Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí
Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.
Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.
@ellise S prvou castou tvojho prispevku s tebou uplne suhlasim, co sa tyka druhej casti - tak podla tvojho opisu su to chlapi zijuci v krajinach, kde chyba vzdelanie a podobne, samozrejme, ze nie vsetci a prispevky o chlapoch co sem hadzete su zasa prispevky jednotlivcov, nedaju sa podla jednotlivcov posudzovat vsetci!
@ellise uplny suhas s tym,co si napisala. u tych muzov sa sposob vychovy a zivot v autokratickom systeme ci uz statu/mooslimskeho/ ci rodinneho , podpisuje na ich malom sebavedomi a vyrovnanosti.aj ich mentalita zohrava svoju ulohu. kedze nikdy nemohli vyrastat ako osobnosti. a islamske ucenie uprednostnujuce muza pred zennou,to ze je povolene nasilie muza na zene potom vedie tiez k takemuto chovaniu.
https://www.facebook.com/photo.php?v=4610029401089 tu je jedna ukazka zo sposobov moslimskej vychovy.ale je to len pre silne zaludky.
@erjona dobre si precitaj koran.hlavne v spisovnom arabskom jazyku.
a ked ta zaujima sura,tak je to 4:34
muzi zaujimaju postavenie pred zenami preto,ze boh dal prednost jednym z vas pred druhymi a preto .ze muzi davaju z majetkov svojich.
a cnostne zeny su pokorne odvzdane a strazia skryte kvoli tomu,ze boh nariadil strazit.......
a tie,ktorych neposlusnosti sa obavate,varujte a vykazte im miesta na spanie a BITE ICH.........
tvoj prIspevok je nezmysel. obsolutne nemas predstavu,co je v korane ako napisane a hlavne nepoznas vyznam ideologie islamu,ktory je v korane napisany a podla ktoreho sa moslimovia riadia v celom svojom zivote.
kde podla sur vidis rovnopravne postavenie zien s muzmi v korane?
ty uz nemas ani realisticky pohlad na vec,ani zmyslanie.uplne si opantana tym,ze sa snazis o obhajovu systemu a ideologie,ktora je uplne diskriminacna voci zenam, veriacim inych nabozenstiev a je plny povoleneho nasilia.
takze debata s tebou je ozaj nema vyznam.
@erjona ale já nikdy neřekla že se týká všech muslimů, já si dokonce myslím že to nesouvisí se vzděláním a společenskou prestiží dokonce si myslím že to platí nejen pro muslimy, protože znám případy kdy vzdělaný muž bil svou ženu. Vždy je to dáno rodinou a hlavně matkou, protože matka je ta co formuje děti, a pokud není dost sebevědomá, aní její děti nemají zdravé sebevědomí. A islam je bohužel tak postaven že ženy nejsou rovnocenné mužům, takže toto vše se odráží v pozdějším chování. ¨
Ty máš štěstí, že tvůj chlap patří mezi ty zdravé jedince, možná je to tím že doma nebyly přísně nábožensky vychovány, možná tím že vyrůstal v Evropě, a později v Rakousku, ale pokud vezmeš jaká populace muslimů vyrostla v přísně muslimských zemích a kolik jich vyrostlo je v demokratickém prostředí, tak ti jednoduchou matematikou musí vyjít že těch horších je víc.
...a jej porucnik...
http://www.cas.sk/clanok/263968/toto-nie-je-21-...
http://en-maktoob.news.yahoo.com/no-woman--no-d... tu jedna satira na pravo zien riadit auto v kuwaite.
@erjona "Prosim ta, kde v islamskom uceni najdes, ze chlap je viacej ako zena? "
Korán 4:11: Muž má dostať podiel rovnajúci sa podielom dvoch žien.
Korán 2:282 : A volajte svedčiť spomedzi vašich mužov dvoch svedkov. Ak nenájdete dvoch mužov, potom zavolajte jedného muža a dve ženy.
Čítajte viac: http://mokova.blog.sme.sk/c/304454/Zena-podla-S...
je koran zaklad islamu? Je to spravne prelozene? Aku namietku este vznesies?
@erjona neviem arabsky . prelozil m sury ,o ktore som sa zaujimala sudny prekladatel. ja neviem,ake sury si ty sem hadzala. ja som to necitala. a vyklad koranu ako je napisany mi potvrdil aj odbornik na islam z jednej uni. takze som si ja nic nevykladala.ale mi bolo vylozene odbornikmi.
@erjona mozes mi prosim napisat,ake vydanie Koranu vlastnis? Kto a kedy vydal? Lebo mam trocha podozrenie, ze si citala iba vynatky z Koranu publikovane a vykladane na proislamskych weboch. Alebo mas mozno k dispozicii limitovanu ediciu vydanu za ucelom balenia europskych zien 🙂
Prekonala som lenivost a vytiahla som z kniznice koran v cestine, vyd. Academia Praha, 2000. Vydavatelsvo patri pod Akademiu vied CR, co ja osobne povazujem za garanciu odbornosti.
