Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí
Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.
Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.
@tomiholjubavi Nechcem ich hádzať do jedného vreca ale žiaľ to co ide do Európy je ten tvrdší islam Ani sa nenazdas a aj vas tam spucuju pretože to robite zle
@tomiholjubavi ne všichni jsou taková jak opisuješ, co si serou do vlastních řad, je dost lidí kteří se chtějí vrátit k evropským kulturním hodnotám. Akorát že spousta věcí jde s věkem. Až po určité době přijdeš na to že ne všechno co nám se zdálo nemoderní je špatné.
oprava Wintona
@andy04 Nejako ti to nepasuje, najprv si pisala, ze ziaden moslim nerobi, teraz pises, ze Spaniel nedostane pracu, lebo je lenivy,,, tvoje slova a mne ta statistika aj tak nesedi, lebo ked je kazdy 3. je nezamestnany, z toho su hlavne mlady postihnuty a to az vyse 50% nezamestnanostou, nie zeny, nie urcite etniky - mladi!! Takze vychadzame z toho, ze minimalne 60 % - 75% z tych nezamestnanych su teda mlady, takze nam tu zostalo 15 az 40 % na zvysnych obyvatelov... No a samozrejme, vieme z praxe, ze najohrozenejsou vzorkou su ludia po 50tke a tych je pocetne,, aj u nas.. lebo EU obyvatelstvo starne, tak mozeme kludne dalsich 7 az 20 % stiahnut, dalej tu mame novopristahovanych cudzincov, ktory si kvoli recovemu handicapu este pracu nenajdu,, povedzme 5% a ten zvysok su teraz vsetci ostatni,,,, kde tu mas priestor na vsetky moslimske zeny?
suhlasim s oboma, (@tomiholjubavi) co sa tyka poslednych prispevkov na 330 strane.
Chcem sa citit rovnako slobodna zena s pravami...
za fanaticky islam prevladajuci urcite nikto z nas nie je.
Som za rovnopravnost, nenasilie, a slobodu nabozenstva (vybratie boha) a zitie v mieri.
@tomiholjubavi presne takych moslimov poznam aj ja, akych mate tam. Chovaju sa ako my ostatni., su bezproblemovi, a takisto respektuju ostatnych okolo.
Neviem teda ja mam bulhara a je biely jak stena,alemne nejde o to ci je colek cierny ci biely....jednoduco som sa este s nicim peknym nestretla zo syrijskej,iranskej ci afganistanskej stranky....dak dajte priklad avsak neviem ci zmenim nazor :/// videa som v afanistane ty tie zrudy co robili zvieratam.Postavili stado somarov(asi 40) a zacali do ich struelat hlava nehlava a rehotali sa a kricala alah je boh.Alebo skopli somara z obrovskej skaly do rokliny,ci dalsieho poliali benzinom a zapalili a zase alah je boh,ale urezali muzovi a zene hlavu.V syrii zas odchytili zipar muzov umucili na smrt kopancami,bodnutiami nozom,vylupnutim oci,odrezanim usi jazyka....je toho vela a ako si neviem im prist na chut...mozno nie kazdy je taky,mozno keby som nevidela vsetky tie videa....mozno keby neexistoval interrnet ani by som o tom nevedela....
zuzitko74 problem je , ze kazda rasa ci teda ak budeme operovat s terminom etnika maju svoju mentalitu.a ta ma iste spolocne znaky pre vsetkych v tej skupine.a pravave o to ide.
ze medzi roznymi etnikami roznych mentalit ako skupin nie je mozny sulad.
no mozno aj preto, tze na terajsom uzemi sk sa premiesavali rozne etnika niekri ludia maju mentalitu kludnejsieho reagovania, ini nie. ale nie je to take vyrazne,ako by bolo ,ak by sa miesali s arabmi napriklad.
ale prave u etnika ako su arabi/ked teda by sme to nebrali ako rasu/ je ta mentalita od tej europskej velmi vzdialena. ai deologia islamu to len podciarkuje. takze ci operujeme s terminom rasa/cize cernosi a belosi/ ci terminom etnikum/napriklad europske /hlavne severske narody/ a juzanske narody maju tiez odlisnu mentalitu. a tiez to sposobuje v spoluziti problemy. ato je to podatatne
tak ako prislusnici etnika ciganskeho a slovenskeho maju problemy v spoluziti prve aj pre odlisnu mentalitu. ta ciganska je blizsia tej arabskej ako europskej. oni su z indie.
