icon

Petardy od suseda

michmich
27. mar 2018

Ahojte. Potrebujem radu co so susedovcami, ktory hadzu na nas pozemok petardy. Predosle roky to bolo len cez Silvester ale teraz je to pocas roka. Popieraju, ze su to oni ale ja som ich 2 x videla. Raz som ich videla ako vosli na nas pozemok aby pozbierali dokazy. Dnes som objavila v zahrade zapichnutu nejaku svetlicu.

telusikk
27. mar 2018

Susedia akože dospelí ľudia alebo deti?

jana_eyre
27. mar 2018

@michmich to musia byt velmi jednoduchi ludia.. nechcu vas k niecomu vyprovokovat?

sasa1310
27. mar 2018

@michmich podľa občianskeho zákonníka (ochrana osobnosti) nemôžeš niekoho len tak bez upozornení natáčať na kameru a nedajbože ju ešte použiť napríklad na polícii. Akurát sebe spravíš problémy.

veronikastrickova
27. mar 2018

@noname26 natocit moze ale pouzit sa to neda, ten dotycny sa ti aj da natocit ako robi problemy, ale vysmeje sa ti, lebo pouzit ako dokaz sa to nesmie.

sasa1310
27. mar 2018

@michmich
Ochrana osobnosti
§ 12
(1)
Písomnosti osobnej povahy, podobizne, obrazové snímky a obrazové a zvukové záznamy týkajúce sa fyzickej osoby alebo jej prejavov osobnej povahy sa smú vyhotoviť alebo použiť len s jej privolením.
(2)
Privolenie nie je potrebné, ak sa vyhotovia alebo použijú písomnosti osobnej povahy, podobizne, obrazové snímky, zvukové alebo obrazové a zvukové záznamy na úradné účely na základe zákona.
(3)
Podobizne, obrazové snímky a obrazové a zvukové záznamy sa môžu bez privolenia fyzickej osoby vyhotoviť alebo použiť primeraným spôsobom tiež na vedecké a umelecké účely a pre tlačové, filmové, rozhlasové a televízne spravodajstvo. Ani také použitie však nesmie byť v rozpore s oprávnenými záujmami fyzickej osoby.

noname26
27. mar 2018

@veronikastrickova pred sudom nie, ale vystrasit ano.a zaroven sa nedostat do rozporu so zakonom, ze natacala bez povolenia. Inak ked sa nieco stane, policajti bezne pozeraju zaznamy domacich kamier.pomozu pri hladani inych dokazov.na svojom pozemku moze mat kameru, ale musi to riadne oznacit. A keby prisli policajti moze povedat ano mam zaznam. Na sud sice nepojde, ale aspon ukaze policii ze si nevymysla a nejde o orazdne susedske spory.a susedia mozno do buducna zvazia ci chcu byt strapneni s dokazom.

sasa1310
27. mar 2018

@noname26 ale iba na svojom a musí byť riadne označené, že pozemok je pod kamerou. Bez toho, to polícia nemôže ani pozrieť, nieto ešte použiť.

veronikastrickova
27. mar 2018

@noname26 ked maju v rodine policajta tak s tymto by som nepokusala, riesila som taketo veci, snazila som sa najst hocijake bocne cesticky ako pouzit taketo nahravky a nejde to. A ked to ukazu hoci len policajtom, oni mozu okamzite dat trestne oznamenie na nich a to je omnoho horsie. Riesila som to, cez 20ludi mi povedalo toto. Naozaj by som natacanie nepokusala ked maju v rodine policajtov.

michmich
autor
27. mar 2018

Vchod do domu mame presne oproti nim, takze by som nemala narocky kameru otocenu na nich. U nas na dedine maju kamery na dome a cedulu, ze je tam kamerovy system. Takze tak to vyriesim aj ja. Verim, ze si potom nebudu takto dovolovat.

michmich
autor
27. mar 2018

@telusikk aj aj

michmich
autor
27. mar 2018

@jana_eyre Toho sa obavam, ze nas chcu vyprovokovat. Ich stary otec sa sudil s kazdym susedom. Vypada to tak, ze chcu v tom pokracovat.

noname26
27. mar 2018

@sasa1310 ano len na svojom.my sme chceli takto chranit panelak ale tam to nejde, bo vstupne priestory su verejne

michmich
autor
27. mar 2018

@sasa1310 Dakujem!!!

