icon

Partnerova finančná úroveň a rodinný štandard

5. jún 2024

Čauky. Všetci pochádzame z finančne rôznych rodín. Zaujíma ma, keď ste sa vydali.. šli ste do lepsej/rovnakej alebo aj horšej financnej úrovne než ste boli zvyknuté z domu?

Nemám ani partnera, nie to ešte manžela no napadlo mi aké by to bolo, keby som si našla partnera pri ktorom by som nemala to na čo som zvyknutá. Jasne že to nebude ze ja budem sedieť doma a on zarábať, no každý je zvyknutý na nieco iné. My chodíme kazdy rok na dovolenky už roky, nikdy sme na tom neboli finančne zle (nemali sme na rozhadzovanie no keď bolo treba niečo súrne kúpiť, aj trosku finančne drahšiu vec tak nebol problém). Viem ze peniaze nie sú všetko, ale ťažko sa v živote asi opúšťa z toho štandardu, na ktorý sme zvyknutí 🙂

Strana
z7
luccija
6. jún 2024

Je úplne zbytočne teraz rozmýšľať či si si vybrala vhodnú školu, lebo raz tam budeš celé dni a kto bude s deťmi.To by nikto neštudoval za lekára atď...a nemusíš tam byť celé dni.Mozno bude tvoj muž kolega zo školy.Niekedy sa nedá mať všetko premyslené.Poznam veterinárku, ktorá má 3 deti a pracuje do 15.Muz živnostník elektrikár.Niekedy prílišné plánovanie a analyzovanie je na skodu

tinqua
6. jún 2024

@luccija ja samozrejme uznávam tie vynimky, ale opäť je to o tom konkretnom páre, motivy do vztahu a naroky ma kazdy rozne. Ja mozem hovorit len o svojej osobnej preferencii, resp. co som v zivote videla, bola svedkom. Ja som z rodiny ambicioznej, moj manzel je dietatom skor jednoduchsich ľudí, ale o to viac milsi a srdecnejsi ludia. My sa doplname, on ma kroti a ja jeho taham z komfortnej zony. Nie je to ziadny superdravec workoholik, ale vie sa hecnut a nie je blby, chce rásť, je ho len potrebne obcas postrcit. Ono nemusi byt 100% kompatibilita, staci nizsie percento v zasadnych veciach a zvysok ochota partnera pocuvat, robit kompromisy, naplnat potreby vzajomne...suhlasim, ze vztahy su dnes divné, ale zakladne veci sa nemenia...hodnoty musia byt spoločné, o tom ze dnes su to casto kraviny sa bavit nemusime, tento fakt stale platí. Ono casom kazdy alebo aspon vacsina dojde k urcitemu osvieteniu a najde svoj sever. Dievca teraz bilancuje co má a kladie si hypoteticke otazky. Mozno si najde starsieho, ale manipulatora, mozno to bude spoluziak z chudobnejsej rodiny, ale zacnu nieco budovat spolu a privrie oci aj nad tym ze dovolenka chvilu bude len jedna...ale celkom urcite to nebude fero z fabriky, lebo tam ona robit nebude a do jeho krcmy nechodí (uz som vrany spominala)...nakoniec cez skusenosti sama zisti co naozaj chce

autor
6. jún 2024

@tinqua to je pravda. Pred pár rokmi som mala blbé nároky, dnes sa na svet pozerám inak a o pár rokov to bude tiež iné. 🙂

sss777
6. jún 2024

Ja ti napríklad úplne rozumiem. Ja som nechcela partnera bohatého, ale vzdelaného. Niekoho, kto bude dobrý vo svojom odbore, bude ho baviť, budem ho môcť obdivovať pre jeho drive a budeme spolu vedieť niečo vybudovať.
Podarilo sa. Obaja sme z priemerne zarábajúcich rodín, myslím, že sa máme oveľa lepšie ako naši rodičia (teda aj oni sa už majú veľmi dobre, lebo sa máme veľmi dobre my).
Z vlastných skúseností a skúsenosti kamarátok môžem len dodať, že asi ideálny stav je podobné vzdelanie, plat a ciele. Nepodceňujem žiadne povolanie, ale kardiochirurgička si asi bude viac rozumieť napr s IT-ckarom ako so zamestnancom niekde vo fabrike.
Za mňa nepoľavuj zo svojich nárokov a never tomu, že dvojkarierove vzťahy sa nedajú dlhodobo ťahať.
Nám to funguje už dlho a každý sme úspešný na vlastnom piesočku.

