icon

Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí

lulka12
6. dec 2012

Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.

Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.

erjona
17. sep 2013

@alice107 Prosim ta, prave cerstvo zalubene baby ta uz vonkoncom pocuvat nebudu, jednoducho sa zasmeju nad tvojimi prispevkami a poklepu si po cele. Ked si taketo zeny pytaju radu, tak ok, ale ked o nu nik neziada, tak naco to robis? My, zeny moslimov nehovorime pravdu? Napisala som uprimne ake mam manzelstvo, co by som z toho mala, keby som klamala. Keby som pisala negativne, tak by si mi dala za pravdu, vsak? Ale to by bolo klamstvo, pretoze ja viem, ze mam dobre manzelstvo a vsetko je v poriadku! U teba sa vsak rataju len negativne poznatky, to nie je v poriadku. Ja som zena moslima uz 13 rokov, nie som v zaciatkoch, viem, ze mam skveleho manzela, preco ty osocujes, ze klamem, ked toto pisem. Nepoznas ani mna a ani ostatne baby, ktore sem pisu VLASTNE SKUSENOSTI. Nebyvas s nami, nepoznas ma osobne, tak z coho dedukujes, ze klamem? Len mna by naozaj zaujimalo, co ty z toho mas? Naco to robis a obedujes tolko svojho volneho casu na tvoju protimoslimsku aktivitu. Citis sa povolana? Nasla si si naozaj zaujimave hobby. 🤐

lule3
15. okt 2013

@kykka MOJA ZLATA az neskutocne si ma pobavila :D :D :D
Uz premna aspon zakladna inteligencia cloveka spociva v tom ze nesudim kym nepoznam a rozhodne nedavam vsetkych na jednu kopu !!!
Prosim ta kolko slovakov uzasnych pride domov po slovensky povedane nadrbanych , mlati svoju zenu a podvadza na kazdom kroku , mlati deti a podobne ??? Clovek ako clovek ! Ja tiez poznam moslimov ktory su sprosty a tak isto poznam slovakov cu su taky tupy az to boli !!!
Cely tvoj prispevok ci komentar bol uplne od veci a prejamov neznalosti ... Momentalne som u manzelovej rodiny v Macedonsku a je to tu super 🙂 su tu uzasne mily ludia a nikto ma nezatvara ani nemlati :D ...
Ine je byt vydata v Iraku v Irane a ine je byt napriklad v Egypte alebo v Macedonsku Turecku !
tolko k tomu ...

lule3
15. okt 2013

@kykka a este len dodam 🙂 niesom ani cersto zalubena ani nemam ruzovucke okuliare .. ani jeden vztah nieje bez chyby !
kto mi povie ze ma vztah bez chyby tak mu neuverim :D ... moslim ,krestan,zid alebo ja neviem co .. viera nerobi cloveka !

kykka
15. okt 2013

@lule3 Ja ti prajem len to najlepsie, aby ti to vyslo, aj ked mi neveris. Nemam rada, ked zeny trpia tak ako moja velmi blizka priatelka. 2 roky bola s moslimom. Uzasny chlap, pozorny, jemnocitny, takeho nikde nenajdes. Potom sa zobrali, lebo ona prestupila na moslimsku vieru a u neho vysiel na povrch jeho vlastnicky charakter. Zacalo sa to prvou fackou, druhou... ponizovanim, ziarlenim a udupanim jej autority. Chvalabohu utiekla od neho pred tym, nez stihli mat deti. Co by bolo potom???? P.s. - on bol zo Syrie, ale to je jedno... Ty si v moslimskom state a nie si za neho vydata a planujes mat s nim dieta? Vies co sa stane, ked ho pokrstia na moslimsku vieru a ty krestanka-zena nebudes mat ziadne pravo na dieta? Ak to zacne z dovodu vasej roznej mentality medzi vami skripat a ty budes chciet od neho odist, co urobis sama bez dietata? Z napoli Arabskeho statu ho nikdy domov sama nedostanes. Vies vacsina parov preziva obrovske krizy prave po narodeni dietata. Su unaveni, nemaju cas jeden na druheho, su podrazdeni, nevyspati, u vacsiny zacnu hadky z napatia...nieje to prechadzka ruzovou zahradou. A ked ti tam este zacne jeho rodina kibicovat do vychovy a ty tam budes sama, no neviem, neviem... . Uvedomujes si, co robis? Preco sa najprv nejak nepoistis, aby si mala aj ty pravo na dieta, predtym kym je neskoro? Ty ako cudzinka - slobodna matka v moslimskom state, si skoncila. Ja zijem este na Europskom kontinente, ale blizko Arabii. je tu dost moslimov, a kedze som blondina, ver mi mala som uz tolko navrhov na vztah s moslimami, ze si nevies predstavit a pritom niesom ziadna modelka. Ale odmietla som, aj ked vacsina z nich boli uzasni - pekne stavani, tmave vlasy, proste pritahuju zeny ako magnet. Ale vydala som sa za europana a krestana a tak nemame ziadne prekazky a rozdiely vo vychove a urobila som dobre. Ked vidim tie zmiesane manzelstva moslim-krestanka, a ake tam maju nezhody, naozaj sa mi chce plakat... Ten nabozensky rozdiel tam existuje stale. Dufam, ze tebe to vyjde, ja ti drzim prsty a verim, ze vies co robis a do coho ides....

