icon

Partnerova finančná úroveň a rodinný štandard

5. jún 2024

Čauky. Všetci pochádzame z finančne rôznych rodín. Zaujíma ma, keď ste sa vydali.. šli ste do lepsej/rovnakej alebo aj horšej financnej úrovne než ste boli zvyknuté z domu?

Nemám ani partnera, nie to ešte manžela no napadlo mi aké by to bolo, keby som si našla partnera pri ktorom by som nemala to na čo som zvyknutá. Jasne že to nebude ze ja budem sedieť doma a on zarábať, no každý je zvyknutý na nieco iné. My chodíme kazdy rok na dovolenky už roky, nikdy sme na tom neboli finančne zle (nemali sme na rozhadzovanie no keď bolo treba niečo súrne kúpiť, aj trosku finančne drahšiu vec tak nebol problém). Viem ze peniaze nie sú všetko, ale ťažko sa v živote asi opúšťa z toho štandardu, na ktorý sme zvyknutí 🙂

simma42
6. jún 2024

@subartic prosím vás, čítate vy s porozumením? 🙂 "Ten kto nemá chápem že musí ale ten kto nemusí nech študuje , vzdeláva sa, učí sa jazyky a pripravuje na svoje povolanie.. " ak si pozriete moje predchádzajúce komentáre, spomínala som tam aj učenie jazykov 🙂 aj na povolanie sa dá pripravovať nad rámec toho, čo požaduje škola, dá sa získavať znalosti navyše dovzdelávaním nad rámec toho, čo sa treba naučiť ba skúšku, ak nejaká oblasť tematiky študenta viac zaujme 🙂 to všetko patrí do tej dravosti 🙂 je super že vaše deti študovali, verím, že sú to šikovní a inteligentní ľudia. Akurát je to úplne zbytočná informácia vzhľadom k téme 😊 Tu sa jedná o autorku, o jej popis seba samej a o jej predstavu budúcnosti a partnera. 🙂

reanda
6. jún 2024

autorka, to, ako je clovek nastaveny, sice suvisi aj s tym, v akom prostredi a 'standarde' vyrastol, ale nie je to tak, ze v com si vyrastol, na to si 'zvyknuty' a budes v tom pokracovat aj v dospelosti.. to vobec nie.. praveze najvacsi 'drici' byvaju casto z chudobnych rodin, lebo chcu 'prekrocit svoj tien' .. a ti, co boli zvyknuti na vyssi standard, su ho casto nasyteni a hladaju v zivote zas ine hodnoty a nevadi im trebars aj ist byvat do lesa bez vody a elektriny..
takze sa pri vybere partnera skor zameraj na to, ako je nastaveny, pripadne ake vzorce si priniesol z povodnej rodiny a s cim sa potyka, nez na to, aky zil s rodicmi standard
a mozes sa na to zamerat aj u seba 🙂 lebo kazdy si nesieme z povodnej rodiny nejake vzorce, na zaklade ktorych potom vnimame svet a ovplyvnuju aj to, ako sa nam financne dari ci nedari 🙂

subartic
6. jún 2024

@simma42 ale čítam a veľmi dobre. Na povolanie sa určite nebude pripravovať na brigádach typu umývaním hrncov alebo roznášaním jedlá, letákov , strážením detí . Jednoducho nebude , to je tak na tie skriptá možno . Brigády tohto typu nepatria do dravosti, napredovania atď. A to spadá do tej tvojej otázky brigáduješ ? Nie keď nemusí nech nebrigáduje ale sa učí , práve v tom čase čo by robila typické študentské brigády nech sa teda pripravuje nad rámec toho čo požaduje škola vo svojom odbore. Deň má len 24 hodín , natiahnuť sa nedá a keď roznáša taniere, logicky sa nemôže učiť alebo inak rozvíjať v smere ktorý študuje. A prosím neatakuj ma tým že nečítam s porozumením , ja tieto slovné hrkálky nemám rada.

autor
6. jún 2024

@subartic podľa mňa je dravosť aj to, že sa niekto snaží brigádovať = zarobiť si peniaze navyše, či nie? 😀

subartic
6. jún 2024

hej , ale cez leto . Ty máš študovať , vzdelávať sa a po škole buď dravá , maj svoj cieľ a zarábaj ako o život . Ak si na škole tak sa uč , ak ti to rodičia umožnia , zvieratá a ich majitelia ti to v ambulancii 100 krát vrátia .

