Peniaze v druhom manželstve
vydala som sa druhykrat, prvy muz tragicky zahynul, v prvy rok dietata. Syn je po rok po ukonceni VS, byva sam.
Ja som sa prestahovala k manzelovi, s ktorym sme tvorili par viac ako 10 rokov. V priebehu toho casu manzel vybudoval dom, ktory sme zacali stavat spolu, ja som vsetko vybavovala, na moje meno som brala hypoteku, castou 1/3 som prispela do kupy pozemku, viac som nemala, bolo to moje vsetko, starala som sa o syna, a manzelmi sme sa stali, ked syn sa osamostatnil.
stavbu domu financoval terajsi manzel, ja som sa snazila vsetko vybavit papierovo, dala som mu peniaze do kupy pozemku a financne som setrila muza v tom, ze v nicom ma nemusel financne podporavat, starala som sa o mna a o syna sama, uplne vsetko okrem hypoteky na samotnu stavbu, ktoru hradil manzel, aby muz mohol vsetko, co on vtedy zarobil, davat do stavby, a na splatku mojej hypoteky na jeho dom. verila som, ze tvorime par. Potom sme sa vzali, pred tym som vsak dom prepisala na manzela, kedze on dal vacsinu penazi.
a tu zacal problem. Kym som sa starala sama o syna, nic som neusetrila, kedze som mala iba moj plat a sirotske. Mala som obdobie, ze som si musela zobrat este jeden uver, lebo som odkupovala druzstevny byt, v ktorom som vtedy byvala.
Pred tromi mesiacmi som dostala vypoved v praci z dovodu rusenia miest. momentalne som nezamestnana. Ocakavala som, ze muz mi bude oporou, ze ho bude zaujimat, ci mam peniaze, ci mam vyplatene moje seky, moje hypoteky, moje poistky, ale nezaujima ho to, je pravda, ze nakupy potravin a naklady domu vyplati.
otvorila som prvy krat temu peniaze, a bola z toho skareda hadka, ze mi ide iba o peniaze, ale ja som si teraz uvedomila, ze muz ma usetrenych dost penazi, ma zabezpecenie na dochodok, a ja nemam nic, aktualne som prisla o pracu, musela som si pozicat na splatky hypoteky,
ja som vsetko povazovala za spolocne, nenapadlo ma, ze preco spolu nehospodarime, ale teraz sa citim ako cudzinec. Mam problem, na ktory som sama, a citim sa ponizene.
stratila som doveru v manzela,
@ggabbca Hm, nepochopim Tvoje zmyslanie, ze si cely dom dala prepisat na manzela...to akoze preco to neslo 50:50? To, ze si sa o svojho syna starala sama, bola chyba. Tvoj muz to asi aj tak berie, ze vsak je to Tvoj syn a Tvoje vydavky tym padom. On ma teraz dom, slusne nasetrene a Ty figu borovu. A este otazka, on ma tiez nejake svoje deti z predosleho vztahu?
@ggabbca inak ty si ojebabrala aj syna, pretože po tvojej smrti by tvoj byt zdedil on automaticky a ešte aj časť z domu. Ale nie, ty si ho úplne nezmyselne dala celý napísať na chlapa. Ty si fakt neskutočná, ani sa nedivím, že ten tvoj chlap s tebou takto zametá.
Podla mna ste mali zit spolu vsetci v jednej domacnosti. Dat peniaze dokopy a aj vydavky a co ostane patri rodine. Aj tvoj syn patri do rodiny. Moja mama sa tiez vydala 2x ale prestahovali sme sa obe. Ajej druhy manzel mi bol skvelym otcom, co sa mu snazim teraz, ked to potrebuje vratit. Mali ste zit spolocny zivot a nie samostatne. Tvoj muz si zvykol starala si sa o seba, jemu si prispievala,tak co riesit. Jednoducho mal vsetko, co potreboval bez rizik a nutnosti nieco davat. Musi aj on pochopit ze ste rodina a nie dvaja cudzi ludia , ak to nepochopi je vol. Ja som horka krv, vratila by som mu to na jeho slabom mieste,jednoducho by pochopil,ze nie si pre neho len upratovacka a spaci pitel. Alebo pockat a opet hovorit o tom. Alebo sa odstahovat do bytu na nejaky cas.