kiki68
15. okt 2013

No na tu vychovu pozor,ak je to chlapcek,tak od 9 rokov podlieha v moslimskej kulture vo vychove otcovi,aby ho spravne viedol. Cize tam zena straca pravo,hlavne ak je v moslimskych statoch na moznost vychovy a ak dojde k rozvodu na bratie si chlapca do opatery. O dievcata az taky zaujem nie je,nakolko nie su v tej kulture take zaujimave.
Ja zijem tiez v zahranici,moslimov je tu dost, nebudem ich sudit, ved su aj taki,co su naozaj v pohode. Zase niektori su radi,ze sa tej kultury doma striasli. Ale poznam dost takych,co vedia zenu balit az tak neprijemne, niektori si tu aj psov nakupili,aby asi mohli presvedcivo balit zenske pri venceni 😀 Urcite to moze zeny pritahovat,ved niektori su ako vzhladovo velmi pekni aj sa vedia chovat,ale neviem, mna nepritahuju a hlavne nemam rada,ked ignoruju to,ze ja som zadana a nejak to nechcu pochopit,ze to ze vencim psa zrovna sama neznamena,ze nemam chlapa v praci. Ako asi to vyplyva z vychovy a kultury,ale mne to pride velmi drze a vela z nich zatlka ze maju zenu a deti. Jeden sa mi dokonca snazil nahovorit,kedze ma velice isiel balit,ze ta zena a deti nie su jeho,ze je to jeho zamestnankyna... 😀 Ja bz som s moslimom a celkovo s niekym z tej kultury,lebo to nie je len o tom nabozenstve chodit nemohla,ja im neverim. Urcite je nieco ine Macedonsko a Iran. To si myslim,ze ma kulturne dost daleko od seba. A je to podobne ako aj v krestanstve,Slovensko je napriklad ovela krestanskejsie ako take Cesko, takze tie kulturne rozdiely a akceptovanie veci bude tiez ine. Mne to len vadi,ked vidim tych bigotnych moslimov,ako to tu vyzera potom,ze tie zeny sa snazia tvarit,ze su asi v Irane a pritom dobre vedia ze su v civilizovanej kulture.

kykka
15. okt 2013

@kiki68 🙂 🙂 som sa zasmiala nad tym, akoze jeho zena bola jeho zamestnankina. 🙂 🙂..... Ale oni naozaj taki su! ja som teraz uz vydata par rokov a jeden nas zakaznik bol Arab zo Syrie, nejaky vojensky hodnostar ci co to tam oni maju... A zacal ma balit, ze aka som krasna a hovadiny 🙂. A ja na neho, ze som vydata, mam dieta, takze z toho nic nebude a on, ze jemu to nevadi. A na druhy den prisiel zase a zase a kolkokrat som ho odbila, tolkokrat prisiel, az som upozornila sefovu a ta si s nim porozpravala, tak potom prestal. Oni ked chcu zenu, tak su az neprijemni, nemaju hranic....
Ale teraz k zakladatelke temy. Ona je krestanka, zije v podstate v moslimskom state s moslimom a chce s nim mat dieta bez svadby. Cize ona bude slobodna krestanska matka v moslimskej rodine a moslimskom state. Ked sa dieta narodi, pokrstia ho ako moslima a ona bude krestanka matka...Och ty kokso... Co ti z toho vychadza?