simma42
6. jún 2024

@subartic očividne nečítate absolútne s porozumením. 😂Teraz vravíte, nech sa namiesto umývania tanierov pripravuje nad rámec toho, čo požaduje škola, vo svojom odbore. AK by ste s porozumením čítali, videli by ste, že brigádovanie bola len časť mojej otázky, pretože zvyšok tvorila aj príprava na povolanie nad rámec toho, čo požaduje škola, prípadne venovanie sa iným svojim záľubám, čokoľvek tohto typu. Pretože logicky popri štúdiu toho času nazvyš veľa nie je, preto je na každého osobnom rozhodnutí, kam tú energiu a čas investuje. Pýtala som sa len, či vlastne niečo navyše robí. Pretože niekto si odsedí v škole, prechádza na D-čka, a to pre niekoho úplne stačí. Očividne to chvalabohu autorkin prípad nie je. 🙂 Prepáčte, ale prídete mi vzťahovačná, a vaše poznámky mi nepripadajú vecné k téme. Myslím, že my dve nemáme viac čo riešiť, keďže táto debata ničím rozumným na autorkine otázky neprispieva. Napriek tomu prajem pekný deň 🙂

subartic
6. jún 2024

autorka chceš byť dobrá veterinárka , chceš byť špička v odbore ? Chceš sa zúčastňovať medzinárodných konferencii, učiť sa nové operačné postupy ,mať veterinárnu kliniku , vedieť plynule dva jazyky , tak k tomu sa určite nedopracuješ roznášaním jedla počas semestrov, to nikoho nebude v tvojom liste alebo pracovnom životopise zaujímať , ani to že si si zarobila pár eur navyše . Takže sa predovšetkým zameraj na štúdium, získavaním odborných znalostí , ak chceš brigádovať tak si nájdi brigádu na veterinárnej klinike , alebo u veterinára.

autor
6. jún 2024

@subartic neviem o tom, žeby niekto z veterinárov ponúkal brigády. Maximálne len tak na výpomoc (co som chodila v prvých rocnikoch).

autor
6. jún 2024

@subartic ak mám pravdu povedať, tak je veľmi ťažké nájsť dobrého odborníka veterinára čo fakt dobre nauci. Preto som už aj premýšľala, že by som po skole šla radšej do zahraničia chytiť prax, aj keď neviem presne ako to funguje.

radkaradix
6. jún 2024

samozrejme, ze som pri vybere partnera pozerala aj na jeho vzdelanie a socialne pomery jeho rodiny.. ale konkretne na vzdelanie, pracovitost, nazory, hygienicke navyky a pod.

autor
6. jún 2024

@simma42 vo voľnom čase chodím na turistiky, behavat a venujem sa rodine + starám sa o moje psy a mačky 😀 aj na nich sa učím.

oli18
6. jún 2024

Autorka, prepac mi, ale rozmyslas velmi naivne. Ak budes tymto sposobom vyberat partnera, ostanes sama. Aj z rovnakeho dovodu je vela mladych osamelych. Zeny, aj muzi mate na partnerov uz dopredu velmi vysoke naroky. A laska je kde? Ak bude dobre zarabat, bude dric, ak uz ma auto, ci byt, tak sa donho zalubim? Takto to nefunguje (jedine u zlatokopiek). Takze najprv sa zalub a potom ho spoznavaj a ries buducnost. Mozno znovu o 3 roky zistis, ze ti nevyhovuje, ako ten pred nim. Ale o tom je zivot. Je to neustala zmena a nikdy neide tak, ako na zaciatku, alebo ako si ho nalinkujes. A menia sa aj ludia, ty, partneri, manzelia. Cloveka nikdy natolko nespoznas, aby ta nedokazal znovu a znovu prekvapit. Lebo na zivot sa neda dopredu pripravit.

autor
6. jún 2024

@oli18 ale ved ja nevravím ze ma mat auto a byt 😀 ja sa zalubim do človeka kvôli jeho povahe, ktorej súčasťou je cieľavedomosť a to ze je dric 😀 keby som spoznala muza, ktorému stačí napr.1000€ a sú povie - mne je vlastne takto dobre, nepotrebujem sa ďalej snažiť, veď vyzijeme nejak.. tak do toho by som určite nešla, pretože potom by som bola v práci ja od rána do večera asi 😀

autor
6. jún 2024

@oli18 Uvediem príklad. Mám kamaráta, ktorý je vyštudovaný no keď sme sa bavili o práci atď, tak vravel že on je spokojný, že by prijal vyšší plat ale musel by sa učiť jazyky a to sa mu nechce. To je vec, ktorá ma odradí od človeka... to, že sa mu proste nechce :D

subartic
6. jún 2024

vieš len dvojkarierne partnerstvo môžeš mať ak nemáš deti . Dvaja ľudia čo chcú karieru a byť dríči , nech radšej nemajú deti , nebudeš mať na ne dostatok času . Takže ak chceš mať deti a nechceš ich mať po opatrovateľkách a zároveň chceš karieru , hľadaj muža skôr po tej ľudskej stránke a zrejme aj menej karierne zameraného .

