icon

Po 20. rokoch spolužitia priznávam, že manželstvo má veľkú váhu

deboriah
9. jan 2016

ahojte, chcem vam napisat moju skusenost po 20 rokoch spolocneho zitia, a tiez, poukazat na to, ze mnoho veci by som dnes spravila inac, a ze od zaciatku to bolo cele zle, len som o tom nevedela,

s mojim terjasim akoze partnerom sme zacali spolu chodit pred 20 rokmi, vtedy som mala malu dceru 1 rok, zial, jej otec tragicky zahynul, nestihli sme sa vziat, onedlho sme zacali spolu so sucasnym priatelom zit u mna. Velmi vela pracoval, nemal cas cez den, prichadzal domov unaveny az neskoro vecer. ospravedlnovala som jeho nevsimavost voci rodinnym zalezitostiam jeho pracovistostou. bol zodpovedny, pracovity, vsetko, co trebalo opravit opravil, rad varil, ked chodil domov, robil nakupy, aby uvaril to, na co o mal chut, udrzbarsky zabezpecoval chod domacnosti. Ale, vobec sa nevenoval mojej dcere. akoby neexistovala. chcela som tomu nechat cas, kazdy mi vravel, ze on si musi zvyknut. a ze co chcem, vsak je zaneprazdneny, musi predsa pracovat. no a ten cas privelmi rychlo letel. dnes ma dcera 22, a su si cudzi. to je prve, co bolo zle. cele roky som cakala, ze on mi navrhne, ze chce mat so mnou rodinu aj s mojou dcerou. ale nikdy nebol cas a ja som mlcala, cele zle. potom kupil velikansky stary dom, ktory prerobil. myslela som, ze tam si zalozime rodinu. izieb tam bolo vela, no nestihli sme, dcera dospela. dom je velikansky, ale ja byvam sama s dcerou u mna a on byva sam a neustale mi vycita, preco neidem ku nemu. druhe cele zle, moja dcera stale studuje, nechem ju este opustit a odist byvat inde.

a to tretie uplne zle, sme spolu 20 rokov, financne sa kazdy stara sam o seba, ja som ho setrila, bola som voci nemu ohladuplna, nemala som naroky, myslela som si, ze to robim pre nas, a zmanipuloval ma az do takej miery, ze on mi vobec nic-nic nedal na narodeniny, meniny, ani na terajsie a minulorocne vianoce, a bral to uplne v pohode, lebo vsak zariadoval akoze nas dom pre nas, kupoval do vsetko zariadenie, kttore sa mi pacilo, a planoval ma zobrat v lete na dovolenku, vsak vsetko investoval do nasho domu (smiesne, ako to vyznie, ked realne je vsetko jeho), a to je upne zle, vlastne, ja som ho vobec nic nestala, vobec nemusel na mna nic minat okrem udrzbarskych oprav, co vedel spravit sam

o svadbe sme sa zacali na moj podnet bavit az minuly rok, dovtedy som cakala na jjeho podnet, ale neprichadzal, pri rozhovoroch o svadbe povedal, ze si ma chce zobrat a tam to aj skoncilo. nevrtala som sa dalej v tej teme, cakala som na jeho aktivitu, a cakala som pridlho. nasilu som nemala zaujem, ho do svadby dotlacit, co by som aj dokazala, dnes na neho pozeram inac, a ak by som mohla vratit cas, po roku spoluzitia by som sa rozisla, tento rozchod robim po 20 rokoch, a aj ked na moj podnet by som ho dnes do svadby dotlacila, pre mna to uz nema vyznam, vnimam ho uz len ako manipulatora, vypocitavca, a aj ked ho mam rada, uz pre mna stratil cenu, tym som chcela povedat, ze ak obaja sa netesia na oficialny spolocny zivot, dnes uz by som neverila, ze to casom pride

cecil36
12. jan 2016

@deboriah tak uz sa neschadzajte a daj mu sancu na lepsi zivot...

kokorunecka
12. jan 2016

@mawka Tak tomu verím. Mali by sme skočiť na kávu.