kiki68
15. okt 2013

@kykka vychadza mi z toho velmi zla matematika.... 😉
No ja ich tu vela poznam takychto..proste im nevadi,ze si vydata...a budu doliezat a doliezat a toto uz mladi takto doliezaju,vcera mi nejaky zacal hovorit,ze mi spravi decko,neviem co to bolo zac,ale uplny uchyl...normalne si vtaka zacal vytahovat,ze nech sa pozriem akakvalita...ako ten uz musel byt uplne prepnuty...a este sa ma stihol spytat ci ten moj pes,co som ho vencila aj kuse...tak som mu jasne vysvetlila,ze nech ten parek schova,lebo nas pejsek odkusne a bude..tak zdrhol...
No tento s tou zamestnankynou ma pobavil, ale tiez drzy jak opica...a najlepsie niektori tito napadnici,vratane jednoho predavaca z billa sa tvaria,ze ma nepoznaju ked idem nahodou vencit psa ci nakupovat s mojim chlapom. henten predavac normalne usiel na druhy koniec obchodu 😀 Odvtedy hra na mna ohrdnutu slecnu...ako keby nevedel,ze som zadana.... 😀 Ja len nechapem ako sa niektora moze na tieto ich lacne finty chytit..a vlastne aj chapem,staci mat nizsie sebavedomie a mesiace pocuvat o tom,ze aky je stastny ze ju ma,ake ma krasne oci,telo a vsetko a potom poziada o ruku a nakoniec chlapec ukaze pravu tvar. Fakt im neverim ani za mak...vidim,ze mas podobne skusenosti s habzibakmi ako to moj muz vola. Moj muz ich neznasa, chodil s nimi do skolky a viem,ze ich mlatil jedneho po druhom,vraj ho chceli uz ako 3 rocne decka skrtit,tak ich poriesil, a to,ze ich nemusi tak to v nom ostalo. Inak moj Drahy je slovak,len ked bol decko chvilu vyrastal v moslimskej krajine kvoli praci rodicov 😉

ali08
15. okt 2013

@lule3 ahoj prosim ta mozem vediet ake je to byt ine vydata v Iraku alebo Irane a ine v Macedonsku Turecku alebo v Egypte?dakujem rada by som vedela tie rozdiely.

ali08
15. okt 2013

@kiki68 prosim ta nehadz vsetkych moslimov do jedneho vreca a keby bol trosku slusnejsi a zdvorilejsi a ty slobodna nesla by si s nim?vies cudzinci-niektory moslimovia su k nam preto taky aky su lebo v zahrancici nas europanky hadzu do jedneho vreca s ruskinami a je to smutne ale je to tak,mam skusenosti a bohuzial aj Slovensky mali na to podiel ze dali kazdemu koho stretli,takze niesu na vine iba ti muzi.
a to co citam o tvojom Drahom tak je podla mna rasista,smutne ale bohuzial.

alice107
15. okt 2013

@kykka
@kiki68 presne je to ako pisete. a viete preco tym muzom jej jedno,ci ste zadane? pretoze kazdu europanku pokladaju za lahku zenu,ku ktorej si toto mozu dovolit. myslia,ze nas sposob zivota je nemravny.
u zakladatelky temy bol u jej pribuznej popisany ten isty problem ,co vzdy . ti muzi si vyberaju zenu,co ma nejaky problem. a to uz rodinny ci zdravotny. specialita u tych ´´habibakov´´ su aj zeny s postihnutim. vedia,ze taka im ´´skoci ´´ na tie ich recicky. pretoze chce .

kiki68
15. okt 2013

@ali08 Tie rozdiely vidis hned,mam kamosku co ma rodinu tak,ze jej otec je z Emiratov,ale rodinu am vsade, Emiraty,Jemen,Iran a bola na navsteve u svojej sirokej rodiny a co mi hovorila,tak z Iranu by sa vobec nedostala sama, vraj ta rodina bola neuveritelne bigotna,musela chodit aj u nich doma komplet zahalena, jedinou zaukou,ze odtial bude moct ist aj prec bol dedko,co tam s nou bol.Tiez nesmela chodit bez muskeho sprievodu von a povedala,ze ani si to netrufala. V Emiratoch maju v celej rodine bigotneho iba stryca,tam je to uplne v pohode, zahalovat sa nemusi, iba ked chce,v ramci rodiny vobec a jej dedo sa ani nejak nemodli napriklad s odovodnenim,ze ho bolia kolena...takze rozdiely su velke,aj v ramci rodin,aj v ramci statu. V jemene je to ok v ramci hlavneho mesta,ale tiez tam chodila vonku zahalena radsej. Cize rozdiely su velke, niekde ako zena,ak tam nemas muza ani nemozes vycestovat. A je dost rozdiel ci mozes slobodne chodit po vonku a nedovedie Ta domov zrovna mravnostna policia,lebo sa im nieco nepacilo...tiez v Macedonsku mozu myslim zeny normalne soferovat, to v takej saudskej mozu zeny an take zabudnut. V turecku je to tiez volnejsie vo vacsine rodin,aj ked co citam,tak sa to tam nejako viac radikalizuje a chcu sa zase viac navratit k dodrziavaniu zvykov.

