icon

Partnerova finančná úroveň a rodinný štandard

5. jún 2024

Čauky. Všetci pochádzame z finančne rôznych rodín. Zaujíma ma, keď ste sa vydali.. šli ste do lepsej/rovnakej alebo aj horšej financnej úrovne než ste boli zvyknuté z domu?

Nemám ani partnera, nie to ešte manžela no napadlo mi aké by to bolo, keby som si našla partnera pri ktorom by som nemala to na čo som zvyknutá. Jasne že to nebude ze ja budem sedieť doma a on zarábať, no každý je zvyknutý na nieco iné. My chodíme kazdy rok na dovolenky už roky, nikdy sme na tom neboli finančne zle (nemali sme na rozhadzovanie no keď bolo treba niečo súrne kúpiť, aj trosku finančne drahšiu vec tak nebol problém). Viem ze peniaze nie sú všetko, ale ťažko sa v živote asi opúšťa z toho štandardu, na ktorý sme zvyknutí 🙂

astronaut321
5. jún 2024

Tak si nájdi, čo bude chcieť budovať a nečakaj, že príde všetko hneď. Pokiaľ nebude trtko, tak si hádam niečo vybudujete. Potom nechápem otázke... budeš mať na čo si zvyknutá, ale tak ako to stálo úsilie u tvojich rodičov, to bude stáť úsilie aj u teba doma, či čakáš všetko hneď alebo ako?

alieta
5. jún 2024

Zivot je nevyspytatelny. Kolko krat sa stane, ze najvacsi drici skoncia ako priemerni a ti co len tak preplavali skolou to v zivote dosiahnu ovela dalej. Proste musis v nom vidiet potencial a drive a v neposladnom rade lasku. 😊

matkahelka
5. jún 2024

som jedinacik, z financne dobrych pomerov, z mesta. moj muz je z viacdetnej rodiny, z chudobnych pomerov, z lazov. 2 total odlisne svety. moj muz ako decko nebol na ziadnom skolskom vylete, na dovolenke. ja naopak s rodicmi nielen SR, ale aj zahranicie. ked sme sa davali dokopy, mal v sebe nespracovane vnutorne, ze som z inych pomerov, casto mi vravel, ze som rozmaznana, ze neviem, co je zivot.
Aj on aj jeho bratia studovali, makali na sebe, su az choro ambiciozni- vsetko pozostatok tej chudoby, v ktorej zili, teraz sa maju vsetci vysoko nadstandardne. ked sme sa s muzom vzali, prve roky boli kriticke- ja som chcela vsetko a hned. jasne, ze na to nebolo. kym sa mu rozbehlo poodnikanie, chvilu to trvalo. teraz sa mame - klop klop - velmi dobre. rada s usmevom konstatujem, ze som sa dobre vydala. nielen financne, ale muz je hlavne velmi dobry chlap, taka stara skola, kedy je pre neho zena a rodina na 1.mieste.

autor
5. jún 2024

@alieta možno to bude aj moj prípad, ktovie.. nikdy nehovor nikdy. No zatiaľ môžem za seba povedat ze som dric a chcem aby som sa mala v zivote ja a moja rodina aspoň taký štandard aký mi dali moji rodicia 🙂

autor
5. jún 2024

@astronaut321 nečakám ze všetko príde hneď. Chcem to vsetko budovať spoločne postupne.

autor
5. jún 2024

@matkahelka akoby som čítala o mojich rodičoch 🙂 môj otec je tiež veľmi ambiciózny muz a tiež z financne slabšej rodiny. Aj keď sú peniaze, vždy ich nerozhadzujeme a šetríme (ved je zvyknutý z domu). Myslím ze aj po ňom som taký dric a mam v sebe zakorenene to, že musím makať aby sme sa mali dobre. Napriek tomu ze sme na tom financne dobre ma nikto nikdy nerozmaznaval ako si vyššie ľudia myslia (zrejme som sa zle vyjadrila už na začiatku, tak došlo k omylu).

peter0123
5. jún 2024

@veronka1996 si strašne povrchná. Vieš čo hlásim sa ako prvá. Nevadí mi rybník ani 26 ročná škoda Felicia, ani low costové dovolenky, ani postarší dom v ktorom bývame. Je sto vecí ktoré sú pre mňa dôležitejšie.

petamich
5. jún 2024

pripadne si ten standard mozes zabezpecit sama 🙂 aby si nemusela kalkulovat, ci a co ak ti ho ne/zabezpeci partner

autor
5. jún 2024

@petamich to asi nebude možné, no rada by som 😀

petamich
5. jún 2024

a preco by to nebolo mozne?
pochadzam z rodiny, ktora zila na pokraji chudoby a prave preto bol jeden z mojich hlavnych cielov byt zabezpecena a financne sebestacna a dnes (uz aj s manzelom) si zijeme velmi dobre a rovnako by som si zila aj bez neho

rozculena
5. jún 2024

vysokoškoláčka....hmm....len aby si neskončila s nejakou sockou...zapovedaného chleba najväčší krajec.

