Partnerova sestra a návštevy po pôrode
Ahojte!
Partnerova sestra žije tisíce kilometrov od nás, videli sa raz za 2-3-5rokov.
Je rozvedená, má priateľa a bezdetna, deti už vzhľadom na jej vek mat nebude.
Ja mám momentálne zdravotne problémy pre ktoré idem rodiť sekciou - predĺžená rekonvalescencia, bohvie v akom stave bude moj zdravotný problém po pôrode, ochrana dieťaťa, veľa covid pozitívnych.
Povedala som partnerovi že súhlasím aby prišla ale až po šestonedelí. Že dovtedy len my dvaja a naše mamy maximálne.
Chcem tak veľa??
Namiesto toho aby to pochopila, priateľovi nahráva správy - pravdepodobne vyčítave so slovami ktoré mi on povedal že “jeho žena nechce , aby jeho sestra videla jeho dcéru”
Pride vám to normálne?
Lebo mne to jednak pride neslušne, keď nerešpektuje to, čo poviem a po ďalšie, bojím sa, aby sa na naše dieťa moc nenaviazala, keďže sama deti nemá.
Ďakujem
@lukavluke a tebe kto dnes ublížil či si stala hore riťou? S mužovou sestrou sa vídajú veľmi zriedka a rozdiel medzi svojou a mužovou mamou nerobí
@fallenkaa
Vies co, keby povedala ze pride na hodku, pozrie dietatko, prehodi par slov, pripadne nieco dobre donesie a odisla tak nevidim problem.
Ale ona ide cestovat len kvoli tomu? kde bude byvat? ako si tu navstevu/navstevy u vas predstavuje?
Teraz sa sestre narodilo dieta a tiez som bola nachystana ze ak bude treba pojdem jej pomoct, kludne na tyzden-dva. Ale zvlada to v pohode, hovori ze chce byt s muzom a malym sama, nejako sa zžiť, zvyknut i na seba... vobec by mi nenapadlo jej nieco vycitat alebo sa pchat k dietatu ked si to mama nezela.
Trosku respektu by partnerova sestra mala mať. Nepochopim ludi ktori si myslia ze maju narok k niekomu ist ked si to nezela. A vidim ze takych tu je vela.
Hm a nechceš ju práveže poprosiť o pomoc? Aby dieťatko pokočíkovala, aby vám spolu uvarila obed a večeru. Ty si môžeš v tých chvíľach trochu oddýchnuť a dať sa viac dokopy. A možno si s ňou aj vybuduješ pekný vzťah ako základ pre vaše dieťa.
Nie je mi jasné, či sa vracia odniekiaľ na dlhšie alebo navždy, či má ísť len o akúsi návštevu a akú dlhú. Mňa však všetky tie moje tehotenstvá a popôrodné časy naučili, že treba narovinu pivedať, že si prosím pomôcť a že návštevu ja neobsluhujem. A práveže odkedy som toto pochopila, bolo to lepšie. Ale musím z odstupom času čestne priznať, že aj tak všetci dobre znášali moje popôrodné vrtochy a hormonálne výkyvy a prežili aj moje "odutejšie" obdobia...
Držím palce, vy dvaja sa nehádajte, dohodnite spoločný postup.
Ani ja som si nepriala nikoho okrem muza v šestonedelí. Poučena prvým dieťaťom,kde som sa návštevám nebránila.
v mojom okolí čo príchod z lietadla / 9 z 10/ to covid...robíš dobre,tiež by som na tom trvala a môže sa švagriná aj na hlavu postaviť...to nie že dôjde na polhodinku kuknúť a vybavené,ona sa k vám nasačkuje na dlhšie a časté návštevy,je to tvoje dieťa,rob ako najlepšie vieš....okrem dedkovcov tam nikoho hned po pôrode netreba
ja ťa chápem, tiež nechcem, aby sa po pôrode ku mne nasáčkovala švagriná.. max moja mamina, aby mi vysvetlila čo a ako.. ale švagriná je učiteľka, tiež cestuje z ďaleka a nechcem okolo seba plný dom ľudí.. vyber si, koho ty chceš a zariaď sa, ako ti vyhovuje
@fallenkaa ja ti rozumiem. No nie proste bude to rešpektovať... 600nedelie vie byť veľmi kruté obdobie samo o sebe a chápem aj tvoje argumenty. Normálne to mužovi vysvetlí že ty nie si proti tomu aby prišla. Ale až po 6 týždňoch. A nechápem prečo sa ona aj napriek tomu vtiera, však keď si to matka neželá tak to rešpektujem a neriešim.
