Petardy od suseda
Ahojte. Potrebujem radu co so susedovcami, ktory hadzu na nas pozemok petardy. Predosle roky to bolo len cez Silvester ale teraz je to pocas roka. Popieraju, ze su to oni ale ja som ich 2 x videla. Raz som ich videla ako vosli na nas pozemok aby pozbierali dokazy. Dnes som objavila v zahrade zapichnutu nejaku svetlicu.
@sasa1310 ??? na vlastnom pozemku ? :D to nemyslis vazne dufam. na vlastnom pozemku mozes mat 100 kamier a mozes nahravat aj 25 hodin denne ak chces. 🙂 ..ak ti niekto lezie na tvoj sukromny - oznaceny pozemok ..tak hrubo porusuje zakony tohto statu. zaroven, ak niekoho prichytis na svojom svojom - oznacenom pozemku, mozes postupovat podla zakona o osobnej ochrane , obmedzit osobnu slobodu takemu cloveku do prichodu policie , mozes pouzit obranne prostriedky - obranny spej, paralyzator, strelna zbran a pod. podla situacie. ..nikdy nevies ci nema vo vrecku napriklad noz a nie si povinna to ani skumat on je protizakonne na TVOJOM pozemku ..nie na namesti ci ulici v meste. to je podstatny rozdiel.
@prevenar tak v tomto sa zial mylis, natacas mozes, ale musi dotycny o tom vediet a pouzit taketo nahravky mozes iba so suhlasom nahravaneho. To je obrovsky rozdiel a hlavne problem pre toho kto tento zaznam natoci a niekomu ukaze. Viem o com pisem, riesila som toto iste. Preto by som tiez radsej sla na policiu a riesila to s nimi.
@veronikastrickova nie nemylim sa , ty sa mylis. pleties si vytvaranie zaznamov v beznom zivote, ci na verejnych priestoroch a zaznamy z bezpecnostnej kamery na vlastnom sukromnom pozemku, kde nahravas pripadnu trestnu cinnost. "dotycny" pacha hrube porusenie tvojich vlastnickych prav a dopusta sa protipravneho konania.. nezakonne vniknutie na sukromny pozemok spada podla intenzity pod rozne trestne ciny. takyto zaznam moze byt bez problemov poskytnuty organom v trestnom konani.
podla tvojich predstav, ak by si si monitorovala interier domu, ci jeho exterier - dvor, zahrada a pod. ..a niekto by ta tam znasilnil a zabil, tak by sa tento zaznam nedal pouzit pred sudom, lebo si si nevypytala povolenie na obrazovy / zvukovy zaznam od svojho vraha ?
podla tvojich predstav, by nemohli existovat ziadne bezpecnostne kamery, lebo zaznamy z nich by boli nepouzitelne, kedze ziaden zlodej, narusitel, kriminalnik, vrah ..atd. nikdy nedal nikomu suhlas na vytvorenie zaznamu. co je samozrejme nezmysel.
@prevenar ja viem co pisem. A predstav si ze ano, keby som pouzila zaznam z kamery, ze ma niekto doma znasilni, tak lepsi pravnik toho kto ma znasilni, vyseka z toho a este ja budem branit jeho slobode a nebude mozne to pouzit. Viem co pisem, kedze som toto riesila!
@prevenar a keby to bolo take jednoduche preco musi byt bezpecnostna kamera na viditelnom mieste? Preco musi byt riadne oznacena? Chod na policiu si toto overit ako to je s pouzitim takychto zaznamov. Keby som to neriesila, tak si nikdy nedovolim trvat opak.
@veronikastrickova na vlastnom pozemku? Nesmies bez upozornenia monitorovat verejny priestor. Ale ked autorka tvrdi, ze jej vstupuju na pozemok? Na kameru, co monitoruje moj vlastny pozemok hadam suhlas nepotrebujem. A ako bolo povedane, ked privola policiu, riesit to musia, znami - neznami. A ked im povie, ze ma zaznam, policia je povinna si ho pozriet podla mna.
komu sa chce citat
www.najpravo.sk/clanky/pouzivanie-kamerovych-sy...
a komu sa nechce, tak tu mate malu ukazku:
"V Slovenskej republike monitorovanie priestorov prístupných verejnosti upravuje zákon č. 428/2002 Z. z. o ochrane osobných údajov v znení neskorších predpisov. Podľa § 10 ods. 7 tohto zákona „Priestor prístupný verejnosti možno monitorovať pomocou videozáznamu alebo audiozáznamu len na účely verejného poriadku a bezpečnosti, odhaľovania kriminality alebo narušenia bezpečnosti štátu, a to len vtedy, ak priestor je zreteľne označený ako monitorovaný. Označenie monitorovaného priestoru sa nevyžaduje, ak tak ustanovuje osobitný zákon. Vyhotovený záznam možno využiť len na účely trestného konania alebo konania o priestupkoch, ak osobitný zákon neustanovuje inak."
