Peniaze v druhom manželstve
vydala som sa druhykrat, prvy muz tragicky zahynul, v prvy rok dietata. Syn je po rok po ukonceni VS, byva sam.
Ja som sa prestahovala k manzelovi, s ktorym sme tvorili par viac ako 10 rokov. V priebehu toho casu manzel vybudoval dom, ktory sme zacali stavat spolu, ja som vsetko vybavovala, na moje meno som brala hypoteku, castou 1/3 som prispela do kupy pozemku, viac som nemala, bolo to moje vsetko, starala som sa o syna, a manzelmi sme sa stali, ked syn sa osamostatnil.
stavbu domu financoval terajsi manzel, ja som sa snazila vsetko vybavit papierovo, dala som mu peniaze do kupy pozemku a financne som setrila muza v tom, ze v nicom ma nemusel financne podporavat, starala som sa o mna a o syna sama, uplne vsetko okrem hypoteky na samotnu stavbu, ktoru hradil manzel, aby muz mohol vsetko, co on vtedy zarobil, davat do stavby, a na splatku mojej hypoteky na jeho dom. verila som, ze tvorime par. Potom sme sa vzali, pred tym som vsak dom prepisala na manzela, kedze on dal vacsinu penazi.
a tu zacal problem. Kym som sa starala sama o syna, nic som neusetrila, kedze som mala iba moj plat a sirotske. Mala som obdobie, ze som si musela zobrat este jeden uver, lebo som odkupovala druzstevny byt, v ktorom som vtedy byvala.
Pred tromi mesiacmi som dostala vypoved v praci z dovodu rusenia miest. momentalne som nezamestnana. Ocakavala som, ze muz mi bude oporou, ze ho bude zaujimat, ci mam peniaze, ci mam vyplatene moje seky, moje hypoteky, moje poistky, ale nezaujima ho to, je pravda, ze nakupy potravin a naklady domu vyplati.
otvorila som prvy krat temu peniaze, a bola z toho skareda hadka, ze mi ide iba o peniaze, ale ja som si teraz uvedomila, ze muz ma usetrenych dost penazi, ma zabezpecenie na dochodok, a ja nemam nic, aktualne som prisla o pracu, musela som si pozicat na splatky hypoteky,
ja som vsetko povazovala za spolocne, nenapadlo ma, ze preco spolu nehospodarime, ale teraz sa citim ako cudzinec. Mam problem, na ktory som sama, a citim sa ponizene.
stratila som doveru v manzela,
@ggabbca zavet som teraz riesila, manzel by s nim musel suhlasit,inak ma narok na zakonnu ciastku a syn ho musi vyplatit. Lepsie by si urobila ak by si dom neprepisala a obaja by sa museli vyvlastnit navzajom. Teraz si nahrala muzovi. Inak smutne, ak rodic uprednostni partnera pred deckom. Inak kto bude dedit v pripade smrti tvojho muza. Kde ty skoncis na starost. V spolocnom dome, ktory po nom zdedi jeho rodina?
Sklamanie bokom a rozum do hrsti.Je smutné,ak si v svojom veku s holým ...hmm....a nezamestnaná.Čím skôr sa poraď s právnikom ako na to,aby si získala podiel na dome.Nesťahovala by som s apreč,zatiaľ nie,zabojuj.Dúfam,že čítajúce osoby si uvedomia dve veci...financie s rozumom aj keby to bola láska ako hrom...a už od prvej výplaty si sporiť na staré kolenáa dôchodkový vek.
@ggabbca Necitala som prispevky. Ale tu je rada. KAZDA zena by si mala odkladat bokom aspon aby bola samostatna pol roka v pripade rozvodu, umrtia manzela atd.... Nechapem, nechapem ako moze niekto tak zit ze investuje vsetke$$ do byvania 20r., a zije z vyplaty do vyplaty... Mala si sediet v druzstevnbom byte, nabalit si peniaze bokom a teraz cestovat, uzivat si, nestresovat ked si prisla o pracu.... Manzel tebe aj synovi zabezpecil dom, hypo a stravu. . Co by sa mal este starat?? o tvoje poistky, ??? syn dospely, pracuj aj v 2-3 pracach a setri...