argyro
12. jan 2016

@deboriah dočítavam posledné strany... vieš, čo mi nesedí? toto čo si napísala:
"tym, ze sme boli bez papiera, nemala som pravo od neho vyzadovat, napriklad to, aby isiel s nami na vylet, alebo aby isiel na rodicovske, alebo aby postrazil dieta,"
Ty týmto slovám aj naozaj veríš?
Že bez papiera na niečo také nemáš PRÁVO a s papierom áno?
Nerozumiem, vieš to nejak racionálne vysvetliť?
Lebo ak tomu dobre rozumiem... tak potom bez papiera nemal právo mať s tebou ani sex nie? Či sex nespadá do tejto kategórie? Alebo ako si si to ty zadefinovala? Že sex áno ale požiadať ho o takú banalitu akou je spoločný výlet to už nie?
Naozaj zvláštne pomýlené hodnoty, prepáč, ale akoby si ani nebola z tohto sveta?

mawka
12. jan 2016

@kokorunecka no mali. len teraz mozeme akurat na tu v kelimku z automatu 😀 😀 malej je ako? uz dufam lepsie.

katarinapekna
13. jan 2016

@mawka a ako to máš s ním vlastne teraz? vidím, že ho dosť často spomínaš v príspevkoch, myslím, žze ho ľubiš stále dosť, ale neviem ako sa to u vás vyvíja-nevyvíja? normálne sa pýtam, bez rýpania...a čo on? má niekoho iného? alebo ste spolu? píšeš 5 rokov vzťahu, potom spolu nie ste, potom ti fotí výpoved, tak asi ste neskončili, mám pocit, či?

jolinka
13. jan 2016

@deboriah aha...takze ak dobre rozumiem, ty si 20 rokov bola dobrovolne-nasilu...laskou ci sympatiami dotlacena k pozicii... "Slobodnej matky-Milenky " ... ktorej slobodny milenec platil za sex a lasku vypomocou, opravami v domacnosti, financnym zabezpecenim. 😕 😕

Eh... a po 20 rokoch ti to akosi doklaplo, ze toto si vlastne nechcela. Ty si chcela rodinu s niekym /ver ze rodina sa utvori aj bez papiera na urade ci kostole, ak je k tomu vola oboch partnerov/ kto take plany nemal. On mal v plane si zit zivot slobodneho muza, jeho prioritou bola praca a dom ...a samozrejme aby sa mu dobre pracovalo a stavalo potreboval usmev, naruc a lono nejakej zeny. Pasivnej a cakajucej zeny... "az naprsi a uschne"

Nechcel prijat ziadne deti, ani svoje ani cudzie. Myslim teraz ty mas problem prijat svoju vinu nekonecnej 20 rocnej pasivity a necinnosti. Vela zien nepoznam, co by v takejto situacii po par rokoch nedali chlapikovi zbohom...mohol by byt aj laskavy, sympaticky, pracovity a pri peniazoch.... to vsetko je super ak sa to prida k rodinnemu spoluzitiu. Ale vy ste rodinne spoluzitie nikdy nemali. Mohla by si byt len jeho slobodna milenka alebo vydata milenka...ale rodina nie.

Tak ked mam chut na zmrzlinu, a nukaju mi silou mocou langos, nech by bol akykolvek super, tak idem vedla do cukrarne na zmrzlinu a necakam kedy langos zmrzne a zcukornatie... 🤐 🤐

mawka
13. jan 2016

@katarinapekna ostali sme priatelia, ja mosty nepalim, ak nejde o nieco neodpustitelne. neviem. sama som zvedava, ake to bude mat pokracovanie. vlastne o toto tu celu dobu slo, len mu to dlho trvalo. nevylucujem navrat. ale rozhodnut sa musi on. vies, nemame 15 rokov a cas sa vodit za rucicku, uz by sme mali fungovat nejak spolu a nie len navstevy. takze cas ukaze. len toto bol problem - stale u mamicky a v zamestnani, ktore ho likvidovalo zdravotne. nedavno skoncil 3 mesiace na PN. asi vela veci prehodnotil. uvidime 😉 netlacim, svadbu nepotrebujem, ale sama uznaj, v 36 rokoch sa mamickovat a zensku vidiet dva krat za mesiac proste nestaci.

jolinka
13. jan 2016

@deboriah a inak vies cim tu vlastne vsetkych prispievatelov iritujes??? 😉 😕 Tym ze mas prehodenu Pricinu a Nasledok v zivote... 😝 😝 😝

Lebo tvoj partner ci expartner nie preto s tebou a tvojou dcerou nemal rodinu, ze ste neboli manzelia.