videla si niekedy, zeby za dlhe roky sa podarilo nejakej eu karjine vyriesit tuto otazku spoluexistovania v sulade multi -kulti ci uz v na sk medzi tymi etnikami spomenutymi ci uz v eu medzi etnikami juzanskeho typu? cim viac na juh ci vychod, tym vacsie rozdiely v mentalite. atym nemoznejsia koexixtencia spolocna.
povedz mi,ako to, ze ty toto nevidis? 😕
takze kedze poznam ,ako vie mentalita vypyvat na zivot a konanie jednotlivca, tak aj vidim, ze iste skupiny maju rovnake prvky mentality. a tie su typicke pre celu skupinu.
takze preto treba hovorit nie o jednotlivcoch,ale skupine ludi,potriacej do toho isteho zoskupenia.
v praxi som videla rovnake reakcie tunisana , turka , kuwaitana ci balkanca v istych zivitnach situaciach. proste reagovali rovnako. lebo malju isty spolocny znak mentality v sebe. chapes? 😉
@katkabg To co si ty videla, su jednotlivci, nie vsetci, moj manzel este aj muchu chyti do ruky a vypusti ju von oknom,,, to iste, ked jacim za pavuka,,, tu v AT je lekarka Bulharka, ma väcsinu pacientov Bulharov a na ordinacnych dverach ma napisane - Nekradnite!!! A teraz mam prist a spravit s tvojho muza zlodeja, ci ako? Vidis, toto je to skatulkovanie,,, preco si ty mozes dovolit napisat o moslimoch taketo veci, ja mam moslima a ty mas bulhara a ja to nepisem,,, rozumies tu pointu?
@mariuskaa jediny rozdiel, kt. som videla napr v bosne medzi katolikmi a moslimami bol ten, ze my sme grilovali klobasy a oni kuracie stehna...inak na tie zeny by si nikdy takto od "pohladu" nepovedala, ze su moslimky... 🙂 tu v lete ked chodia tak normalne v plavkach, krataskoch po vonku, v samotnom sarajeve som videla stovky ludi a satka bola ozaj veeeelmi zriedkava. na baščaršiji sme videli dve ženy zahalene od hlavy po paty a na ociach sietka, ale hovorili cudzim jazykom. bol s nimi muz s dlhou bradou, tiez cudzinec, na pohlad pracháči. ale medzi samotnymi bosancami mozes chodit tyzden a neuvidis ani jednu takto poobliekanu, to garantujem 🙂
podla mna ziadne nabozenstvo nie je zlo, ale extremizmus a fanatizmus urcite...lenze vo vsetkych nabozenstvach sveta su fanaticki veriac ojedinely jav...vacsina ma k viere vlazny postoj... 🙂
na zaver dievcata, pridavam jednu albansku moslimku :
https://www.youtube.com/watch?v=yddX5MB9vigked to clovek pozera, tak si pomysli, ze veru by mohla cosi cez seba prehodit 😀 😀
@alice107 Ja ťa chápem a stále ti odpisujem, že v zásade máš pravdu. Existujú však aj výnimky z pravidla a toto, mám pocit, že nevieš pochopiť ty. Ja poznám veľa Rómov, ktorí žijú úplne v pohode, nemajú ani ten rómsky prízvuk, keby neboli potmavší, tak v živote na nich nepovieš, že sú Rómovia, lebo - odborne povedané - nevykazujú znaky svojej etnickej skupiny. V zásade asi nie je možný súlad medzi jednotlivými etnikami, ja sa nehádam, ale v každom etniku sa môže nájsť zopár jednotlivcov, ktorí toho medzietnického súladu schopní sú . Toto sa ti možno snažia vysvetliť tieto žienky zo zmiešaných manželstiev - že im to z nejakých dôvodov funguje, bez toho, že by v tom vzťahu stratili osobnosť alebo svojprávnosť. Možno sú tie jedny z tisíca a jednoducho mali šťastie. Takéto prípady však sú a netreba ich bagatelizovať, ani strašiť tým, že v podstate žijú v ilúzii a všetko je v skutočnosti inak.
