Po autonehode - manžel sa hnevá
Ahojte, neznáme...
Idem si po povzbudenie.
Dnes slabo pršalo, šla som po dcéru do školy, bežná záležitosť na otočku. Na hlavnej ceste v obci som zabrzdila, pretože na zastávke stál autobus a oproti išla dodávka, neprešla by som pomedzi nich. A vtom do mňa zozadu napálilo auto. BENG! Hneď som zaparkovala na krajnici pri chodníku ako sa dalo, auto za mnou tiež... Riešili sme. Auto zozadu nabité, kufor sa zle zatvára, plechy posunuté. On mal ešte horšiu škodu, predok roztrieskaný, kapota pokrivená... Pán sa veľmi ospravedlňoval a bol ochotný hneď mi škodu nahradiť. No, to je jedna vec. Druhá vec je, že môj muž sa hnevá na mňa. Ja som nehodu nezapríčila, ale vraj často chodím autom hore dole. Čím viac chodím, tým väčšia pravdepodobnosť (akože, kebyže ma na prechode zrazí auto, tak provokujem, bo veľa chodím pešo? Alebo si zlomím nohu po páde z bicykla, lebo provokujem, veľa bicyklujem??)... Veľmi som smutná, pretože škoda na aute bude preplatená z poistky vinníka, ale je to proces, nové dvojročné auto, ale čert to ber! Môj muž sa hnevá na mňa, že nie som opatrná. Že som to mohla predvídať, kukať do späťáka, nebrzdiť... Ale kua, keď vám odrazu skočí pod auto chodec, pes, lopta, nebudete brzdiť?? A oveľa prudšie, než som brzdila dnes ja... Pred dvoma rokmi som mala autonehodu tiež. Auto predo mnou sa rozhodlo v križovatke otočiť, nedal mi prednosť a vošiel mi do cesty, nabúrala som do neho. Airbagy, auto na totálku (bolo to staršie auto). Chyba na jeho strane.... Musela som to rozchodiť a fungovať s novým autom. Mám mať výčitky svedomia? Hnevám sa na muža, že sa nezaujímal, ako ma seklo v krku, dcéru tiež. Kebyže tam nie sú hlavové opierky, tak neviem, dosť silný náraz to bol... Neriešil ako prvé, či sme v poriadku, jeho zaujíma škoda na skoro novom aute! Lebo som urobila vraj znova chybu ja. :( Povzbuďte ma... Neviem, či máte podobné skúsenosti... Muž sa vzdal toho, že mi bude pomáhať s riešením papierovačiek a všetkého, musím to riešiť ja... Plakala som, pretože mi to je veľmi ľúto a sere ma, že mám takú smolu na idiotov... Poraďte...
Ďakujem za každý koment....

@liljana a keby mu tam skočil človek pred auto a musí prudko brzdiť sa vyhovoris na čo? A naozaj reálne vybrzdovanie by som v živote zažiť nechcela ani to nikomu neprajem stačilo mi vidieť aké fatálne následky to môže spôsobiť aké to už by bola iná diskusia
@matullienka Ked tam necakane skoci clovek, je na vine ten clovek ako ucastnik premavky. Vzdy sa urci vinnik.
@liljana Ja som si napr. pri poľadovici, kedy to prišlo nečakane a nemali sme čas prehodiť kolesá, nesadla do auta... .. (keď už riešime predvídavosť iných).. ani keby neviem čo bolo a neviem ako veľmi by som tam potrebovala byť.. dokonca sa nám to stalo už opakovane, dokonca aj pri zimných pneu ale radšej sme nechali auto u našich a vrátili sa domov vlakom. Podľa niektorých som paranoidná a prehnane opatrná, podľa niekoho primerane opatrná, niekto by možno povedal, že by som ani nemala jazdiť, keď sa zľaknem malého ľadu na ceste.. otázka je, kto má pravdu?
Ako vieš vysvetliť to, že niekto jazdí ako blázon celý život, alebo niekto ide jak pokakaný a nepozná poriadne ani dopravné značky a predpisy, nevie poriadne parkovať, za to je v premávke každý boží deň a nič, nikdy nič sa im nestane? Ja takých poznám. Je to proste AJ o šťastí a AJ o smole.