Prelezala som polku tehotenstva, odisli mi kolena aj chrbat, bola som podobna hrdinka ako ty, moje dieta a nikto cudzi, sukromie a pokoj a vies co by som urobila dnes? Podakovala muzovej sestre, ze ma teda caka narocne obdobie a velmi jej dakujem, ze pride na pomoc prave ked je tazko a nielen vymojkat babatko, rovno by som sa opytala aky mame jedalny listok, co kto doma tie dni porobi, a ci aj v noci pomoze s drobcom, lebo to je to, co by mne v tie dni pomohlo viac ako stipka sukromia, revala som od bolesti a nemohucnosti, ze ma vsetko boli, cez sekciu sa ani postavit nevladzem a ani ten caj mi nema kto uvarit ked je muz v praci, bola som vycerpana, ubolena, nevyspata, hotova troska prve tyzdne a samozrejme kojenie to kapitolka dama o sebe, neodmietla by som iba dakovala
@danieli nezachytila som ani slovo o tom, že by chcela prísť švagriná pomôcť, naopak, autorka témy písala o tom, že by ešte očakávala obskakovanie. Ona hádam najlepšie vie, ako sa cíti a na čo si trúfa, je to jej dieťa a jej rozhodnutie. V každom prípade by som ho rešpektovala, neviem, či je skutočne pre sestru jej manžela také životne dôležité trepať sa na návštevu k pár dňovému človiečikovi a k jeho mame, ktorá má zdravotné problémy, keď sa to dá zrealizovať o mesiac.
Ja som zila v zahranici ked sa bratovi narodil syn a bolo to akurat v lete, v case mojej dovolenky na Slovensku. Maleho som bola pozriet s mamou v den ked dosli z porodnice. Mama navarila. Neboli sme tam pol dna, len sme prehodili par slov, pozreli maleho ako spinka, ved co ine by robil a isli stastne domov. Myslim, ze svagrina neocakava, ze ju budes obskakovat. Mozno ona pomoze tebe s niecim v domacnosti. Moze sa bavit s bratom kedze sa nevideli dlhsiu dobu a ty mozes kludne spat s dietatom v inej miestnosti.
@fallenkaa tiež by som nechcela návštevy počas tych 5 - 6 týždňov, a aj sme to tak mali. Tak isto ani ja by som sa netlacila na návštevu prvorodicky hoci aj k súrodencovi pokiaľ by ma vyslovene o to nepoprosila, ze potrebuje s niečím pomôcť.
@fallenkaa Mojho manzela sestra prisla zo zahranicia pocas sestonedelia. Kedze sme byvali od rodicov cca 300 km, tak par noci prespala u nas a potom pokracovala dalej k rodicom. Pocas pobytu u nas chodila s mojim kocikovat malu, aj si ju kolegovci, co ma nepoznali, pomylili so mnou. Neuveris, prezili sme to s dcerou a svagrinou vsetky v zdravi, neter zboznuje. Chce to len trochu ubrat z vlastnej sebestrednosti. Ak mas obavu z covidu, nech chvilu pocka, hadam nebudemat inkubacnu dobu 6 tyzdnov...
A ona by u vas byvala, ked pride zo zahranicia? Ci bude byvat inde a pride len nachvilu pozriet babo? Lebo to je sakra rozdiel...u nas napr svokrovci boli v porodnici a potom.az po sestonedeli, lebo byvaju dalej a vzdy pridu minimalne na 1 noc,na otocku to maju daleko...a vsetci to chapali a respektovali...kdezto moji rodicia a setra byvaju blizko, tak nachvilu dobehli aj pocas sestonedelia
Ja ta chapem, mne vadilo, ked mali vsetci tyzden po porode potrebu sa k mam sackovat. Clovek si potrebuje vytvorit rezim, zvyknut si na novu situaciu. Zivot predsa nekonci, takze si bez vycitiek narokuj svoj pokoj.
A toho naviazania sa by som sa zase az tak nebala, to by ma trapilo najmenej, nezije vo vasej blizkosti.
@fallenkaa mne to skôr príde že ju nemáš rada a budeš si vymýšľať kadejaké dôvody len aby neprišla. Covid ti môže priniesť aj manžel z prace / obchodu. Ta posledná veta je maximálne odveci a keď už chceš byt taká hrdinka tak odmietni aj vaše mamy, pretože čo sa týka vzťahov tak matka a sestra no oboje je veľmi blízka rodina. Či keď mamička navarí tak to ti nebude vadiť že nebudete mať súkromie?
