Pohreb s malým dieťaťom
Ahojte, potrebujem poradit. Boli ste s malym dietatom na pohrebe? Nasa ma 3,5r. a zomrel jej dedko... Mam dilemu, ci ju tam vziat alebo radsej poprosit kamaratku postrazit. Mala s nim pekny vztah, povedali sme jej, ze je uz v nebicku, ze sa z nej vytesuje a pozera zhora na nu. Prijala to, len smutila, ze chce, aby prisiel...Neviem, ci vydrzi cely obrad len tak sediet a pozerat na smutiacich, ktori placu...ako to zvladli vase deti? Bojim sa, aby ju to nejak zle nepoznacilo.
Nečitala som všetko - kazdopadne kazdy rodič si pozna najlepšie svoje dieťa, je možné ze príiš citlivému dieťaťu alebo dieťaťu velmi naviazanému na zomrelu osobu pohreb nemusi robiť dobre, obrazy a vnemy z neho sa mu vryju hlboko do pamäte. Čiže záleží od osobnosti dieťaťa, jeho veku, vnimavosti, vztahu so zomrelým.
My osobne sme deti na pohreb nebrali - mali 4 a 6 rokov v tom čase, zomrela im prababka ktoru mali radi, bolo tam vela ludí a potom bol aj kar - zdalo sa nam to s mužom aj jednoduchšie toto cele absolvovať bez detí. Mrtva tam bola aj vystavena - mne ako decku sa to velmi vrylo do mysle, dodnes to mam pred očami, neviem...na zaklade svojej skusenosti som si vtedy povedala, ze pohreb ešte nie.
Okrem toho aj ked deti su vnimave, ale stale su to deti...a cely den nezvyknu plakat v kute ked im zomrie napr. prababka ktoru občas videli ale nemali s nou taky blizky vztah. Potom sa blaznia, smeju - su to deti, treba ich upozorniť ze sa to na pohrebe nepatri..aj to sa stava, takze tak.
Zalezi od povahy dietata, ak je citlivejsie a tazsie spracovava negativne emocie urcite by som ho nebrala. Treba sa podla mna spytat aj samotneho dietata ci sa chce rozlucky zucastnit, ak vyslovi nejake obavy a rodic vidi, ze by to mohlo tazko brat tak podla mna nepresviedcat, ze sa nema coho bat atd, a do nicoho netlacit. Taktiez treba dieta pred tym ako sa samo rozhodne ci pojde alebo nie oboznamit, co sa tam bude diat, nech to nie je pre neho sok. Predsa pohreb je emocne vybicovana udalost a dieta to vnima mnohokrat este citlivejsie ako dospely. Myslim si, ze dieta v tak utlom veku aj tak nemoze chapat vyznam smrti taky aky je, cize ani tu " rozlucku" nebude vnimat tak, ze sa ozaj luci, cize ak sa pohrebu nezucastni o nic ukratene nebude. Takze za mna treba v prvom rade prihliadat na povahu dietata aa ci ono samo chce/ nechce ist. Vy ste sa tu povacsine vyjadrili, ze Vase deti to zvladli v pohode. Moja znama zobrala 4 rocne dieta na pohreb a mali velke problemy. Mala sa bala zaspat, pretoze mala strach, ze tiez navzdy zaspi ako starky, tu im psychologicka povedalaa. Ze spravili chybu v tim, ze jej pivedali, starky zaspinkal navzdy a to znamena , ze umrel, takze pozor aj na interpretaciu udalosti, bala sa , ze zaspinka ocko, maminka, takze 2 roky nevedela spat sama vo svijej izbe, snivali sa jej zle sny, placliva strasne ostala, pocikavala sa...takze ozaj si to treba poriadne premysliet ci brat/ nebrat
moja 2rocna bola na pohrebe, kedze boli vsetci a fakt som ju nemala vobec kde nechat. truhla bola zavreta, a ona aj tak niekam stale odbehovala. nahanala ju vzdy svokra, takze to bolo uplne v pohode. Potom nakoniec uplne niekam odisli, takze neobstala dokonca - aj lepsie tak. Ak by som ale mala moznost kde ju nechat, nebrala by som ju so sebou.
@flower24 keď ju mas kde nechať,neber ju.ja som nebrala deti,keď mi otec zomrel...a keď už si povedala,že je v nebi a ona ho tam zbada...a kopec smútku.to neni pre deti.
