Pôrod s dystopiou obličky

lienka_anulienka
8. máj 2023

Ahojte, som v 7 mesiaci tehotenstva, som prvorodička a mam vrodenú dystopiu ľavej obličky. Oblicka sa nachádza v malej panve vedľa močového mechúra, t.č. doslova vedľa krčka maternice (podľa usg pri poslednej cervikometrii). Je aj mierne pootočená ale plne funkčná, filtruje na 100 % a maximálne som bola na urologii kvôli potvrdeniu diagnózy (zistili mi to až v dospelosti). Nie som sledovaná na nefrológii ani nevyžadujem nijakú liečbu. A teraz k mojim obávam: urológ aj lekár na 3D usg v 2. trimestri sa jednoznačne vyjadrili, že fyziologicky pôrod nie je možný vzhľadom na veľmi nízke uloženie obličky, určite by došlo k jej poškodeniu. Moja gynekologička o tom takisto vie, ale ešte to so mnou nekonzultovala. Čítala som aj rôzne diskusie mamičke z pôrodnice a som doslova zhrozená, že aj keď mali rodiť sekciou, v nemocnici ich donútili rodiť prirodzene kvôli ich štatistikám. Keď si na to pomyslím, tak už teraz mam strach ako to všetko bude. Už som aj rozmýšľala, ze pôjdem na urológiu a vypýtam si nejaké potvrdenie, že to naozaj nie je môj rozmar, ale telane mi hrozí to, že prídem o funkčnú obličku...a to je ešte len moje prvé dieťa. Má niekto skúsenosť, ako sa zachovali v nemocnici ak ste mali reálne zdravotnú indikáciu na sekciu, či vás nútili alebo to pochopili ? Ďakujem.

anavixy
8. máj 2023

Urcite treba ist k urologovi pre papier s odporucanim porodu per sc. Sekciu si pojdes vybavit cca 3 tyzdne dopredu a tam zistis, aky budu mat k tomu postoj. Ak budu inklinovat k vaginalnemu porodu (co podla mna nehrozi), tak sa proste zoberies a pojdes inam. Kde mas v plane rodit?

lienka_anulienka
autor
8. máj 2023

@anavixy Presov alebo stará Ľubovňa, moja gynekologička ma konziliarnu v PO, aj ma posiela do PO keď niečo treba, ale myslím si, že by nemal byt problém ak budem chcieť SL.

anavixy
8. máj 2023

@lienka_anulienka jedna moznost, ak chces mat fakt istotu, je zazmluvnit si porodnika, ktory ti tu sekciu bude robit, tam nie je sanca ze niekto ti povie ze ano ano sekcia a niekto iny si to rozmysli (hoci fakt toto sa s normalnou indikaciou podla mna nedeje, aspon teda nie u nas v praci-porodnici) a zaroven nemusis kazdemu vysvetlovat co a ako.. skus si zistit kto je tam taky prijemny dobry lekar a obrat sa ked-tak priamo na neho 🙂

nikiki29
8. máj 2023

@lienka_anulienka možno tlačia do prirodzených pôrodov pred akútnymi sekciami. Ale pri plánovanej sekcii ťa určite nikto nebude presviedčať rodiť prirodzene. Teda nemal by… ja byť tebou pomaly začnem vybavovať papiere od nefrológa/urológa/gynekológa a tak isto sa treba informovať v pôrodnici v ktorej chceš rodiť… treba nájsť pôrodníka a dohodnúť si s ním plánovanú sekciu.

lienka_anulienka
autor
8. máj 2023

@nikiki29 tento týždeň mam poradňu tak sa to na rovinu opýtam lekárky a ak bude treba pôjdem si vybaviť všetko potrebné.

