Pohreb s malým dieťaťom
Ahojte, potrebujem poradit. Boli ste s malym dietatom na pohrebe? Nasa ma 3,5r. a zomrel jej dedko... Mam dilemu, ci ju tam vziat alebo radsej poprosit kamaratku postrazit. Mala s nim pekny vztah, povedali sme jej, ze je uz v nebicku, ze sa z nej vytesuje a pozera zhora na nu. Prijala to, len smutila, ze chce, aby prisiel...Neviem, ci vydrzi cely obrad len tak sediet a pozerat na smutiacich, ktori placu...ako to zvladli vase deti? Bojim sa, aby ju to nejak zle nepoznacilo.
@flower24 ja by som ju určite nebrala, nech spomína na dedka pekne, nemusí vidieť ako každý kôli nemu plače .......
@flower24 moja svokra mala pohreb ked mala moja dcera presne 3 roky a 1 mesiac a na pohreb som ju vzala. 7 rocny syn sa vyslovne dozadoval toho, ze na pohreb ist chce. Predchadzala tomu svokrina choroba, o ktorej sme deti primeranym sposobom informovali, vysvetlili sme im preco babka nema vlasy, preco je v nemocnici - aj tam sme deti obcas vzali, kym svokra vnimala a bola schopna sa s nimi rozpravat. Pred pohrebom deti bez problemov zvladli omsu v kostole (a to inak do kostola nechodime). Na pohrebe samozrejme deti nesli do domu smutku pozerat do truhly, cakali na cintorine s mojou mamou. Ale pohrebu sa zucastnili, stali s nami, hodili do jamy babke ruzicku a zucastnili sa aj na kare. Uz predtym sme casto chodievali na cintorin k hrobu mojho otca a tak deti vedeli, co su to hroby a ako prebieha pohreb. Ked zomrel moj otec, syn mal 3,5 roka a na pohreb som ho nevzala - tiez som ho chcela chranit, ale vysledkom toho bolo len milion otazok, ked ho zaujimali vsetky detaily smrti a pochovavania. Neskor som sa o tom rozpravala s detskou psychologickou, podla ktorej by deti mali byt konfrontovane aj s takymito udalostami, kedze smrt je beznou sucastou nasho zivota.
Ja som mala len 7 rokov a bol to pre mna desny zazitok. Este ma donutili aj mrtveho dedka s tou cecinou poklepkat! Pamatam si úplne vsetko. Minuly rok umrela babka a deti sme tam nebrali. Az moja mala sama od seba po pohrebe isla pozriet truhlu do jamy ked nebola este zasypana. Sledovala som ju ako zareaguje. Polroka nato mi zacala plakavat, ze sa boji smrti, ze boji sa ked umriem ja, alebo muz..... Hocikedy za babkou place. Musela som to konzultovat aj so psychologickou. Ked si zmyslum ako ma tam mama tahala ako 7. rocnu, tak by som jej najradsej jednu natiahla
@flower24 úprimnú sústrasť... my sme boli v tejto situácií len nedávnom, deti mali s dedkom mimoriadne blízky vzťah, venoval sa im dennodenne , ale na pohreb som ich nebrala... nemyslím, že by boli pripravené spracovať to čo by ich tam čakalo... smutiaci a plačúci ludia, aj pre mna to bolo ťažké... rozlučili sa s ním vo svojom svete, na realitu toho dospeláckeho majú more času
@yollanda Ja tiež nemám rada, tieto otvorené truhly, veď je to zneuctenie toho človeka, čo ma čo majú očumovať. A ešte malé decko nútiť kropiť......... Bože, načo. My ideme na pohreb, no naša mladšia už má traumu teraz. Ale ona to dá, len proste tiež tak nechce vidieť toho človeka chce si pamätať takého aký bol za života. Tieto zvyky.........