@oblecenie99 Ked si v poladovici v cudzej krajine v Nemecku, tak si sadnes a pockas na leto? Okrem toho sa to stalo uplne trapne. Ze sme stali v zapche a posuvali sa krokom. Auto pred tebou sa pohne o 2 metre, ty sa pohnes o 2 metre, zastanes. On sa pohne o 2 metre, zrazu zabrzdi, ty nestihnes. Tukes do naraznika pri posuvani sa v lajne v 15km/hod.
Tak môj muž vždy povie že treba brzdiť normálne plynule a predvídať nie že drb hneď na brzdu potom jasné že auto za tebou nedobrzdi .má najazdené tisíce km ,ale teda mne sa všeličo postávaloa nikdy nikdy mi nič nevyčítal .povedal raz ale neriešil.mna osobne by to strašné mrzelo keby stále sa hnevá ako tvoj muž.
@petulda333 Niekedy na vine sú obaja, alebo nikto. Mne môže vbehnúť do cesty nečakaná prekážka, prudko zabrzdím, a ty nestihneš zabrzdiť, ani keby neviem aký odstup by si dodržala... alebo objektívne sa nedá dodržať ten odstup, v KE napr. sa šoféruje štýlom "ja si nechám odstup, napchá sa tam iný z vedľajšieho pruhu".
@oblecenie99 Poladovica bola skoro rano, do 2 hodin sa to roztopilo ... Tak preboha ludia, rozmyslajte. Nemozte odstavit auta v celej krajine, lebo 5 teho alebo 15 oktobra bola o 700 poladovica 2 hodiny a 95% aut malo este letne gumy.
@oblecenie99 áno,súhlasím. Aj mne sa stalo,že som musela prudko zabrzdiť,lebo z vedľajšej cesty predomna vbehol chlap na aute. A bolo to tesne. Lenže napr ona to popisuje tak všelijako. Akoby aj ísť chcela a potom,že aha nevojdem a zabrzdí,len možno tomu za ňou sa zdalo,že pôjde. Preto si myslím,že treba fakt premýšľať čo urobím,lebo síce bude na vine ten za mnou ale mojou chybou.
@vroni lenže on nenabral auto stojace za autobusom. Ona bus chcela obísť a na poslednú chvíľu si to rozmyslela. Ten za ňou tiež nie je veštec. Ak ona urobila manéver kt naznačoval obídenie,tak nie je o čom. To,že ona to potom zmenila a šupka na brzdu je aj jej problém. Takže nie,neberiem to LEN ako vinu toho za nou
@liljana Bavíme sa o jednej poľadovici v jeden konkrétny deň, kedy som si netrúfla bez zimných pneu sadnúť si do auta. Nečakali sme do leta. JA som nešla. 95 % áut išlo. Autorka mohla tiež možno brzdiť plynulejšie (ja som tam naozaj za poisťovňu a policajtov nebola, aby som zbierala a vyhodnotila dôkazy) či predvídať, že vzadu sa na ňu môže niekto lepiť a ten vzadu tiež mal predvídať, že to auto vpredu môže prudko zabrzdiť. Chcela som poukázať na to, že je zbytočné ukazovať prstom v tomto konkrétnom prípade na autorku a hrať sa na znalca a vyšetrovateľa (nie, na tomto fóre sa nielen potľapkáva po pleci či sa útočí, ale často si všímam, že sa rieši "čo by bolo keby a či hovorí pravdu a nepoznáme názor druhej strany"). Možno sú na vine obaja, ona možno nebrzdila plynule, on sa na ňu (možno) lepil. Máme ísť do detailov a extrému? Čo ak ten vzadu držal odstup, stihol by v pohode včas zabrzdiť, len sa pozrel do telefónu....? Načo je to dobré?
@petulda333 no neviem ja vidím autobus automaticky zvysujem pozornosť a opatrnosť lebo ľudia su niektorí ako telce a bežne vybiehaju spoza autobusu alebo popred autobus. Nie raz sa mi stalo, že ľudia ako ovce cez cestu a pritom cez autobus nevidia či nejde auto
@matullienka aj ja som opatrná,ale ľudia sú vselijaki
@maciatkolulu Preto aj preto mam uz nonstop zimne gumy na aute a mam pokoj s prezuvanim. Nezastihne ta zle pocasie na projekte niekde v europe a zimne disky doma. Ale hore tu zase, ze ani to nie je spravne. Ked si niekto chce kopnut a s prepacenim vyhonit si tu svoju onu a ego na niekom, dovod sa najde.