kiki68
15. okt 2013

@ali08 no keby chodis do skolky s arabakmi tak by si sa spravala tiez tak...tie deti su dost nevychovane,to vidim aj tu,nemaju problem kopat do inych deti len tak . Mne pridu velmi divoke. Nie vsetky,ale vela z nich ano. A ich matky len sedia a pozeraju a nic nerobia.
Nie nesla by som so ziadnym,ani keby bol nevim aky slusny, nakolko neviem ci niekde nema dalsiu zenu, pripadne ci niekde vo svojej krajine nema dalsie manzelky a deti. Mam vela skusenosti na to,aby som si spravila nazor a nemozem za to,ale netaha ma to k nim ani trosku...
A fajn,mozno je moj muz rasista,ale vzhladom na to,co mi opisovala aj jeho mama a brat okolo toho,co zazivali tam,tak sa nedivim.
Viem,ze rusky su zname tym,ze s nimi lozia do postele,ale ked som vydata tak asi s nimi nemam zaujem ani o komunikaciu...a toto oni nechapu a to mi vadi,ze ked nemam chlapa vedla seba,aby ho zrovna videli tak otravuju,balia,doliezaju a to nechodim vyzyvavo,ze by som si isla hladat spolocnost na konverzaciu. Tiez by mali tolerovat to,ze cudzich ludi nemaju na ulici len tak oslovovat. Ja rasistka som, minimalne v tomto smere ano a nemam problem si to priznat. A to sa netyka len nich,ale aj cernochov co tiez doliezaju a hned sa pytaju ze ako sa volam a ci mam deti a ci nechcem ist na kavicku...

irriss
15. okt 2013

Nemelo by se zapominat "nehazet vsechny stejnym smerem" 😉
Je tu nekolik maminek, ktere maji za manzela a otce svych deti "cernocha, roma ci araba" 😎
a podle jejich vyjadrovani, jsou plne Lasky a nemenily by 😉 A podle meho si zaslouzi RESPEKT 🙂

ali08
15. okt 2013

no ja som vydata za irancana uz 12 rokov,mame spolu 2 deti,v irane som zila 5 rokov ale nedam dopustit,vobec som nemala problemy ist von sama,cestovala som aj na slovensko sama, nik mi nekazal byt zahalena este aj v rodine,ako bud si to ona vymyslela alebo alebo az moc prikraslila lebo je hrda na svoju zem,z emiratov mam vela znamych a je to tiez ine ako sa hovori,sama som moslimka bez natlaku.preco nie ked som bola bez vyznania.a deti su divoke a nevychovane aj na slovensku vidim to sama u nas na ihrisku,proste je taka doba a deti budu este horsie,no bohuzial ruskyne boli aj vydate a liezli s nimi do postele takze obraz si urobili o nas vsetkych a dobre mozno si z mala ktore do postele z inym nejdu ale ja poznam vela takych ktore isli ked museli aby mali co jest v blbom state.som rada za takeho manzela akeho mam a veru zo slovakov je mi zle aj co vidim aj co pocujem.moj nazor,nechcem sa tym nikoho dotknut ale proste ludia su ini a netreba hned s nimi zaobchadzat ako zo spinou co vyziera slovensko alebo nieviem co.

kiki68
15. okt 2013

@ali08 No zalezi na rodine, ona ma v Irane takuto,cize naco by to prikraslovala, nejak hrdna na to nie je, mysim,ze chodit s inym vyzorom do SK skoly je tazke beztak.
Mas stastie,ze mas takeho manzela, ja nezijem na SK uz nejaku dobu,ale vidim to,co vidim a mam vlastne skusenosti.
S tymito zial len zle. Nehovorim,ze slovaci nie su haved,su a mnohi su fakt dementi,ale neimportuju si aspon neplnolete dievcata,co sa spravaju ako zvieratka,lebo netusia co je semafor a prechod a nevedia roky ani ceknut po nemecky...neutopia dceru za nejake stretnutie s nejakym chlapcom,co sa v nemecku deje a uz si to chceli aj zlegalizovat,aby neboli sudeni za vrazdy zo cti v plnej sadzbe. Takze slovak,ked je dement,tak akurat chodi chlastat do krcmy, domace nasilie existuje aj na SK,ale zase nemoze len tak beztrestne zabit dceru,ci zenu.
Ako moje nazory sa Ti asi pacit nebudu,ale mam ich len vdaka svojim skusenostiam tu. Cize som si ich tvorila nie vdaka tomu,co napisali kdesi v zahranici v novinach,ale vdaka tomu,co zazivam.
A nemyslim,ze som z mala,co nejdu do postele za prachy...hadam nie je kazda europanka stetka a pohladanie. Ved aj tu je vacsina zien na fore vydate,alebo zadane v dlhodobom vztahu a nejdeme s inymi okrem nasich muzov,co mame doma po jednom kuse do postele. Ani nabozenstvo mi to nemusi prikazovat,staci ze mam zdravy rozum...

