Partnerova finančná úroveň a rodinný štandard
Čauky. Všetci pochádzame z finančne rôznych rodín. Zaujíma ma, keď ste sa vydali.. šli ste do lepsej/rovnakej alebo aj horšej financnej úrovne než ste boli zvyknuté z domu?
Nemám ani partnera, nie to ešte manžela no napadlo mi aké by to bolo, keby som si našla partnera pri ktorom by som nemala to na čo som zvyknutá. Jasne že to nebude ze ja budem sedieť doma a on zarábať, no každý je zvyknutý na nieco iné. My chodíme kazdy rok na dovolenky už roky, nikdy sme na tom neboli finančne zle (nemali sme na rozhadzovanie no keď bolo treba niečo súrne kúpiť, aj trosku finančne drahšiu vec tak nebol problém). Viem ze peniaze nie sú všetko, ale ťažko sa v živote asi opúšťa z toho štandardu, na ktorý sme zvyknutí 🙂
@reanda sa ti k tomu vyjadrila
“Odkiaľ mam vedieť či to dokážem keď som ešte nedokončila vš”.
A tvoj budúci partner to má vedieť? Nikto nevie ako nakoniev skončí… Možno si nájdeš niekoho, kto ti znesie aj modré z neba, ale rok po svadbe bude mať nehodu a celá starostlivosť o rodinu bude na tebe. A potom čo? Rozvedieš sa? Alebo si nájdeš niekoho, kto navonok splní všetko, čo ti na očiach uvidí, aby sa pred svetom ukázal, ale doma budú lietať facky a údery. A potom čo? Necháš si ho, lebo spĺňa tvoju predstavu o štandarde? A čo keď sa zaľúbiš do niekoho, kto tvoj štandard bude spĺňať, ale ty jeho nie?
Ty sama nevieš, ako skončíš, ale o partnerovi máš presnú predstavu, ako má zabezpečiť rodinu.
@gab1sol Tak tak, už len preto to nikam nedotiahne, lebo má napi Mindset
Hladat si mozes takeho, kazdy clovek ma pravo na svoje preferencie. Ale happyend ti nikto nezaruci, preto treba ratat aj s tym, ze zivot sa moze zvrtnut akymkolvek smerom. Preto je dobre zamerat sa na to, aby si makala na sebe, aby si nebola na nikoho odkazana a zivitelkou rodiny sa mozes stat kludne aj ty... Ved je jedno, kto tu kasu naplni, ked je to do rodiny. Vacsina uspesnych zien, ktore mam v okoli, pracovali uz cez VS, a to studovali odbory ako pravo, mikrobiologia, psychologia, medicina, IT. Cize ak mas drive, uz teraz si mozes zacat budovat nieco vlastne. Good luck! 🙂
Mám vyštudovanu VŠ, ale nie preto, aby som dobre zarabala, ale aby som robila to, čo jediné som robiť chcela. Môj partner má učňovku, a zarábal podstatne viac ako ja, ale prekonal vážne ochorenie, rok bol na PN, teraz je ID.
Zdravie je v mojom rebríčku omnoho vyššie ako vzdelanie a financie.
Ja som vzdy mala frajera z rovnakej vrstvy ako ja sama. Rozumej sidliskove decka, ktorych rodicia v 90. rokoch vlastnili skodu 120 a mama im v detstve sila doma po nociach oblecenie a joggingove supravy a na dovolenky sme chodili kazde leto do bibione. 😀 prote taka ta slovenska klasika v skratke. Zobrala som si seberovneho a mame sa velmi fajn. Podla mna neni nic tabu na tvojej otazke, poniektorym tu zbytocne dviha mandle…nechapem.
Za mňa je to najmenej podstatne. Vieš keď ma niekto rovnaký status príp finančnú situáciu a je dobre tak všetko je krásne, žiadne hádky a frustrácia. Ale keď príde problém a ten vždy príde lebo taky je žiaľ život ženy prekvapene pozerajú na chlapa - jeden začne kaslat na rodinu, druhý myslí len na seba atď. Teda skôr by som sa na tvojom mieste ako na status zamerala prioritne na charakter a osobnosť muža, ako jedna v problémových situáciách a brala by som si príklad zo svojej rodiny. Lebo je ti na úplný.... muž co pochádza z rovnakého statusu ako ty keď príde náhodou problém a ty zostaneš sama alebo s dvoma robotami na krku 🤗 život není len bezproblémový ako som písala a môžeš mat na účte XY peňazí ich vlastnosť je žiaľ tak blbá ze sa vedia veľmi ľahko rozkotulaju... za mňa preto je najprioritnejsie nájsť si šikovného muža, pre ktorého bude rodina prioritou a tam máš istotu ze ten bude robiť všetko preto aby si sa ty a tvoje deti mali dobre....
