icon

Pohrebné zvyklosti

24. máj 2025

U nás v meste začali pochovavat nejako priskoro po úmrtí. Povedzme ze vo utorok v noci pacient zomrel v nemocnici a v stredu o 14tej už aj mal pohreb. Nie je to priskoro?

Strana
z2
sara07
24. máj 2025
@cacianka

@sara07 žeby na civilný obrad na dedine ???

@cacianka neviem v meste nechodi z uradu nikto ,,, uprimne ani som to nezažila aby niekto z mestkeho zastupitelstva čo len slovo povedal
a uprimne ked niečo treba ako obyvatelovi tak sa väčšinou na neho kašle ale na pohreb sa nakluše ,hm

cacianka
24. máj 2025
@sara07

@cacianka neviem v meste nechodi z uradu nikto ,,, uprimne ani som to nezažila aby niekto z mestkeho zastupitelstva čo len slovo povedal
a uprimne ked niečo treba ako obyvatelovi tak sa väčšinou na neho kašle ale na pohreb sa nakluše ,hm

@sara07 píšem hlavne o dedine, tam civilný obrad rieši starosta, chodím alebo viem ako sa to rieši.

ibrunova
24. máj 2025

Možno ak šiel na kremáciu.. Ale ak by niekto zomrel v noci, zavolali by mi ráno, že o 12 je pohreb 200 km odo mňa, tak neviem.

sara07
24. máj 2025
@cacianka

@sara07 píšem hlavne o dedine, tam civilný obrad rieši starosta, chodím alebo viem ako sa to rieši.

@cacianka chápem len mi to prijde také farizejské ked čitam ako mate na dedine škôlky cez prazdniny, bez nahradnej škôlky a nejak všetko ide bokom ...

maranco
24. máj 2025
@zuzanockamt

@frflos_nespokojny Podľa zákona je možné pohreb vykonať najskôr 48 hod. po úmrtí.

@zuzanockamt § 3 odsek 3 zákon 131/2010 je najskôr po 24 hodinách

cacianka
24. máj 2025
@sara07

@cacianka chápem len mi to prijde také farizejské ked čitam ako mate na dedine škôlky cez prazdniny, bez nahradnej škôlky a nejak všetko ide bokom ...

@sara07 ??? Čo ma pohreb, starosta a škôlka spoločné a farizejské ?!

zuzanockamt
24. máj 2025
@maranco

@zuzanockamt § 3 odsek 3 zákon 131/2010 je najskôr po 24 hodinách

@maranco Áno, ak sú na to dôvody. Tu sa píše do 24 hodín.

lienocka2808
Autor odpoveď zmazal
tomcimka
25. máj 2025

Už som sa s tým stretla. Pani odviezla sanitka do nemocnice vo veľmi zlom stave (už sme vedeli,že sú to jej posledné dní) a rodina počas jej pobytu vybavovala pohreb (kar sa dá vybaviť aj bez úmrtného listu, veniec a kvety tiež- to rodina povedala,že na koniec týždňa). Pani zomrela o tri dni a pohreb už bol na štvrtý deň. Ale nie cirkevný. Iba rozlúčka v krematóriu.

sara07
25. máj 2025
@cacianka

@sara07 ??? Čo ma pohreb, starosta a škôlka spoločné a farizejské ?!

@cacianka nerieš, nebudem ti to vysvetlovat ...

bielasovicka
25. máj 2025
@tomcimka

Už som sa s tým stretla. Pani odviezla sanitka do nemocnice vo veľmi zlom stave (už sme vedeli,že sú to jej posledné dní) a rodina počas jej pobytu vybavovala pohreb (kar sa dá vybaviť aj bez úmrtného listu, veniec a kvety tiež- to rodina povedala,že na koniec týždňa). Pani zomrela o tri dni a pohreb už bol na štvrtý deň. Ale nie cirkevný. Iba rozlúčka v krematóriu.

@tomcimka vybavovať pohreb niekomu, kto ešte žije? Ani neviem co mam nato povedať 🤦🏼‍♀️

gov
Odpoveď bola odstránená
tomcimka
25. máj 2025
@bielasovicka

@tomcimka vybavovať pohreb niekomu, kto ešte žije? Ani neviem co mam nato povedať 🤦🏼‍♀️

@bielasovicka no pre mňa to bol veľký šok,keď mi oznámili,že pani zomrela a zároveň mi aj vraveli,že na druhý deň bude pohreb. K nim som chodievala pracovne. A na druhý deň, v deň pohrebu, už bolo na FB v skupine Nevyhadzujte,darujte veci od tej zosnulej🤦‍♀️

sara07
25. máj 2025
@bielasovicka

@bielasovicka šetrit si na pohreb ked ešte žijem ? to isté len v inom

bielasovicka
25. máj 2025
@tomcimka

@bielasovicka no pre mňa to bol veľký šok,keď mi oznámili,že pani zomrela a zároveň mi aj vraveli,že na druhý deň bude pohreb. K nim som chodievala pracovne. A na druhý deň, v deň pohrebu, už bolo na FB v skupine Nevyhadzujte,darujte veci od tej zosnulej🤦‍♀️

@tomcimka 🤦🏼‍♀️

alkapoiuy
27. máj 2025

No a??Čím rýchlejšie tým lepšie. ŠIKOVNÝM PATRÍ SVET!

sara07
27. máj 2025

celkove si myslim že na sk neviem aké správne slovo použit, príliš vela času / penazi /rozlučke .. sa venuje, a často nejak zabudane si užit ludí čo žiju

namecheck
21. jún 2025

Čo sa zvykov týka tak áno, je to skoro. Ak však už bola vykonaná pitva, tak je možné zosnulého pochovať aj skôr ako 24 hodín od úmrtia. tu je prehľad lehôt:
https://potom.sk/blogs/dokedy-musi-byt-pohreb-p...

Strana
z2