@tova ty si uplne mimo...manžel jej zabezpečil veľké trt...ona sa starala o seba aj o syna, napriek tomu, že boli manželia. Netrep, ked si si všetko neprečítala. A áno, mal by sa postarať o svoju manželku, to vyplýva zo zákona.
@sardinka32 autorka nie je na materskej/rodicovskej, financuje si zo svojho prijmu svoj standard a byt na ukor "spolocnej" domacnosti. Co je v danom pripade super, len nechapem naco sa brali a preco je z muzovho spravania prekvapena a sklamana..@ggabbca zo zakona je pri zruseni prac. miesta narok na min 2 mesacne odstupne, ked ani toto nestacilo spolu s davkou v nezamestnanosti na pokrytie vydavkov, tak nieco je sakra zle..
@janinka007 splatky na dom plati manzel, aj vydaje za dom. ..... ale nemusim mu nic platit do domu vratane stravy. Takze manzel plati za dom vsetky vydavky a stravu. Ona ma nikde byt kotrory sedi a caka syna ktory je v zahranici... Ona pozera na syna aby mal vlastny byt medzitym ona je bezdomovec skoro a zije z ust do ust.... Lahko sa da byt dat po prenajmu a z toho platit svoje poistky kym najde novu pracu... A najst novu pracu sa da do 1 mesiaca... To je jedno kto co vlastni, ale aby 50r. zena nemala usetrene na par mesacne vydavky tak nieco nesedi...
@janinka007 manzelmi sa stali, az ked syn skoncil skolu a osamostatnil sa.. a zo zakona vyplyva aj to, ze zena sa ma postarat v pripade potreby o muza..no neviem z coho, ked by musela platit 2 domacnosti, 2 hypoteky, nic nasetrene, nezamestnana a byt teda neprenajme..ja sa teda tomu chlapovi nedivim, ze odmieta financovat jej standard...
@bodkolienka81 brali sme sa, lebo som nas vztah brala vazne a naplno, manzela som milovala,
sucasne, starala som sa o syna a to co najlepsie, ako som vedela a tym, ze som neziadala peniaze od manzela, mohol vsetky svoje peniaze investovat do domu, a tiez som sa musela postarat aj o seba, a tym, ze som neziadala od manzela prispievat ani na mna, aj tieto peniaze mohol dat do domu, usetrila som mu kopec penazi tym, ze mi nic nemusel davat, verila som, ze to robi pre nas, a neusetrila som minuleho roku nic, lebo som mala nizsie prijmy, a musela som siahnut po rezerve, viem, ze z financnych trablov sa onedlho vyhrabem,
no horsie je to so vztahom, skoda, ze manzel nepokladal moje vydaje za nase, a nevytiahol peniaze, ktore usetril vdaka mne, ja som mu naivne vytvorila jeho standart.
a nechcem nic z jeho domu a vonkoncom nechcem stracat dalsi cas s niekym, kto ma nebral vazne, moj vklad dostanem naspat, zivot je velmi kratky, a nechcem ho minat na nieco, co za to nestoji
@ggabbca správne, nedaj sa znechutiť trapnymi komentármi. Vidno že poznáš svoju hodnotu a hodnotu toho, čo robíš pre svojich blízkych. Je samozrejmé, že ocakavas pomoc a podporu od manžela, keď si v ťažkej situácii. No práve v takýchto situáciách sa ukáže pravá tvár človeka. Držím ti palce. Viem pochopiť aké to je, keď zrazu zistíš, že vzťah na ktorom si si zakladala vlastne neexistuje...