noami12
8. máj 2023

@lienka_anulienka ja som teraz už v 9 mesiaci, mam trochu iný problém ale tiež sa týka oblicky, mam iba jednu a aj ta sa mi tehotenstvom zväčšila o 3cm - vraj mi môže zlyhať lebo ta jedna je celkovo väčšia aby pracovala za 2 co je dobre ale teraz o ďalšie 3 dobre není... urolog mi povedal že to musí zhodnotiť gynekolog, gynekolog zasa ze urolog... tiež by som mala mat cisársky, lebo pri prvom tehotenstve som nemala problémy s nou, až po pôrode sa zväčšila, no ale teraz si naozaj neviem predstaviť že je zväčšená a ze ešte by po pôrode sa mohla - to už naozaj by mi mohla zlyhať aj ta jediná co mam... lenže nikdo mi zatiaľ na cisársky odporučenie nedal... a poznám babu ktora mala aj nejaku cievku na mozgu a vyslovene neurológ nesúhlasil s prirodzeným koli tlaku a mala napísaný cisársky rez a aj tak ju v pôrodnici 8 hodín trápili že prirodzene bude rodiť... no pre komplikácie až zvolili sekciu.... tak fakt neviem co už si o tom celom myslieť

nikiki29
8. máj 2023

@noami12 pokiaľ ju nechali trápiť 8 hodín v pôrodnici znamená, že nemala dohodnutú plánovanú sekciu… to je ten problém, ktorému by sa autorka mala vyhnúť.

lienka_anulienka
autor
8. máj 2023

@nikiki29 takže ak tomu správne rozumiem, môžem si zazmluvnit lekára na pôrod a on ho vykoná podľa toho čo si budem žiadať ja ? Čisto teoreticky aj keby tam nebola indikácia na sekciu, ak by som ju chcela, tak mi vykoná sekciu ?

nikiki29
8. máj 2023

@lienka_anulienka bez indikácie to na Slovensku asi nepôjde. Možno niekde v súkromnej, ale štandardne nie. No u teba indikácia je, preto je potrebné vybaviť papiere od odborníka a s tým následne navštíviť vybranú pôrodnicu, kde ťa ďalej nasmerujú ako ďalej. Resp. začneš u svojho gynekológa, že máš tento posudok a takúto indikáciu a buď ťa on nasmeruje alebo pôjdeš pre info do pôrodnice. U nás sa chodí na poradne do pôrodnice od 34tt. Plánované sekcie riešia ale aj skôr. Všetko záleží od pôrodnice a pôrodníka… A hlavne sa nenechať odbiť. Plánovaná sekcia sa vykováva pred termínom, nečaká sa na spustenie pôrodu, preto by k žiadnemu trápeniu a uvažovaniu či ideme prirodzene alebo sekciou nemalo ani dôjsť.

noami12
8. máj 2023

@nikiki29 mala, ale začala rodiť skôr o pár dní pred sekciu..

lienka_anulienka
autor
8. máj 2023

@nikiki29 to som vedela, že sekcia sa vykonáva také 2 týždne pred termínom🙂 ďakujem za info, začnem teda najprv s mojou gynekologičkou a uvidíme kde a ci vôbec ma niekam posunie, ak nie budem to riešiť po vlasten osi.

nikiki29
8. máj 2023

@noami12 no predčasný pôrod nevie nikto predpokladať. Ale veľmi zvláštny postup ak vedeli, že má indikáciu na sekciu, resp. ju už má naplánovanú z nejakého dôvodu a oni sa rozhodli čakať na prirodzený pôrod 🤦🏻‍♀️

anavixy
8. máj 2023

@lienka_anulienka cisto teoreticky a velmi neoficialne to presne takto funguje (s tou sekciou na ziadost)… ale oficialne nie a u niektorych lekarov ani neoficialne nie… zalezi vsetko od lekara, ale s indikaciou ti sekciu spravia

noami12
8. máj 2023

@nikiki29 sak práve, ona v podstate aj tak tam trpela v bolestiach viac ako 8 hodín a nakoniec jej spravili akútnu sekciu - ale ide o princíp ze keď ho raz mala mat zo zdravotných dôvodov a vážnych tak ho mali spraviť hneď

nikiki29
8. máj 2023

@noami12 úplne súhlasím

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre