Pohreb s malým dieťaťom
Ahojte, potrebujem poradit. Boli ste s malym dietatom na pohrebe? Nasa ma 3,5r. a zomrel jej dedko... Mam dilemu, ci ju tam vziat alebo radsej poprosit kamaratku postrazit. Mala s nim pekny vztah, povedali sme jej, ze je uz v nebicku, ze sa z nej vytesuje a pozera zhora na nu. Prijala to, len smutila, ze chce, aby prisiel...Neviem, ci vydrzi cely obrad len tak sediet a pozerat na smutiacich, ktori placu...ako to zvladli vase deti? Bojim sa, aby ju to nejak zle nepoznacilo.
urcite neodporucam
@flower24 myslim,ze ty poznas svoju dceru najlepsie a aj urobis najlepsie
za mna a moje deti-zobrala by som
smrt,tak ako aj zivot su normalne veci....a pohlad do truhly,na cloveka,kt.sme mali radi nemoze byt priserny,ani hrozny....je smutny a trha srdce...ale je to nas blizky
dieta vie spracovat smutok a vie vela veci pochopit,akurat mu to treba pekne a primerane jeho mysleniu a citlivosti podat
nezmyselne niekedy deti chranime od veci,kt.su :normale: a nechranime a neriesime veci,kt.mu naozaj ublizuju a aj ublizia
prijmi uprimnu sustrast
Smrt je sice prirodzenou sucastou cloveka, ale podla mna pohreb je dost morbidny... Telo skonci v rakve, rakvu zasypu, treba si byt isty,ze to bude vediet spracovat. Inak urcite mimo dom smutku a nie v prvej rade pri jame.
@terezka1947 Píšeš z vlastnej skúsenosti? Videla si ty ako 5 ročná blízkeho v truhle? Lebo ja áno a zanechalo to vo mne stopy.
@koniarova pisem z vlastnej skusenosti....mne uz zomreli vsetci blizky
@terezka1947 Tak potom klobúk dole. Podľa mňa 5 ročné dieťa, akokoľvek je vyspelé a akokoľvek mu to vysvetľuješ, nemôže spracovať, že pred ním teraz nehybne leží jeho blízky.
@koniarova aj ja som si myslela.....je to o rodicoch ako to vysvetlia...a ked ti zomrie niekto blizky=je to velmi smutne...ale nie je to horor,ani nic morbidne...je to tvoj blizky clovek,kt.si mal rad...a lucis sa s nim....
@flower24 za mna - nebrala by som. a ani sme nebrali starsieho na pohreb svokra. vedel, ze dedko zomrel, aj kam ideme, ale ostal s mojou sestrou.
a aj teraz idem na pohreb - mojej starkej - ale deti ostavaju doma s otcom. cestujem sama...
ano smrt patri k zivotu, ale myslim, ze pohreb nie je pre deti...
ja by som tiez svoje deti v ziadnom priprade nebrala, nechala by som ich tiez u kamaratky, este su male a nepotrebuju hned vidiet tolko smutiacich ludi pokope
@terezka1947 Ja ti rozumiem o čom píšeš. Len nechápem, načo je dobré, vidieť mŕtveho v truhle. Nie je lepšie, nech si ho dieťa pamätá ako zdravého a usmiateho? Tu nejde o morbídnsoť či horor.
@koniarova pozri...kazdy sme iny...a ked zacnu zomierat skutocne blizki ludia,clovek casto zmeni na vela veci nazor
preto,kazdy nech urobi ako sam citi a uzna za vhodne...
Ja by som tiež deti na pohreb nebrala, už vôbec nie do domu smútku pozerať sa na mŕtveho. Ja som dospelá a sama by som sa na mŕtveho pozerať nechodila, lebo viem, že by som to mala pred očami ešte niekoľko rokov. So svojimi deťmi nechodím ani na cintorín, nie že ešte na pohreb.
Uprimnu sustrast.My sme pochovavali min.leto prababku maleho som tam nemala a sestrenka co trvala na tom aby sa jej dcerka s babkou rozlucila (4r.) Bola strasne traumatizovana ci ako to mam napisat proste videla a citila vsetok ten smutok a nevedela sa z toho dost dlho spamätat,z usmiateho veseleho nezbedneho dievcatka bola smutna zakriknuta kôpka strachu.Neviem no podla mna deti na takychto udalostiach nemaju co robit do skolskeho veku je to strasne emotivny silny frustrujuci zazitok pre krehke povahy detí co este nedokazu spracovat taky silny zazitok.Ved smutku si v zivote a dospelosti uziju veru dost naco zatazovat tak male deti trapenim zo straty milovaneho cloveka.ved drobcom staci s citom vysvetlit co sa stalo a urcite nebrat na miesto obradu zvlast ked maju citlivu povahu...pohreb zamava s citmi dospeleho cloveka nie tak s detskymi citmi....
@flower24
Nie, ja by som na pohreb dieťa nevzala. Každé na to reaguje inak, a práveže Ty nevieš ako zareaguje dcérka. Ja mám skúsenosť, že keď nám zomrel sused, môj syn mal vtedy 5 rokov a mal ho veľmi rád, ani sme neplánovali brať ho na pohreb, ale horko-ťažko sme išli na pohreb my, lebo syn to veľmi zle znášal, plakal hádam aj dva dni, darmo sme sa s ním o tom rozprávali, vysvetľovali. A potom asi o rok zomrela aj susedova manželka, ktorá tak veľmi mala rada deti a rozumela si s nimi, tiež to niesol veľmi zle. Teraz je už veľký, ale sám nám povedal, že keď niekto zasa umrie, aby sme mu to povedali až neskôr, lebo on má s tým problém. A veru, pri jeho veselej povahe a komunikatívnosti, by som nečakala takúto reakciu. Chápe, že smrť je súčasťou nášho života. Skrátka každé dieťa reaguje a vysporiada sa so smrťou inak.
Úprimnú sústrasť
ja sice dietatko nemam, ale urcite by som nebrala 3,5 rocne dieta na pohreb. naco vlastne? aj tak tomu vobec nechape a myslim ze vidiet tam placucich ludi a rakvu, nedajboze mrtveho dedka myslim ze by to dobry vplyv nemalo. ja by som nebrala ani starsie dieta, pohreby su tazke pre dospelych a nie to este pre deti. uprimnu sustrast ale prajem
suhlasim s tebou @sandrasstini, dobre si to napisala.. pohreby su velmi tazke a moc emocne tak naco zbytocne deturence tam tahat
Nie nebrala som - mali sme uz viacero pohrebov v okoli a vzdy ide bud len muz alebo ak vynimocne deti su v skole alebo niekde mimo tak idem aj ja - ale urcite by som ich nebrala a take male uz toboz nie. Mladsia by to aj tak v tom veku nevydrzala a museli by sme s nou byt vonku bud jeden alebo druhy a starsia ta by to hadam aj vydrzala ale naco.
zazila som niekolkokrat takto male deti na pohrebe - a neukrkajte ma za moj nazor - ale mne to vzdy prislo take, ze matky ich tam vzali len preto, lebo sa tam zisli pribuzni, ktori sa bezne nestretavaju. a oni sa chceli "ukazat", ake deti maju....
netvrdim, ze je to aj tento pripad, to si nedovolim...ja len pisem svoj postreh, co som zazila a ako som to vnimala.