@bodkolienka81 ale ona yivila seba - muz jej neplatil stravu/auto/.... to len teraz, ked je nezamestnana.
manzelka by pri rozvode mohla ziadat polovicu vyplatenych splatok za manzelovu hypo napr (sice aj on polovicu jej splatok - zalezi od toho, koho hypo je vyssia ...) lebo od uzavretia manzelstva sa rataju prijmy spolocne.
Pridam sa na stranu bodkolienka81
Ak si mu dala 20 tis eur na dom, urcite je od toho doklad, vypis z uctu. O to neprides. To sa da riesit na sude.
Rozumiem to tak, ze Ty si sa zo svojho platu starala o svojho syna a splacala svoju domacnost pisanu teba, resp.na Tvojho syna. Tvoj manzel financoval stavbu domu a vasu druhu domacnost v dome - najom plus potraviny, cize staral sa aj o Teba.
Teraz si stratila pracu a ocakavas, aby Tvoj manzel platil dve domacnosti a dve hypoteky. Tvoj dospely syn je predpokladam v zahranici a stara sa o seba uz sam.
Podla mna sa manzel o teba stara, na vasu spolocnu domacnost nedavas nic. Teraz od neho chces, aby navyse splacal hypoteku na byt, ktory bude patrit Tvojmu synovi? Skor sa dohodnite, nech Ti vyplati Tvojich 20 tis Eur a tymi splacaj hypoteku na svojom byte.
Vies, partneri sa maju podrzat, ale nemozes na druheho nalozit ako na kona ... Dva uvery a dve domacnosti.
"posledny rok sa firme nedarilo, a mala som nizke vyplaty, a moj uver na moj byt plus moja rezia je vyssia ako podpora". Preco si zbytocne cakala a nevymenila si pracu co najskor a neprenajala si davno byt, ked si videla, ze prijmy Ti nepokryvaju vydaje? Ked firma neplati, tak okamzite treba dvihat kotvy. Najma dnes ak mam uver na krku a firmy zufalo hladaju, nemozu najst novych ludi. Podcenila si situaciu s pracou, platom, vydavkami a hladas vinnika. Mne pride, ze manzel bol zodpovedny, staral sa o vas dvoch, odkladal, Ty si to prepiskla a si na neho nahnevana.
Nech Ti vyplati tvoje peniaze, co si dala do domu a z toho splacaj hypo, byt prenajmi, najdi si novu pracu.
Byt partner neznamena, ze podcenujem dlhodobo financie, partner ma byt zodpovedny a je povinny ma zachranit, ked nieco pose.iem.
a teraz si zober, že tvoj muž náhodou zomrie skôr ako ty? Kto ten dom bude dediť? Ty nan nárok mať nebudeš, ešte že si ten byt nepredala, lebo skončíš na ulici.
@janinka007 zdedí ho ona, veď je jeho manželka
Nie je to na smiech. Ale ste trubky obaja. Zobrali ste si dve hypoteky, lebo su nizke uroky a predpokladam fixacia je na 2-5 rokov, pricom velka cast fixacie uz uplynula. Teraz jeden z vas pracovne vypadol a uz riesite rozvod/rozchod. Som zvedavy, co sa tu bude diat najskor o rok, ked centralna banka EU prestane tlacit peniaze, zdvihne uroky a do toho o 2 roky pride recesia - stupne nezamestnanost. Budu musiet navysit stavy sudcov, aby stihali exekucie a rozvody vsetkych trubiek, co si nabrali hned aj niekolko uverov, ked boli za 1% a zrazu budu na 4-5%.