autor
5. jún 2024

@rozculena čo ste tym chceli povedať?

astronaut321
Autor odpoveď zmazal
autor
5. jún 2024

@petamich neviem ci budem zarábať až tak dobre 🙂

autor
5. jún 2024
astronaut321
5. jún 2024

Prečo by to pre teba nebolo možné samostatne?

astronaut321
5. jún 2024

Však preto si na VŠ nie? 😂 aby si bola dokonalá, vzdelaná, aby si zarábala, ale nevieš, tak radšej partner. Zaujímavé životné nastavenie. Nič no prajem veľa šťastia a úspechov.

petamich
5. jún 2024

nuz tak potom musis na prvom rande zistit vysku cistej mzdy, moznost karierneho rastu, stav uspor a investicii, vlastnictvo nehnutelnosti, ci a ako casto chodi na dovolenky, lebo ty (teda tvoji rodicia maju nejaky standard) ako ti to znie? :D a to nechcem rypat ani byt hnusna ale zavana to vypocitavostou

tak snad aspon aj charakter bude mat ten chlap so standardom a nebudes raz pisat na MK, ze musis vyzit z rodicaku, lebo chlap je chuj

astronaut321
5. jún 2024

@petamich Možno si nájde rovnakého 😂 😂 obaja budú očakávať 😂😂😂 a nič sa nestane

autor
5. jún 2024

@astronaut321
@petamich odkiaľ mam vedieť koľko budem zarábať keď ešte nemám dostudovane? 😀

autor
5. jún 2024

Neviem co bude zajtra nie to ešte keď dostudujem 😀

autor
5. jún 2024

@petamich nikde som nepísala, ze No.I sú pre mňa financie potencionalneho 😀 A ze charakter je vedľajší.

mikadooo
5. jún 2024

Vzala som si partnera z "horšej" rodiny. A teraz sme na tom finančne lepšie, ako boli naše pôvodné obe rodiny, v ktorých sme vyrastali. (hej, dokonca lepšie ako ja keď som bola dieťa...). Čiže poučenie z príbehu je...? 🤷🤷🤷🤷🤷🤷🤷🤷.

hopsas
5. jún 2024

Keď som sa vydala šla som do podstatne vyššej finančnej úrovne ale to hovorím len vďaka štandardu aký žijú svokrovci...môj manžel si na tom nezakladá ani mi nikdy podrobne.pred svadbou neopísal aký veľký rozdiel je medzi našou a ich rodinou čo sa týka financií...vážim si na ňom že od rodičov neprijal nikdy ani cent a všetko si zarobil sám ale vďaka rodičom mal.lepsiu startovaciu pozíciu ako ini ľudia...takže ťažko povedať...niekto si na tej úrovni zakladá a niekto na to kašle..ako môj.muz

astronaut321
5. jún 2024

Nemali by na VŠ učiť aj ľudí premýšľať? To je otázka to pléna... Ja som predčasne ukončil inžinierske, kvôli práci a tomu, že mi vysoká škola dala len málinko, na to koľko času si to bralo.

autor
5. jún 2024

@astronaut321 v com akzoe nepremyslam? V tom ze si chcem spoločne s partnerom budovať nejakú finančnú úroveň a chcem aby bol rovnako nastavený ako ja? A pýtam sa ako to mali iní? 😀

reanda
5. jún 2024

a co ked si vobec nenajdes partnera? a tebe sa nebude v praci darit a malo zarobis? ako to prezijes? 🙂
zivot nie je matematicka rovnica

astronaut321
5. jún 2024

Že očakávaš a nemáš zatiaľ čo dať. Jednoduchá logika. Keď sa ti raz vyčasí zistíš aká si. Nauč sa žiť skromne, aby si nerozhajdákala na cestovanie a dovolenky všetky výplaty a potom zistíš, čo stojí úsilia niečo budovať. A čo stojí najväčšie úsilie je niečo v sebe rozvinúť, nejakú kvalitu, ktorú ti ľudia budú chcieť ohodnotiť. Takže nastavenie nie je o tom, chcem mať auto dom dovolenky hodinky kabelky blbosti. Nastavenie je o tom či chceš hľadať potenciál v sebe a finančné ohodnotenie chodí zvyčajne až potom.

autor
5. jún 2024

@astronaut321 očakávam aby bol rovnako cieľavedomý ako ja a aby chcel v živote rovnaký Štandard ako mam v živote ja 😀 chcem aby sa mal dobre on,ja a nase deti.. neviem co je na tom zle. 😀

astronaut321
5. jún 2024

Však to chce každý schopnejší človek. Ale dokážeš to aj ty zabezpečiť?