ali08
15. okt 2013

ja neberiem nikomu jeho nazor len niesom zato ako sa vsetci spravaju k moslimom ale aj inym narodnostiam,dlho som zila v zahranici kde z 1 mil.obyvatelov strvtina boli cudzinci a medzi nim aj slovaci najme zeny a tim bolo jedno s kym,kde a ako pojdu len nech dostanu zaplatene,niektore to robili radi ine si privyrabali.ja by som tiez nikdy nepodviedla manzela, naco ved to medzi nohami ma kazdy jeden a je jedno odkial je,len ma stve to ze vsade kde sa povie moslim tak terorista a zazila som to aj na vlastne oci na slovensku v jednej firme,vtedy mi bolo do placu a jedina dobra vec bola ze manzel vtedy nerozumel slovensky.mam toho odskakaneho tiez dost,poznam turkov,africanov, arabov,rusov a teda aj z iranu.ludia su taki aki su nezmenime to ale keby obycajny ludia s trochou rozumu sa nespravali tak debilne k inym.vsetkych slovakov co ziju v irane a poznam ich nemaju problemy a paci sa im tam.zalezi aj od toho kam sa dostanes,ale co viem tak cudzinkam nerobia problemy vedia ze je to ina natura,dievca ma bohuzial smolu.smutne je ze ked povies na slovensku iran alebo susedne krajiny tak tunajsi ludia zhiknu,zalomia rukami a zacnu hovorit tie ich blbe reci,ale ver mi ze iranec alebo clovek z inej krajiny nepovie nic zle o slovensku alebo inych statoch a to si pritom ziju v irane mozno lepsie ako nasi tu.

ali08
15. okt 2013

najviac ma stve ked hovoria o ciganoch teda romoch ale cest vynimkam poznam par ktori su fakt slusny a klobuk dole a ti co ziju v osadach to je des,daju im byty,znicia ich a este sa idu stazovat ze chcu nove,zena ide do lekarne da im recept co by ju stal 25 eur predavacke vsak poda papier ta jej ho orazi a ona neplati nic, ja stojim za nou a ked som na rade platim 20 eur pytam sa preco ona neplatila a ja musim, predavacka nato ona ma papier od statu a tim je oslobodena od platenia a stale sa stazuju ze im stat nic neda a toto a hento.a my chudaci aby sme zili z minimalnej mzdy este aj to sa v parlamente stazuju ale ved kto maka a dire na ich platoch ved mi.manzelovy ako cudzincovy dali pocit krivdu vsade na urade u doktora na cudzineckej policii a este aj mne povedali ci som si nemohla najst slovaka a vediem im toto,ako nehnevajte sa on je nieco ine ako slovak?vsade kam ideme kukaju naneho ako keby nieco urobil,dakujem a som rada ze konecne som to zo seba dostala von. 🙂 😉

alice107
15. okt 2013

@ali08 prave tak ako na sk romovia z osad ziju,ziju arabi v pristahovaleckych stvrtiach v zap.europe.a prave tak ako vela romov na sk aj tito arabi v zap.eu ziju z davok soc.pomoci a neeplatia za osetrenie. co myslis,ako sa k nim stavaju majoritni obyvatelia?
su samozrejme vynimky/su aj vzdelani arabi sem tam,co nepoberaju davky/.ale mentalitou a sprvanim ds anelisia ani od romov ani od inych arabov/tych,co ziju so soc.davok/.
takze neviem z akeho statu a akeho etnika je tvoj manzel.ale na sk sa kazdy cudzinec co dostane viza za ucelom zlucenia rodiny musi zaviazat,ze nepoziada o socialne davky.inak mu pobyt zrusia. za adni cudzinci s tym nemaju problem
ti romovia su sk statni obcania. a neviem sice,aky papier predlozili ,ale kazdy na sk co pobera soc davky ma priplatok myslim 2 eura meaacne na lieky.nic viac. ak neplati za recept,tak je to na doporucenie lekara ,ze pacient ma nejaku chorobu,kde na liek nepriplaca.
ak sa k tvojmu manzelovi na sk chovaju nedovercivo a hovoria ti,ze si si mala vziat slovaka je to preto,ze prave manzelstva s muzmi s chudbnych moslimskych krajin su povazovane za ucelove pre viza. hlavne,ked ten muz bez vzdelania,ovladania dobre sj jazyka ziada vizum a trvaly pobyt za ucelom zlucenia rodiny.a na cudzineckej policii to vedia samozrejme.
ak by tvoj manzel ma dobre vzdelanie,dobre postavenie vo svojej krajine,ver ,zeby na sk nikdy neprisiel. musela by si ist ty za nim.
ty si mala dobre vediet,ze taketo problemy mat budete. je na tvojom manzelovi.aky preukazal,ze je prinosom pre sk spolocnost svojim vzdelanim, integrovanim sa uplne do sk spolocnosti.
preco take problemy ako opisujes nemaju ini cudzinci zijuci na sk? napriklad nemci,francuzi,canadania ci svajciari ci francuzi? co myslis preco?