@jvlo Moze ho kludne darovat niekomu inemu pocas zivota, vsak je cely na neho napisany.
dom som previedla cely preto, lebo 80% ho financoval manzel, a po pripadnej mojej smrti som chcela, aby manzel a syn neriesili majetky. Synovi som zavetom odkazala cely byt, lebo v pripade mojej smrti by mal narok na polovicu bytu aj moj manzel, aj ked byt som nadobudla pred manzelstvom. CHcela som ich oboch uchranit, aby nahodou nemali v buducnosti spory. A byt som nastastie nepredala, teraz sa mam kam vratit. Ja som ho nemohla predat, lebo co by potom ostalo v pripade mojej smrti synovi? manzel by musel dom predat, aby vyplatil syna, a tomu som chcela zabranit, manzel chce dozit v dome, ktory postavil.
co sa tyka prace, uz sa zariadujem, vyhrabem sa z toho. Smutne je, ze aktualna situacia odhalila nefunkcnost vztahu. Ja som si naozaj myslela, ze vsetko je nase, aj dobre, aj zle, ja neodchadzam od manzela kvoli uverom, ja odchadzam od cloveka, ktory ma usmernil, ze nemame nic spolocne, mame iba moje a tvoje. Ze sme vlastne iba kamarati s vyhodami, ale nie manzelia.
@ggabbca priala by som ti, aby sa manzel spamatal.
Ale zaroven si myslim, ze si velmi silna, ze toto nechces znasat a odchadzas. Zachovala by som sa rovnako. Velmi by ma to sklamalo.
@ggabbca No ale tak sup sup rychlo prepis byt na syna. Lebo zavet je ti tak na dve slova. Zavet sa da napadnut a tvoj manzel ma potom aj tak po tvojej smrti ako manzel narok na zakonnu ciastku, aj ked len tu minimalnu. Ci tam zavet je alebo nie. Aby nakoniec nemusel tvoj syn predavat byt a vyplacat tvojho manzela. By si bola prekvapena, co vsetko na sudoch prebieha.
@ggabbca Neviem, ako je to so zavetom u nas na SVK, my sme riesili nieco podobne a pravnicka radila radsej darovat za zivota s dozivotnym pravom uzivania, lebo vraj zavet sa da napadnut. Tym ale nechcem povedat, ze by to Tvoj manzel realne spravil.
to je strasne. on absolutne nema zaujem sa o teba postarat ked vidi, ze fakt teraz nemas peniaze? ved je to tvoj manzel kriste pane
@ggabbca "otvorila som prvy krat temu peniaze, a bola z toho skareda hadka, ze mi ide iba o peniaze, ale ja som si teraz uvedomila, ze muz ma usetrenych dost penazi, ma zabezpecenie na dochodok, a ja nemam nic, aktualne som prisla o pracu, musela som si pozicat na splatky hypoteky"
- za prve, nie je pravda, ze nic nemas. Splacanie bytu je najlepsia investicia a sporenie
"To mi povedal po rokoch spoluzitia, kedy som dokazala uzivit mna aj syna, podporovat syna v studiach a beznych aktivitach, vytvorit si stnadart vratane auta, splacat moju hypoteku a prispiet mu malom do kupy pozemku a prispiet do zveladovania interieru. som zmatena, a nemam chut ostat v takom vztahu, kde sa citim cudzo, kde sa stratila moja predstava my"
- za druhe. Pises, mna, syna, podporit syna, vytvorit si svoj standard, splacat moju hypoteku. Vsade pises ja, ja, ja, moju - prispela som na pozemok a interier. Ty si si svoj plat odlozila sebe nabok, mala si svoj standard. Manzel tahal druhu domacnost, predpokladam, ze Ta aj pozyval na vecere, zaplatil sem tam wellness, dovolenku. Popri tom splacal hypo na dom, stihol nieco odlozit a Teba teraz stve, ze nemas pristup k odlozenym peniazom.