@ggabbca ja trochu nerozumiem. To ste kedy zacali stavať? Kde býval muž počas stavby? Prečo ste po dokončení nebývali spolu? Celkovo ste vôbec bývali spolu? Prečo si pendlovala medzi dvomi domacnostami? Trochu zvláštne.... ale za mňa tiež nevidím takú hrôzu v tom,že bývaš v dome,financuje muž všetko. Tak prečo by mal.platit byt tvojho syna? Na hypo ste stále spolu,Hej? Tvoj syn vie,že si bez práce a ze byť je vlastne jeho,tak prečo nepoprosis aj syna,nech zaplatí náklady aspoň z časti na byť. Ty si sa starala,teraz sa môže aj syn. Muz platí dom,kt.v prípade jeho úmrtia dedo s celý ty. Platí stravu atď. Syn sa môže postarať o "svoj"byt
@ggabbca ahoj a mozem sa opytat, akym sposobom si prepisala dom na muza? Darovacou zmluvou? Ak ano, darovacia zmluva sa da napadnut. Ak kupno-predajnou, tak je to horsie. Odporucam Ti, aby si zasla za pravnikom. Ked bol dom pred svadbou napisany na teba, to je dokaz, ze si ho za slobodna nadobudla ty.. ja by som sa nezdavala a dala by som to riadne manzelovi vyzrat.... ostala by som v dome a ziaden servis by nemal a skusila by som s pravnikom prebrat moznosti vratenia domu.... A este Vam ostava moznost dom predat a rozdelit si peniaze a kazdy si kupte svoje..... to, ze mas byt, nie je jeho starost, ten si mala aj bez neho... Dievca, vzdy treba mysliet na zadne vratka.... Ja by som takemu chumajovi zacala rozpredacat vsetko, co je v dome, pomaly, postupne.... nabytok, zariadenie, telka... kym by sa nespamatal...
dom ma uz nezaujima, iba moje peniaze, a tie mi budu vratene, tu problem nie je, mna mrzi, ze manzel nas vnimal inac ako ja. Syna nezatazujem mojimy problemami, nechcem. A syn nevie o zriadenom zavete. a na stravu som davala aj teraz, aj ked muz velkoryso navrhol ma zivit, a necakala som, ze muza moje naklady nebudu zaujjimat. A v kazdom pripade, muz vedel, ze byt, ak by som ho nepredala z nejakych inych dovodov (mohlo sa stat, ze by si syn kupil sam byt, vtedy by som moj byt predala a uzivali by sme si, ), ze ten byt je pre syna. A manzel mohol byt iba rad, ze syna som zabezpecila sama, a ze manzel nemal starosti sa spolupodielat na pomoci s vychovou a starostlivostou o syna, takze preto moje naklady povazujem za spolocne naklady, a muz mal automaticky zacat vsetko platit, tak ako som to platila cele roky ja. bolo to pre nas. a to, ze to nebol jeho syn nic neznamena, manzel vedel, ze mam syna,
majetok som pomohla zveladit pre nas spolocne, a keby manzel teraz bol vsetko platil, mohli sme o kratky cas mat vyriesene problemy a aj zveladeny majetok, a aj nas spolu
@ggabbca a prečo ste nebývalo spolu v jednom? Neprenajimali byť a žili ako normálna rodina? Prečo ste sa nestaral spoločné o všetko? Ako dlho ste spolu? A na koniec, to máš vlastne potvrdenie,len sa zamyslí a priemyslu všetko a neminaj s chladno hlavou. Apropo syn je dospelý,prečo by si mu nemohla povedať o svojich problémoch? Prečo by nemohol dočasne ti pomôcť?