@flower24 necitala som vsetky prispevky, len ti napisem moj zazitok. Mala som tesne pred 4. narodeninami, ked mi zomrel pradedko ktory a nami byval. Mam na neho len 3 spomienky a jedna z nich je pohreb. Pamatam si cestu na pohreb, velku svetlu miestnost a v strede rakvu a ako som nadvihla plachtu pod ktorou lezal a povedala mu, ze babka opat stratila dazdnik. Vobec to nezanechalo vo mne ziadnu traumu prave naopak som rada ze si prave toto pamatam.
@jankali Ja som nic nenavrhovala, len som sa jednoducho pytala na nazory. Sisi je detske slovo, no ma aj presne urceny vyznam, myslim, ze si si vedoma aky. A nechapem, preco si mala hned potrebu urazlivo sa vyjadrovat k uplne jednoduchej otazke. Nevyjadrila som sa, ze ju tam beriem, ani som nic nesilila ako pises a uz vonkoncom som nespomenula ziadnu konkretnu rozlucku. Spominas, ze poznas vela inych sposobov, ako to dietatu vysvetlit, ze dedko uz s nim nebude, no nenapisala si ani jeden. My sme jej s manzelom povedali to, co sme uznali za vhodne vzhladom k tomu, ako ju pozname a prijala to dobre.
@katarinapekna Mne na tom nepride vtipne nic, nakolko ja s manzelom si pamatame z obdobia uz 3r. vela veci. A ked vidim, ako mala spomenie nieco, co zazila, ked mala 2,5t, tak nie je o com.
@flower24 Syn mal 3 roky ked zomrela moja babka, a 4 roky ked zomrel moj brat 😔 oba razy ho strazila kamoska, o vsetkm vie, chodime zapalovat sviecky, ale na pohreb nie, vela ludi tam smuti a place, vidiet jeho starych rodicov zronenych, to nebolo pre jeho oci. Teraz ma 7 a myslim, ze uz v tomto veku je to ok.
Ahojte, ozyvam sa po dlhsej dobe. Dakujem za vsetky nazory, precitala som, len som nestihala reagovat na vsetky. Napokon som sa rozhodla tak, ze dcerku strazila kamaratka, na pohreb nesla vobec a bolo to dobre rozhodnutie. Bola akurat na kare a po nom sme ju vzali na cintorin, kde sme jej citlivo vysvetlili nieco v tom zmysle, ze tam je ulozene dedkovo telo, kym dusa je v nebicku. Prijala to uplne pokojne. Zapalila sviecky, dokonca stala dlhsie ticho za ruku, kym sa najblizsia rodina modlila. Odvtedy ho obcas spomenie, kyva mu do neba, kresli obrazky, vravi, ze ju vidi a tesi sa z nej, pozera fotky s nim, spomina na to, co s nim prezila. Takze som spokojna, ze to dopadlo takto.

haranti ti mozu vyrast tak ci tak. ano das dietatu zakladu vychovu ale od toho momentu ako ho das do skoly tak uz mysli samo. a to nehovorim ako sa menia ludia na zakladnych a strednych skolach. sa mozes aj posrat sprepacenim. mozes sa ako matka snazit a dat mu dobre zaklady, ale potom je to nanom akou cestou pojde. a najma velmi vela rozhrava rolu v akom prostredi sa pohybuje a ver ze dnesne skoly su ciste peklo :D kolko susediek si mysli ze ma slusne dieta, hej ale nevidia co robia za rohom ;) takze na haranta sa moze zmenit aj dieta co bolo ako anjel a opacne samozrejme to plati tiez. myslim ze tym ze zoberete male dieta na pohreb ani mu nesposobite stresovu situaciu lebo ako to bolo povedata take male dieta to nevnima sak ani nv co je smrt. situacie ktoreho davaju do stretu z realnym zivotom ma vonku, na ihrisku, v skolke ked ho tam das a vidi ta odchadzat a place to je stres a uvedmenie si ze zrazu je sam ale musi mu dopnut ze mama sa prenho vrati. nemyslim si ze pohreb je situacia ktora ta pripravy na zivot ;) urcite nie v takom mladom veku