Ok, ano, hrozne Ta sklamal, odid od neho, samej Ti bude v starobe urcite lepsie a aj hypo sa Ti bude samej lepsie splacat.
Zacali ste spolu zit po ukoncenom prvom dlhom vztahu. Druhy restart a tam je uz clovek starsi, opatrnejsi a uz nie je naivny a dovercivy ako v 20tke, ked nic nebol problem. Bud to clovek akceptuje, alebo nie ...
@ggabbca velmi bolestive rozhodnutie ale plne pochopitelne. Urobila by som to rovnako. Manzel sa ma o zenu postarat v dobrom aj v zlom. Ja by som sa tiez rozviedla a zobrala si iba co mi patri. Tie ine nazory ze financoval vasu domacnost by som nebrala do uvahy. Neviem preco sme my zeny v tomto take hlupe.
@majkeel vies. Ono je vcelku standardne ze manzel financuje vecere welneska atd. A aj spolocne byvanie a vacsina zien nezarobi ani na 10tinu a vlastnia polovicu. Je to normalne. Dokonca su aj taki kde zena zaraba a aj tak muz financuje vsetko- dim, vecere, dovolenky a este aj zenin satnik. Neviem odkedy sme my tak sproste samostatne??? Vraviet ze muz sa s tebou hada o peniaze a davat mu za pravdu je velky omyl. Ja by som takeho muza nechcela a zdaleka obisla.
@sardinka32 Ano, da sa napadnut. Aj na SK. Moja starka to riesila pred rokmi. Mala byt v osobnom vlastnictve. Chcela ho tiez zavetom dat mojej mame (dcere), kedze nechcela, aby v buducnosti dedil nie jej syn, s tym problem nemala, ale vnucky, dcery syna (rodinne problemy). Brat sa s mamou sice dohodol, ze OK, kedze mama mu darovala svoj stavebny pozemok. Mame v rodine advokata a aj notara a obaja sa zhodli na tom, ze je koli moznosti zavet napadnut (clovek nikdy nevie, kedze sa moze jednat o jeden rok ale aj niekolko desatroci, ako to bolo v nasom pripade) lepsie nehnutelnost darovat. A tak to aj urobili. A nakoniec urobili dobre, lebo zrazu po smrti starkej (len nedavno) dedicnom konani brat mame hovori, ze kde su peniaze z bytu. Hm, takze ja by som sa radsej poistila.
Sama mam vystudovane pravo, ale v DE, a tu je to presne tak isto. Ono sa v ramai Europy tie zakony az tak diametralne neodlisuju.
@lianka123 toto je asi diagnóza dnešnej doby, pretože v minulosti to bola psia povinnosť muža, postarať sa o ženu. No ale teraz emancipácia, ženské sa bijú za rovnoprávnosť s mužmi, tak sa niektorí muži zbavujú veškerej povinnosti postarať sa o ženu v horších časoch. Teda česť a sláva tým normálnym, tradičným mužom 😉
@ggabbca no mrzi ma, ze sa to u vas takto "zosralo". celkom by ma zaujimalo, co by muz od teba cakal, keby sa mu nebodaj nieco stalo/uraz/invalid/... neviem, co by mu otvorilo oci. mozno navrh na zrusenie bsm, nech ta vyplati z domu, co si do neho dala a nech sa paci, kazdy ideme za seba. s vyhodamy (ty nesiahas na jeho uspory) aj dosledkami (on nech nepocita s tvojou podporou) - nech to vrati prachy z domu a hotovo.
@majkeel ona ale aktivne prispievala ku stavbe, vybavovala hypo (co by manzelovi nedali - tak ju brala ona) ... na co potom mame bsm - ved v manzelstve - jeden ano, moze zarabat voac, ale ten druhy mu na to casto krat vytvara podmienky, vdaka ktorym ma ten prvy lepsie moznosti ... akoby som ja mojmu povedala, ze nemozez ist do roboty tam a tam a zarabat nadstandartne, lebo maleho odmietam vozit do alebo zo skolky ...