Od syna pomoc nechcem, kým mám manžela, ktorý je zabezpečený, to by bolo trápne zase šetriť manžela na úkor syna, ak už nebudeme manželia, vtedy sa môžem obrátiť na syna, a zatiaľ si viem poradiť sama, je mi akurát ľúto, že nie s manželom,
a pokladam moje naklady za nase, a manzelove uspory tiez za nase, ak by som manzelovi neprispela do domu, a ak by som mu vystavila fakturu za vsetky poskytnute sluzby v priebehu tych rokov, tak by som mala dnes usporenu peknu sumu a nemusel by manzel mat pocit, ze chcem uhradu iba za moje, ja som konala s pocitom pre nas, netusila som, ze manzel tento pocit nema
@ggabbca Mne to pride, ze asi mate aj ine problemy, nielen toto, lebo toto nie je na rozvod. Este raz. Toto sa da vcelku jednoducho vyriesit. Manzel Ti vyplati 20 tis Eur, z toho zafinancujes hypoteku na synov byt, byt prenajmes (odpadnu naklady na najom a splaca sa sam), mozes/nemusis docasne zapojit syna (byt bude jeho). Partner je povinny sa o Teba postarat, ked stratis pracu, ale nie je povinny platit hypo na byt pre Tvojho dospeleho syna. Sadni si doma, vyloz nohy, relaxuj, citaj, oddychni si par mesiacov, chodte spolu na predlzeny vikend, na dovolenku, chodte na shopping, nech Ti nieco pekne kupi na seba a pomalicky si hladaj pracu. Ved mate skoro splatene dve nehnutelnosti, tak si mozte aj nieco dovolit.
Alebo sa rozved ...
Skusme to z opacnej strany.
Si zena, stavias dom, mas nan hypo, zivis aj manzela, kedze neprispieva na spolocnu domacnost, obcas kupi potraviny. Pride manzel a povie, posledny rok ma zle platili, vsetky peniaze som dal na hypo na byt, plus som z platu financoval dceru z prveho vztahu, platim si aj auto, lebo mam rad nejaky standard (a nemyslim na zadne vratka). Teraz som bez prace, milacik, mozes okrem svojej hypo a domacnosti zacat platit aj moju hypo a moju druhu domacnost? A Ty s bohorovnym kludom povies, jasne milacik, nie je problem.
Potom prides o 3 mesiace na konika a napises. Taham dve hypo, dve domacnosti. Idem z jednej prace do druhej, odtial domov, kde robim na dome (chyba mi info, ci dom je uz hotovy, alebo sa este stavia). Manzel sedi doma, pracu si moc nehlada, cele dni chatuje s dcerou v zahranici a pomaly sa uz chce rozviest, lebo sa mu zda, ze posledne 3 mesiace sa mu malo venujem, lebo neviem kam skor skocit od prace a povinnosti. 😉
@ggabbca já ti rozumím, je to velké zklamání, tomu se říká v dobrém i ve zlem:(..stejně tak mohl on přijít o praci nebo může přijít nemoc, v tom případě, je přece samozřejmostí, že svému manželovi/manželce pomohu se vším, co je potřeba.O tom přece manželství je... Asi bych s takovým člověkem taky nedokázala žít...
@ggabbca skúsim sa opýtať ešte raz. Koľko ste spolu ako partneri? Manzelia?Prečo ste nebývali normalne spolu? Manžel nič nevlastnil? Pozeras sa podľa mňa jednostranne. A že z druhej strany by si to nedopustili a toto si prečo dopustila?
@ggabbca a prečo si nemala prehľad?
@ggabbca Spolocne riesila? Zatial mi to pride ako styl: Co je Tvoje, je moje. A co je moje, do toho Ta nic. 🙂
Ak si partner dupne, daj mi hned Tvoje uspory, aby som vyriesil(a) svoje preslapy. inak odidem, tak cely ten vztah asi za moc nestoji a nechal by som dotycneho ist svojou cestou.
Na druhej strane sa mi paci, ze si bola ferova, aj ked si mala dom na seba, tak si ho nepodviedla a nenechala ho na seba. Ale zase na co je komu dom s obrovskym nesplatenym uverom.
@ggabbca no podla toho co tu citam tak mi to pride ze nastal prvy problem, a ty hned sa chces rozviest.
Tvoj manzel si ta bral a vedel ze mas syna, ale je to tvoj syn, ano dostavala si sirotske na syna cize tu problem teda nebol. Ty si platila svoj majetok a svoj standart a ja sa manzelovi necudujem ze nie je ochotny tahat dve domacnosti. Ani ja by som netahala. Ak syn pracuje v zahranici a je po vs cize ma urcite okolo 25rokov tak nech sa stara o byt on. Zo zahranicnym platom to nebude problem teba odbremeni, najdes si pracu a je po probleme. Alebo si teda sadni z manzelom a porozpravajte sa ako dospely ludia a nie stylom od neho nic nechcem.