Ale naopak, preto s tebou neuzavrel manzelstvo, lebo NECHCEL rodinu, ani s tebou, ani s cudzimi detmi, ani s vlastnymi detmi... Mozno by ju chcel s inou zenou, ktovie 🙄 Mozno keby mu za tych 20 rokov dalo zo 5-6 zien kopacky, ze takto nie chlape, alebo rodina alebo nic... tak by mu mozno, mooooozno nieco doklaplo. Tak mu nedoklaplo, a preco by aj malo. Nasiel trubu s deckom, ktora mu dala to co muz potrebuje bez nutnosti sa rodinne angazovat. Lebo jeho rodina a decka taaaaaak nebavia, bavi ho len praca, praca, stavanie, stavanie.

deboriah
autor
13. jan 2016

@jolinka ano, o tom tu vravim, bola som hlupa, ak by som bola mala od zaciatku na prvom mieste manzelstvo, a nie zivot bez papierov, tak by sa musel k tomu postavit, a vtedy by nastal rozchod, kedze on manzelstvo nechcel

katarinapekna
13. jan 2016

@mawka áno uznávam,len aj tak mi to príde,preto som ta oslovila. Ty si myslíš,že ak sa doteraz nič nezmenilo,že sa este zmení? Resp. Vieš si predstavit s ním zit? V tieni jeho matky??? A teoreticky verila by si mu, keby si s ním žila po tomto jeho nijakom nehýbani sa? Prípadne po takej dlhej dobe je aj otázka presytenia sa na mieste....

mawka
13. jan 2016

@katarinapekna za istych podmienok si to viem predstavit. ale odputat sa musi sam. viem aky je tu trebars s nasimi a aky zarazeny je tam pri mame. ona neni zla, len sa sialene upla na deti a vymklo sa jej to z ruk. ale neostala by sama. ma tam dospelu dceru este v byte. a az tak by netienila. lebo ja som 80 km od nej. ako vravim, toto si musi vyriesit on - odputanie sa. bez toho to nepojde, ved preto sme sli od seba. inak je to velmi zlaty chlap, aj s detmi ma super vztahy. cas ukaze.

mawka
13. jan 2016

@katarinapekna no a zmenilo sa vela. teda ta vypoved, to podal vykon, musel sa strasne prekonat, aby to urobil. budem sledovat, co sa bude diat dalej. je to zaujimave. tiez som uz hodila flintu do zita, tiez som hovorila, ze sa nezmeni nic a kukaj ho, prvy krok spravil 😕 😅 🙂

katarinapekna
13. jan 2016

@mawka držím ti prsty, ja by som na to nervy už nemala, resp. Po odluceni by som už neverila,že nema aj inu Bokovku medzičasom.

jolinka
13. jan 2016

@deboriah nie nie...nedobre hovoris. Tvoja priorita nemala byt manzelstvo na papieri, ale rodinne spoluzitie. a ak by sa to spoluzitie nerealizovalo, a je uuuuplne jedno ci s papierom ci bez papiera...tak po par rokoch dovi dopo. a toto si neurobila. 😔 😔 😔 no ale roky spat nevratis...nad tym zbytocne teraz dumat.

Pochop konecne, ze dnes je taka doba, ze XY ludi zije bez oficialne uzavreteho manzelstva a i tak tvoria krasnu rodinu, kde su prijate jej, jeho i spolocne deti. To je o volbe a ochote partnerov a nie o volbe a ochote k sobasu.