@fallenkaa Ja by som tej jeho sestre slusne bez emocii napisala,ze ju rada uvidis,ale nie hned po porode. Bud po sestonedeli alebo aj skor,uvidis ako sa budes citit. Otazne je odkedy ma booknute letenky,ci jej navsteva je planovana alebo to tak vyslo,ze akurat v tom case porodis. A vsetky tie,co tu pisu ako by vitali s radostou navstevu,ktora cestuje lietadlom,kde sa mixuju virusy krizom krazom,cestuju rozne narodnosti a este ta oznacuju za hystericku zensku. Presne vidim ako by oni vrelo privitali takuto navstevu. A to ti pisem ako bezdetna zena,ktora sice deti nema,ale viem pochopit prianie buducej mamicky a viem sa vcitit ako sa asi zena citi po porode a ake je tazke sa zzit s novorodencom,nastavit si harmonogram.
Ja to teraz nemyslim nijako zle, ale vysvetlite mi prosim, preco mate tu zasadu, ze 6 tyzdnov u vas nikoho nechcete? Ako chapem ak je zena doriadena, ale ak je vsetko ok? Ja som tiez rodila sekciou a neviem si predstavit byt doma zatvorena 6 tyzdnov. Moji rodicia a surodenci videli maleho v den, kedy sme prisli domov, svokrovci na druhy den. Dalsie navstevy chodili nejak postupne, ale neriesila som, ci je 6nedelie...dieta pozreli a hotovo, i tak len spinkalo v postielke, hore vydrzalo len na kojenie....a neviem si teda absolutne predstavit neukazat babatko mojim surodencom a odstavit ich na taku dobu, ved to je taka krasna udalost, ktorej sme sa nevedeli dockat. Ak by nebol covid, mozu prist aj kludne do porodnice, ved len pozru dieta, porozpravame a cau. Syn sa narodil v lete, mali sme od pediatra dovolene chodit na prechadzky takmer hned a vtedy ho videli uz aj moje kamosky, s ktorymi kocikujem, to by som im povedala, ze nie nepozerajte? Alebo ako by ste riesili, ze stretnete niekoho trebars na ulici, nebolo by vam blbe, ze najblizsia rodina dieta nevidela?
Pri prvom dietati mi velmi pomohla svokra a mama - ostatni mi dost prekazali. Kedze som mala vysoky tlak, brala som lieky, maly sa mi neprisaval na prso, bol niekolko dni na JIS-ke...vadili mi aj tie velke navstevy v porodnici, sama vyhukana, vydesena k smrti, ubolena, zasita a krvacajuca...ale bolo to po dllllhych rokoch malinke babatko v celej rodine, prve vnuca, tak mi bolo blbe povedat nepridte teraz. A mne bolo len do revu, proste som len a len revala a zadrziavala slzy, ked tam boli, bolo mi hrozne. Pri druhom to bolo o dost lepsie. Ale najlepsie pri tretom, to bolo cez covid a nikto, klud. Je pravda, ze mi chybala mama (svokra prisla aspon na chvilku s respiratorom, robila v nemocnici, takze po karantene a otestovani PCR-kom prisla na chvilku pozriet), ale inak mi nechybal nikto. Prisla som domov s drobcom 2 dni pred Stedrym dnom a uzivali sme si spolu s manzelom a starsimi detmi domacu pohodu. I ked drobec mal probleny tiez s papanim a dost silnou zltackou.
@fallenkaa tak ja uplne rozumiem, preco chces len mamu a svokru vidiet hned po porode, ak su napomocne, tak preto a ste si blizke. Ak sa vidite s partnerovou sestrou raz za xy rokov, tak sa nedivim, ze to chcete posunut na neskor tu navstevu, nic jej neujde, fakt...fotky poslat mozete. Mna by ani nenapadlo sa vtierat hned k novorodencovi, zvlast, keby sme si neboli s mamickou blizke.
Ja mam teraz termin posunuty so sestrou asi o 2 tyzdne, takze pravdepodobne porodim prva ja a potom sestra a neuvidim babatko urcite prvych 6 tyzdnov nazivo ani omylom. Nasho tretieho drobca tiez videla moja sestra az na krste, ked mal 3 mesiace (covid, opatrenia, na krte 6 ludi v kostole, ziadne oslavy), rodicia az ako 6 mesacneho. A sme tu. Takze chapem Ta a mal by to tak zobrat aj partner, ze ved nech pride, ale trosku neskor, ked sa zzijete s babatkom a zaroven, ked sa budes citit trosku lepsie. Uplne v klude si to vydiskutovat.
PS: Ja som este ani sestru osobne nevidela, ako je tehotna...a...?

ak chces klud v sestronedeli tak bude fer a nepustaj k sebe nikoho .. to ze svagrina ide zo zahranicia neznamena ze ti skor donesie kovid-sancu mju vsetci ... dalsia vec -ona sa ti na dieta nenalepi-neboj sa- zas nie kazdy sa roztopi z pozretia sa na uplakane usoplene decko ...