@petulda333, lenze ona nic take nepise:
Na hlavnej ceste v obci som zabrzdila, pretože na zastávke stál autobus a oproti išla dodávka, neprešla by som pomedzi nich. A vtom do mňa zozadu napálilo auto.
Ziaden zmeneny smer a nahle rozmyslenie si. Nehovoriac o tom, ze keby obehla, tak ten za nou co? Vpali do autobusu, lebo by predpokladal, ze aj ten odide? Proste nie. Ked aj obehnes autobus, tak zarucene nie v plnej rychlosti. Nikdy nemozes vediet, ci ti spoza neho nevybehne decko alebo nejaka sialena mater nevrazi spoza autobusu do cesty kocik (tieto inteligentky, povazujuce kocik za obrneny transporter ma vzdy fascinovali). Nech to beriem z akejkolvek strany, tu je vinnik jasny na 1000%
@liljana nech sa páči ty zodpovednosť sama, za to , že za to nedostaneš pokutu ešte neznamená, že to je bezpečné https://www.az-pneu.sk/clanky/zimne-pneumatiky-...
Mne pride, ze takmer vsetci chlapi su v otazke auta rovnaki. Proste ich ako prve zaujima auto, nie zena, dieta ani pes. Smutne, ale evidentne je to ich mentalna vybava.
@matullienka Ty dnes asi naozaj nemas svoj den vsak? Ale nevzdavas to. V clanku pisu, ze je blbost jazdit v lete na zimnych s minimalnym dosluhujucim dezenom pod 3mm. Ja mam na gumach plny dezen! Miesas jablka s hruskami.
Blíži sa doba exspirácie vašich zimných pneumatík a rozhodujete sa, či ich nechať „dojazdiť“ cez leto?
@vroni no áno,nestala. Prudko pred ním zabrzdila. Sama napísala,že prudšie a ten za ňou to nepredpokladal. Takže mne to jasne ukazuje,že aj ona cíti vinu. On vôbec nemusel ísť plnou rýchlosťou. Mokrá cesta,chcel tiež rýchlo zabrzdiť a bum,bolo
@liljana nie nerozhodujem ja mám letné a na rozdiel od teba si prezuvame, a keby si si to prečítala celé tak sa dočítate , že zimné gumy bez ohľadu na výšku dezénu majú cez leto horšiu priľnavosť a dlhšiu brzdnú dráhu.
Ale naozaj si zase presvedčila, ze čítanie s porozumením ti naozaj nejde.
Nečítam komentáre, ale nehoda vždy raz za 2 roky je dosť. Však skús si pozrieť známych, koľkokrát havarovali napríklad za 10 rokov? A na ceste kopa šoférov, nepozorných, sviatočných, neskúsených, človek musí aj predvídať, ak som na hlavnej napríklad, neznamená to, že automaticky idem zalepené oči a neriešim, či z vedľajšej mi dali prednosť, treba predvídať aj za druhých. A aj v autoškole ťa určite učili, že spätné zrkadlá treba využívať a musíš mať prehľad, čo sa deje za tebou. Možno aj muž vidí, že si slabá šoférka. Lebo asi to náhoda nebude. A nové búrané auto už bude problémové, je to škoda, či si vinná alebo nie. Ale samozrejme, svet sa nezrúti, stávajú sa aj horšie veci, ale mala by si sa nad sebou zamyslieť.