@lianka123 Chapem. Ja by som zase zdaleka obisiel zenu, ktora je so mnou primarne kvoli peniazom. Peniaze nebyvaju prilis trvacny dovod na vztah. Dnes su, zajtra nie su, vid tato diskusia.
Svet je taky rozmanity, ze ta ktora chce hlavne peniaze od muza, si takeho najde. A su muzi, ktori nepotrebuju peniaze na to (aj ked ich maju), aby s nimi chcela zena zit. 🙂
@ggabbca, je mi to luto. Smutne, co Ti muselo otvori oci, s kym zijes, a ako sa zachova, ked mas problem. Osobne by som velmi dobre zvazila, ci ma zmysel ostavat s takym clovekom. Co ak by si zazne ochorela. Taktiez by Ti povedal, ze Ti ide o peniaze? Mal by sa o teba postarat, ci v dobrom, ci v zlom. Sadla by som si s nim, povedala, ako to citim, ci by sa mu pacilo, keby sa role vymenili, a ty si sa zachovala, tak ako on. Odisla by som do bytu, nech rozmysla, a podla toho sa neskor zariadila. Naco Ti bude taky manzel, ktory Ta nepodrzi, ktory Ti nepomoze? Radsej byt sama, i ked to teraz boli, ako zit s tou myslienkou, ze mi nepoda pomocnu ruku najblizsi clovek. V pripade, ze sa muz neuvedomi, zdokladovat tych 20 000, a nech si zije v tom dome sam.
Situacia nie je lahka, ale je riesitelna. Mas este syna, v zivote neostanes sama, i ked teraz Ti to vsetko pride luto. Dala si do vztahu, do vybavovania a zariadovania domu vela casu, energie, ale aj kus seba. Drzim palce, nech cas vsetko zahoji.
ups, ta moja hrubka, oci mi zakrvacali - sorry (-mi/-ami)

vis co je to sice smutne ale z velkej casti si za to mozes sama. vo vztahu sa musis rozhodnut, bud je to obchodny vztah s rozdelenymi majetkami, prijmami , peniazmi, kazdy si sleduje a financuje svoje, kto si co splodil ci porodil je tiez len a len jeho... alebo je to manzelstvo so vsim vsudy spolocne deti, postel, majetky,...
ked nemozes mat vztah ktory je ZVLAST aj DOKOPY. Bud jedno alebo druhe, kamaratka sa druhy krat po smrti muza vydala s 8 rocnou dcerou, muz prijal vychovaval jej dceru za svoju takisto ako ich spolocneho syna, nedelia si deti, vyplaty ani nehnutelnosti. ziju ako rodina.
chcela si zabranit sporom po tvojej smrti ...tak sa len oddelila rodina a vlastne ste nikdy rodinou ani neboli, vlastne ani nechapem preco ste sa vzali? ci opat len z hospodarskych dovodov.
a mmch tvoj muz uver /zatial/ plati, este sa moze stat ze platit prestane, vsak aby usetril, on tak rad setri... a banka sa obrati na teba ako spolurucitela, este aby si po rozchode neplatila dve uvery. bud to date dokopy co pochybujem, alebo ries rozdelenie bsm cim rychlejsie.
@majkeel ale toto nie je zrovna prípad, kedy je žena s mužom kvôli peniazom. Ved vidíš, že sa snažila muža úplne odbremeniť od toho, aby financoval ju a jej syna. Ale myslím si, že investovala dosť do toho, aby sa on teraz o ňu ako jej manžel postaral, čo by sa mal tak či tak. Nie preto, že ona do niečoho investovala, ale preto, že v normálnom zdravom vzťahu je to úplne normálne. Manželia sa majú podporovať, inak je to prahsprostá vypočítavosť, v tomto prípade zo strany manžela.