@ggabbca no tu ani tak nejde o financie a majetky, kto čo komu, ale o to, že Tvoj manžel je pekný lakomec a pekne to na Teba zahral. Škoda len, že si si to všimla a pochopila až takto neskoro. Vyfarbil sa, sa tomu hovorí, lebo vo svojej podstate bol tým lakomcom vždy. No, asi by som sa pekne od neho odporúčala, vzala si, čo je moje a tradáá, bude to len horšie.
@bodkolienka81
Suhlasim,ono je to velmi dugestivne podane,necj napise vsetko.
Kazdopadne manzel sa ku nej zachoval hrubo v case,ked potrebovala pomoc a podporu.
@maminuska faalt? A kde. Ono ja v tom nevidim nic zvlastne. Ved aj starostlivost o rodinu, domacnost, zahradu atd, aj to nieco stoji. Ja do roboty chodit nemusim. Ono by to bolo aj lepsie. Vsetko s kludom, bez stresu, ziadne nahanacky, nijaka komplikovana presne casovo naplanovana logistika, ziadne trpnutie, ci mi kolegovci podpisu dovolenku (aj ke, u nas to nie je problem) atd. atd. Ale ja tiez potrebujem obcas vypadnut (mam sice Home Office ale jeden den aj kancelarsky), mam svoju robotu rada a keby som vypadla uplne dajme tomu na 10 rokov, tazko je to vsetko potom dobehnut. Muz je viacej mimo ako doma, takze nejak "odskodnit" by sa to malo, no nie?😉
A napodobne, aj mne posiela na konto prachy. Ale ja zase nerozhadzujem, dost aj usetrim.
@maciatkolulu spolu sme viac ako 10 rokov, o hodne viac, ja som mala byt, manzel mal nejake uspory a hlavne sikovne ruky. ja som zabezpecila uver s nizkym fixnym urokom na celu dobu splatnosti, este v korunach, dnes je to fixna splatka 100 e, ktoru manzel plati. Na moj byt mam uver so splatkou 300 e mesacne, tiez s dlhou fixaciou, najprv sme byvali u mna, potom manzel staval dom, a postupne sa tam nastahoval este do nedokonceneho, kedze staval ho sam.
nebyvali sme spolu v dome so synom, lebo studoval v mieste bydliska, kde sme spolu byvali, a ja som sa postupne zacala starat o dve domacnosti. a hlavne som podporovala manzela, aby v pohode zvladal stavat dom aj chodit do prace. vedela som, ze vsetky peniaze daval do domu, neskor som vedela, ze aj odklada, ale nevedela som, ze odklada sam pre seba, to je ten problem. a myslim, ze vazny, toto si najblizsi ludia nerobia, iba vzdialeni, pasoval sa do role kamarata s vyhodami, od ktoreho si mozem pozicat, ak treba. preto dakujem, neprosim si nic od manzela, lebo manzel ma byt mojou sucastou, a nie vzdialenou osobou, ktora mi ochotne pomoze, ak si vypytam. A syn nevie, ze byt chcem nechat jemu. samozrejme, ze ak byt nepredam z inych dovodov, chcem, aby raz patril synovi, manzelovi ostane dom. a myslim ze to je uplne normalne.
o delbe penazi sme sa nikdy nebavili, a kedze som stale mala peniaze na vsetky moje vydaje, nikdy som nepotrebovala pytat peniaze od inch, vsetko sme prirodzenou cestou financovali kazdy, ako vedel a mohol, a myslela som, ze manzel naozaj robi vsetko pre nas, a az po rokoch som zistila, ze tema o peniazoch je haklivejsia ako intimnosti, a zrazu nie sme my, iba moje a tvoje, zvlastne

@yanni sme na tom podobne. Cela 50% vyplata mi ostava a tiez su to slusne peniaze ale neporovnatelne s manzelovym platom.