A tu je citat,o ktorom si sa tu dohadovala s @alice107 :
"Muzi zaujimaji postaveni nad zenami proto, ze buh dal prednost jednem pred druhymi, a proto, ze muzi davaji z majetku svych (zenam). A cnostne zeny jsou pokorne oddany a strezi kvuli tomu, co buh naridil strezit. A ty, jejichz neposlusnosti se obavate, varujte a vykazte jim mista na spani a bijte je!"
tu je slovenská verzia:
http://www.koran.sk/Preklad_Koranu/Koran - prek...
uvedená veta tu znie:
34. Muži sú povinní starať sa o ženy za to, že Boh uprednostnil jedných pred druhými i za to, čo míňajú zo svojich majetkov. Dobré manželky sú poslušné, strážiace v neprítomnosti svojich manželov to, čo Boh určil, že sa má strážiť. A tie, ktorých spurnosti sa obávate, poučte, opustite na lôžkach a udrite; ak by vás poslúchli, tak nehľadajte dôvod, prečo im ublížiť. Veď Boh je nad všetkými a je veľký.
pre zaujímavosť porovnanie témy muž a žena v Biblii:
Kol 3,18.19. Ženy, podriaďujte sa mužom, ako sa sluší v Pánovi! Muži, milujte manželky a nebuďte voči nim nevrlí!
Efezanom 5,21-29 ... a podriaďujte sa jedni druhým v bázni pred Kristom. Ženy svojim mužom ako Pánovi, lebo muž je hlavou ženy, ako je aj Kristus hlavou cirkvi, on, Spasiteľ tela. Ale ako je cirkev podriadená Kristovi, tak aj ženy mužom vo všetkom. Muži, milujte manželky, ako aj Kristus miluje cirkev a seba samého vydal za ňu, aby ju posvätil očistným kúpeľom vody a slovom, aby si sám pripravil cirkev slávnu, na ktorej niet škvrny ani vrásky ani ničoho podobného, ale aby bola svätá a nepoškvrnená. Tak sú aj muži povinní milovať, svoje manželky ako vlastné telá. Kto miluje svoju manželku, miluje seba samého. Veď nik nikdy nemal v nenávisti svoje telo, ale živí si ho a opatruje, ako aj Kristus cirkev...
a do tretice 🙂:
Gal 3,28 - Nie je ani Žid, ani Grék, nie je otrok, ani slobodný, nie je muž a žena, lebo všetci ste jedno v Kristu Ježišovi.
@jaron áno. Mame rovnaku bibliu! ;) to o Tom podriadovani ženy mužovi je v Biblii Béla krat ale si ma prekvapil ze hlavne v Novom zákone. Som myslela ze viac v starom.
Ale pozri co som zase na tu suru našla ja.
http://www.ruqaiyyah.karoo.net/articles/beating...
Tento link je ako si tuto suru vykladá Ruqayyah Waris Maqsood je
Head of religions studies v GB.
Cele to pekne rozoberá a slovo Adribu (Arabic root – daraba) co je preložené ako "udriet" ma 100 iných významov ako
"Oddeliť sa", "vypravit na cestu", ... A je toto slovo v korane spomenuté ešte 58 krat a ani raz nebolo v kontexte synonymom "udrieť"
Na zaCiatku (treba prečítať alebo dat do googletranslatelebo článok je v aj ) píše ze akákoľvek krutosť v manželstve je dobrou zámienkou a dôvodom na rozvod.
Nepoznám ju každopádne zaujímavá a aj jej cesta.
Vačšinou ľudia ani koran nečítajú ale správajú sa na základe zvykov v rodine. Alebo si predložia veci po svojom.
jaron&mariuskaa no nieje ateistom sveta zit?Pridrzat sa takych predpotopnych nazorov starocia preslych(Koran biblia) a este skumat ich vyznam co tym vlastne ti stoneheadi vtedy mysleli...ine veci by mali vasu mysel opantavat...je 21.STOROCIE!
PRSIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII .Prvy raz od aprila ! ale je este teplo 😒
@demo Presne tento citat sa uplne inak vyklada - ja mam koran v nemcine, mame aj arabsky a muz dostal aj darcek koran v turectine - samozrejme, ze rozumiem len nemeckemu. No a mam aj knihu, kde je koran vysvetleny - ten je v slovencine. Takze WEB nepotrebujem na porozumenie. Z Webu so stiahla clanky odbornikov a nie nejakych suflikantov, aby ste tomu aj vy rozumeli, lebo, ked vam to tu napisem v nemcine, asi to tu vela ludi nepochopi... chapes?
Inak kazda z VAS sa tu jednym jedinym SURE ohana - kde vyznam slova ma dalsich X prekladov - to ste nic ine nenasli? Ja som vam tu nasla tolke SURE, kde som dokazala opak - dievcence slabo argumentujete.... 😉
@erjona tvoje preklady su nepravdive,to co tu baby dali su vseobecne zname preklady podla ktorych sa vsetci drzia,sorry ale ohanat sa nejakym smiesnym slovenskym prekladom a tvrdit ze ten jediny je spravny????Ak by tvoj preklad islamu bol spravny inak by to vyzeralo v Saudskej arabii-koliske islamu a netvrd ze oni sa podla koranu nedrzia,jasne nedrzia sa podla slovenskeho preklau koranu lebo ten je uplny brainwash pre hlupakov,priamo povedane zena ma v islame hodnotu hovna a vsetci to vieme,je na case aby si to aj ty priznala

@demo ake zmeny by si robila v tej mapke? Na 40 strane? Ja neviem aká je stará. Co sa zmenilo?
Mapka rozdeľuje krajiny na tie co su založené na islame (zákonoch ) tie su len 6 ktore maju vládu ktora je regulovaná nabozenstvom