To znamená, že vlastník záznamu nemôže poskytnúť tento záznam nikomu inému, len orgánom činným v trestnom konaní alebo v prípade, že to výslovne ustanovuje osobitný zákon."
@jana_eyre to je pravda,s tym pouzitim tych zaznamov a kamery celkovo to nie je az take jednoduche akoby sa zdalo :/
@jana_eyre preco necitas poriadne ten text ??? " priestorov prístupných verejnosti" - VEREJNOSTI. tvoj sukromny pozemok NIE JE priestor pristupny verejnosti. medzi verejnym a sukromnym je brutalny rozdiel.
@lubisvecko - je to jednoduche , len treba vediet citat po slovensky
@veronikastrickova ma vlastnom pozemku si moze nahravat koho len chce.... pokial niekto vstúpi neoprávnene na súkromný pozemok, tak je majiteľovej pravom nahravat si tam kohokoľvek a čokoľvek, nesmie to len zverejniť... iba poskytnúť polícii a ta musi zasiahnuť
@prevenar preco NECITAS cely clanok? kebybsi ho cital, tak sa dozvies aj o tom ako to chodi na sukromnom pozemku.. vynatok z textu som dala len pre lenivych ludi ako si ty, aby videli, KDE treba davat upozornenie na monitorovanie priestorov a ze zaznam.moze byt pouzity ako dokaz..
ked sa uz chces hadat, tak to aspon rob poriadne..
1. nakamerovať vlastný pozemok
2. hneď ako hodia piráta alebo svetlicu na pozemok utekať a pohľadať niečo potrhané a pofotiť to ...už len dátum a čas bude dôkaz dobrý lebo už len to je problém keď sa pyrotechnika hádže mimo silvestra
3. poprípade dať niekomu ie zvyšky overiť na otlačky a hneď majú oni problém
Povedz susedovi medzi recou ze ste su dali na pozemok namontovat kamery, a viac to nespravi ak to bol on...
Sukromny pozemok mozes monitorovat a mozes ho poskytnut policajtom...
@jana_eyre preco nemas mozog ? :D "Záznam môže byť použitý políciou iba v prípade podozrenia z trestnej činnosti." TO JE PRESNE NAS PRIPAD. ..ak ti niekto vstupuje na tvoj sukromny pozemok bez tvojho suhlasu ..pouziva tam pyrotechniku - co je zakazame mimo noveho roku , potencialne ohrozuje tvoj pozemok vznikom poziaru, vystavuje ta moznosti poskodenia tvojho sluchu, ci zraku ..teba ..ci tvojho psa napriklad, obmedzuje svojou pritomnostou tvoje vlastnicke prava , tak pacha TRESTNU cinnost ..niekolkonasobne.
nenasiel som tam nic o zazname vlastneho sukromneho priestoru. ..vsetko je to o zazneme verejneho priestoru - resp. zaznam zo sukromneho do verejneho priestoru.
ako som vravel, kludne moze ist na policiu , prejednat s nimi montaz bezpecnostnej kamery a prejednat detaily . urcite bude s riesenim spokojna a vsetko bude zaznamenavane na kameru, odkonzultovane s policiou a pouzitelne pri dokazovani TRESTNEJ CINNOSTI.
peace 🙂
@prevenar ja fakt nechapem ako mozes byt taky hmm.. jednoduchy povedzme?..
tak este raz..
dala som link na clanok s vysvetlenim, ako sa ma nakladat s kamerovymi zaznamami a kedy a kde ho mozu pouzit na dokazovanie trestnej cinnosti..
keby si aspon raz nevidel vo vsetkych ludoch oponentov, tak pochopis, ze nikde nevravim o tom, ze nemoze pouzit zaznam pre policiu.. a ano, skus citat pozorne a najdes tam.cast aj o rodinnych domoch..
chcela som len do diskusie prispiet clankom, na ktorom.sa podielali odbornici aby sa autorka mala od coho odpichnut, kedze tu to bolo len o tom, ze sa hadali dve strany ze moze alebo nemoze pouzit zaznam.z vlastnej zahrady policii, bez akychkolvek dokazov..
a nabuduce ked sa budes snazit niekoho urazit, ze nema mozog, tak nedavaj peace, lebo to skor ukazuje na lobotomiu u teba..
Klud prosim. Zase budem asi lutovat, ze som sa tu nieco pytala. Iba sa tu jasterite zbytocne. Ja som pochopila ako to je s tou kamerou, som vam vsetkym vdacna za vase postrehy, skusenosti, rady a zakonne zalezitosti. Vyberame kameru, tie lepsie nie su take lacne. Radsej by som dala teraz peniaze na bábätko ako na susedov, ktory sa nevedia vpratat do koze. Ale investujem aj do buducnosti do bezpecnosti nasho domova co je dolezitejsie ako nejaky kocik.

@iren88 video zaznam moze pouzit iba v tom ze tam bude vidiet buchnut petardu, ale ako nahle tam bude vidno kto ju hodil, to uz pouzit nemoze