ali08
15. okt 2013

lebo taky sem ani nepachnu ked to tu vidia a jasne ti donesu biznis slovensku ktori ide do vacku statu a ako prepac ze ja som slovenkaa nie z Ameriky alebo milionarka a manzel chcel spoznat moju rodinu a kraj ale tak ako ho prijali a hadzali do jedneho vreca z arabmi a vietnamcami tak mi bolo z toho smutno.slovensky vedel tak ako slovak po anglicky ked ide do UK a ma vysoku skolu,z chudobnej stvrte nieje je z hlavneho mesta,my sme nikdy nepytali o socialne davky, podctivo si hladal pracu od zaciatku co tu bol a to este boli prekvapeny na urade prace ze si tak rychlo nasiel pracu za cca 4 dni co slovak nedokaze ani za rok a berie min.mzdu co niektori nasi nechcu prijmut ale ked musi zit z niecoho tak berie vsetko.predtym ako sme prisli na sk sme boli manzelia 5 rokov ziadny novacikovia a mali rocneho syna.a Iran nieje arabska krajina,je to byvala perzia ani veru toto vela ludi nevie.
a ta pani v lekarni ked odisla pytala som preco neplatila,predavacka povedela ze romovia maju zmluvu zo socialkou ze za lieky neplatia ale musia mat potvrdene z lekarne papier ktory pak donesu na socialku a veru na choru nevyzerala.
a ako ziju araby v pristahovaletskych stvrtiach-tu komunitu si urobili oni aby boli spolu a vzajomne si pomahali, videla som romov ako ziju v UK a bolo na zaplakanie.ti co bohuzial utencenci nemaju na vyber ale to je skoro vsade rovnake.
my sme zili s manzelom normalne v meste a to tam uz manzel zil predtym ako sme sa spoznali,zil normalne tak ako aj iny cudzinci co boli aj europy z tej lepsej.Tam kde sme zili bolo vela slovakov a prave ti tam spravili rozruch a pekne meno o Slovensku.
Veru ani sa necudujem ze sem cudzinci nechodia videla som ten pristup policie a ostatnych vplyvnych organov.

ali08
15. okt 2013

slovensko ako clensky stat a v shengene by mal brat cudzincov normalne ved aj oni im nesu peniaze do statnej kasy a nie vsetci sem idu len koli trvalemu pobytu aj tak je na dve veci.a nerobit rozdiely ci ste z europy ale z azie ci ste taky alebo onaky kazdy ma svoju sancu.tak preco im branit.

kiki68
15. okt 2013

tak ono vsetci si davaju pozor,lebo nevies kto je prepnuty a kto je fakt terorista,navyse media im tak masiruju hlavu tym ludom,slovak podla mna len tak araba mimo dovolenky nestretne, asi malo kde, ale automaticky ho bude povazovat za hrozbu. Ako mne vadia tieto veci a ti,co su normalni ti zase nepojdu na svetlo s tym,ze aha ja som v pohode...vsak to nemusia nikde dokazovat. No na SK urade by som sa ako cudzinec ocitnut nechcela...tam je vsetko co i len trosku ine velmi zle.
Si zila v UK?tam poznam viac slovakov co naozaj robia hanbu a chovaju sa ako retardi...ze skacu do hociktorej postele a opijaju sa na mol...

irriss
15. okt 2013

@kiki68
Svet je uz tak "zblblej", ze staci tmavsi Ital a uz mu sundavaji kalhoty a roztahuji rozkrok na hranicich a staci tmavsi dite s ocima jak cokolada a je povazovana za Roimku, i kdyz krasnou, ale Romku...
VSE je odsuzovano na prvni pohled...jen sum penez je slyset 😔

kykka
16. okt 2013

@ali08 Ved ked ti tam bolo v Irane tak dobre, ze cela jeho rodina ta respektovala, ty si si mohla sama vychadzat von, cestovat, nic ti nechybalo, tak preco ste sa vratili po 5 rokoch na Slovensko, kde musite prekonavat rasisticke prekazky? Nebolo by vam lepsie ostat v state, kde ste zili ako v rozpravke?.... Ale pozor, Iran nema vela spolocneho s moslimskou vierou, tak neviem, preco tu miesas moslimov s perziou? Tu je debata o moslimoch, to ze tvoj muz ma perzske korene, ho diametralne odlisuje od moslimov. Ja som mala kamarata z Iranu a bol uplne iny ako moslimovia, ved preco by aj nie, ked je z perzie, to je ako porovnavat jablka s hruskami... Jeho meno je Mochsen, bol vo vojne a mal prestrelenu nohu, krival, pretoze v stehennej kosti mu zakliesnil naboj tak, ze sa uz bohuzial nikdy nebude moct dat vyoperovat... Ked sa s nim bavis, tak presne vie, kde ma zena svoje hranice, nikdy ich neprekracuje a z jeho rozhovorov chapes, ze je to inteligentny clovek na urovni. Tvoj manzel je iny, tak nechapem, preco tu miesas ty svojho manzela, ked tu sa bavime o moslimskej drzosti... Tvojho manzela sa to netyka.