autor
6. jún 2024

@subartic ale zasa tiež nechcem byť od niekoho finančne závislá. Človek nikdy nevie čo bude, nedajbože sa rozvediem a nebudem finančne na tom dobre, keďže partner bol ten drič.

realny
Odpoveď bola odstránená
autor
6. jún 2024

* ak by to bolo tak, že on je drič a ja som pri deťoch. opačne si to neviem zasa predstaviŤ.

autor
6. jún 2024

@realny To píšete o mne? :D

autor
6. jún 2024

Celkovo, keď sa zamyslím nad tým všetkým.. tak som prišla na to, že som si vybrala zbytočne ťažký odbor pretože jedného dňa budem mať rodinu a prídem na to, že sa v práci nemôžem aj tak zdokonaľovať lebo sa budem starať o deti.

subartic
6. jún 2024

preto ti hovorím , že ak chceš napredovať , výrazne niečo v kariere dokázať tak si hľadaj muža po ľudskej stránke , aby bol dobrým otcom , menej karierne zameraného . Niekto jednoducho tie deti vychovať musí a ak nechceš aby to boli opatrovateľky. Inak si ich budete hádzať ako horúce zemiaky medzi sebou.

subartic
6. jún 2024

ako tak zas deti nie sú len tvoje nie ? A nie sú stále malé .

autor
6. jún 2024

@subartic alebo budovať karieru kym nemam muza a deti.

subartic
6. jún 2024

tak do tej 35 tky moc nenadobuduješ .

autor
6. jún 2024

@subartic myslela som skor len skusenosti, asi az ked budu deti starsie bude najlepsie budovat nieco

subartic
6. jún 2024

čo ja vidím v našom meste , dobrí veterinári ktorí majú už meno sú tí 40-45 +. Zväčša sú to muži . Ak ty chceš byť na ich mieste, treba hľadať muža s priemernými ambíciami .

luccija
6. jún 2024

@tinqua vypustený v obehu🙂dobrý názov.
Autorka rozumiem ako to myslíš.My sme obaja z cca rovnakých pomerov aj typovo rovnaké rodiny kde bola a je mama hlava rodiny a tak to máme aj doma.Len ja som ešte z generácie mám 47 r, keď sa tak nepozeralo kto kde býva, aké má auto, či chodí každý rok na dovolenku.Ja by som asi nechcela mať toľko rokov čo ty dnes sa všetko príliš rieši a aj vzťahy sú zvlastne.Jediny veľký rozdiel v našich rodinách je, že moji rodičia podnikali a jeho rodičia boli vždy zamestnaní a nemali ten drive čo pises nikdy nechceli záhradu načo starosti, mali možnosť kúpiť pozemky načo, keď sme chceli dom tak načo to budú starosti, dochádzanie....chýba im nejaká cieľavedomosť?neviem to nazvať.My sme zase chceli ísť vždy dopredu a aj zariskovať.Moj muž je neambiociozny aj, keď šikovný.
Ja si myslím, že tilobje prirodzene, že či nebudeš hľadať v nižšej triede, lebo budeš obklopená ľuďmi +- ako ty.Vies to akokeby právnik povedal, že si nenájde učiteľku, alebo administratívnu pracovníčku.Niekedy život prekvapí

mimikas
6. jún 2024

Pozerala som na to aky chlap to je do zivota. Ci je to makac alebo chlap co sedi na zadku a stazuje sa, tiez velmi zavazilo ako sa sprava k zenam, ku mojej kariere ako ma podporuje. Ci ma nejake ambicie a co v zivote chce. To ze je niekto z lepsej rodiny neznamena ze taky bude aj ked uz bude zodpovedny sam za seba.

mimikas
6. jún 2024

Co sa tyka tej prace a kariery, nie je s tym problem. Deti nie su stale male a chlap sa dokaze postarat pokial mu das sancu. Kym boli deti male makal na kariere muz, teraz su uz starsie a karieru si robim ja a muz ma neskutocne podporuje. Ten jeho nazor na moje napredovanie bol pre mna dolezity nakolko ja som dost dravy clovek a sebarealizacia bola pre mna dolezita. Partnera treba vidiet v realnom zivote, nie ked je ziveny rodicmi a pozyva na rande z vreckoveho.

autor
6. jún 2024

@luccija nemám proti nikomu nič, len už asi by sa to aj možno patrilo mať k sebe seberovnejšieho 🙂 na škole nemáme veľa chlapcov a ak sú, tak väčšina z nich je inak orientovaná alebo sú zadaní.. čiže ktovie kto bude nakoniec mojím partnerom a kde ho stretnem :D