Lebo zase co ti sobas okrem vdovskeho dochodku zaruci? NIC. Mas kopu chlapov s mizivim zaujmom o rodinu a maju manzelstvo, casto i pred Bohom uzavrete, nie len na urade. Jedna vec je forma adruha obsah.... ak nie je obsah naplneny, to jest spolocne zdielanie tiel, majetku, deti, casu... atd. tak to forma nezachrani.

mawka
13. jan 2016

@katarinapekna prevereny, overeny, nema. to ma inak napadlo ako prve. bola som svina, nasadila som na neho niekolkokrat niekoho a nechytal sa. ani live ani virtualne. stale mlel o tom, ze je zamilovany. ja som to citila, ano. len vazne v nasom veku je to uz o inom. na dialku to nejde proste. nemam nikoho teraz, nehladam a dvere su otvorene. to odputanie, ktore nedokazal bola jedina prekazka. inak je to skvely chlap, fakt skvely. ale tieto veci ja za neho robit nemozem, to musi dokazat sam. ked marodoval, spravila som prepadovku, vo svojej izbe ma ma vsade. fotky, hovadinky, vsetko ma na ociach., nepochybne ma ma rad. dokonca vystavene obrazky, co mu mala namalovala. ale na dialku to nejde no. uvidime. bud som ho pripravila inej, ako tu ktosi spomenul alebo sa spamata a bude navrat. a mozno ja stretnem niekoho ineho. nechavam volny priebeh.

katarinapekna
13. jan 2016

@mawka nuž neviem, všetko síce milé, ale ,mňa by týtmo strašne odradil a teda mohol by byť aj neviem aký milý, ved aj bol 😀 (ten môj) ale....ja napr. po odlúčení už neviem s tým človekom fungovať, pre mna je to ako spoznávať nanovo iného 😖 a že prepadovka izby? mala som pocit, že ste definítívne od seba, hoci nie vzlom, ale toto ma teda prekvapilo. 😅

mawka
13. jan 2016

@katarinapekna to este ked sme boli "spolu". ta prepadovka. nebola to prepadovka v pravom zmysle, sla som pozret maroda. ale ozvala som sa, az som bola tam. dole. ze nech mi otvori.

sak odradil, preto sme to ukoncili. z mojej strany teda. stavaju sa aj horsie veci ako citam na koni. a stali sa mi aj horsie. kazdy problem ma riesenie a prekazky su na to, aby sa zdolavali. ked nieco nejde kvoli niecomu, tak to nejde. ked sa to nieco zmeni, treba skusit, ci to este pojde, ked nie tak nie.

nie som typ, co by hladal dokola niekoho vhodneho pre mna. skor hladam riesenia, ale neznasilnujem to. ja nemam co stratit, aby sme sa rozumeli. ked by to neslo dalej, tak sa nic nedeje. keby to slo, tak fajn.

tamtamka26
13. jan 2016

no dievčatá.... chcete vedieť, čo som ja zhodou náhod nedávno stretla??? stála som na prechode pre chodcov, zamyslená, niekto ma ohlásil, že už je zelená, že môžem ísť... chlapík, priemer, cez 40 asi. mali sme spoločnú cestu kúsok, tak začal kecať... že by som mohla byť aj jeho dcéra (hneď mi tykal), on je rozvedený a hľadá si nejakú partnerku.... najlepšie s vlastným bytom, lebo on býva u otca a zamestnanú, lebo on je nezamestnaný. a nech je z ... (vymenoval mi mestské časti v našom meste) a ja že prečo len odtiaľ musí byť?? no lebo jeho otec je bývalý vojak a on ju (aj jeho potom) vypátra.... 😲 😲 😲 😲 našťastie sa naše cesty potom rozišli pozdravom "čaau"... uffff, teda, čo už toto chodí po svete?? určite aj on by mi dal kávu zaplatiť. vyzeral na to 🙂
@anatalia77
@alaguema
@mawka

cecil36
13. jan 2016

@tamtamka26 ja mam pocit, ze normalni uz asi vymreli...ale pravdupovediac zacinam mat pocit, ze si zeny za to mozu aj same. Idu na rande aj s uplnymi hovädami. Ja nie som zlatokopka, ale ked ma muz pozve na veceru, kavu, kino, nechcem si to platit sama, ocakavam, ze je v nom kusok gantlemana. Rovnako povazujem za standard, ze v 40-ke ma niekto vlastne byvanie, zamestnanie a vzdelanie, nejake zaujmy...Nemam 15 aby mi stacilo, ze ma bohovske svaly a pekne oci 😀 Co ma vsak prekvapuje, ze vela zenam staci, ze je to proste len chlap.

xenia2
13. jan 2016
Používateľ xenia2 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od xenia2.