kykka
16. okt 2013

@ali08 A ja by som len chcela vediet, ako by sa spravali moslimovia ku nam, kebyze sme sa cela rodina teraz zobrali napriklad do Syrie a ziadali na ich urade prace financnu podporu na zivobitie. Asi by nas rovno odstrelili, pretoze ideme zneuzivat ich system. To by som chcela vidiet, ako by sa chovali moslimske deti k mojmu dietatu, kebyze moje dieta by bolo same na ich moslimskej skole. Chcela by som vediet, ci by nam moslimovia poskytli byvanie, prava a podporu, aby sme mohli zit v ich state tak, ako oni ziju v nasom. A teraz to najhlavnejsie. CHCELA BY SOM VIDIET, CI BY NAM MOSLIMOVIA POVOLILI V ICH ARABSKOM STATE POSTAVIT KRESTANSKE KOSTOLY TAK, AKO ONI STAVAJU V NASICH EUROPSKYCH STATOCH... NIE, ZABILI BY NAS... Nie, nic by nam nedali, nepodporili by nas a nepomohli by nam. Sem iba chodia vyuzivat nas system, nadavat na Europanov, aki su hlupi a ohrnat nad nami nos a vyvysovat sa nad nas, ale to, ze my ich zivime, davame im zivotne prava, azyli, aby mali kde byvat a financne podpory, toto je pre nich akosi samozrejmost. Ak by sme my isli do ich statu tak, ako oni, tak by sa na nas zvysoka vysrali a nechali by nas umriet od hladu na ulici. Myslite, ze by nam tam zabezpecili zivot tak, ako my zabezpecujeme zivot im tu? Takze moslimovia len beru, zneuzivaju a nedavaju nic... Toto sa ale tvojho manzela netyka, ja ti len pisem preco maju Slovaci taky rasisticky pohlad na zivot a maju pravdu...
@irriss

irriss
16. okt 2013

@kykka ...s tema stavbama kostelu Ti davam za pravdu....ale neni treba poukazavat na system, penize a kostel..
staci jen jedna "malickost"..
Kdyz jsou zde, satek mohou nosit, ale kdyz ja prijedu k nim ( i jako novinarka), satek MUSIM nosit.... 😔
a to mne stve..
Nejsem rasista ale neuznavam, kdyz je nekdo hostem v jine zemi a neuznava zvyky a pohrda chlebem...
..vsude nam porouceji a neuznavaji kulturu zeme, ktera je hosti..nakonec Nostradamus bude mit pravdu 🤐
Stve mne, kdyz v ramci POMOCI a integrace jsou V NASI zemi uprednostnovani ONI!!
Dokazou dokonce sundat i kriz ze tridy ve skole, zdejsi tradice po staleti...
Dokazou znicit a neusporadat skolni VANOCNI besidku , protoze jsou jineho vyznami..NE aby se jim stat postavil a rekl, tak NECHOD TY..ale stane se opak..NASE DETI PRIJDOU O VAN. besidku...
Takto vznika nenavist..na jedne strane snaha o integraci, ale na ukor NAS....NASICH DETI...
Kdyz memu diteti neco nechutna, ale nema alergii, tudiz nema souhlas lekare, dostane v jidelne i to, z ceho se poblinka..ale jim staci rict: nase kultura toto nepapa.. 😠 😠 😠
Vadi mne tyto nesrovnalosti..a deji se ve vsech sferach..
Na dukaz protirasismu...je zvolena ministryne cerne pleti, dokonce kdysi emigrantka..
je zvolena miss krasy, a jeji puvod neni zdejsi zeme..
Dela se vse tak, aby to vypadalo, ale pod poklickou to vre...
a proc? protoze jsou nespravedlive uprednostnovani!!
NEJSEM RASISTA..jen pozoruju uz pres 20 let..
Kdyz potrebuje pomoc statni prislkusnik dane zeme, posle ho urad za svou rodinou....ale pro ne maji, protoze oni tu svou rodinu nemaji....
Takze neni vyjimkou, ze jejich deti maji elektronicke hracky posledni generace, deti v jeslich a skolkach zadarmo...A nase deti casto jen "slintaji"...a nebo cekaji...
Vidim jen jednu nevyhodu ale sakra podstatnou ..NIKDO SE JIM NEVENUJE, zdejsimu statu nezalezi na jejich vzdelani..prijde mi to jako vymena...dam ti vsechno a bez prace...ale zustanes "idiotem", tim si jako stat zajistim, ze se mi tu nebudes bourit...
Snad jsem nikoho nepohorsila..je to jen ma pozorovaci zkusenost 😎