@majkeel na zaciatku je laska. A do vztahu ides s clovekom s ktorym budes dokonca zivota. Cize nekalkulujes. Preto je dnez tolko rozvodov lebo vsetci maju kalkulacky vytiahnute. A ano - muz ktory nezaplati po mne veceru ma nikdy zaujimat nebude. Ten nech si teda hlada niekoho lahko zmanipulovatelneho.
@janinka007 no a potom placu ze pocas materskej neni na plienky...
@majkeel suhlasim s
@ukulela ono je to casto v rodinach tak, ze jeden drzi chrbat druhemu. Ja som pred manzelstvom a aj v prvych rokoch manzelstva (pokym neprisli deti) mala slusnu karieru. Deti sme chceli ale obaja a bolo od zaciatku jasne, ze muz bude nadalej robit karieru a ja z tej svojem najskor vypadnem a neskor musim skresat. A aj tak bolo a je. Najmladsie dieta bude mat tri roky, rok uz zase robim ale len na 50 % a to viac-menej Home office. Keby som nemala moznost robit z domu, tak by som si casovo nemohla dovolit ani tych 50%. Zato muz robi vela, veeelmi vela, moemntalne ho dokonca podporujem v internom vzdelavani, ktore mu garantuje poziciu prezidenta vo firme. je to velmi narocne financne a bez mojej podpory, cize keby sme vsetko robili pol na pol, ja robila nadalej karieru, starali sa o deti pol na pol, nakupy, domacnost, vsetko rovnakym dielom, tak nema moznost toto robit. Zato ale on sa o nas stara prikladne. Financne aj materialne je vsetko spolocne, cez vikendy je to len a len o rodine, moja vyplata ostava len a len mne, s tou si mozem robit co chcem. usetrim - sebe, detom, pokupim - sebe, detom atd. Vsetky ostatne polozky, dom, opravy, poistenia, zcasti bezne nakupy, vsetko ide z manzelovho platu. Ale tak to ma byt. Ja sa väcsinu casu venujem a staram o deti, domacnost, zahradu, domacu korespondenciu, to sa tiez vsetko da vycislit v eurach. K tomu tiez dobrovolne (aj keby som nemusela. Ale ja svoj Job milujem) este robim a zarabam na pemery 50% dobre prachy.
Tiez nezanedbatelne, hlavne casovo, je moje "taxikarcenie" pre rodinu. Ja denne stravim rozvazanim 2-4 hodiny denne. Toto sa jednoducho neda, ked obaja robia full time.
Presne ako pise @ukulela . Ja napriklad nikdy nebudem zarabat tolko, co moj muz, kedze je ITckar. Som na rodicovskej a dostavam momentalne 200 euro, staviame dom, cize podla nazoru niektorych tuna by som nemala mat na ten dom narok, lebo ide vsetko z manzelovej vyplaty? No to urcite, vsetko je pisane 50:50! Ja som cele dni sama s deckami, muz najskor v praci a potom na dome. Deti vidi tak pol hodku denne. Moj vklad je to, ze umoznujem muzovi, aby mal rodinu a aj dom, po ktorom tuzil. Keby musel platit aupairku, skoncila by o 16tej a keby jej platil, tak by o to menej mal financii na dom. Samozrejme sa uskromnujeme s detmi. O par mesiacov idem do prace, ale aj tak vacsinu bude tahat stale moj muz. Ja som sebestacna, aj decka by som uzivila, ale dom s hypo isto nie. Napriek tomu si moj muz nedovoli mi krive slovo povedat.

@ggabbca tak ale ked si mala svoju domacnost, neprispievala do ''muzovej'', tak si ju ani nemohla brat ako spolocnu a nemala by si byt teraz rozcarovana, ci? Ako dlho spolu byvate ''naozaj''? Od kedy je syn v zahranici?