ja osobne by som takto male dieta nebrala. samozrejme, ak by ina moznost nebola, tak ano. ale vtedy by som sa nepytala, ci brat, alebo nie
smutna, ale nazorovo velmi plodna diskusia. konkretne som uz zakladatelke napisala, ale este chcem k ostatnym prispevkom. ano, aj dieta vie spracovat smrt. ano, treba mu to vysvetlit. a ano, aj dieta sa moze/chce rozlucit s babkou/dedkom. ale pohladom do otvorenej truhly mi to ako matke maleho dietata pride nevhodne. ozaj staci povedat, ze su uz v nebicku/alebo inu verziu, podla vierovyznania. ale kyvat do otvorenej truhly, to by som svojmu dietatu neurobila. mam pred ocami mojho vychudnuteho holohlaveho zlteho otca v truhle, ktory ako mlady a plny sily podlahol rakovine. dieta si dokaze uchovat spomienku na ziveho cloveka a ako obrad rozlucky podla mna uplne staci, ked pride zapalit sviesku na cintorin. netreba stat nad jamou, ci kyvat do truhly.
prepacte za mozno expresivnejsie vyjadrenia.
@ukulela veru, smrt cloveka velmi zmeni a tazko na neho pozera dospely clovek, nie este dieta... my sme pri mame otvorenu truhlu nemali, ale ona zomrela doma, takze spomienky su hrozne, hoci som uz mala 20.. uz nikdy si neprajem vidiet milovaneho cloveka mrtveho a deti by som pred tym chranila ak by som mohla..
nebrala by som ani ja. hovorim z vlastnej skusenosti.
@flower24 my sme boli minuly tyzden na pohrebe, tiez nam zomrel dedko a mala ma presne 3.5 roka...ja som ju vzala...odniesla kvietok ku truhle, chcela vidiet dedka, tak som ju dvihla...vysvetlili sme jej , ze dedko spinka, aby ho nic nebolelo... ukazali sme jej oblacik hore, ze sa na nu pozera... mala vela otazok, ze preco spi, ked neni noc, ze preco ho daju do tej jamy a preco a preco... odpovedali sme jej na vsetko co sa pytala... po pohrebe, na kare uz nemala ziadne otazky ani nic nepsominala... taze jak chces, ja som to brala tak ze 3.5 rocna je uz dost velka na to, aby sa zacala stretavat aj s takymi vecami
Hm, kočky a tie, ktoré "chránite" deti pred smrťou, kedy si myslíte, že je ten vek, keď je ok im to povedať? 😕
Mne pripadá veľmi divné, tutlať a tajiť... a naozaj by ma zaujímalo, kedy je podľa vás ten "už vhodný vek"...
@flower24 co sa tyka obradu, moja nikdy v kostole nebola, nevysedi na riti sekundu...a presedela celu hodinovu omsu prababke na rukach...Povodne sme planovali sa prestriedta pri nej vonku, kedze sme sli cela rodina...ale sama chcela...akurat ju muz zobral prec, ked sa spustala truhla do jamy...to sme nechceli aby videla, hlavne kvoli placucim ludom
v nasej rodine prezivame vsetko spolu s detmi a teda vzala by som deti aj na pohreb, samozrejme urcite nie k otvorenej truhle a s moznostou poodist s niekym v pripade potreby. Ci to v detoch zanecha nejaku traumu? Myslim ze nie. Naopak domnievam sa, ze je absurdne v dnesnej dobe chranit deti pred realnou smrtou a potom sledujeme deti, ktore po sebe akoze strielaju, ze si bezne vykrikuju ja ta zabijem.... tak ako dieta zdiela radost najblizsej rodiny, malo by zdielat aj smutok. Samozrejme je potrebne s dietatom hovorit, odpovedat mu na vsetky jeho otazky.
Obe moje deti uz boli na viacerych pohreboch blizsich ci vzdialenejsich ludi a ziadna trauma sa nekona. Vedia, ze ludia placu, lebo mali daneho cloveka radi a bude im chybat. Ale sme veriaci a preto mame nadej, ze smrt nie je konecna....
Nasa bude mat tri roky, a na pohreb by som ju urcite nebrala, kedze reaguje velmi citlivo aj na menej smutne situacie...

prežila som ako 5 ročná pohreb deda, keby som si však bola mohla vybrať s týmto rozumom, tak určite nie