kikappp
6. jún 2024

Podľa tvojho nastavenia ,si určite hľadaj muža co bud už zarába dobre alebo študuje kde je potenciál dobrého platu do buducna .K tvojej otázke, ze ak všetko bude ok len bude "chudobný "ci ísť do toho .NIE .Časom by ti to vadilo a bolo po láske. A úprimne keď ty budeš dobre zarábať ,budeš to očakávať aj od muža.

autor
6. jún 2024

@sss777 ďakujem. Ako to zvládate? Partner bol dric v praci počas vašej paterskej a vy po nej? Alebo? 🙂

Potrebujem niekoho, s kym sa budeme motivovať navzájom, podporovať a aby to šlo celé ruka v ruke 😀

sss777
6. jún 2024

My sme boli dric každý osobitne. Keď sme sa stretli, mali sme už rozbehnuté kariéry. Prišlo prvé dieťa - s tým som bola doma rok, potom som nastúpila na polovičný úväzok s tým, že som pracovala hlavne cez víkend, (dohoda so zamestnávateľom) takže som v podstate bola mimo domu 24 hodín v kuse 1x v týždni, s dieťaťom bol zatiaľ manžel. S druhým som bola doma asi o pol roka dlhšie, s oboma deťmi sme sa prestriedali na materskej. Lebo ono to u nás bolo tak, že keď je muž fakt odborník vo svojom odbore, aj zamestnávateľ mu vychádza v ustrety a teda radi ho počkali po materskej.
Takže u nás to nebolo o tom, že by sme sa vďaka deťom museli uskromniť, každý z nás by sám vedel zarobiť na to, aby rodina v pohode fungovala a mohli sme si dovoliť ísť aj na dovolenku. Ale ako hovorím, my sme to mali obaja nastavené tak, že rodina bola na prvom mieste, ale snažili sme sa, aby ani jeden z nás nestratil možnosť rozvíjať sa ďalej profesijne.

mantilka
6. jún 2024

Dôležité je mať rovnaké ciele. Kde chcete bývať byť alebo dom? Mesto alebo dedina? Koľko chcete deti? Aký životný štýl chcete viesť? Viac materiálne sa zamerať, alebo zážitkovo alebo zmiešane? Ako tráviť čas na záhrade, na brigáde, doma relax, vzdy aktívne šport a vylety. Žiť spoločenský alebo iba doma sa zavrieť? Máte nejaký spoločný koníček? Aké vierovyznanie a výchova detí? V zásadných veciach si treba rozumieť. Lebo mám kamošky, ktoré chcú domy a chlap nie...veľké hádky. Kolega sa skoro rozviedli lebo jeho manželku natiahol bývať na dedinu aj jej rodina ju presvedčila
..a ona to tam z duše neznáša. Vždy chcela bývať v meste.
Počet detí kamošku muz chce len jedno...
Spoločné ciele a pocit, že ťa podporuje v ťažkých chvíľach, že mu na tebe záleží, že aj on vidí v tebe potenciál a vzájomne sa podporujete a rastiete.

mantilka
6. jún 2024

Mne povedala jedna kolegyňa múdru myšlienku. Nepozeraj na chlapa čo je teraz, ale na jeho potenciál. Inšpiráciou chlapa je žena a keď ty budeš chcieť a podporovať bude chlap rast. Mala 100% pravdu. Síce chlap už v dobrej pozícii je najjednoduchšie ale ak má zlú povahu je to na ho.. Stretla som úspešných, ale ani jeden nebol povahovo tak super ako môj manžel. V manželovi som videla ten potenciál a podporou rástol a rastie.

jennky13
7. jún 2024

pre mna bolo a je dolezite, aby moj partner zdielal so mnou moje hodnoty, aby mal rovnako usporiadany rebricek hodnot ako ja a vsetko ostatne nam bolo pridane 🙂. Pretoze, kedze sme boli spolu radi, vedeli si pomoct a podrzat sa, videli spoločne , co je a co nie je dolezite, tak sme si uzili dovolenku kdekolvek, aj na zahrade a bolo a je nam dobre .

nitran
7. jún 2024

ťažko je mi to porovnávať, s manželom na svojom štandarde stále pracujeme. Budujeme si svoj dom , do toho prišli 2 deti. Takže je to úplne iné ako keď som bola sama. Vtedy som si kúpila co som chcela a išla som kam som chcela. Teraz radšej kúpim deťom alebo niečo do domácnosti. Nemusím mať 20 párov kabeliek a topánok, rifli XY......

Strana
z7