Myslim si ze pohreb nie je najvhodnejsie miesto pre deti zvlast take male.. vies mohlo by to mat dopad trebars na jej psychiku.. ale co.. ja by som sa bala .. aby nemala zle sny.. radsej neber
Mne pred necelými dvoma rokmi zomrel oco...tiež mal s mojimi deťmi dobrý vzťah, hlavne so synom, ktorý mal vtedy 4,5 roka ( dcérka len 1,5, čiže tá to tak nebrala ) našťastie som mala kde nechať deti, keďže to bolo aj pre mňa psychicky dosť náročné a chcela som sa s otcom rozlúčiť v kľude a byť plne sústredená na obrad..deti som teda nebrala..okrem toho syn je veľmi citlivý a vedela som, že keď uvidí plakať mňa a kopec ľudí okolo seba, zobral by to ťažko...boli zatiaľ so svokrou a so švagrinou...
V podstate som to robila aj kvôli tomu. že som bola na pohrebe moje starkej keď som mala 5 rokov a doteraz si pamätám ako bola vystavená v truhle a dostala som vtedy hysterický rev lebo som ju mala rada a starala som o mňa...čiže ja som veľmi nechcela deti vystavovať takému emočnému stresu...
Teraz chodia pekne na cintorín zapáliť starkému sviečky, vedia, že zomrel a nikdy už nepríde, je v nebičku odkiaľ na nich dáva pozor a vždy keď odchádzame od hrobu, tak mu zakývajú a povedia, že prídu znovu...
Rozhodnutie je samozrejme na tebe...držte sa...
Mame 5 rocnu neterku, ked jej zomrel dedko, tak bola aj na pohrebe, sedela pri otcovi, tu a tam sa nieco spytala a v pohode. Povedala, ze sa bola rozlucit s dedkom. Ked nam zomrel maly, tak bola chora a na pohreb neprisla, potom ked sme u nich boli na navsteve mi povedala, ze jej je luto, ze sa nerozlucila s Leom...
@flower24 Nebrala by som ju. Mne v januari zomrela stara mama a tiez sme to malej vysvetlili tak ako ty, na pohrebe nebola.
neber ju na pohreb, pôjdete potom, možno za týždeň a donesiete mu kvety na hrob , bude to pre ňu znesiteľnejšie , ako spracovať cudzie smútky a plačúcich dospelých ľudí priamo na pohrebe,smrť k životu patrí, ale dieťa niekedy ťažko chápe také vybičované emócie.
držím vám palce
Pokial dcerka nebude musiet hladiet do odhalenej truhly a nemate zauzivanu tradiciu placiek, tak podla mna by to mohla zvladnut. Sama som ako dieta absolvovala aj pohreby svojich prastarych rodicov a pod. a mam na to "pekne" spomienky, ak sa to da tak povedat. Pacilo sa mi, ze som ich vyprevadila na poslednej ceste, ze tam bola cela rodina, rodicia aj stari rodicia mi to normalne citlivo vysvetlili. Samozrejme, ze dieta tam neskace od radosti a je zaskocene smutkom vsetkych okolo, ale aj to je zivot, a myslim, ze pokial nejde o pohreb ako dosledok obrovskej tragedie (ale napr. starsi clovek, ktoreho dietatko navyse poznalo), moze sa takto oboznamit s kolobehom zivota.
@limoncino tak jasne to uz mas deti v takom veku ze sami sa vedia rozhodnut ci chcu ist alebo nie.. ale 3 rocne dieta by som na pohreb asi nebrala
Nerozumiem, ako môže niekto priviesť tak malé deti k truhle, aby sa rozlúčili. Ja si doteraz pamätám, ako som bola na svojom prvom pohrebe, keď zomrel dedko. Nikdy, nikdy by som také malé dieťa nebrala. načo je to dobré? Rozlúčiť sa? To ako s mŕtvym nehybným telom? Ja som dedka milovala, ale vždy si spomeniem len na to, ako tam ležal. ☹
Moja dcera ma 5rokov, zvykneme sa rozpravat o takychto veciach. Chodime na cintorin,vie,ze tam su pochovany moji stary rodicia....
Na pohreb by som ju urcite nebrala... Smrt zatial jej vysvetlujem,ze je to normalna vec,nic smutne... Neviem, ake pohreby su u vas,ale u nas su dost "strasne",ja sama ich neznasam,nietko vie tak nariekat (prepacte), plakat... , pre moju dceru by to bola urcite trauma na cely zivot !
Ona je este mala a nemoze to chapat...az cca od 5 rokov,mozno..
A ak by ste ju chceli vziat urcite nie na cely pohreb,vravi sa,ze deti najviac vnimaju ludi,plac,nie samotny pohreb...