noname26
27. mar 2018

@veronikastrickova no my mame kamery na firme,na vstuonych dverach nalepka s oznacenim ze je tam kamerovy system.ked na zakaznickej akcii jednemu navstevnikovi zmizol notebook, policajti hned pytali zaznamy.pozemok firmy je jej vlastny s oznacenim sukromny..

veronikastrickova
27. mar 2018

@noname26 lenze je rozdiel firma obchody a je rozdiel ked sa hadaju susedia

sasa1310
27. mar 2018

@michmich a kameru musíš mať nasmerovanú iba na váš pozemok.

noname26
27. mar 2018

@veronikastrickova urcite mensi ako porovnanie sukromneho pozemku s verejnym priestranstvom.ak je sukromny pozemok riadne oznaceny, ma sa za to, ze kazdy, co nan vojde, vojde so suhlasom, ze je objekt chraneny systemom.verejne priestranstvo je ine, bo tam by to bolo obmedzenie ore tych, co s kamerou nesuhlasia. A ochrana sukromneho majetku z mojho pohladu je jedno ci je to majetok fyzickej osoby ci firmy.proste sukromny pozemok.ale nie som pravnik, toto je uz otazka nanho.kazdopadne kameru mat moze ak oznaci. Co s nou uz dosiahne neskor, je fakt otazka na pravnikov.

noname26
27. mar 2018

@sasa1310 ano, na to pozor.nesnimaj verejnu komunikaciu ci cudzi pozemok

dominika6
27. mar 2018

@michmich to sa neviete zobrať za nimi,zabúchať na dvere a dať im jasne najavo,že ich udáte na polícii,za vstup na súkromný majetok,ohrozovanie na živote a zdraví a ničenie majetku?
oni sa správajú ako retardi tak idete na ich úroveň? tvoj chlap to mal riešiť ako chlap..a nie sa kukať z okna ako na vianoce..
samozrejme ak máte čisté svedomie a nieje zatým niečo iné,čo im leží v žalúdku

veronikastrickova
27. mar 2018

@noname26 mna chlap zbil, vyhrazal sa mi U MNA a nic taketo sa pouzot ako dokaz neda

0silvia0
27. mar 2018

@michmich a akým spôsobom si s nimi o tom komunikovala? S niektorými ľuďmi sa fakt nedá normálne porozprávať a treba skúsiť s nimi hovoriť ako s pripečenými... Ja osobne (síce tiež takúto komunikáciu nemusím, radšej by som urobila ako píše @dominika6 ale skúsila by som) urobila by som sa akoby mi trošku nedocvakávalo😎 a išla aby som za nimi s tým, že stále ti niekto hádže na pozemok petardy, či aj oni nemajú takýto problém, či aj im niekto nehádže a ešte by som sa nasprostasto opýtala, či ti nevedia poradiť, čo sa s tým dá robiť, keďže člen rodiny je policajt. Podľa reakcie by som sa zariadila ďalej.... Ale ty vieš ako sa s nimi komunikuje a či máte alebo nemáte niečo medzi sebou...

michmich
autor
27. mar 2018

@dominika Ziaden rozhovor nepomohol kedze tvrdili, ze to oni nerobia. Moj chlap nie je agresor, ktory riesi nasilne veci.

michmich
autor
27. mar 2018

@noname26 aha, to som nevedela

michmich
autor
27. mar 2018

@sasa1310 sakra... tak to teraz neviem ako ju natocim

mell_j
27. mar 2018

kludne maj kameru tak aby ich bolo vidiet, zas jej robia zle na pozemku a ma sa tvarit ze nic nerobi lebo toci kusok cesty? my tiez mame kameru natocenu tak ze vidiet kusok cesty proste neexistuje kamera krora inteligentne snima len vas pozemok

korok200
27. mar 2018

@michmich sak pouzi Google earth ;) ... mozno su v zabere 🙂

wiw8
27. mar 2018

Nie su na to nejaky svedkovia? Dalsi susedia, nejaka navsteva, ktokolvek kto to moze potvrdit napriklad pred policajtami aby to nebolo len slovo proti slovu.

iren88
27. mar 2018

inak ako mať nejaký dôkaz, tak to asi nepôjde. fakt, keď budete mať záznam tak vám to pomôže a môžte ísť na policajnú stanicu

prevenar
27. mar 2018

@michmich namontuj si na kryte miesto permanentnu kameru , ktora robi zaznam pocas celeho dna. ..a si vybavena.