@cecil36 este sa predsalen par normalnych najde 🙂

timea7
13. jan 2016

@cecil36 máš úplnú pravdu, svedčí o tom množstvo smutných tém na MK. Tiež nechápem, prečo je také nevyhnutné sa čo najrýchlejšie vydať a mať deti, s hocikým, hlavne, že je chlap. Možno len preto, že väčšina spolužiačok je vydatá.....byť nezadaná ako keby bolo nejaké postihnutie, niečo strašné, nepredstaviteľné....A keď už niekoho lapia, najlepšie ho čo najskôr dokopať k dieťaťu. Netvrdím, že ak žena s mužom randí šesť rokov,potom s ním tri žije, tak ho pozná dokonale. T ho nepozná nikdy, ale je menší predpoklad trecích plôch, ako keď otehotnie po trojmesačnej známosti....

maminuska
13. jan 2016

@cecil36
@timea7 ja myslím že normálni muži sú , len sa proste" loví " v nesprávnych vodách . Stále sa preceňuje to iskrenie a podceňuje zopodvednosť, vernosť , samostatnosť a lipnutie na rodine ( svoje novej , nie pôvodnej ).
Môj kolega bol do 40 tky slobodný , akosi nemohol nájsť partnerku ...žiadny kanec ani krásavec, subtílny nižší chlap ale jeden z najlepších ľudí čo poznám. Neskôr si s ním začala bezdetná rozvedená kolegyňa ktorá sama povedala že pre stromy nevidela les.

natalym
13. jan 2016

@tamtamka26 A vieš čo sa stane, nájde si rovnakú ako je on a budú sa vyúčtovaváť každý mesiac.

natalym
13. jan 2016

@maminuska To je pekné.

alicka850
13. jan 2016

@maminuska uplne s tebou suhlasim. Ja to mam taktiez tak ako ty,mam dceru z prveho manzelstva a moj terajsi partner mi s nou pomaha. Keby som nevidela,ze je skvely otec pre moju dceru,isto by som nechcela s nim dalsie deti. To su take malickosti,z ktorych sa sklada vztah. My zatial zobrati nie sme,kedze este prebiehaju vysporiadania bsm,co sa strasne dlho taha,ale az si to doriesime,planujeme sa zobrat. Problem nie je asi vztah bez papiera,ale skor komunikacia medzi partnermi.

alicka850
13. jan 2016

@jolinka krasne si to napisala.

maminuska
13. jan 2016

@natalym tak ale nie je to tak ? Ja mať dnes 20 a rozum 40 tničky, tak o svojho prvého manžela ani nezakopnem . No len 20 nemám a už ani tých 40 😀

natalym
13. jan 2016

@maminuska Bože a ja som taká sprostá, že by som si ho vzala zas a zas. No blbá som.

katarinapekna
13. jan 2016

@natalym mám pocit,že ty mas viac nez 20 rokov aj kadejaké príspevky od teba tu boli a teda mne sa nezdá tvoj vzťah celkom ok preto mi prisiel úsmevný tento posledný výrok

mawka
13. jan 2016

@katarinapekna inak tak ma este napadlo, pre porovnanie - ked som sa rozvadzala, tam som vedela, ze by som ho nechcela, ani keby mi za to platili. lebo tam to boli velke ublizenia na dusi, pre mna neodpustitelne. tento posledny okrem neschopnosti sa odputat nemal inu chybu. bola som milovana tak ako nikdy. vies, kazdy mame nejake tie svoje muchy. kazdy sme museli tak dozriet. len mna proste bolelo, ze mal pred mamou taky respekt a zaroven strach (lebo predstieranie infarktov u nej bolo uplne bezne - citove vydieranie by som to nazvala). ale tym, ze spravil tento krok, co spravil, prekvapil nas vsetkych. velmi pozitivne. lebo sme si vsetci mysleli, ze to neurobi nikdy. a ukoncenie som iniciovala ja. lebo som uz bola unavena a nic sa nedialo. mozno potreboval takuto "facku". mozno ma potreboval stratit, aby si uvedomil, ze nic nema automaticky. ani mna.