Keď som sa zoznámila s partnerom, tak som netušila akú majú finančnú situáciu doma, a ani ma to nezaujímalo. Svoj štandard si budujeme sami a spolu, a musím teda povedať, že sa máme lepšie ako naši rodicia. Ale obaja sme zamestnaní a posielame sa na všetkom spolu
Autorka,
ja som isla z extremnej biedy do raja. Ale mnohy ten raj co som si vsimla, povazuju za standard. Napr. ja som s rodicmi nikdy nebola na dovolenke, alebo v restauracii, na pizzi a zrazu pre mna iny svet.
Ale gro tej zmeny nebolo "v bohatom muzovi", lebo moj drahy nie je prachac, nikdy nebol, ale v tom, ze ja sama som zacala pracovat, zarabat a napredovat hlavne.
Je prijemne mat nastaveny nejaky standard, ale zivot o tom nie je. Hocico sa moze stat a vstko ti padne, preto netreba si na tom zakladat zmysel existencie.
Co je podstatne, je to, mat pri sebe manzela, ktory je milujuci, laskavy, chapajuci, ochranujuci, mudry, zodpovedny a je ti najlepsim praitelom v zivote.
@astronaut321 tak sa k tomu postavím ako to je a napriek tomu sa budem snažiť získať v živote maximum. 😀
@basulaak mam 24 rokov. Pred rokom si naši kúpili nové auto (pred ROKOM), celý život sme mali škoda fabiu ktorá je o rok mladšia než som ja. Chodili sme na dovolenky natlaceni vzadu traja súrodenci a sme tu, rovnako to boli dovolenky bibione. Nikde nevravím ze si budem hľadať partnera aby som sa na ňom prizivila,. Vravím ze si chcem nájsť takého aby mal drive a snažil sa v živote ako ja. Neriešim koľko má peňazí a z akej rodiny pochádza, len chcem aby si šiel cieľavedomo za tým a aby som v živote nebola len ja ta ktorá chce viac v živote a jemu bude stačiť to malo.
Autorka ale tvoj prvý príspevok je o niečom úplne inom. Riešiš v ňom finančne zázemie, nie to aký bude dric a makac. Nemôžeš sa čudovať že sa do teba všetci pustili
@nelka93 ale to ma s tým veľmi veľa spoločného podľa mňa. Ak je človek zvyknutý na nižšiu úroveň tak mu velax stačí aj ta nižšia úroveň v živote, či nie?
Pochybujem, že je to tak, lebo veľa deciek z vyšších vrstiev sa spolieha na podporu rodičov a o svoj štandard sa nijako nepricinia. My obaja s partnerom makáme na tom aby sme sa mali lepšie ako v detstve a darí sa nám to celkom úspešne. Keď som ho stretla, tak bol nezamestnaný. Neprekážalo mi to, rýchlo SJ našiel prácu, a teraz zarába viac ako ja a to nemá ukončené vysokoškolské štúdium. Čiže nie všetko je o tom ake finančne zazemie ma v detstve. S tým, že ma byt dric súhlasím a keby si to napísala takto hneď od začiatku, tak ti chytím stranu 🙂
Podla mna si to zle sformulovala, ale v podstate chapem co chces napisat.
Ja som vodnar, akoze typicky - vobec ma nezaujima odkial clovek je, jeho zazemie - zaujima ma len aky je povahovo, ci si sedime, ci je "schopny", je s nim sranda, nie je nejaky vztahovacny. Proste suzvuk dusi. Kedze ja som, aka som tak blbcov nevyhlavam a netravim s nimi cas. Ono to ide trocha ruka v ruke to "zazemie" a idealny partner s ktorym si budes rozumiet. Sikovna zena ma vzdy nejake paky aby si muza "vychovala". Malickosti vies zmenit ale nie natlakovo, o standard sa treba pricinit z oboch stran. Podla mna na to skusenostami a vekom prides a potom sa len na tom co si napisala zasmejes.
Inac neviem preco sa tu viaceri tak rozculuju, lebo dnesna generacia skutocne vyhladava uplne financne prospecharsky
@stvura jednoducho nechcem byť len ja ten ťahúň rodiny a muž sa bude prizivovat 😀 a nakoniec si povie - ved nám je dobre takto ako sme. A ja budem od nevidím do nevidím v práci, lebo ja budem chcieť ten vyšší štandard a jemu bude stačiť to malo (pre mna) co mame.
Celý čas hovoríš o štandarde a potom povieš, že ste chodili na fabii na dovolenky. Panebože. Vysokoškolák. Pokiaľ si nenájdeš vymetenca, tak ti hádam bude chcieť plniť potreby. To nie je štandard, ale spodok Maslowej.
Moj otec bol robotnik, mama ucitelka. Manzelova.mama.robotnicka, otec roky nepracoval, neskor na invalidnom.
Nikdy sme my ani oni nemali auto, ani chatu. Na dovolenke sme.boli tusim 3.krat do,tych 18-19 rokov.
Manzel ako dieta.bol raz na dovolenke, ziaden,tabor, nic...
Standard mame urcite vyssi ako nasi rodicia.
Zarobili sme na auto, zatial,tahame.hypo na dom, kruzky pre deti.
Ked chceme nieco viac, setrime na to.
