaj
Nie som vševed. Nie sú manželia. Fakt je, že ona všetky peniaze uložila na SVOJ účet, on nimi financoval rodinu.

lienka.7
30. mar 2024

@jarmilaj počúvaj, už ta chcem vidieť, ako by si cela nadšená financovala komplet všetky náklady rodiny v tom, ze vsak muž je na materskej a chudáčik sa este aj dlhšie ako je potrebné obetoval. A jedného pekného dňa by ti pred domom zaparkoval nove SUV, ze vsak som si kúpil. 4 roky by sa hral na chudacika, a nechal sa od teba komplet vydrziavat s tým, ze pomaly nič nemá a potom by si sa dozvedela, že si za tvoje peniaze (ano tvoje, lebo keď nie ste manželia, sú to tvoje peniaze) kúpil auto, ktoré je ale iba jeho (nie aj tvoje, hoci si ho ty zaplatila). By ti asi padla sánka, ze?

lumatri
31. mar 2024

Problem nie je, ze mas peniaze bokom. Ved vacsina z tychto pohorsenych komentujucich v inych diskusiach radi dat peniaze bokom 😀 Problem je, ze tvoj partner si ta nezobral za manzelku. A evidentne si ta nezobral preto, aby boli peniaze len jeho. Aj ked vsetko poplati on, kym tvoja kariera je na bode mrazu, stale mu z vyplaty ostava o mnoho viac ako tebe. Ako manzelia by ste mali financie spolocne. Ty by si nemusela setrit zvlast, lebo by ste setrili spolu.

mircalla
31. mar 2024

@lumatri Kazda zena, ktora ma realny zaujem sa vratit do prace, vrati sa...Dohodla sa s nim, ze sa nevrati. Bolo to jej rozhodnutie, je snad svojpravna. Toto su take zbytocne kecy, chudatko jej kariera je na bode mrazu....Pretoze sa do prace vratit skratka nechce. Uz mohla davno zarabat a spolupodielat sa na financovani, keby mala zaujem