blevka
16. okt 2013

Ja by som k tomu uviedla len tolko, ze jedna z najvacsich hodnot v živote cloveka je sloboda a rovnoprávnost, které mi tu v Europe chvalabohu máme. Ale nemáme nich automaticky ani zadarmo, su za tym storocia úsilia, nepochopenia a bojov so spolocenskymi predsudkami a konveniami, v ktorych vdaka osvietenosti a sebaobetovaniu zopar ludi napokon zvitazila tolerancia. (Samozrejme, ze este stále je co zlepšovat) ja osobne si strašne vazim, ze zijem v krajine kde sa mozem slobodne pohybovat, vzdelavat, žit, modlit sa, vychovavat svoje dieta a nosit na hlave co chcem a ako chcem podla svojho najlepsieho vedomia a svedomia... .je to moje právo ktoré si nikým nedam vziat...a nerozumiem ženám, které sa tychto výsad vzdavaju dobrovolne, a kvoli comu? V silu moslimskej lásky a tolerancie uverim az vtedy, ked nejaky moslim bude osobnost svojej manzelky respektovat natolko, ze jej dovolí pratizovat krestansku vieru. AK taky existuje, skladbám klobouk.
I

demo
Autor odpoveď zmazal
erjona
16. okt 2013

@blevka Existuje... moj moslim 🙂 Takze ten klobuk mozes zacat stahovat 😉

ali08
16. okt 2013

http://www.cas.sk/clanok/263041/neuveritelne-co...
pozrite si toto to je to o com som pisala vcera vecer.
mila kykka ja som zila 5 rokov v irane tak ze 3 sme boli pokial som porodila syna,prisli sme na slovensko tu ssme boli 3 roky,znova sme isli do iranu kde sme boli 2 a teraz sme znova tu,rodicov mame v oboch statoch tak preco ich nenavstevovat teraz sme na slovensku veru chceli sme sa vratit ale koli tehotenstvu ostavame tu a zivot som tam mala taky isty ako na slovensku ziadne opovrhovanie ci nesloboda voci zenam ako tu pisete vy,dokial tam nezijete tak neviete.
iran nema vela spolocneho s moslimskou vierou to si kde nahrabala,80 percent su tam moslimovia a ti zvysny su krestania a zidia, takze tam maju aj svoje kostoly a su nadherne.moj manzel je 100 moslim ale vie odkial pokial ale mala som tam moznost vidiet kedy to odkial pokial nepoznali,perska risa bola kedysi pokial tam neprisli arabi a nespravili z nich moslimov ale to bolo pred 2500 rokmi dozadu.
boli tam aj krestanske rodiny-nasi susedia zili tam normalne na kazdeho clena rodiny dostavaju rodinne to co u nas dostane dieta do 18r- 22 eur tam dostane kazdy az pokial zije.deti tam chodia normalne do skol aj moslimami nerobia ziadne problemy,kostoly sa tam stavaju tiez v pohode a to iste plati aj v arabskych statoch{nie ale vo vsetkych}
netreba verit len jednemu clovek co od mala zil v jeho krajine,treba sa opytat aj tych co sa narodili inde a odstahovali sa tam a ziju tam.nezastavam si nikoho ale nie vsetci moslimovia su taki za akich ich povazujete,ja mam vela kamaratov moslimov a su medzi nimi aj taky za ktorych sa pravy moslim hanbi ale napr.ak zije tu na slovensku tak sa musi zmenit aby tu nemal problemy.
co mne dal kedy slovensky stat,na zivobitie som si musela zarobit sama, byt nam tiez nik nedal zijem s rodicmi.
ohladne toho ze vyzieraju stat to iste robia aj slovaci v zahranici, viete kolko je slovakov v azyle v kanade?koli comu len aby im daval stat peniaze a ktori stat nas.dlsho som sila v zahranici aby som o tom vedela nieco.slovaci maju taki pohlad lebo tam v zivote neboli, nevideli,neskusili a vsetko tot vidia a pocuju len z televizora ale rozpravania niekoho kdo je v zahranici a chvali si to tam a nadava na jeho krajinu.
viem o par ludoch ktori museli kydat hnos na svoju krajinu len koli tomu aby ich nevyhostili z tej kde ziju.

kykka
16. okt 2013

@erjona A zijete este v Europe, kde je povinny sa priposobit, a kde na teba ako zenu este doliehaju prava alebo v moslimskom state? Lebo tuto zakladatelka si chce dat urobit dieta s moslimom bez svadby v moslimskom state, kde bude ako krestanka slobodna matka s pokrstenym moslimskym dietatom. Tak neviem, urcite je aj rozdiel, kde zijete. Lebo ci by bol schopny doma vo svojom state tolerovat, ze si krestanka, to by uz bolo nieco. A ako ste sa vzali, kedze mate rozdielne nabozenstva? Niekto z vas prestupil na vieru toho druheho, ci ako?