Pohrebné zvyklosti
U nás v meste začali pochovavat nejako priskoro po úmrtí. Povedzme ze vo utorok v noci pacient zomrel v nemocnici a v stredu o 14tej už aj mal pohreb. Nie je to priskoro?
@cacianka neviem v meste nechodi z uradu nikto ,,, uprimne ani som to nezažila aby niekto z mestkeho zastupitelstva čo len slovo povedal
a uprimne ked niečo treba ako obyvatelovi tak sa väčšinou na neho kašle ale na pohreb sa nakluše ,hm
@sara07 píšem hlavne o dedine, tam civilný obrad rieši starosta, chodím alebo viem ako sa to rieši.
Možno ak šiel na kremáciu.. Ale ak by niekto zomrel v noci, zavolali by mi ráno, že o 12 je pohreb 200 km odo mňa, tak neviem.
@frflos_nespokojny Podľa zákona je možné pohreb vykonať najskôr 48 hod. po úmrtí.
@zuzanockamt § 3 odsek 3 zákon 131/2010 je najskôr po 24 hodinách
@zuzanockamt § 3 odsek 3 zákon 131/2010 je najskôr po 24 hodinách
@maranco Áno, ak sú na to dôvody. Tu sa píše do 24 hodín.
Už som sa s tým stretla. Pani odviezla sanitka do nemocnice vo veľmi zlom stave (už sme vedeli,že sú to jej posledné dní) a rodina počas jej pobytu vybavovala pohreb (kar sa dá vybaviť aj bez úmrtného listu, veniec a kvety tiež- to rodina povedala,že na koniec týždňa). Pani zomrela o tri dni a pohreb už bol na štvrtý deň. Ale nie cirkevný. Iba rozlúčka v krematóriu.
Už som sa s tým stretla. Pani odviezla sanitka do nemocnice vo veľmi zlom stave (už sme vedeli,že sú to jej posledné dní) a rodina počas jej pobytu vybavovala pohreb (kar sa dá vybaviť aj bez úmrtného listu, veniec a kvety tiež- to rodina povedala,že na koniec týždňa). Pani zomrela o tri dni a pohreb už bol na štvrtý deň. Ale nie cirkevný. Iba rozlúčka v krematóriu.
@tomcimka vybavovať pohreb niekomu, kto ešte žije? Ani neviem co mam nato povedať 🤦🏼♀️
@tomcimka vybavovať pohreb niekomu, kto ešte žije? Ani neviem co mam nato povedať 🤦🏼♀️
@bielasovicka no pre mňa to bol veľký šok,keď mi oznámili,že pani zomrela a zároveň mi aj vraveli,že na druhý deň bude pohreb. K nim som chodievala pracovne. A na druhý deň, v deň pohrebu, už bolo na FB v skupine Nevyhadzujte,darujte veci od tej zosnulej🤦♀️
@bielasovicka šetrit si na pohreb ked ešte žijem ? to isté len v inom
@bielasovicka no pre mňa to bol veľký šok,keď mi oznámili,že pani zomrela a zároveň mi aj vraveli,že na druhý deň bude pohreb. K nim som chodievala pracovne. A na druhý deň, v deň pohrebu, už bolo na FB v skupine Nevyhadzujte,darujte veci od tej zosnulej🤦♀️
@tomcimka 🤦🏼♀️
No a??Čím rýchlejšie tým lepšie. ŠIKOVNÝM PATRÍ SVET!
celkove si myslim že na sk neviem aké správne slovo použit, príliš vela času / penazi /rozlučke .. sa venuje, a často nejak zabudane si užit ludí čo žiju
Čo sa zvykov týka tak áno, je to skoro. Ak však už bola vykonaná pitva, tak je možné zosnulého pochovať aj skôr ako 24 hodín od úmrtia. tu je prehľad lehôt:
https://potom.sk/blogs/dokedy-musi-byt-pohreb-p...

@sara07 žeby na civilný obrad na dedine ???
@cacianka neviem v meste nechodi z uradu nikto ,,, uprimne ani som to nezažila aby niekto z mestkeho zastupitelstva čo len slovo povedal
a uprimne ked niečo treba ako obyvatelovi tak sa väčšinou na neho kašle ale na pohreb sa nakluše ,hm