Aj nas to bohuzial caka a tiez neviem,ci ich mame brat..😯
@koniarova
Ja som na pohrebe nebola,len som deda uvidela lezat na posteli, dodnes to mam pred ocami! Neviem si inac nanho spomenut a vtedy som mala len 2r. Na pohreb ma na stastie nezobrali!
@kristinagabi Aj ja prvé, keď si spomeniem na deda, tak ho vidím ležiaceho v truhle. To pekné, čo sme prežili, ma napadne až potom.
podla mna na pohreb deti urcite nepatria. Radsej nech si spomenie na to krasne.
Ja som mala 4 ked zomrel starký. Pamatam si ako lezal v truhle, vychudnuta tvar, vycerene zuby. Inak si nanho nepamatam, ale ten obraz mam stale pred ocami. Moji mali 2 a 6 ked zomreli moji druhi stari rodicia a strazil ich svokor. Male deti by sa na pohreb nemali brat
To nechápem, že kerieho oného tieto otvorené truhly.
@flower24 aj nam zomrel svokor pred troma rokmi. Moj syn na pohrebe nebol bol u kamaratky. Ti budes mat starosti zo sebou. Clovek vtedy ledva stoji na vlastnych nohach psychicky je uplne zniceny a este okolko dietata sa motat to nie.. Syncek si zapametal dedka taky aky bol a pameta si ho dodnes tiez smutil lebo mal dedka rad. Ale dedko uz odpociva a dava na nas zhora pozor. Vdy ked mali uvidi hviezdu na neby povie ze to je dedko veru je... Takzie dieta urcite nie.. Prajem uprimnu sustrast a vela siiil❤
môj starý otec umrel, keď som mala 5 rokov, naši ma vzali pred pohrebom do domu smútku, aby som sa s ním v truhle rozlúčila - nerozumela som tomu úplne, ale nijako ma to nepoznačilo - a počas pohrebu sme boli v starkej dome s tetou, hrali sme sa atď.... popravde, mám na starkého len dve spomienky - ako sme ho raz navštívili a ležal na gauči a pozdravil ma, a ako ležal v truhle a tieto dve spomienky si veľmi cením. Som našim vďačná, že ma tam vzali
@flower24 my sme boli svokrovi s malym, mal vtedy 9 mesiacov. Prisli aj moji rodicia ti snim boli, boli ajv nasej blizkosti aj tak dalej aby maly nerusil priebeh. Pri hrobe maly nahlas povedal papa dedko lubim a kyval mu, bolo to mile. Ak mas moznost nechat ju u kamosky, mozete sa dohodnut, ze ju pred obradom vyzdvihne na cintorine a pojdu ss prejdt alebo na detske ihrisko. Inak deti velmi chapu ze sa daco deje, treba primerane feku povedst oravdu, aj ked je to smutne vysvetlit co sa deje a bude diat. Uprimnu sustrast a vela sil....
U nás sa malé deti na pohreb neberú. Asi nie z dôvodu, že by ich to poznačilo, alebo čo... Jednoducho deti na pohreby nepatria, možno nejaká povera. 🙂 Každopádne, už som chodila do školy, keď mi prababka umrela a naši ma vzali na pohreb a radšej ma mali nechať doma... Fakt som nepotrebovala vidieť moju fit babku mŕtvu...
Keď tak premýšlam, mňa to vlastne asi poznačilo, ani na jednom pohrebe, na ktorom som bola, som nešla k truhle, vždy stojím vzadu, nech nič nevidím...
@diridiridin ja takisto
ja by som nebrala. pohreb je o rozlucke, male dieta tomu nerozumie, mysli si ze dedko je v nebicku a tam ho uvidi. nic mu to neda, akurat negativne pocity. uz ked sa inak neda tak by som to spravila tak ze zobrat dieta do kostola (ak je s omsou), ked je rozlucka v dome smutku tak pockat s nou vonku aby nevidela truhlu ani vsetkych placucich a nemusela tam byt po cely cas a potom na kar uz v pohode.

@flower24 ked zomrela mm prababka, boli sa s nou rozlucit v dome smutku, zapalili sviecocku (mali 5 a 4r), ale na pohreb sme ich nebrali...ked zomrela teraz moja starka (mali 9 a necelych 8r), synovia bol u starkych, dcerka chcela ist s nami, je rozumna, bol to pekny evanjelicky pohreb, na vsetky otazky som jej odpovedala, podla mna pochopila... sestra svojho 3r, chlapceka tiez nebrala (on by tam ani nevydrzal, ani by z toho nic nemal) je na vas...ja osobne by som ho nebrala, je to tazke aj pre dospeleho