@tomiholjubavi K tomuto poznatku som aj ja prisla, ked som bola v Kosove,,, tak ako boli po zadu, uz nas nie len dobehli, ale aj predbehli,, 😀 Tato este aj lady gaga schova do vacku 😀 😀 😀
a tu damy par zahalenych turkyn 😀
https://www.youtube.com/watch?v=EJsZqqBoK58 (odporucam od 0.45)
alebo nieco v tradicnejsom duchu:
a tu nieco z vlasti erjonkinho manzela:
(video nie moc kvalitne, ale oblecenie sa vidi dobre 🙂
a tu jedna bosanka:
(este zaujimavejsie su jej fotky na googli - selma bajrami...taka bosanska verzia nasej zuzy plackovej 😀 )
a tu trochu azerbaijanskej elegancie:
a tak dalej ... ja viem, ze existuju vselijaki hrozni fanatici, co nedovolia zene vyjst z domu, vozit auto a robia im obriezky a vselijake ine veci, z kt. tuhne krv v zilach...ale tuto dole to neni take hrozne a preto si myslim (dufam), ze islam, kt. sa rozsiri po europe bude prave tohto charakteru 🙂
@katkabg vitaj katka potom 🙂 to si zriedkavy jav...sem sa ludia vacsinou chodia hadat a urazat 🙂 mozes sa teda pridat k nam do klubu balkanskych zeniciek 😀
@erjona neviem proste som napisala co citim,zatial som nic dobre nevidela z ich stranky ale tak vidim ze uz vudim aj svetlu stranku kedze vidis stastne vidatu zenu za moslima.Pevne verim ze si urcute stastne vidata🙂 🙂 🙂 🙂 to je dobre potom ze to tak je.Ja vieem ze vsade sa najdu zly ludia nie len tam,len mne proste bolo hrozne dopkacu ked som videla take cosi....brrr.A co take robievas pocas bezneho dna? 🙂. Vidis ja mam stale v hhlave ze zena tam je zahalena,skrita v ddome a musi cusat 😀 tak napis ako sa ti tam zije co porabate tam vas co dobreho varite. 😎
@tomiholjubavi jaaa hadat sa ?Kdezeeeee 😀 joj a ospravedlnujem za chyby ale tento tablet to je des 😠
@katkabg Katka,,, ja pracujem na polovicnom uväzku ako uctovnicka v AT - popri tom studujem na vysokej skole a teraz si robim statne skusky z bilancovania, pretoze mi nestaci uctovnictvo, chcem trosku postupit, a kedze sa nepaci zamestnavatelom financne, ze studujem, aby platili dvojnasobne uctovnicku, som donutena si zvysit vzdelanie, lebo uz ked platia niekoho z VS, tak nech robi na mieste, ktore je takto ohodnotene,,, Takze mas pravdu, momentalne sedim doma, alebo cely den na kurse, ale to nema s moslimom nic spolocne,, ale s ucenim, manzel ma plne v tomto podporuje,,, mame 2 krasne deticky, okrem ineho, ktore su jeho vsetko, chodime po restikach, zabavit sa, tak isto aj ja sama, ked si robime damsku jazdu,,, taktiez co si cenim na mojom muzovi, ked som na prednaskach, hra sa na pani domacu, cize uvari, opere a aj ozehli,,, ale nie vzdy samozrejme,, takze sme taka normalna rodinka,,, pracuje po celu dobu, co sa pozname,,, 😉
@tomiholjubavi Tak tie clipy su dobre. A určite je tento spôsob vysvetlenia sympatickejsi ako nekonecne štatistiky a prava moslimov historicky podlozene a vystudovane stale v tej istej linii od ejrony Ale tvrdim ze za to mozete od pravovernych este dobre zliznut 😀
@andy04 no dufajme, ze nie a zostanu tu tito nasi pokrokovi dobri, akych mame radi...inak ta selma mi ide celkom na nervy...nevynecha jedinu prilezitost otrcat kozy 🙄 😀
ja pridam videjko ako aj "nevzdelane" sa vedia pekne zabavat pri takej praci ako je zbieranie caju.Mmmmm akurat ho pijem a maly sa natriasa
takto sa zabavaju nasi chlapi na poslednej zenichovej veceri ako slobodni.Neviem ako sa to povie slov.Momacka vecer

@demo rashdie je ateista.