@bellugia nejdem to tu čítať, bola som v podobnej situácii. Mala som nehodu, zranená iba ja, škody na majetku iba auto na totálku(auto cca 10 ročne, už mal na ňom manžel menšiu havarku) . Manžel nebol nadšený, ale mal starosť a bol rád, že zranenie nebolo nejak vážne. Kúpili sme nové auto cca rok a pol po nehode, bola som tehotná, nastali komplikácie s pobytom v nemocke. Keď ma viezol domov z nemocky, tak som ho požiadala, aby so mnou ešte vybehol k lekárke s PNkou. Toto nepriamo odmietol, lebo sa ponáhľal za niečím iným, čo by defakto počkalo, ale teda sme sa dohodli, že pôjdem sama autom. Čo čert nechcel, ešte ani nestihol svojim autom prejsť okolo "môjho" (jeho bolo zaparkované ďalej ako "moje") a už som stála vonku pri oškretom aute- neviem ako, ale proste som neodhadla vzdialenosť pri obchadzaní susedovho auta a potiahla moje auto o jeho nárazník cez zadný blatník a dvere. Keď vystupoval z auta a videl, čo sa mi podarilo, nebol nadšený, ale keď videl v akom stave som ja, že mi bolo doslova na odpadnutie, tak priparkoval, zavolali sme políciu, prišli aj so susedom a všetko sme vybavili. Cca dvojmesačné auto, škoda cca 3000€, našťastie bola havarijná poistka. V prvom momente bol aj nahnevaný, ale hneď som mu pripomenula, že som ho žiadala, aby so mnou išiel on, že on ma odmietol odviezť aj keď som ho požiadala. Čiže sme sa mohli hnevať akurát každý na seba. Auto opravili, so susedom sme to doriešili a auto využívam dalej. Nemyslim si, že je fér od tvojho muža, dávať ti vinu za to, že využívaš auto na to, prečo ste ho kupovali-aby ste ho využívali a jazdili na ňom. Áno, stratilo na hodnote, ale to už aj tým, že ste do neho prvý krát nastúpili a odviezli si ho domov od predajcu. Je to len vec, prostriedok, ktorý vám slúži. Som rada, že si v poriadku.
Wow, plna diskusia ludi, ktori sa tu prisli vymudrovat, ako sa ma autorka zamysliet. Vy ste vsetci zabudli na obdobie, ked ste sa ucili soferovat? Ci ste sa rovno narodili s volantom v rukach a sebaistymi predvidavymi reakciami? Autorka pravdepodobne zazmatkovala, ale nic by sa nestalo, keby bol sofer za nou pozorny a predvidavy. Dolezite je, ze sa jej nicc vazne nestalo.
@petulda333, nepozorne si citala. Ona sa pytala, ze KEBY jej niekto skocil do drahy a musela by prudko brzdit.... nie ze prudko brzdila. Roztrieskany predok (druheho auta) a pokrivena kapota ukazuje na riadnu supu, ziaden nedobrzdeny tukes, cele v obci, pri autobusovej zastavke a stojacom autobuse, fakt tu nie je o com.
@matullienka chod sirit svoje obrovske soferske skusenosti dalej. Preferujem zimny dezen v krajnom necase - lejakoch, dazdi, blate,... lebo je bezpecnejsi.
Citat: Na všetkých typoch povrchu okrem sucha budú letné gumy ťahať za kratší koniec, či už na ľade, snehu, alebo len vlhkej a slizkej ceste. O vode nehovoriac. Mnohí z vás potvrdia, ako to pri nízkych, ale stále plusových teplotách na letných gumách kĺže na vozovke pokrytej vrstvou vody. Toto sú praktické skúsenosti overené rokmi.
https://www.topspeed.sk/reportaze/mozu-byt-v-mr...
@liljana veď pre mňa za mňa jazdi na čom chceš mne je srdečne jedno, hlavne keď zase do niekoho napikujes nezabudni vymyslieť dobrú výhovorku aké sme si tu dnes od teba prečítali.
@matullienka Mne je to tiez jedno, na com jazdis. Iba vysvetlujem, ze zakon uklada povinnost mat zimne gumy s patricnym dezenom v zime, o lete nic nehovori. Iba o minimalnom dezene. Takze nie je pravda, ze dostanem pokutu za zimne gumy v lete. Je to moja vec, ked mi to z nejakeho dovodu (praktickeho, zo skusenosti,..) vyhovuje.
@vroni ty si zle čítala. Pozri jej komentár na prvej strane. Možno som rýchlejšie pribrzdila!!
@ernesternst len zmätkuje asi často. A nemá vodičák mesiac. Proste nie všetci máme na všetko danosti a ak to nejde, lepšie by bolo asi nešoférovať. Teda v tomto súhlasím s mužom.

Nejak ste sa rozšupli a to zbytočne. Autorka chcela len pár správ na povzbudenie a podľa mňa oprávnene. Proste sa to stalo a jej manžel, to že sa niečo stalo autu znáša proste prehnane zle. To je celé. Nehody sa stávajú, za niektoré môže nepozornosť a iné sú len o tom, že je človek v nesprávny čas na nesprávnom mieste