@astronaut321 ja sa pohybujem okolo ľudí ktorí neboli v živote na dovolenke, takže asi ty si z tej vyššej vrstvy a smeješ sa z iných 😀
@astronaut321 doteraz som si myslela ze ísť na dovolenku každý rok nie je štandard pre každú rodinu. No teraz som zostala obarena ze asi každý chodí na dovolenky každý rok.
Uvidíš keď si nájdeš len normálneho chlapa, ako bleskovo sa dá si vybudovať skutočný štandard 😂
Autorka,
kde sa pohybujes? Lebo dovolenku si fakt dovoli takmer kazdy, len u vela ludi je to vecou priorit. Poznam vela ludi, pre ktorych je prioritou vrazat peniaze do domu, ci zahrady a proste je im luto dat peniaze na dovolenku. Nebavime sa o extremnych pripadoch, kde niekto nie je schopny pracovat, ma vazne zdravotne problemy, tazko postihnuteho clena rodiny atd. Ale ak dvaja pracuju a maju dajme tomu 1 dieta a je pre nich prioritou dovolenka, su schopni si ju dovolit
@zmrzlinka2021 no u nás doma sa vraza do dovoleniek aj do veci okolo domu. Poznám aj takých co si kúpia ako z druhej ruky a na žiadne dovolenky nechodia a ani nedávajú do domu (neviem kam dávajú tie peniaze). A doteraz som bola na tom ze ľudia majú hypo na domy tak nikam nechodia. U nás nemáme hypo, chodíme na dovolenky a vrazaju sa peniaze aj do domu.
tak ja mam subjektivny pocit ze mame lepsie ako som mala ja ako dieta.. ale velmi teoreticky skorej rovnako len doba sa zmenila, zije sa lahsie ako za socika ... ale tak teoreticky chodime viac po vyleoch a akciach ktore su financne narocne deti mozu mat znackove oblecenie ale dakedy tieto veci boli ovela horsie dostupne a v pomere s inymi vecami aj ovela drahsie... ale teda ja mam prihlad v rodine kedy moj otec vyrastol vo velmi skromnych podmienkach 4 deti sami s mamou a nema ani VŠ aj ked je super inteligentny (ako dieta vyhralval celoslovenske matematicke olympiady) proste sa nepohyboval v takych kruhoch ked bol čas ist na vysoku školu ale vždy bol zase velmi pracovity.. a moja mama mala ako dieta vlastnu zahraničnú opatrovatelku a pomocnicu v domacnosti.. chodili pravidelne po dovolenkach (a vtedy to fakt nebolo len tak naozaj malo ludi chodilo), mohla si dovolit kupit čo jej do oka padlo... tiež bola pracovita ale nie moc inteligentna - musela v škole tvrdo makat aby prešla gymnaziom nešlo jej to ale bola cielavedoma a išla aj na vysoku školu ktoru robila na dva krat.. a na brigade počas vyšky sa dala dokopi s mojim ocom - tak to bol riadny extrem oni doma nemali ani kupelnu .. vanu len na dvore uplne dedinske podienky a oni si teda zacali budovat to svoje (a sost zatato lebo urcite si vies predstavit ze rodicia mojej mami boli zasadne proti takemuto vztahu ale moja mama o to viac o neho stala :D) a rozhodne to bol nizsi standard ako moja mama bola zvyknuta a vyssi ako moj oco bol zvyknuty ale fungovalo im to dobre.. ale samozrejme ta cielavedoma a pracovita povaha si vzajomne sadli...
tak tiez zalezi od toho ako chodis na dovolenky my chodime casto ale skorej lowcost a na vlastnu past je to dobrodruznejsie a zaroven nechceme vyhodit za dovolenku tolko penazi (nie ze by sme na to nemali ale zase keby sme si chodili tak potom by sme uz nemali :D:D - mam rada svoju pohodicku a pocit istotz a bezpecia preto do extremu nejdema kedze mame male deti robime menej a viac sa im venujeme...)
Autorka, Aj z mála sa dá ísť na dovolenku len nie letecky do exotiky s All inclusive*****hotelom.
Bežne sme chodili na dovolenku ( 4os) za 400-600 euro aspoň 4-5dní. Ale ( ako tu cítam na fóre )keď určitej vrstve je na obtiaž skočiť do Tesco pre rožky a syr na raňajky ani sa nečudujem že keď nemajú na luxus tak nejdú nikam a je ľahšie vyplakavať na koni
lebo pre mna je dovolenka rovnako tatry turisticky hotel na tyzden ako taliansko na airbnb na dva tyzdne ako stara lubovna na 5 dni v stanoch ;) a financne to vyde inak samozrejme
Moje, teraz mi to je ľúto, prepáč. Chodiť na dovolenky a chodiť na dovolenky sú dve podstatne rozdielne veci 😂 😂
@astronaut321 celý čas som písala, že nemáme na rozhadzovanie ale na čo treba tak mame peniaze. Takže neviem prečo si sa do mňa pustil😀

@astronaut321 ved o to ide ze sa budem snažiť. Odkiaľ mam vedieť či to dokážem keď som ešte nedokončila vš 😀